Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 459
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
За Варна съм в поне 3-4 групи за имоти във FB. Нон стоп публикуват имоти и то на доста завишени цени без значение ново или старо строителство. Ей ся публикуваха една къща в Зеленика за €450 000. Публикуват се и доста селски къщи. Последните дни направо се късат да предлагат 😅

Както писах по назад скъпо е за мен и теб и ние ще си мечтаем цената да падне, повечето имат пари и цената не е фактор за тях Grinning и купуват на килограм Grinning

Мечтите са безплатни.

# 661
# 662
  • София
https://m.imot.bg/details/1a163903423296373

ТРИДЕСЕТ (сигурно и с терасата) квадрата 120000€ в сграда от 90те (и то кой знае каква сграда, не е сложена снимка в обявата) Joy

4000€ на кв. м. за старо строителство в България ама не са надути цените изобщо хахахах

# 663
О, това "дизайнерско чудо" от колко време виси...

# 664
С всеки изминал ден се изумявам все повече и повече. А уж бедна държава била България, бедни били хората... Онзи ден бях на гости в Германия на приятели,  които си купиха апартамент 3 стаи, отделно кухня,с двор, който се ползва само от 2 семейства и в двора гараж за тези две семейства, в блокче на 2 етажа за 170 000 евро. А вече в БГ какво можеш да си купиш за 170 000 евро- две стаи и то без кухня. ( естествено говорим за петте вървежни града в България, където има някаква работа). Иначе извън тези градове няма смисъл да коментираме, там и за 20 000 лв. може са се намери нещо, но за какво ти е въобще.

# 665
Е аз откога казвам, че сме богати и статистиката не отразява реалноста. Много сиви пари има. А и доходите се качиха.

# 666
Служителката в общината е дала същата информация, до която и аз бях стигнала - скицата от кадастъра, в която пише земеделска земя. Държала се е не особено любезно и най-вероятно не е съдействала изцяло. Даже мъжът ми като й казал, че собственикът чака актуална скица, отговорила "Айде пъм да видим как ще е в регулация този имот!". Ако все пак е, лично ще си направя труда да ида на място и да ѝ я плесна в челото Smiling Imp И така, чакаме актуалната скица...

# 667
откъде я чакате актуалната скица, защото скица за регулацията издава само общината
от скицата в кадастъра може да видиш вида територия, но дори и да е урбанизирана, пак може да е извън регулация

# 668
Ако има одобрена кадастрална карта (кадастър на ежедневен език), скицата се издава от Агенция по кадастъра, това, което виждате онлайн плюс данни за собственост (ако са нанесени). В този случай от общината не се издава скица.
Ако няма одобрена кадастрална карта, скицата се издава от общината.
От общината може да издадат т.нар. комбинирана скица, която включва с различни цветове границите на имота според предходните застроителни/регулационни или както там се наричат планове. Общо взето комбинираната скица служи при спор за граници (най-вече) и корекции (предполагам) на некоректно нанесени данни в кадастъра.

Ако земята е на територията на Столична община, линкът към isofmap е полезен, защото показва ОУП, зоните за застрояване, предвидени разширения на инфраструктура (ерго процедури по отчуждаване). Както и границите по предходните планове (чертежи) в общината. Т.е. на този линк може да се види какво има в общината за този имот.

Наличие на регулация, без в общината да има данни за това, е малко вероятно, практически невъзможно. Защото регулацията се прави от общината.

# 669
Общината не издава комбинирана скица, общината дава извадка от предходните планове  планове и правоспособно лице по геодезия прави комбинираната скица
има - няма кадастрална карта, скица за УПИ - то по регулация издава общината

# 670
Щом казваш.
Аз пък лично чух на Сердика 5 на гишето на НАГ да казват на човек, че може да подаде молба за комбинирана скица, че струва ---- (100-ина) лева.

# 671
сега да те питам ли НАГ 'общината' ли е?
ГИС София е общинска фирма, с правоспособност по геодезия, не е 'общината'
на Барбалена общината няма да й издаде комбинирана скица

# 672
  • Варна
С всеки изминал ден се изумявам все повече и повече. А уж бедна държава била България, бедни били хората... Онзи ден бях на гости в Германия на приятели,  които си купиха апартамент 3 стаи, отделно кухня,с двор, който се ползва само от 2 семейства и в двора гараж за тези две семейства, в блокче на 2 етажа за 170 000 евро. А вече в БГ какво можеш да си купиш за 170 000 евро- две стаи и то без кухня. ( естествено говорим за петте вървежни града в България, където има някаква работа). Иначе извън тези градове няма смисъл да коментираме, там и за 20 000 лв. може са се намери нещо, но за какво ти е въобще.
Значии.... като почнете с тези измислени сравнения, ми иде да взема една тояга.
Имотът на германските ви приятели в центъра на Берлин ли е?
Щото 170 000 евро да не ти стигнат за двустаен, мисля че е възможно само в топа на топа на центъра в София, без да съм запозната с цените. Като си мисля, че има и по-ниски цени, ако не търсим луксозно обзавеждане. В останалите 4 вървежни града за 170 000 евро  преспокойно можеш да си купиш двустаен в идеален център. Във Варна - дори и тристаен, с гараж и панорама море. Или къща с двор, която няма да делиш с никого, но във вилните зони.

# 673
Винаги сравнявам качеството на строителство, поддръжка и на живот в държавата, за съжаление сравнението не е полза на българските имоти. Но пък темата е за тях.

# 674
Значии.... като почнете с тези измислени сравнения, ми иде да взема една тояга.
Имотът на германските ви приятели в центъра на Берлин ли е?
Щото 170 000 евро да не ти стигнат за двустаен, мисля че е възможно само в топа на топа на центъра в София, без да съм запозната с цените. Като си мисля, че има и по-ниски цени, ако не търсим луксозно обзавеждане. В останалите 4 вървежни града за 170 000 евро  преспокойно можеш да си купиш двустаен в идеален център. Във Варна - дори и тристаен, с гараж и панорама море. Или къща с двор, която няма да делиш с никого, но във вилните зони.

Случайно отворих да видя нещо готино в центъра на Варна, има и по евтини но нали искаме нещо готино, е колко е готино пак може да се поспори но поне е по добро от останалите Grinning  

Е ами няма да ти стигнат 170 000 евро Grinning
80 кв - 3 стаен само за 198 000 евро без парк място Grinning
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c164907984144905

Общи условия

Активация на акаунт