Любители на котки - Тема 171

• 33 258
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
Zabraven Profil, можеш ли да звъннеш предварително и да запишеш час за предпочитан лекар? Аз така процедирам с Маца, понеже тя от страх става изключително агресивна и само една от лекарките успява да ѝ сложи годишната ваксина.

# 481
  • София
Да стои в клетката. Нищо, че шава. Ще шава и ще се успокои. Като се успокои или ще поспи или зениците ще се нормлизират. Докато не почне да премига е рисковано да я пускаш. Може да се удари някъде или да реши да направи скок и да падне.
Да,и аз мисля,че е по -добре да стои там за сега  .Доста неадекватна е .

Aila,благодаря ти!Дано бързо се пооправи и тя.Гушках я малко ,но ме е страх да не и притискам раната,а и тя се дърпа да я пусна.Няма външни Конци и е напръскана с някакъв сребърен спрей.
Забравих да питам кога мога да и дам водичка?
За водата на мен ми каза, когато и храната, като за нея без ограничение. Към седем часа, като е кастрарана към 10. Но тя засега не е пила. Ветеринарката каза, че е била на системи през цялото време и най-вероятно чак утре ще прояви по-сериозен интерес към вода и храна.

# 482
  • София
Ще изчакам тогава.Блахпдатя ти!

# 483
За водичката не знам, но като е замаяна май е по-добре през нощта да е в клетката. Дано да е по-голяма, добре е да сложите доста домакинска хартия на дъното, ако тръгне да пиша, поне до попие.
Всяка котка понася по различен начин упойката. Никога няма да забравя деня, в който кастрираха Лъки, предишната котка. Беше точно преди 18 години на същата дата. Как помня ли - това е денят, когато ни приеха в НАТО, беше петък и неработен ден. Избрах го, за да имам после два почивни дни, в които да я обгрижвам.
По съвет на тогавашния ми вет, мой познат и невероятно влюбен във всички животни, я кастрират един доцент, според него най-добрия в София за целта. Тогава нямаше клиники като сега. Асистентката на хирурга почиваш, моят вет му асистира. Аз стоя от вън, пуша цигара от цигара и рева. След не знам колко време ветът ми я изнесе в одеалцето, което носех (тогава нямаше условия за наблюдение и обгрижване). Беше притеснен и ми обясни, че въпреки най-качествената и щадяща упойка абсолютно здравата котка е получила сърдечни проблеми, заради които са махнали само яйчниците, зашили са я и веднага са били антидот. Качихме се в колата ми, ветът я държеше, отказа предложението ми да го закарам до тях, по-важно било да се погрижа за животинката.
Тя в продължение на няколко дни изобщо не беше адекватна, ходеше като пияна, първият ден постоянно падаше, залиташе и не знаеше на кой свят е. Поне 4-5 дни очичките ѝ не изглеждаха с нормален поглед. Половинката ме оплю жестоко, че съм съсипала невероятната животинка (тя наистина беше такава). След седмица вече си беше старата котка, дори не извади нито един конец (тогава нямаше миниатюрни разрези, скрити шевове и абсорбируеми конци).
Всичко мина, само преживях огромен стрес.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 20:46 от Недоволна

# 484
Добре де, само моят вет. ли препоръчва човешки капки  за очи,тобрадекс  и бетазонтрио за кожни проблеми.....действат  изпробвано ....и евтино.....или да сменя вета.....ето го златнунчо.....
Ето това казах за конюктивит

# 485
  • Бургас
Офлоксацин виждам,че има за котки и на таблетки.
Но не е за подрастващи котки,както на деца и изобщо млади хора до 18-20 не бива да се дава.
Иначе е добър препарат.

# 486
Сърцето ми се сви като видях колко сте писали.
Гуш за всички оперирани душички.

# 487
  • София
Добре де, само моят вет. ли препоръчва човешки капки  за очи,тобрадекс  и бетазонтрио за кожни проблеми.....действат  изпробвано ....и евтино.....или да сменя вета.....ето го златнунчо....
Кожни проблеми не съм лекувала, но за капките са ми казвали, че мога да купя и от човешката аптека. Но и котешките с почти същото име бяха на подобна цена. Скоро не съм купувала. Може вече да се различават.

