Проблем с пожизнен ползвател

• 5 296
  • 92
  •   1
Отговори
# 15
  • гр. Варна
Големи разправии за документите на жилището да ни ги върне, за да са в нас.
От Агенция по вписванията е можело да се снабдите със заверен копие на НА> https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/prepisi/
Скрит текст:
Цитат
Преписът е заверено или незаверено копие на актовете, които се съхраняват от съответната Служба по вписванията. Незаверени преписи могат да бъдат изисквани от всеки. Заверени преписи се издават само на страните по акта, на техните правоприемници или представители по закон или по упълномощаване.

Преписите се издават въз основа на писмена молба от лицето. За удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи и книжа, съхранявани в Службата по вписванията, се събира такса 3 лв. за първа страница и по 2 лв. за всяка следваща страница.
Да де, ама аз живея под наем
А баща ви?

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 09:29 от pkol

# 16
  • София
Рори, това не е дарение, за да го оспори. Не може да продаде без съгласието на ползвателя, докато той е жив. И той не може да придобие собствеността.
Всичко е наред. Правата на собственика са защитени, защото имотът е негов, но наследодателят е решил да защити първо правата на ползвателя в случая.

# 17
Да. Май е най-добре да го продаде, може на ниска цена, но някой друг ще се занимава с ползвателя. А има и такива, които така ще се занимаят, че има -няма няколко месеца и ще е вънка. Важното за мен би било да си спести дъщерята разправии с години и тежести в тази невъзможна ситуация. Но тя си решава.

Fever Ray това че не може да бъде продадено 100% ли си сигурна? Аз не съм . Кой може да те задължи да държиш собственост?  Виждала съм в Германия много обяви да се продава на ниска цена заради ползвател, частичен ползвател.

Този наследодател е бил майка. Ползвателя ще да е бил за нея безценен просто или не е знаела какво точно прави.

# 18
  • София
Зависи от това как е учредено правото на ползване. Без да видя документите, няма как да коментирам.
Авторката да се консултира с адвокат.

# 19
Ами да. Да се консултира. Все пак при евентуална несъстоятелност на този имот с ползвател би трябвало да може да се оцени стойността ... и други такива.

# 20
Питайте адвокат. това че той ползва жилището не значи според мен, че вие не може да го ползвате и че не може да се качите и пр. Т.е. може да се окаже, че може да си го ползвате двамцата. Не знам как е. Също как стоят нещата със сметките за плащане. След като е ваше , вие отговаряте май. Мисля най-добре съберете всички възможни въпроси и на адвокат.
Mollica това пък от къде на къде ? Неин е все пак.  "Можел е и да не Ви предостави изобщо документи за имота. "

Подкрепям. Ползвателят има право да ползва и не може да бъде изгонен, но не е собственик. Не може да задържа документите за собствеността, защото няма право върху тях, а само върху ползването на имота. Няма и право да го руши, а е длъжен да го поддържа и да плаща всички разходи, данъци, такси и прочее. Можете да го изгоните ако евентуално докажете, че уврежда имота. Или поне да го задължите да поправи за своя сметка щетите.

Впрочем видях, че правото на ползване е прехвърлено безвъзмездно, просто с вписване. Такива сделки понякога може да се атакуват в съда, но трябва адвокат.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 10:24 от Черна станция

# 21
То както и да е написано ако е в разрез със закона е незаконно. Т.е. частите, които не са по закона не са валидни.Може някой да е написал, че щерката е длъжна всеки ден да му носи кроасан и капучино ... Ама тя по закон не е длъжна. Но адвоката трябва да разбира какво прави и да е съвестен. Аз на такова чудо съм попадала. Има някои ужасно тъпи и алчни адвокати.
Или поне да има достъп за да проверява сметките и състоянието. Дори хазяите имат право да изискат  това.

# 22
Като се вземе предвид, че майката можеше изобщо да му прехвърли имота... сега все пак е по-малкото зло.
Ние всички, деца на родителите си, смятаме техните имоти за наша бъдеща собственост, но изобщо не е така. Ето този случай: любоффф!
Самата майка е знаела за другите имоти на гаджето и, че дъщерята няма нищо. Щом така се е разпоредила, е имала своите причини.

# 23
Така е, имотът си е бил неин (на майката). Можела е да го продаде, да го пропие, да го направи каквото си иска. Но е решила да е така.

# 24
  • Варна
Дано не ми изпие чавка ума дотам, че да ощетя детето си така един ден. Само това ще кажа. Грозно е. Или оставяш или не оставяш. Не такива половинчати неща - твое е ама не съвсем. Като е искала да го даде на измекяра и да лиши дъщеря си, да беше му го приписала напълно.

# 25
Според мен да му го подари изцяло е било по-хуманната ситуация от това да принуди дъщеря си да се занимава и да е ангажирана с нещо и то с години напред. Сякаш си няма други грижи покрай децата. Или майката се погрижва за детето си или не. Ама такова нещо давам ти нещо, но нямаш нищо , освен ангажимент ... Освен ако не може да го продаде така и да вземе дори малко пари

HighSpeed абсолютно. Или не е знаела какво означава в същност това , което е подписала.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 11:57 от bella-ciao

# 26
Защо да не е знаела какво подписва. Сега ще я изкараме луда. Ние сме тези, които не знаем нищо за имуществото на този човек - може да е съсобственик на неща, които той самият не може да ползва, или да притежава селскостопански земи и гори, от които няма файда, или да има дългове - той и майката са знаели защо му е важно да остане в този имот.
Говорим за моралната страна, по закон той си има дадените му права.
Фактът, че майката е искала да го обезпечи с жилище с предимство, говори много.

# 27
Наистина говори много , особено в същото време оставя детето си със семейството му под наем и с грижи как да се оправя и поддържа жилището с ползвателя... докато ползвателя си живее безметежно вътре. ОК. А какво според нас е майката си е наша работа, нали? За мен не е изобщо нормална. Но това си е мое разбиране на което имам право. Нали?

# 28
Дано не ми изпие чавка ума дотам, че да ощетя детето си така един ден. Само това ще кажа. Грозно е. Или оставяш или не оставяш. Не такива половинчати неща - твое е ама не съвсем. Като е искала да го даде на измекяра и да лиши дъщеря си, да беше му го приписала напълно.

Защо такава категоричност, когато не знаем какви са мотивите на жената?
Ами ако той е участвал в купуването/изплащането на жилището и това е било условието – един ден да остане за дъщеря ѝ?
Ами ако той е налял голяма сума за ремонти, обзавеждане, поддръжка, която няма как да му се възстанови?
Ами ако майката е боледувала дълго и той се е грижил за нея?
Ами ако..., ако... Много неща могат да са ако.
Една майка няма да си остави детето на улицата, ако няма сериозно основание за това. Какво е то – няма нужда да гадаем.

# 29
  • Далечният изток
bella-ciao, толкова навътре приехте тази история, че и квалификации раздавате за нечии майки. Хайде малко по-спокойно. Всеки собственик може да се разпорежда с имуществото си както намери за добре. Така е решила според собствените си представи, така е направила.

Общи условия

Активация на акаунт