Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 69

• 30 617
  • 725
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, от лятото започна да ми капе усилено косата. Пих Приорин няколко месеца и никакъв ефект. Не съм била болна от Ковид, нямам антитела. Падна ми една трета от косата. На темето вече е видимо оредяла.
Забелязах, че ми стана суха кожата на лицето, а преди беше видимо мазна. Освен това и започнах да забравям. Качила съм 2-3 кг при положение, че съм много слаба по натура и не качвам кг.
Имам мигрена, която зачести през последните месеци. Възможно ли е и това да се дължи на щитовидната жлеза?
Вчера личната ми пусна TSH - 5,45. Какво ще кажете за стойността? Надявам се да ме прати при ендокринолог.

# 466
Желязно ветрило да, напълно е възможно защото ТСХ е висок и вероятно има хипофункция, но дано ендокринолог пусне пълни изследвания защото само ТСХ не значи нищо сам по себе си. Иначе е хубаво да се проверите и за дефицити на витамини, най-малко желязо.

Sebekneferura нямам опит с В10, даже не съм чела подробности за него, ще го направя.

inqpro така е, аз лятото когато съм на море е единственото време в което не се чувствам като парцал. Вкъщи ако нямам ангажимент да ставам рано, спя до9,30- 10ч и пак се събуждам не отпочинала. Когато съм на почивка се събуждам сама най-късно в 8ч. Там правим огромни разходки, целия ден е интензивен от плаж, движение и мероприятия, но не се изморявам.

# 467
Стойността ти е висока. Вероятно ще ти изпишат хормон. Изследвай си фт3, фт4, тат и мат, както и ехография на щж. Мигрената най-вероятно ти еот дефицит на вит Д.

# 468
Ветрило, направо си запиши час при ендокринолог сама - недей да чакаш и отлагаш. Трябва и както са ти написали по-горе да пуснеш всичко за Хашимото - тат, мат, фт3, фт4, тсх. Според мен не е нужно да се надяваш да те пратят, ако искаш да е с направление, направо си го поискай от личния ти лекар. Всички симптоми, които описваш най-вероятно са от намалена фукнкция на жлезата.

# 469
Аз откакто пия вит.Д забелязах, че станах по-устойчива психически. Дори понякога си се чудя как сега понасям леко някакви неща, за които в миналото съм се тръшкала и тревожила.
Пък влияние може да е оказало и това, че почнах да пия хормон. Или пък че минах на съвсем друг тип хранене. Не знам. Но определено има промяна при мен в това отношение. Не съм вече така тревожна.

Гърне, аз сега съм на Дитирон. След 10-15 дни ще пусна контрола. Но се чувствам добре засега. По-добре, отколкото когато пиех поотделно еутирокс и т3. Ще стане ясно от изследванията, но има значение и как се чувствам.

# 470
Някой може ли да препоръча ендокринолог за Стара Загора?
Моят се е пенсионирал, трябва да търся нов.

ЛЛ здраво ми се накара, че спирам приема на витамин Д 15-20 дни преди изследване.

Много зле се чувствам последните седмици и месеци - вяла, отпусната, апатична и направо изцедена още със събуждането. Може би е от съня, вечер лягам след 12, сутрин ставам в 6, но дори и когато спя до по-късно почивните дни, пак съм вяла и уморена. Щитовидните са в обичайните си стойности:
ТСХ - 1,43 μIU/ml /0,27-4,20/
фТ3 - 2,88 ng/l /2-4,40/
фТ4 - 13,56 ng/l /9,30-17/
Витамин Д е малко под нормата, както обикновено при мен: 27,5 ng/ml /32-80"/

Чудя се вече какво да изследвам и къде да търся проблема.

# 471
Аз откакто пия вит.Д забелязах, че станах по-устойчива психически. Дори понякога си се чудя как сега понасям леко някакви неща, за които в миналото съм се тръшкала и тревожила.
Пък влияние може да е оказало и това, че почнах да пия хормон. Или пък че минах на съвсем друг тип хранене. Не знам. Но определено има промяна при мен в това отношение. Не съм вече така тревожна.

Гърне, аз сега съм на Дитирон. След 10-15 дни ще пусна контрола. Но се чувствам добре засега. По-добре, отколкото когато пиех поотделно еутирокс и т3. Ще стане ясно от изследванията, но има значение и как се чувствам.

