Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 49 456
  • 745
  •   1
Отговори
# 675
НАГ= Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община.
Гишетата на Сердика 5 са на НАГ (отделно от тях от Агенция по кадастъра ползват 1 стая, мисля, за изнесен офис). Има 2 машини за теглене на номер - 1 за Агенция по кадастъра, 1 за НАГ. Гишетата на НАГ имат информация, деловодство, гише за плащане, и т.н.
https://nag.sofia.bg/Pages/Render/969

За цените на имотите в България и в чужбина
Имотният пазар си има различни сегменти, а в отделните сегменти - подсегменти. Примерно жилищата - има подсегмент жилища за собствено ползване, подсегмент - за отдаване под наем, подсегмент за ваканционни жилища. Който търси за собствено ползване за постоянно живеене, търси и на подсегмента за отдаване под наем, но не търси на подсегмента за ваканционни имоти. Защото на ваканционните имоти им липсват значими характеристики на жилищата за постоянно живеене (за собствено ползване или отдаване под наем, дългосрочен, за постоянно живеене). Който търси за постоянно живеене в България, в конкретен град, не го интересуват цените на аналогични имоти в град в чужбина, просто жилището в София не е взаимозаменяемо с жилището в Ротердам, да речем. Щом няма взаимозаменяемост на имотите в даден сегмент в България и в чужбина, цените там са без значение..

# 676
  • Варна
sweet13, случайно следя пазара в собствения си град от повече от 10 години. Не ми показвайте някакъв линк за една вероятно фалшива обява без снимки, от вчерашна агенция. Смешно е.
Не мислех, че има нужда от обяснения, но специално за вас ще поясня - не е редно да се сравняват имоти в центъра на София с такива в кой знае коя немска провинция.

# 677
sweet13, случайно следя пазара в собствения си град от повече от 10 години. Не ми показвайте някакъв линк за една вероятно фалшива обява без снимки, от вчерашна агенция. Смешно е.
Не мислех, че има нужда от обяснения, но специално за вас ще поясня - не е редно да се сравняват имоти в центъра на София с такива в кой знае коя немска провинция.

Нито съм компетентен колкото вас, нито сравнявам, просто подчертавам, че цените при нас вече са извън всякаква логика.

Виждам от писаното от теб, че си на ТИ с нещата, моето е само лично мнение, ДА на мен ми е скъпо и няма от къде да изкарам едни 150 000 евро но на доста българи тия пари не са проблем и за това тия цени са извън контрол.

Скоро няма да се учудя ако изравним цените в Берлин и София Grinning

# 678
150к евро за всеки са проблем. Само дето, за някои са по-малък проблем

# 679
  • Пловдив
По профсионални причини се налага да пътувам поне веднъж годишно до Мюнхен.Установих при срещи с колеги, част от една от най-големите финансови групи в света на еквивалента позиция на моята в България, трудно успяват да закупят имот в престжните райони на града.Апартамент около 60-65кв/м струва между 500 000 и 1 000 000евро.Говоря за еквивалента зона на района на народното събрание в София, Руската църква, Московска и подобни места в центъра.Знам, че има гета и в Мюнхен, там основно живеят и българските гастърбайтери.Това е положението.В град на 80-100 км от Мюнхен, с население 20 000души за 100 000-120 000евро може да се купи къща с 3-4 спални и един декар двор.По нищо не се различива положението в България.В Пловдив 60-70кв/м 2-стаен в супер-центъра ще струва 110-150 000евро, докато къща в Първомай на 35км от Пловдив може да се купи за 30 000евро.

# 680
Спрете да сравняват Мюнхен, само това дъвчете Мюнхен та Мюнхен.

Всеки ходил в Германия знае, че Берлин макар столица, цените на имотите са смешни сравнение с Мюнхен.

Има градове като Мюнхен в Европа, които са безбожно скъпи градове.

# 681
Защо изобщо се нищи Германия? Важно е какво става в България. Имоти се купуват, на високи цени. Това е реалността в момента. Което за мен говори, че все пак доходи има. И с кредит за 30 години, за едно семейство се получава вноска близка до наем.

