По-нисък ръст на дете на година и 10 месеца

• 8 680
  • 114
  •   1
Отговори
# 60
Ако е под минимума бих се притеснявала и аз, но ако е в норма, пък и под средния ръст - не. Синът ми първите може би три години беше на долната граница, каката - средно. Сега са обратното според таблиците - той към средна стойност, а тя на долната граница.
Всъщност щерката на 3г и 3-4 месеца беше 86см, след което за десет месеца навакса бурно с 10-12 см, откъм килограми отдавна спрях да я мисля, силно поднормена е, ако гледам таблиците, но всъщност е здрава, просто има конструкция на манекенка. Малкият пък до 3-годишен беше много късокрак, после взе, че източи бедрото. Живи и здрави да са. Хубаво би било той да стигне 175-180см, но каквото такова.

# 61
Ако е под минимума бих се притеснявала и аз, но ако е в норма, пък и под средния ръст - не. Синът ми първите може би три години беше на долната граница, каката - средно. Сега са обратното според таблиците - той към средна стойност, а тя на долната граница.
Всъщност щерката на 3г и 3-4 месеца беше 86см, след което за десет месеца навакса бурно с 10-12 см, откъм килограми отдавна спрях да я мисля, силно поднормена е, ако гледам таблиците, но всъщност е здрава, просто има конструкция на манекенка. Малкият пък до 3-годишен беше много късокрак, после взе, че източи бедрото. Живи и здрави да са. Хубаво би било той да стигне 175-180см, но каквото такова.

Ами около пети персентил,която е най-долна граница почти. Ние сме както вече много пъти написах с ръст 162 и 163.  Все още не е изпаднал от кривата и не искам и да изпада.Точно се сетих,че сте писала ,че вашият син на 3 е бил 88-90,а после е дръпнал ☺️,аз като го гледам моя го предвиждам толкова да е,ама това е много малко,среден ръст за момче е 96 за три години. Сега на две обаче,мерен от нас с ролетка прав е 82.5. В понеделник тя със сигурност ще го измери ендокриноложката. Аз гледам реалистично на нещата и има шанс да стане и 170,но както се казва никой не знае.

# 62
Irnata, в понеделник предполагам, че ендокринологът може да ви каже по каква таблица да се водите. Дали тази на СЗО или някаква друга.
Може би и той ще успее да измери детенцето по-прецизно.
Аз когато пробвам да меря сина си, той се върти, пробва се да види какво правя и изобщо не съм сигурна, че стои хубаво изправен, за да са точни мерките.

# 63
  • Пловдив
Ендокринологът със сигурност ще гледа графиките на СЗО.
Относно храненето да ви кажа какво ми е казвала ендокр. на моя син... Когато организмът расте, на детето му се яде. Когато не расте, яде по-малко. Такава е зависимостта, а не обратната, както ние си мислим.
Относно спорта. Задължително е при проблеми с растежа или нисък ръст да се занимава детето с "удължаващи" спортове. Това са волейбол, баскетбол и плуване.
За моя син съм избрала плуването. Много съм доволна от резултатите. Но детето трябва да е на поне 5-6 години.

# 64
Kat G, аз съм решила да агитирам мъжа ми, да запишем час за вашата докторка, ама да видим как ще минат преговорите.
Той е много против да водя детето по излишни прегледи и е труден за убеждаване.

# 65
Ендокринологът със сигурност ще гледа графиките на СЗО.
Относно храненето да ви кажа какво ми е казвала ендокр. на моя син... Когато организмът расте, на детето му се яде. Когато не расте, яде по-малко. Такава е зависимостта, а не обратната, както ние си мислим.
Относно спорта. Задължително е при проблеми с растежа или нисък ръст да се занимава детето с "удължаващи" спортове. Това са волейбол, баскетбол и плуване.
За моя син съм избрала плуването. Много съм доволна от резултатите. Но детето трябва да е на поне 5-6 години.

И аз така мислех точно за таблиците. А относно яденето не знам и аз , пиша си с една майка,детето й е среден ръст,но също яде много малко,така че може би не винаги е тази зависимост. Или е злояд или и аз не знам.Заради това мляко не яде много друго.Утре се надявам прегледът да мине добре.

И аз мисля за плуване,но той става сега едва на 2,баткото е на 5 години и 5 месеца,но той върви около 30-ти персентил и на неговата възраст беше с поне два см отгоре. Разбира се,ако баткото иска ще го запишем,но засега май го е страх.  Той добре си върви, въпреки че пак е от по-дребните, защото масово децата са мутанти,в градината има още две три деца с неговия ръст,вярно и че той е най-малък в групата,но аз гледам,че е само около 2.5 см под среден ръст и съответно и персентилът. Той си върви много добре спрямо нашия ръст и затова съм притеснена за малкия.

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 08:10 от Irnata_87

# 66
За храната не знам какво да кажа.
При нас се наложи да работим с консултант-психолог по храненето, защото малкият напълно беше отказал месо и зеленчуци.
Та тя ни обясни, че децата са склонни да гладуват с дни, ако не харесват това, което им се предлага.
Сега, след консултациите се храни по-добре, но пак търси основно плодове, млечни и хляб.
Той също пие още АМ, но към 170-200мл преди заспиване вечер.

# 67
Той не мисля,че гладува,но просто яде от всичко по много малко,някакви залци,а му се предлагат неща. Само че въпреки това е наддал и е почти 12 кг,та и аз не го знам много. Grinning Ядосвам се,ама полза няма.

# 68
Irnata, стискам палци за прегледа утре! Flowers Hibiscus

# 69
Здравейте,мина прегледът ни,по-скоро консултация. 😀 Лекарката беше много спокойна,не бързаше ,но само топките му погледна,аз очаквах цялостен преглед. Всичко беше наред. Не го измери,а аз на това разчитах, защото имало метър в другата стая,където имаше бебе в момента. И тя обясни ,че от около две години нали точно гените започват да влияят и съответно затова може да забавя, защото ние сме дребни,и тя сметна по тази формула,наш среден ръст+6.5 ,и каза максимално 1.70. Тя не мисли,че има проблем според нея,но предложи да направим щитовидни и костна възраст на китката,даже понеже бях без направление каза да взема ,за да ми издаде за тези неща. И ще ходя,поне пари да не даваме. Каза,че той е бил дребен за гестационната възраст,както си и беше , защото е доносен в 37+3 се роди,но само 2630,за разлика от баткото,който даже беше в 36+3 и беше 2880,изцяло съответстващо на седмицата на раждане. Под 2800 бебета се казват дребни за гестационната възраст. И така. Това е засега. До края на седмицата ще гледам да му пусна хормоните и да идем за китката. За яденето каза да не спирам млякото,но аз разбира се ще опитам да давам повече друга храна,по-малко ам. Сега навън,изяде почти половин милинка,аз го гонех,да му давам,тя беше малка,но на фона на неяденето му по цял ден е направо чудо.

П.С.

Каза, че до две години се мерят легнали след 2 прави и има поне 1 см разлика,но той реално е на две без дни,та явно няма разлика. Записа като ръст 82,не е смятала нищо като персентили.

Имаме вече и за костната възраст и за щитовидната жлеза направления ,но не разбрах за костната възраст къде да идем,каза в поликлиника до нас ,но не разбрах,ще се обадя да попитам.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 13:22 от Irnata_87

# 70
  • Пловдив
Щитовидната жлеза нали знаеш, че е с кръв от вената и се прави сутрин на гладно.

# 71
Щитовидната жлеза нали знаеш, че е с кръв от вената и се прави сутрин на гладно.

Да,но тя каза,че ако има проблем ще се види и с периферна кръв,тук няма да му вземат от вена,а е доста далеч там, където вземат на малки деца от вена. Ще видим.

# 72
Ако детето не е наплашено и има хубави вени, не е страшно да се вземе венозна кръв.
Ако се стигне до там и се пускат хормони на щитовидна, добре е да доплатите и за антителата.

# 73
Ако детето не е наплашено и има хубави вени, не е страшно да се вземе венозна кръв.
Ако се стигне до там и се пускат хормони на щитовидна, добре е да доплатите и за антителата.

Имаме направление само за два хормона, виджам два кода. Не е наплашено със сигурност, веднъж му взеха венозна кръв,но в болница здравето,а тя ни е далеч. Не ми каза за антитела нищо. 🤷 В лабораторията до нас не знам ще му вземат ли, Синево е. Но ще попитам.

Аз казах,че съм с Хашимото,но тя не каза нищо,моите антитела не са в норма. Нали за тат и мат говорите?

Ще пусна за всеки случай тат и мат,макар че тя не каза , защото аз съм с Хашимото.

Последна редакция: пн, 09 май 2022, 19:24 от Irnata_87

# 74
Точно тях имам предвид, да. И аз съм с Хашимото, и моят ТАТ не е в норма, хормоните са си. Но ТАТ и МАТ не ги пускат, защото не са по каса, а само платени.
Относно лаборатория не мога да посъветвам, защото не съм от София.

Общи условия

Активация на акаунт