Малформация цепка на небцето

• 111 274
  • 763
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря ти, Радост! Дано наистина е така... Всико добро и на вас!

# 391
Здравейте!
Дъщеря ми е с цепнато небце (мекото). Нашата педиатърка ми каза да почна да й давам сокче от ябълка и морков в началото на 2-рия месец. Направих го макар да съм против ранното захранване. След като се появят проблеми със стомахчето й обаче го спирам. Почвам го отново когато се пооправи (макар да ми се иска изобщо да не и давам, а аз самата да се тъпча с витамини и да й ги предавам чрез кърмата).

Та въпросът ми е - Тази малоформация не налага ли ранно захранване? Вие кога захранихте със сокове и каши?
Ако не е наложително мога ли да прекратя даването на сок, докато не и съзрее храносмилателната система?

# 392
  • Анкх-Морпорк
Точно сокът никак не е подходящ за бебе с цепка на небцето. Дори да е сладък на вкус, той пак съдържа киселини, и като влезе в носа, много дразни. А няма как да не влезе в носа.
По настояване на Нина около 3 мес опитахме сок, но спрях веднага. Отначало добре, явно сладичко му харесва на езика, и след малко пова едно кихане и рев. Спрях, защото явно нещо не беше наред, но ми трябваше време да се усетя, че плодовите киселини му дразнят и това е причината да не успяваме с тези храни - плодов сок и пюрета.
Като ми "светна", че с друга храна може да има повече успех, минах на по-неутрални храни.
Да уточня, че моето дете много мъчно се хранеше и беше със сонда, по сондата се хранеше, а през уста опитвахме да захраним с нещо.
Опитвах да давам с лъжица по-гъстите млека - фризовом, милумил. Фризовомът става един лигав и освен това го запичаше и накрая твърдо минахме на милумил.
Изял колкото изял, най-често 20-30 мл, и другото по сондата.
Към 4 месец опитвах да давам оризова каша, ама баш същата сега не виждам по магазините. Беше почти същия състав като млякото и само ориза добавен. Казваше се фризокрем. Сега има разни фризокрем, които са с плодове и тн. и са по-неподходящи. Избрах това заради състава. На малкия му беше много трудно и на практика почти нищо не изяждаше.
Реално е захранен на 8 месеца, когато почна по-добре да изяжда картофеното пюре (домашно) и кашите - тогава давах вече и бананова на хумана, и ябълкова на хумана. Постепенно му прибавих сиренце, жълтък и месо в пюренцата. Ядеше домашни пюрета.
Не бих казала, че небцето налага по-ранно захранване. Ти и да му даваш нещо, ако стомахчето не е готово да го усвои, няма полза никаква от храната, а само дразни и загнива в червата.
По-скоро цепката на небцето налага даването на по-гъста храна по-отрано, защото на някои бебета им е по-лесно да ядат с лъжица. По-гъсто мляко не значи, ако на кутията пише " 3 мерителни лъжици за 90 мл вода" да сложиш 5, защото ще хване запек, а и няма да стане по-гъсто. Има си такива видове, които са по-гъсти, както тези против повръщане (антирефлуксни млека) и милумил.
Накрая предпочетох милумил, защото не е лигав, ароматизиран е с ванилия, и е по-калоричен от стандартните млека.
Плодови сокове синът ми не е пил изобщо, след операцията на небцето известно време ядеше пасирано и после като му се оправи лигавицата, настана такова ядене, че не мога да го изхраня. Мамите в градинката с удивление гледаха как яде 400 мл кисело мляко (тогава е бил на година и половина някъде) Плодове почна да яде след операцията. Не на сок, а цели плодове.

# 393
  • гр.Гоце Делчев
Еленке какво стана с вас успя ли да си вземеш при теб детенцето и мина ли вече първата операция.Гледам,че отдавна не си писала. Hug

# 394
  • Анкх-Морпорк
Сега са в Пловдив, операцията мина вече. Чака се стабилизиране на храненето, за да ги изпишат.

# 395
  • гр.Гоце Делчев
firebirg много се радвам за тях,че всичко е минало и стискам палци да се стабилизира по-бързо храненето и да ги изпишат.Радвам се,че Еленка взе това решение да си вземе детенцето и да си го отгледа.

# 396
Някой има ли представа дали може да се получат някакви усложнения, ако шънтовете не паднат до година и половина от поставянето им?

