Любители на котки - Тема 171

• 32 618
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
  • Бургас
Мои близки вече не ваксинират възрастната си котка,иначе редовно са я водили докъм деветата или десетата година.
Бялата гад обаче е още млад котарак,ще ходи след някой друг месец пак на ваксина.
Да ми препоръчате марка?
С Tricat е ваксиниран два пъти,вет настоя,че на малко коте се слагат две дози през месец.
За съжаление трябва и да се обезпаразитява преди ваксината,аз си признавам,че ме е страх да му давам хапчета и се надявам,че няма нужда от вътрешно обезпаразитяване.
Каквото кажат бих му капнала,но пак дава странични ефекти, известно време е буквално като надрусан и пак не смея всеки месец да му го причинявам.Но го предпочитам като вариант,ужас ме хваща от вътрешното обезпаразитяване.

# 121
Интересен е въпросът. Май няма единодушие сред ветеринарите що се отнася до ваксиниране на възрастна котка. Има препоръки в двата полюса - да не се ваксинира след 9-годишни или обратното - да се ваксинират с цел бустер телцата на старчетата, чиито имунитет уж е по-компрометиран.
А, твоите котки има ли шанс да са преболедували нещо? Излизат ли навън?

Аз бих поставила и втората доза след месец, в твоя случай, като за първа ваксина. Възрастта под 9 ме устройва. Пък после ще мисля реваксинацията дали да е след година или три.

Да, дворни котки са.
Имаме и трето коте (на 1,5 год), което е с доказана панлевкопения в клиника от 2ри март. Вече е добре, готвим се за изписване.
По препоръка на лекарите, трябваше да изчакам седмица преди да ваксинирам големите. Не проявиха симптоми и на 9ти бяха боцнати.

Някакси не ми иска да рискувам и да чакам цяла година до следващата доза.
Но от друга страна, това да имат по-силен имунитет и да са се срещнали вече с някой вирус ми звучи логично.
Знам ли...
Благодаря на всички включили се! 🙂

# 122
  • София
Танче, за следващата тема да смениш снимката на Барни с тази:

# 123
Здравейте, чудя се удачни ли са играчките с котешка мента и валериан. Ако купя такива повече ли си играят с тях. Какво е въздействието им върху котетата всъщност?

# 124
  • София
Бях купила спрей с котешка мента да пръскам играчките на черньото на снимката, за да си играе повече с тях, но ефект имаше само първия ден сякаш. Сега колкото и да пръскам, не го отразява. Повече  ефект постигнах с възглавнички пълни със сух валериан и с тях пада такава игра, че накрая ги разкъсва и съдържанието бива пръснато из цялата къща.

# 125
Интересен е въпросът. Май няма единодушие сред ветеринарите що се отнася до ваксиниране на възрастна котка. Има препоръки в двата полюса - да не се ваксинира след 9-годишни или обратното - да се ваксинират с цел бустер телцата на старчетата, чиито имунитет уж е по-компрометиран.
А, твоите котки има ли шанс да са преболедували нещо? Излизат ли навън?

Аз бих поставила и втората доза след месец, в твоя случай, като за първа ваксина. Възрастта под 9 ме устройва. Пък после ще мисля реваксинацията дали да е след година или три.

Да, дворни котки са.
Имаме и трето коте (на 1,5 год), което е с доказана панлевкопения в клиника от 2ри март. Вече е добре, готвим се за изписване.
По препоръка на лекарите, трябваше да изчакам седмица преди да ваксинирам големите. Не проявиха симптоми и на 9ти бяха боцнати.

Някакси не ми иска да рискувам и да чакам цяла година до следващата доза.
Но от друга страна, това да имат по-силен имунитет и да са се срещнали вече с някой вирус ми звучи логично.
Знам ли...
Благодаря на всички включили се! 🙂
При това положение с болния от панлевкопения, аз бих се застраховала абсолютно с две дози. Вирусът се задържа в околната среда повече от година. Само заради това. Пък ако са преболедували (което не ми се вярва) и имат антитела, ваксината нищо няма да им направи, просто ще ги буустне. Пък и ще ги предпази не само от панлевкопенията.
Допитай се до още някой вет за поставяне на втората доза. Тук във форума има една ветка Микова, даваща безплатни консултации. Пиши Микова в търсачката.
П.с.: има и тестове за антитела. Wink

# 126
  • София
Здравейте на всички!

Скрит текст:
Влизам в темата с един въпрос.
Става дума за обикновената ваксинация,  която се прави всяка година, но досега моите котки не бяха ваксинирани никога.

