Отговори
# 525
Има го и в слят вариант. Те незачитат правилата - пишат както им хрумне.
Чух глагола днес от политик (да!) с много висока езикова култура в едно предаване. Със значение подобно на '"погазвам"... Може да е супер рядко, но се оказа, че съществува.

# 526
  • ту тук, ту там
Като го чухте, как разбрахте, че се пише слято?

# 527
Има го и в слят вариант. Те незачитат правилата - пишат както им хрумне.

Това трябва да се пише разделено не зачитат. Може да е незачетен глас, но като глагол си е разделно.

# 528
  • Пловдив
Няма "незачита", да. Глаголите с "недо-" се пишат слято, тези само с "не" са си отделни.

# 529
Освен ако глаголът не може да съществува без "не" : нехая, примерно.

# 530
Е, то в случая глаголът е "нехая". Няма дума "хая".  Не уча, не зная, не разбирам, не преча и т.н., но недоумявам, нехая, негодувам, ненавиждам......

# 531
  • София
Вие пък! Като четете из форума, ще установите, че отдавна народът е променил правописа - например "не знам", отдавна е станало "незнам". Joy

# 532
аааа, в грешка си..... не знам, дори не е "незнам", и си е "nz"  GrinGrinGrinGrin

# 533
  • Пловдив
"nz" е "няма значение" (май)Rolling Eyes

# 534
  • Варна
 Значи както  чуваме, така да пишем... Щях в Правописната тема да пиша, но и тук може, да? От реклама ,,Harmoniyatanakamamine''.Лошото е, че актрисата го произнася точно така ,,..каманите".

# 535
  • Пловдив
Е, то в случая глаголът е "нехая". Няма дума "хая".
Е, така, де, Елиас същото написа.

# 536
  • Бургас
"Аз не разбирам защо искаш това"
"Защо искаш това, не разбирам"
Въпросителни ли се слагат в края на двете изречения? Между "разбирам" и "защо" какъв препинателен знак трябва да се сложи?

# 537
  • София
Аз не разбирам защо искаш това. ИЛИ евентуално: Аз не разбирам, защо искаш това?

Защо искаш това, не разбирам?

# 538
  • София
В края на двете изречения се поставя точка, понеже не се задава въпрос. Пунктуацията иначе е вярна. Примерите са за две изречения с различна позиция на подчиненото изречение, затова.

# 539
  • София
Според мен второто изречение е въпросително.

Общи условия

Активация на акаунт