Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 69

• 30 118
  • 725
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте на всички, вчера бях на ендокринолога, с хиповункция съм по принцип, пия Елтирокс ин по 50 мг всеки ден. Отидох, защото имам някакви симптоми и търся причината,. От два месеца започна да ми трепери лявата ръка, сега от време на време и дясната, имам и вътрешно треперене на цялото тяло понякога. Болки в мускулите от време на време, тревожност. Това започна след прекаран Ковид. Бях и на невролог, изписа ми грандаксин, от нервите било уж това треперене, но на мен някак си не ми се вярва. Пуснах си и няколко изследвания, ако някой разбира може ли да ги погледни. По принцип съм и със инсулинова резистентност, но съм на хранителен режим вече почти 11 месеца, свалила съм 20 килограма от 78 сега съм 57. За сега не пия хапчета за нея, но може и диабет да имам, ще се изследва след седмица за да видим какво се случва. Ще прикача изследванията, ако някой види нещо, което може да ми помогни, ще съм ви благодарна. Да ви кажа от форума научавам много повече информация, отколкото от докторите. Благодаря ви предварително и извинете за дългият пост.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 11:48 от loveme_2016

# 526
Аз имам питане, едно направление знам, че важи 30 дни, при положение, че вече съм ходила два пъти, а ми се налага да отида трети път, трябва да си платя ли, как се процедира ?

# 527
Някой вземал ли е добавка с желязо? Бихте ли препоръчали марка и в каква доза? Феритинът ми е 45,73 при норми 13-150. Предполагам, че не е оптимален. Планувам бременност и мисля, че не е лошо да го вдигна малко.

# 528
loveme_2016 как прави изследването за инсулинова резистентност. Аз съм новобранец , но нещо не можем да се разберем с личния лекар. Инсулиновата резистентност и обременяването с глюкоза две различни неща ли са или едно и също ....🙂

# 529
  • Sofia
От обременяване с глюкоза с трикратно измерване на кръвна захар и инсулин ще се разбере дали имате инс.резистентност.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 14:19 от Doli

# 530
loveme_2016 как прави изследването за инсулинова резистентност. Аз съм новобранец , но нещо не можем да се разберем с личния лекар. Инсулиновата резистентност и обременяването с глюкоза две различни неща ли са или едно и също ....🙂
Здравей Ив, изследването се казва обременяване с глюкоза и е за да се види дали имаш инсулинова резистентност. Важно е да се знае, че трябва да се изследва и хормона инсулин  задължително, защото иначе само кръвна захар не дава ясна представа. Инсулина показва дали си резистентен,. Изследването е скъпо, но друг начин няма. Взима се кръв на гладно рано сутрин, предната вечер да си ял до 8,никаква храна до сутринта. Като ти вземат кръв се води нулева минута, след това пиеш глюкозата(копуваш си от аптеката, казваш, че е за обременяване - в лабораторията ще ти го смесят с вода. Става една пластмасова чаша)  Изпиваш го наведнъж ако можеш, защото е гадничко малко и сядаш да чакаш да минеат 60,после 120 мин. Вземат ти кръв и двата пъти от вечната и това е. Не се пуши, може само малко вода,. Четох, че трябва преди изследването три дни да се яде повече от 200 гр въглехидрати на ден, за да е по правдоподобно. Незнам дали ти обясних хубаво, ако те интересува още нещо пиши.

# 531
От обременяване с глюкоза с трикратно измерване на кръвна захар и инсулин ще се разбере дали имате инс.резистентност.
Измерване на глюкоза и инсулин. 😉
 Не съм чела да трябват чак над 200 гр вгх в трите дни преди изследването...🤔 Ако може, хубаво е да сложат абокат, за да не се дупчи вена 3 пъти...Трябва да се подчертае да се изследва и инсулин трикратно, защото често виждам, че се прави натоварване без да се изследва инсулин. А това не е изследване, което е ок да се прави често. Или се изследва само на гладно и след 2 часа или дори само на гладно...

# 532
По принцип ендокриноложката ми каза,че трябва да спазвам диета - да ограничат плодовете, без глутен, без бяла захар, без газирано, без млечни, без алкохол и без много месо, да се съсредоточат до риба, яйца , зеленчуци, и много малко ядки.

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 14:56 от iva.vt

# 533
По принцип ендокриноложката ми каза,че трябва да спазвам диета - да ограничат плодовете, без глутен, без бяла захар, без газирано, без млечни, без алкохол и без много месо, да се съсредоточат до риба, яйца , зеленчуци, и много малко ядки.
има много хубава тема тук за инсулинова резистентност, момичетата мн подробно обесняват всичко, потърси я. Инсулинова резистентност - нв вмх

# 534
Някой вземал ли е добавка с желязо? Бихте ли препоръчали марка и в каква доза? Феритинът ми е 45,73 при норми 13-150. Предполагам, че не е оптимален. Планувам бременност и мисля, че не е лошо да го вдигна малко.