Та преди няколко дни повиках ветеринар да ваксинира на място вкъщи две големи котки (на 8 г. и на 7 години).
На тръгване му казвам "хайде, ще се видим след месец пак", той обаче каза, че "няма смисъл да вдигаме изкуствено (или насилствено) имунитета на котките и следващата ваксина ще бъде след една година".

Толкова бързо се случиха нещата с идването, боцкането на котките и тръгването, че не можах да отреагирам адекватно и още тогава да го попитам защо чак догодина пак,  като за първа ваксинация е добре да има и реимунизация 1 месец след първата доза...

Някой да е имал подобен случай?
Дали е свързано с възрастта на котките?! Например, че с оглед на годинките, шансът да са се срещнали вече с част от вирусите е доста голям и може би са изградили естествен имунитет?!
Днес се бях засилила се обадя на въпросния ветеринар за малко разяснения по въпроса, но реших първо да се допитам до вас.

Благодаря за отделеното време и лека вечер!

Моят котарак скоро ще стане на 5. Ваксиниран е за пръв път на около 3 години (с тривалентна ваксина).
Вет каза следваща ваксина догодина (направена е) и после през 3 години.
Живее свободен в двор и вътре, около нас има котки и непрекъснато е в контакт с тях.
Предполага се, че котета, които са големи  вече са с добър естествен имунитет.

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 19:00 от AnyHr

# 127
  • София
За начало на ваксинация и аз бих сложила две дози. Близкият ветеринар, при който водих Мади за ваксина веднъж, пита дали е за първи път. Каза, че ако няма ваксини досега, се слагат две дози, нищо, че е голяма.
Тя е на пет и тази година за пръв път се забавих с поредната доза. Досега е била боцкана ежегодно. Надали ще чакам три години обаче, страх ме е.

Играчки с котешка мента обичам да ѝ подарявам, захласва се по тях. Ближе ги, търкаля се с тях, прегръща ги. След време явно се измирисват и престава да им обръща внимание.

# 128
Може ли купичките за храна и вода да стоят зад гърба на закрита котешка тоалетна. Проблем ли е това?

# 129
  • Крайбрежен район
silvi_7878 не е препоръчително. По принцип храната и водата трябва да са в отделно помещение от тоалетната. Или на голямо разстояние едно от друго.
Ние отначало бяхме сложили храната до тоалетната, докато свикне и нашия се погнуси. Както нашия ветеринар каза "На теб ще ти хареса ли да се храниш там където се изхождаш?".

# 130
Иска ни се за да не се налага нощем да ставаме и да й отваряме да са в едно помещение храната и тоалетната и затова. Ще ги отдалечим възможно най-много. А проблем ли е котката да вижда телевизора като ходи до тоалетна? Мислим да сложим закритата тоалетна под масата в хола, а насреща е телевизора....В смисъл ще е по-шумно и ще се виждат кадрите по телевизията.

# 131
Любимо занимание, пощурява като чуе, че някой отваря кофичка с кисело мляко.

# 132
JoyJoyJoy Силви, всички тези въпроси трябва да ги зададеш директно на котката си. Иначе, си го представих... Grinning

# 133
  • Крайбрежен район
silvi_7878 може да я сложите в банята или в някое ъгълче в коридора. Нашия например обича да се изхожда на спокойствие. Чуе ли разговор, музика, някакъв шум се притеснява. ММ говори високо  и веднъж така беше го стреснал докато си върши работите, че скочи и започна да бяга с акото на дупето. Joy
Разбира се всички котки са различни. Мислете къде ще му е комфортно на него.

# 134
Здравейте дами. От днес у дома вече имаме и кот. Кот е абисинец на 6 месеца. Казва се Сина ( за мен е Ушко ).

Ето гооо. Още пътуват насам. В колата

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 17:45 от cardhu

Общи условия

Активация на акаунт