# 682
Я кажете по форумите в Германия коментират ли се цените на българските имоти и правят ли сравнения в стил, я вижте в България каква къща може да си купиш за 6хил евро, а у нас!!! Satisfied

# 683
Да ви кажа, не съм чувала за немци да припират за далаверата от 2к евро в София, но пък познавам доста, които се изселиха по немската провинция, че и по доста други европейски столици, то явно са решили, че цените там са по- оправдани. Simple Smile

# 684
А пък аз да ви кажа, като човек живял години наред в няколко европейски държави, че цените на имотите в България може да са високи, но все още достъпни, или поне бяха достъпни. Ние се върнахме в България именно, защото цените в големите западни градове са просто невъзможни за нас. При цени от 500 000 евро (това преди 3 години, сега със сигурност са повече) ние можехме да купим 3 големи апартамента в България. Да, цените наистина станаха много високи последните няколко месеца и стават недостъпни за хора дори и с 30 годишна ипотека, но в западните държави още преди 3 години беше така. Там не само ти трябва 20% самоучастие, защото на някои чужденци не им отпускат повече (даже понякога 70), но и таксите за изповядване на сделката са двойни, а според зависи провинцията - тройно. Смятайте колко пари в брой трябва да имате да купите апартамент на стойност 500 000 и как се събират със заплата 50 000 на година, от които след данъци (защото данъците не са така ниски като при нас) ти остават малко над 2000 чисти на месец, с които плащаш поне 1000 евро наем. Който си мисли, че на запад ако работи нормална работа и взима около 50 000 евро заплата на година ще му по-лесно да отиде и да се убеди сам. Лесно няма никъде.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 14:17 от georgimitrev18

# 685
  • На земята, която е всъщност звезда.
https://m.imot.bg/details/1a163903423296373

ТРИДЕСЕТ (сигурно и с терасата) квадрата 120000€ в сграда от 90те (и то кой знае каква сграда, не е сложена снимка в обявата) Joy

4000€ на кв. м. за старо строителство в България ама не са надути цените изобщо хахахах

1-стаен = едно общо помещение за всичко, без кухня, без без спалня. Това не е дори гарсониера по стария стандарт. Поне да го бяха нарекли студио от кумова срама. Laughing

# 686
А пък аз да ви кажа, като човек живял години наред в няколко европейски държави, че цените на имотите в България може да са високи, но все още достъпни, или поне бяха достъпни. Ние се върнахме в България именно, защото цените в големите западни градове са просто невъзможни за нас. При цени от 500 000 евро (това преди 3 години, сега със сигурност са повече) ние можехме да купим 3 големи апартамента в България. Да, цените наистина станаха много високи последните няколко месеца и стават недостъпни за хора дори и с 30 годишна ипотека, но в западните държави още преди 3 години беше така. Там не само ти трябва 20% самоучастие, защото на някои чужденци не им отпускат повече (даже понякога 70), но и таксите за изповядване на сделката са двойни, а според зависи провинцията - тройно. Смятайте колко пари в брой трябва да имате да купите апартамент на стойност 500 000 и как се събират със заплата 50 000 на година, от които след данъци (защото данъците не са така ниски като при нас) ти остават малко над 2000 чисти на месец, с които плащаш поне 1000 евро наем. Който си мисли, че на запад ако работи нормална работа и взима около 50 000 евро заплата на година ще му по-лесно да отиде и да се убеди сам. Лесно няма никъде.

Че лесно няма никъде но да ми кажеш, че от 50 000 евро на година в Германия, чисти ти остават 24 000 (2000*12) е смешно, да ако вземаш над 1 000 000 може да имаш данъци да кажем 40% но при сума от 50 000 да вземаш с 50% по малко Grinning

# 687
Че лесно няма никъде но да ми кажеш, че от 50 000 евро на година в Германия, чисти ти остават 24 000 (2000*12) е смешно, да ако вземаш над 1 000 000 може да имаш данъци да кажем 40% но при сума от 50 000 да вземаш с 50% по малко Grinning

Да, съжалявам, че трябваше да съм пукнтоацион но точен. За Франция, при заплата 48 000 взимах 2 800. Наистина тези 800 евро на месец са огромна разлика, определено правят пукупката на апартамент в Лион за 500 000 евро много по-лесна. Това с ирония. А колкото до Германия, в Германия не съм бил, но знам, че във всички западноевропейски държави разлилака за такава заплата ще е +- 100 евро на месец.

# 688
Цените в България са такива, на които има купувачи. Явно такива има и това е добре.

Обаче, не знам дали всички тук са млади, но аз съм в строителния бранш (не съм инвеститор и съм в чужбина) и 2010 след колапса си спомням една конференция, на която един възрастен архитект, започнал да практикува през 70те на миналия век, спомена, че това му е третата строителна криза в кариерата. 2010 беше време, в което строителият бизнес "заспа" за няколко години, (познати се преквалифицираха от архитекти в ИТ), а цените паднаха много драстично.

По принцип, цикличността е много по-вероятна от правата линия нагоре, но ще поживеем и ще видим, кога ще обърне и какво точно ще се случи, но ще е интересно.

# 689
Смятайте колко пари в брой трябва да имате да купите апартамент на стойност 500 000 и как се събират със заплата 50 000
От горното заключвам, че всички апартаменти там са по 500хил, всички вземат по 50хил и искат да с купят апартамент за 500хил, и всички са ергени и ергенки. На много странно място живееш Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт