Отговори
# 135
  • София
+ на две места ѝ = на нея (непряко)

# 136
Здравейте, имаме нужда от вашата помощ!

За домашно в 8 клас дъщеря ми има тест, с който се е справила според нея, освен 4 въпроса, за които имаме известно колебание:

Да споделя ли кои са нашите отговори, но да не ви объркам?

Много ще сме благодарни за вашите мнения?

# 137
Къде се проверява това, учи ли се в 8 клас

# 138
Къде се проверява това, учи ли се в 8 клас

Нямам идея дали може да се провери някъде, освен с преподавателката. На мен изобщо не ми стои като да е подходящо за БЕЛ. Това са логически отношения, да е част от домашно по БЕЛ ми е странно.

# 139
Коя е двойката думи? Във всеки пример има по 2 двойки прилежен-старателен и сонда-вода.

Схванах го. Сега видях, че и отдолу има по две двойки.
Според мен 1г, 2б , 3г, 4в

Последна редакция: чт, 30 мар 2023, 21:59 от Дъждец

# 140
Подобни въпроси дават на матурите, обикновено са един или два. Мисля, че е, за да покажеш лексикално разбиране или нещо такова.

И моите отговори съвпадат с тези на Дъждец. Единствено на 4 не успявам да намеря отговор.

# 141
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен: 1 г,  2 б, 3 г, 4 в

# 142
  • Майничка
И според мен е 1г, 2б, 3г, за 4 се колебая, може би в, но не виждам толкова ясна връзка м/у програма и робот, като м/у модел и шивачка.

Точно за БЕЛ са тези неща, освен лог.връзки има и четене с разбиране и познаване на думите.

# 143
Много ви благодаря!

Нашите отговори съвпадат с вашите за 2 Б, 3 Г, 4 В

Но за 1 си мислехме, че е Б по логиката, че както сондата тегли вода, така кофата тегли вода от кладенеца. Но може би вие сте прави.

Още веднъж - благодаря!

# 144
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
1 - б
2 - Б
3 - Д
4 - Г
Simple Smile да не остана назад.

# 145
  • Отвъд алеята зад шкафа
Хм, на 1-ви въпрос строен/висок не са толкова ясни синоними като нехаен/безразличен, които аз приравнявам съм прилежен/старателен.

# 146
Този тип въпроси ме върнаха много назад във времето, когато самата аз учех за SAT. Определено виждам повече полза от тях, отколкото от безполезните разбори на изречения (по български модел).

На първата задача висок и строен не са съвсем синоними, за разлика от нехаен - безразличен. Сондата извършва действие с водата (изтегля я), така както стомахът - с храната (смила я).
На четвъртата задача и аз не виждам подходящ отговор.

# 147
И за мен в четвъртата задача най-вероятният отговор е в). Тъй като на втората двойка думи - камион:автомобил - единственото съответствие в дадените отговори според мен е хляб:храна.

# 148
Да, точно като при САТ са. Трябва да се гледа посоката и взаимовръзката между думите.
При строен-висок имаме кофа кладенец с разменени места. Кофата не оперира с кладенеца, както сондата с водата, а взаимовръзката е обратна-кладенецът оперира с кофата.
За 4 шивачката използва модели, роботът използва програма, готвачът използва рецепти, архитектът използва план, обаче втората взаимовръзка не става.
Камионът е вид автомобил. Сиренето не е вид питка, глад не е вид ситост, веригата не е вид танк. Само хлябът е вид храна.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 14:50 от Дъждец

# 149
Моля за помощ!

Туристите тревожно се оглеждаха в настъпващия мрак.

Наречието "тревожно" трябва да бъде заменена с предлог и съществително име в ролята на обстоятелствено пояснение.

Общи условия

Активация на акаунт