Няма външни Конци и е напръскана с някакъв сребърен спрей.
Забравих да питам кога мога да и дам водичка?
Вода и храна се дава чак когато стане напълно адекватна. Иначе може да се задави. Сребърният спрей ще предпазва раната поне 1-2 дни при близане. Когато го изближе, раната вече ще се е позалепила.

Бързо възстановяване на всички оперирани котенца!  Hug

# 488
Здравейте, полезна тема! Пожелавам на всички болни писани да се оправят бързо 🐱 Аз тъкмо се връщам от ветеринарния кабинет. Моят писан е на 7, от малък има едни и същи проблеми. Малко преди да му дойде време за кастрация, му се запуши пикочното каналче, и го оперираха, беше 50 на 50 дали ще оживее. Ретростомия му нсправиха, т.е освен мандаринките, му махнаха и бананчето, сега пишка като момиченце. Цял живот е само на медицинска храна, защото много прави кристалчета. И всяка година поне веднъж се запушва и стига до изпишкване с катетър и лекарства за разграждане на камъчета в мехурчето, цистити и тн. Тези дни повърна само сок, стана унил, и пак го заведох, просто защото си имам едно наум. Горе долу всяка есен сезонно се запушва, та веднъж гидишно го водя, понякога и пролетно се налага, както сега. Днес му взеха кръв, досега не са му правили кръвна картина, така за всеки случай да се види дали са му ок бъбреците. Та в кабинета вече ме познават и мен, и котака, защото и храна му купувам от там и така. Всички са много любезни, но има едно момиче, миналата година ме караха всеки ден за седмица да го водя на инжекции, та на нея явно в един момент й писна и ми се разкряка, че съм го била влачила като човешко бебе… аз го нося в кучешка чанта, защото е огромен и много тежък, и в клетка ще ми е доста зор да го занеса. И днес пак това момиче беше. Първо ми каза, че кръвта ставала за 10 минути, ако съм искала да изчакам. Викам ами добре, то да не ходя утре пак, ако случайно има за нещо да се ходи. Не не, няма смисъл да седиш, та си тръгнах. И не знам, просто исках да споделя, че това много ме сдуха като отношение, защото не съм забелязала със стопаните на другите им пациенти така да се държи. Толкова ли според вас се втелявам за котарака… вие какво бихте направили, ако веднъж-2 пъти годишно се случи да повърне 1-2 пъти, после не яде няколко дни, сутрин вие жално, унил нетипично за друг път, ако предишните пъти такава унилост е стигала до спешна помощ по нощите и изпишкване с катетър, за да не му се пръсне мехурчето и не му блокират бъбреците…
Zabraven Profil, не - не се втеляваш. Аз бих се побъркала от притеснение, ако котаракът ми повръща, не яде и има склонност към запушване. Освен това при котките отказът от храна е по-опасен отколкото при кучетата и трябва да се вземат марки навреме. Направила си правилното като си го завела на ветеринар! Няма значение дали в клетка или чанта, или го носиш на ръце, важното е на теб да ти е удобно и котаракът да се чувства добре. И въобще не се впечатлявай от отношението, има си такива хора. Дали на това момиче не ѝ е бил ден, дали характерът ѝ е такъв, дали нещо друго, няма как да знаеш, а и не е необходимо. На теб приоритет ти е животинката. Аз бих имала все пак едно наум и вероятно бих почнала да разпитвам приятели и познати да ми препоръчат друг ветеринарен кабинет за всеки случай.