Как дозирате Дитирона? Той беше съотношение 40/10 мкгр. Т4/Т3, нали?

# 472
Моят Дитирон ми е изписан от ендокринолог и е в дозировка 50мкг т4/12,5мкг т3.

# 473

.......

О определено има значение както дефицити на витамини, така и оптимални хормони. Аз рядко съм постигала и двете наведнъж и се усеща разликата, но тревожността ми не изчезва напълно така или иначе, явно е до тип нервна система. Но когато съм с дефицит на Д и В12 е ужас, светът ми е черен.

# 474
Моят Дитирон ми е изписан от ендокринолог и е в дозировка 50мкг т4/12,5мкг т3.

Благодаря, аз май се обърках с натуралната жлеза. Тя беше в такова съотношение. А как ви понесе тази доза Т3 (12,5)? Не е ли множко като за начало, като се има предвид, че и има някаква конверсия на Т4?

# 475
Да, аз пия добавки, а вит.Д и Б комплекс най-редовно. Иначе хормоните ми са далеч от оптимални Grinning

ПП: Аз в момента пия Дитирон и написах, че се чувствам добре. Но моят т3 е много нисък, поднормен дори. Конверсията ми я няма никаква.

# 476
А как ви понесе тази доза Т3 (12,5)? Не е ли множко като за начало, като се има предвид, че и има някаква конверсия на Т4?

Много е индивидуално всичко, защото аз преди време бях почнала директно с 12.5 T3, даже дали не беше 25 мкг., и не усетих никаква разлика. Странна работа, коментирали сме го тук. Попих го месец-два и го спрях. Не помня каква беше причината, защото става въпрос за далечната 2017 г.

# 477
А как ви понесе тази доза Т3 (12,5)? Не е ли множко като за начало, като се има предвид, че и има някаква конверсия на Т4?

Много е индивидуално всичко, защото аз преди време бях почнала директно с 12.5 T3, даже дали не беше 25 мкг., и не усетих никаква разлика. Странна работа, коментирали сме го тук. Попих го месец-два и го спрях. Не помня каква беше причината, защото става въпрос за далечната 2017 г.

Да, най-вероятно е индивидуално. На мен много влияят и най-малките промени. В началото, като ми изписаха еутирокс 25, ги усетих като 100. Ендокриноложката ми каза, че не било от хормона, защото е най-ниската доза и ме прати естествено на психиатър. 5 месеца се мъчих да свикна и накрая го спрях. Тогава нищо не знаех, де, и си мислех, че наистина имам психически проблеми. Като влязох в хипо пак започнах да пия по 6 мкгр. и постепено увеличавах. Нямах никакви проблеми.

# 478
Здравейте,

аз да попитам, но предполагам, че просто едната лаборатория, в която винаги си правя тестта сега нещо показва грешни резултати. Отидох пак в същата лаборатория, но друга локация миналия петък и измерих ТСХ (без да съм пила хормон) - беше над нормата 4.65. В понеделник отидох за други изследвания в моята си локация и рещих пак да пусна ТСХ (но бях пила хормон) беше 0.56. За да потвърдя дали може да е от хормона само днес пак пуснах изследване в моята си локация без да съм пила хормон и е под долната граница..... 0.22?
Нямам идея кое изследване е вярно ... едното над, другото под границата .... Доколкото знам хормона няма как да варира толкова в рамките на няколко дни?
единственото което почнах да пия от няколко дни е витамин Д по 7 капки на ден.Други добавки, лекарства и витамини не пия
По прнцип имам Хашимото, пия еутирокс и последните години след прием на хормон стои около 2

# 479
Благодаря на всички за коментарите! Още другата седмица ще запиша час за ендокринолог.

От една седмица приемам хранителна добавка с вит. С, В5, В6, биотин, В12(метилкобаламин), D3, селен, силициев диоксид, хиалуронова киселина и рибен колаген. Вече се чудя какво да пия най- вече заради косопада, а то ще се окаже проблем в щитовидната жлеза.

Възможно ли е да имам железен дефицит при Hb -128 и Er -4,35?

Общи условия

Активация на акаунт