Нашите орхидеи – тема 38

• 33 383
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • София
И аз имам такива. След дългогодишни наблюдения, реших че вероятно са имали някакво гъбично заболяване и проводимостта на тъканите е нарушена. Заболяването е в ремисия или е преодоляно и затова новите листа са с отличен тургор, а старите, каквото и да ги правиш, не се възстановяват. Другият вариант е заради цъфтежа растението да изптва недостиг на хрнителни вещества и да се опитва да ги изтегли от старите листа. След като процесът е стартиран, дори нуждата да отпадне, листата вече не успяват да се възстановят. В крайна сметка гледам новите листа да са добре.

# 586
Понякога може да е и дехидратация, поради намалено/недостатъчно количество корени.

# 587
Дехидратираното на долните листа аз си го обяснявам с пропадане/отмиране на коренчетата, които ги хранят. При някои се получава при пресаждането или при адаптацията при новите условия в дома. И аз имам една-две такива, които са пресадени веднага след като са купени.

Моите всички, които цъфтяха вече, зареждат нова реколта с цветове. Виолетката е ударничка - цялата е пъпки и нови цветоноси, а още не са прецъфтели старите. Innocent

# 588
  • Бургас
И при мен любимата ми Розовка още първия цветонос не са окапали цветята нов пуска. И една белуша мултифлора зарежда ли зарежда  цветове, и онци Тинкъл и жълтото и червеното надуват пъпки. Ще е цветно и красиво това лято 🥰

# 589
  • Мадрид / София
Изненадва ме, че сега цъфтят при вас Туинкълчетата, а и някои други. При мен цъфтяха в края на зимата.
И малко цвят:
Catasetum saccatum (извънземното) цъфти за втори път. Този път са два цвята. Има и нова издънка:

Phalaenopsis parishii. Първи цъфтеж при мен и първо цветче, отворено днес:

Мини перличката с 4 цвята:

# 590
  • Бургас
Анджи много красиви, а извънземното е уникално 😍.
Жълтото Тинки цъфтя миналата година октомври и сега отново ще цъфне една метличка до месец и още две са на път. Червеното за първи път ще ми цъфти от както е купено ❤️.

# 591
Angela61, всичките са прекрасни, но фаленопсиса е просто разкошен. Heart Eyes

Малко нови цъфки. Haraella retrocalla с два цвята.
Оставих я така преди 2 седмици:

Намирам я така:

# 592
  • Мадрид / София
Angela61, всичките са прекрасни, но фаленопсиса е просто разкошен. Heart Eyes

Малко нови цъфки. Haraella retrocalla с два цвята.
Оставих я така преди 2 седмици:

Намирам я така:

Влюбена съм в Haraella retrocalla. Мойта цъфтя веднъж, после засуши следващия цъфтеж, а сега се готви с нов. Мисля да си я нося с мен, че ми е хубавичка.

# 593
Моите ги бях оставила на синковеца. Малко ми беше притеснено, но няма поражения. Добре се е справило детето. Малко ги беше позасушил само, но нищо непоправимо.

# 594
  • Варна
Малко от една гама- хем си приличат, хем се различават. Simple Smile

# 595
  • Бургас
Всички са красиви, но Милтонопсиса е уау. Моя още се съвзема, не можем да се настроим, от страх да не тръгне да мре не поливам и той накъдрил листата 😕

# 596
И моят милтониопсис е много нефелен. Пусна корени, че беше с напълно изгнили и една нова булбичка, но е малка и не расте или расте толкова бавно, че не се забелязва. Дложила съм го така, че да не го виждам много-много.

# 597
Моят мъж ми е простудил фалчетата и пафчетата. Проветрявал Rolling Eyes вероятно са стояли по цял ден на студено течение, поне две седмици. Спипах го, защото започнаха да пожълтяват листа на напълно здрави растения. Фалчетата тъкмо бяха започнали да отварят цветове, някои още са с малки цветоноси, дали нещо ще цъфне, не е ясно. Две от тях май ще си заминат. Пафчетата засушават следващата пъпка. АААААААА!!!!!!!

Първо исках да го набия, после реших, че не е лошо да си подновя колекцията. Grinningсамо ще изчакам да видя, колко броя ще се гътнат, че мястото ми е ограничено вече.

# 598
Не се ядосвай. Както казваш, тамън малко подновяване Grinning
Аз така се настройвам като видя, че нещо не върви - ако оживее - вече не им се кося толкова.

Моето Phalaenopsis Marianne Schmoll нещо хич не го бива. Извади едно странно по форма листо, а старите, вече второ, от към върха стават едно такова жълто-оранжево и сухо. Вероятно някакво заболяване има. На вече второ отрязах върха, а тя няма много. Наскоро извади новичко, но е едно дребно. 

За това пък бялото ми мини е във вихъра си тази година. Има един дълъг отрупан цветонос и вади поредния. И корени вади, и листа, и цветоноси. Полудя направо.

# 599
  • Бургас
Снимки, снимки!

Общи условия

Активация на акаунт