Преди няколко години единият ми котарак се запуши. Добре, че нашият ветеринар помогна веднага. Спомням си, че тогава освен другите лекарства давах Реналоф всеки ден (докторът ми беше отсипал от течността в едно малко шишенце) и ми се струва, че от него котаракът имаше доста бързо подобрение. Оттогава гледам да имам винаги подръка, ако искаш разпитай дали е подходящ във вашия случай.
Същият този котарак е с чувствителен стомах и повръща от време на време стомашен сок. Когато се случи нещо такова, започвам да го храня по-често (на всеки 5 часа) и нещата се нормализират за няколко дни.
След случката със запушването следя дали пие достатъчно вода. Ако имам съмнение, че не пие достатъчно, му сипвам кисело мляко, кефир или разреден с водичка пауч. Освен това поръчах от английския амазон Feliway Cystease, заради многото положителни отзиви. Давам го профилактично от време на време и на двата котарака. Но не го давам редовно, защото оттогава не сме имали проблем.

# 489
Благодаря yarrow, при моя работят едни руски капки котервил, дават ми шишенце и спринцовка да му давам да пие по 2мл на ден. Че хапчетата са загубена кауза с моя гигант. Другото е медицинска храна с киселина за разграждане на струвитни и оксилатни кристали. Затова храна с калций изобщо не си и помислям да му давам. Храната е на гранули и съответно той си пие водичка, даже капризничи и идва да ми бърка в мойта чаша с вода Simple Smile нищо че съм му сипала прясна. Или ходи да льока от мивката в кухнята. Реално днес се оказа ок, просто като повърне два пъти, като не си изяде вечерята, и като изпадне няколко дни в депресия да се дробяса до степен да не се съпротивлява на транспортната чанта, веднага ми светва да го заведа по светло, вместо да се стига до обличане по нощите да го водя за спешен катетър. Случва се обикновено 1-2 пъти годишно да има камъчета или цистит, не повече. Просто тази за втори път я улавям да се държи така с мен. Другите доктори, които се въртят там, са много готини. И също, нямам приятели с котки, все кучкари, и нямам представа кога се сещат да ги водят на лекар…

# 490
Какви са симптомите при запушване? Да знам за какво да гледам при моите. Едва не убих Бени със забавената си реакция, когато глътна стикито и ще съм благодарна, ако споделите.

# 491
  • София
Какви са симптомите при запушване? Да знам за какво да гледам при моите. Едва не убих Бени със забавената си реакция, когато глътна стикито и ще съм благодарна, ако споделите.
Ходят често в тоалетната, ровят много, а топчиците пиш са миниатюрни. В един момент изобщо не могат да пишкат. Слава богу, чак до там не сме стигали! И Мацо, и Мъро ги хванах навреме. Оправиха се с няколко инжекции и 1-2 месеца лечебна храна. После спрях изцяло сухата храна и не са се запушвали повече.

# 492
Може ли да споделите каква мокра храна давате на кастрирани мъжки? Скоро ще трябва да сменяме и сега събирам информация. Също много се чудя да спрем ли изцяло сухата храна или само да сменя съотношението и мократа да е повече. Ако имате съвети в тази насока ще се радвам да споделите!

# 493
  • София
Мократа храна не е калорична и няма (или поне аз не съм срещала) за кастрирани котки.  А колкото до храненето със суха или мокра храна, има всякакви мнения. Тайно се надявам за 20 години сухите храни да са станали малко по-добри. Wink И аз имам пълна купичка, която е на разположение на тези, които не са се наяли напълно. Боги и Преслава редовно са избутвани от чинийките от нахалните лакомници. За Рижко и Наско не се притеснявам, защото почти не ядат суха храна, но Кирчо все го мисля, защото я предпочита. Дано не е предразположен към запушване!

# 494
Мерси, Таня! Значи са добре засега, но Имам те ядат по пауч и половина на ден всеки, а сухата само нощем й обръщат внимание. За кастрирани има много мокра храна, но почти изцяло от паучовете, рядко са цели серии, ами обикновено само на един-два вида от серия пише едно sterilised някъде, без да е различна опаковката особено. Консерви и аз не съм срещала специално за кастрирани или поне не се сещам.

Общи условия

Активация на акаунт