Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 69

• 30 609
  • 725
  •   1
Отговори
# 480
Да, хемоглобинът не ти е особено висок. Ако решиш да изследваш Д и Б12, го направи поне 10 дни, след като си спряла да ги пиеш.

# 481
Желязно ветрило погледни в кръвната картина MCV и MCH, ако са към долната граница и този хемоглобин, да много вероятно е да има ниско желязо.

annonymous 18 това за ТСХ, че не значи нищо като изследване само по себе си, го казваме на всяка страница в тези теми. Отделно, че е хормон на хипофизата а не на щитовидната, отделно че нивата му варират... изследват се винаги ТСХ, Т4 и Т3 , които са щитовидните хормони.

# 482
Желязно ветрило погледни в кръвната картина MCV и MCH, ако са към долната граница и този хемоглобин, да много вероятно е да има ниско желязо.

annonymous 18 това за ТСХ, че не значи нищо като изследване само по себе си, го казваме на всяка страница в тези теми. Отделно, че е хормон на хипофизата а не на щитовидната, отделно че нивата му варират... изследват се винаги ТСХ, Т4 и Т3 , които са щитовидните хормони.

Днес ми излязоха и трите хормона:

ФТ 3 - 6.54 пмол/л (референтни 3.1-6.8 )
Фт 4 - 22.04 пмол/л (референтни 12.0-22.0)
ТСХ - 0.22 uiU/ml (референтни 0.27-4.2)

# 483

Днес ми излязоха и трите хормона:

ФТ 3 - 6.54 пмол/л (референтни 3.1-6.8 )
Фт 4 - 22.04 пмол/л (референтни 12.0-22.0)
ТСХ - 0.22 uiU/ml (референтни 0.27-4.2)

Че ти към хипер отиваш...

# 484
annonymous 18 както е казала и Демон преди мен, ще се предозираш, трябва да си намалиш дозата. ФТ4 което е хормона който пиеш е над горна граница, ФТ3 също гони горната граница, определено си за по-ниска доза. Колко приемаш сега?

# 485
mibobo, MCV - 89,4 (82 - 96)   MCH - 29,4 (27 - 33)
Как ти се виждат?

# 486
mibobo, MCV - 89,4 (82 - 96)   MCH - 29,4 (27 - 33)
Как ти се виждат?

Добре са според мен. Но винаги може да си пуснеш едно желязо и да се провериш.

# 487
annonymous 18 както е казала и Демон преди мен, ще се предозираш, трябва да си намалиш дозата. ФТ4 което е хормона който пиеш е над горна граница, ФТ3 също гони горната граница, определено си за по-ниска доза. Колко приемаш сега?

62.5. може би да го намаля на 37.5. Като тази доза беше съгласувана с лекар - 62.5

# 488
На 50мг намали според мен, на 37,5 да намалиш е много ще изпаднеш пак в хипофункция. След 40-45 дни си направи изследване да видиш как ти се отразява дозата.

# 489
Какво мислите за капсулите с келп? Взех си на Nature's way. Ще пия по 1 капсула на ден или през ден (не съм решила още), има по 600 мг келп/300 мкг йод/ в капсула. Много противоречиви неща чета обаче...Почти убедена съм, че имам дефицит на йод, имам "само" хипофункция, нямам Хашимото...🤔
Колко часа преди/след Л-тироксин мога да приемам келп?🤔

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 17:02 от dolce miele

# 490
Какво мислите за капсулите с келп? Взе си на Nature's way. Ще пия по 1 капсула на ден или през ден (не съм решила още), има по 600 мг келп/300 мкг йод/ в капсула. Много противоречиви неща чета обаче...Почти убедена съм, че имам дефицит на йод, имам "само" хипофункция, нямам Хашимото...🤔
Колко часа преди/след Л-тироксин мога да приемам келп?🤔

Аз също си купих келп-а, но на NOW (пия го от 1 седмица, 150mcg, колкото е дневната доза) - просто вярвам на тази марка лично аз, и макар да са значително по-скъпи, то качеството е на топ ниво (от титаничен дефицит на D3 (2 пъти под минимума), през ниски нива на B12 - всичко това се оправи изцяло (на 100%) от NOW добавките (естествено може и други да са ОК, просто аз тези тествах и имам личен опит с тях).

От известно време имам няколко възела в ЩЖ, като единия е в центъра на жлезата и ще трябва да правя биопсия за него за да видят дали е ОК.

Дефицит на ЙОД и СЕЛЕН имам 100% сигурен (отклонения в хормоните на ЩЖ нямам) - месо употребявам няколко пъти в месеца, яйца хапвам но дозите в тях са такива че трябва да ям по 10+ на ден за да покрия дневната доза. Водорасли - ами не ям естествено, просто никога не са ми били вписвани в картинката за храна.
Ориз не ям, брашно пък не е имало от години у нас, никой не го употребява. Овесени адски харесвам, но и там трябва да хапвам по 800гр+ на ден само за минимума (аз ям има няма 50-80 грама).
Сол... да тук е проблема. Използвам хималайска сол от поне 15 години, а тя е прекалено малко йодирана или изобщо, като и това, че аз почти не ям сол.
Орехи - наблюдавам хора които вярват все още, че в орехите има йод. Това не е сериозно, материали има камари които показват, че йод в орехите йод няма (има като наличността е около 9микрограма на 100 грама или ако искате да покриете нуждата си за деня трябва да хапнете само някакви си там 1.7кг орехи). Ям ги, но не разчитам на тях за йод.

За селена - ОК, бразилски орехи, ама аз тях никога не съм хапвал. Последните 2 седмици започнах по 4-5 ядки на ден.

ЙОД и СЕЛЕН трудно се предозират като цял освен ако не си упорит и например не ядеш килограми бр. орех да кажем.

Забележка: дневната доза йод е около 150 µg за възрастни над 18 години, като за бременни е повече, но там вече доктор трябва да каже точно.

# 491
  • Русе
Всичко е така и като допълнение бих казал, че микролементите в храните зависят от почвите, върху които се отглеждат. А видове почви много и ако субстрата е беден на магнезий или селен, то и ядката ще има много по-малко микроелементи…

# 492
А какво мислите за т.нар. тест за дефицит на йод (с намазване с йоден разтвор на част от тялото, примерно ръката)? Дали е вярно, че ако няма дефицит на йод, петното се задържа за поне 24 часа?

# 493
  • Столичанин ама не в повече :D
Оф с увеличаването  на мненията, става все по-трудно търсенето в тях, защото съм писал подробно за йода преди (ама не мога да помня всичко), та не е особено вярно, както и йода в урината също не е (там има значение доколко е хидратиран организма и доколко витамин с има), изследване на йодта в кръвта дава може би най-приблизителна представа.

# 494
По принцип, за 30-60 минути ми се изпарява наказанието с йод...Пробвах няколко пъти. При майка ми си стоеше и след човече от 12 ч...🤔
Изследване в кръвта дали правят в България или се пращат пробите в чужбина?

Общи условия

Активация на акаунт