# 397
ето ме и мен,първата операция мина успешно , но детето много повръщаше - на всяко ядене,то дето му давам по 20 мл мляко ги изповръща.
Веднага от пловдив отидохме до нашата болница и ни приеха със съмнение за рефлукс,прегледаха го и казаха че има каскадни черва,храната трудну птрминава през тесните участъци.Преминах на фризовом мляко но май се запече нещо от два дена се напъва и изкарва едни малко акота
А за храненето като цяло е един УЖАС,най вече за детето.За 1 час едва изяжда 100 мл,педито ми казва да го храня по на често на често  поне на 2 часа,а той след всяко такова хранене,заспива,едва го събуждам за следващо ядене.Всеки път се моля да не повърне,днеспак повръща на всяко хранене.А трябва толкова много да наваксаме-на 6 месеца е а едва 4 кг Tired
Вече се изморих да рева,нямам сълзи,изнервивех се че не иска да яде а го виждам че вече може,като седнем да давам храната,той заспива в ръцете ми на втората минута и е като заклан,не мога да го събудя,Пощипвам го закачам го -не,накрая ревва и аз започвам да ръгам лъжицата - изпада в истерия чак,и така на всяко хранене
Моят мъж-отива в кухнята,че не може да гледа как го мъча Cry
И така а нощно време се мъчих няколко пъти да го храня но както казах той спи като заклан и се отказах да го тормозя и през ноща стига му през деня
е,малко да ви се пооплача знам че няма с какво да ми помогните- ходих при всякъкви специалисти да ми показват да го храня-начина го знам,но самото хранене е изкллючително трудно за него,ако ще и папата да дойде няма да ми помогне.Какво ли не пробвах пях му говоря му,молих му се,а той заспива и така цял месец
хайде пак ще пиша,че се поулях прегръдки на всички ви

# 398
  • варна
 Анна само ще ти кажа да събираш сили и нерви и да не се отказваш и предаваш. Всичко това съм го преживяла и знам колко е трудно, но ще дойдат и по-добри времена. Храни по-често, колкото може да поеме и така.
 А за дете 4 кг 100мл са добра порция. Моят син до 6мес се радвахме като изяде 90мл -за около 45мин. Възможно е и да го прехранваш ,ако настояваш за повече.
 Аз много време съм хранила нощем ,в дремещо състояние, защото денем не можеше да изяде това което трябва, ама си има рискове това хранене. Също имаше много силен рефлукс сина ми, и след 6мес му давах Аптамил Ар и с това мляко потръгнаха нещата.

# 399
Ана,като те чета ми се доплаква.... Sad Ние също бяхме така,но за щастие за много кратко време.. Незнам какво да ти кажа,освен да събираш сили ,ма от къде ?! Незнам... Скоро и това ще отмине само търпение иска.  Поздрави и успех!

# 400
  • гр.Гоце Делчев
Еленке радвам се,че първата ви операция е минала успешно и ти пожелавам кураж .Ще видиш,че малкия ще се оправи щом вече е при мама и тати.Понякога децата повръщат и от прехранване.Моята дъщеря като беше малка ,тя също беше с цепка на небцето и на устичката като хапнеше повръщаше задължително,но с времето нещата се оправиха.Стискам палци и не се отчайвай. Hug

# 401
Ние си бяхме с един непаднал шънт май три години. Махнаха го при един от контролните прегледи - след като вече бяхме изгубили единия. Така и не разбрах кога падна. Мисля, че не пречи, по-скоро помага. Моето правеше зловещи гнойни отити - уж много пазех ушите, то не бяха тапи, не беше чудо. Храна влизаше в ушите ли какво не зная, но взе да отшумява. /да чукна на дърво/ Питай лекаря за най-сигурно.
Ох, за храненето... и на мен ми беше голяма мъка. Може би има нужда от по-малко храна. Храненето насила го "практикувахме" и ние, но като се поуспокоих малко и като взех да не мъча толкова много детенце започна да се храни по-добре. Пиеше много чай - прекалено много и го предпочиташе пред млякото. Голяма прегръдка!

# 402
аз незнам дали тук е мястото ,но ако сметнете моля преместете въпроса ми,
значи искам да попитам дали е възможно да се промени формата на черепа,детето е на 6 мес,а е като пъпеш.Док казват че това е възможно поради това че е било в повечето време легнало и то главата му е или на ляво или на дясно.Сега като спи му слагам две възглавници от двете страни че да го подпират,но дали ще има ефект newsm78
Още като се роди в епикризата пише освен цепката на устната и непце и тесни очни цепки,ниско разположени ушни миди,лицев дисморфизъм.Възможно е и такава да му е конфигурацията
Ако има мами запознати с това моля да ми помогнат
Лека Ви вечер

# 403
  • варна
 Ана, какво имаш предвид под пъпеш? Има ли ръбове някъде по главата или е продолговата просто? Има ли фонданела?
  Може и от лежането да е, нашата глава също беше сплестната странично и продолговата ,постепенно се пооправи и ушите щръкнаха.

# 404
  • Анкх-Морпорк
Формата на главата се мени, докато расте. Има още да расте, така, че спокойно...
На повечето бебета е сплесната отзад, ако обичат да лежат по гръб, а като почнат да лазят и да ходят, се променя, защото не стоят дълго време легнали.
Също за малките бебета казват да се редува ляво и дясно, за да не се изкриви главата на една страна.
А и като порасне повече коса, майката спира да мисли за формата на главата.

Последна редакция: ср, 24 фев 2010, 08:57 от firebird

Общи условия

Активация на акаунт