Феритинът не е чак толкова нисък първо, да хубаво е да е по-висок, но само спрямо него не е коректно да се приема железен препарат. 
Много често има случаи феритина да е нисък, но желязото в кръвта да е добре, така че тогава е опасно да се приема допълнително. Кръвната картина и желязото как са?

Bondy07 не ми се е случвало 3 път да ходя и нямам идея,  но вероятно трябва да заплатиш.

# 535
Не съм чела да трябват чак над 200 гр вгх в трите дни преди изследването...🤔

На много места е посочено - една седмица преди изследването - да се мине на високовъглехидратен режим.
То, даже 200 г. не са особено много, защото препоръчителният дневен прием на въглехидрати е 250-300 г.

# 536
Здравейте на всички, вчера бях на ендокринолога, с хиповункция съм по принцип, пия Елтирокс ин по 50 мг всеки ден. Отидох, защото имам някакви симптоми и търся причината,. От два месеца започна да ми трепери лявата ръка, сега от време на време и дясната, имам и вътрешно треперене на цялото тяло понякога. Болки в мускулите от време на време, тревожност. Това започна след прекаран Ковид. Бях и на невролог, изписа ми грандаксин, от нервите било уж това треперене, но на мен някак си не ми се вярва. Пуснах си и няколко изследвания, ако някой разбира може ли да ги погледни. По принцип съм и със инсулинова резистентност, но съм на хранителен режим вече почти 11 месеца, свалила съм 20 килограма от 78 сега съм 57. За сега не пия хапчета за нея, но може и диабет да имам, ще се изследва след седмица за да видим какво се случва. Ще прикача изследванията, ако някой види нещо, което може да ми помогни, ще съм ви благодарна. Да ви кажа от форума научавам много повече информация, отколкото от докторите. Благодаря ви предварително и извинете за дългият пост.

Провери вит. Д и В12

# 537

Феритинът не е чак толкова нисък първо, да хубаво е да е по-висок, но само спрямо него не е коректно да се приема железен препарат. 
Много често има случаи феритина да е нисък, но желязото в кръвта да е добре, така че тогава е опасно да се приема допълнително. Кръвната картина и желязото как са?

Bondy07 не ми се е случвало 3 път да ходя и нямам идея,  но вероятно трябва да заплатиш.
Не съм изследвала желязо, само феритин. Ще видя и двете как са и тогава ще мисля има ли нужда от добавка. Благодаря за съвета 🙂

# 538
Loveme, аз имам понякога едно такова странно вътрешно усещане, като трептене, не е точно треперене и е едва доловимо и на моменти. Сигурна съм, че не е от КЗ. Около началото на годината имах също трептене/примигване на клепачите на очите, понякога (макар и рядко) като легна вечер усещам как ми се свиват спонтанно някои мускули, по едно време (особено сутрин) крака, ръце бяха доста склонни към изтръпване, ако не ги раздвижа...След 2 месеца подезичен Б 12 по 1000 мкг дневно, 2 седмици пауза и вчера изследвах и...само 263 pg/ml...🙄 Надявах се да е повече...
Относно феритина и желязото- септември бях с феритин около 14, желязо 6, хемоглобин около 120, ЖСК около 70. Тогава с Малтофер 300 мг дневно го поддържах все около 14-17. От средата на януари съм на Сорбифер дурулес, на 14.03. хемоглобин 127, желязо 13,2, феритин над 24, ЖСК около 65. Изследвания от вчера- хемоглобин 133 (за първи път виждам стойност над 130), желязо 9,96, феритин 39,03, ЖСК около 59,5. Т.е. засега със Сорбифер феритинът го повишавам с около 10 единици за месец.
Иначе да, задължително е да се изследва железния панел и преди прием на добавки, и за оценка на терапията също. Предозирането не е безобидно, но и дефицитът (дори и латентен) не е ок...

Последна редакция: нд, 01 май 2022, 05:15 от dolce miele

# 539
  • Русе
И аз имам на моменти вътрешно треперене, тревожност и висока възбудимост от всичко. Правя резки движения, имам прекалено много енергия, местя си краката постоянно. На моменти съм леко раздразнителен и агресивен. Това стана напоследък и особено сутрин след като изпия еутирокса.
Намерих някакво решение и това е да потичам малко и така се успокоявам.
Другото е, че вече 2 месеца устните ми са зле. Постоянно се белят, болят сякаш имам иглички в тях и са червени. Мазах ги с кортикостероиди, бепантен, вазелин, прополис и какво ли не, но не се оправят. Храня се много добре и риба 3 пъти в седмицата, включително мазна. Защото бях чел, че при такива състояния трябва да се пие рибено масло. Та вече си мисля, че от щитовидната нещо…

Общи условия

Активация на акаунт