Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 49

• 22 540
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Бенджи, нищо не пречи да се обадиш и да попиташ дали има такава възможност. Ако може ще отидеш, ако ли не така или иначе ще ви пратят на ендокринолог и ще ви поставят диагноза. Я хиперинсулемия, я инсулинова резистентност, я по-общото метаболитен синдром. Не знам. Но ще трябва доста сериозно да промени начина си на хранене.

Мизи, важното е, че си решила да се върнеш и да започнеш отначало. Винаги има спадове и възходи. Поне при мен редовно.

# 331
Просто по лошия начин схванах, че нещата вече са до края на живота ми и не мога да си позволявам отклонения, ако не искам всички болки в тялото и къде ли не, умората със ставането сутрин и прочие. Сега ако намеря начин и детето да схване, че моите зелении не са по-хубави от неговите манджички, щеше да е супер

# 332
На 18 години го считам вече за голям, а не за подрастващ, колкото и момченцата да поизостават в това от момиченцата... Не изглеждат добре тия стойности, ама никак. Дано успеете да се сдобиете и със стойности от втората и третата проба, но и на гладно мен лично ме стряскат такива числа.
Какво наложи изследването всъщност? Наднормено тегло, оплаквания, друго заболяване?

# 333
  • Пловдив
Скрит текст:
Наднормено тегло /120кг/198см/
И едно случайно изследване с глюкомер вкъщи /на майтап/, кр. захар излезе 6 на гладно след 14ч пауза. Няма някакви оплаквания, но качи кг при пандемията и онлайн обучението. Не че някога е бил слаб, но никога не е бил толкова пълен. Не прекалява с храната, но се храни предимно с месо, риба, яйца, млечни, картофи и ориз, рядко паста, понякога сларко, но не обича зеленчуци и плодове и рядко яде. Малко му е и движението.
Ендокринолог или диетолог да търся?

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 11:19 от *Бенджи*

# 334
Момчето е болно и диетолог няма да помогне. Личния лекар ще ви даде направление за ендокринолог. Възможно е той да предпише и медикаменти.

# 335

Е, мерси за идеята за вишните, аз ги търсих вчера във Фантастико, че реших да се метна на кето бонбоните (кокосови стърготини, масло и сметана + по 1 вишничка, много ги обичам), но във Фантастико нямаше и се чудех от къде ли съм ги купувала, че се подвизаваха по едно време във фризера, правех на децата млечните шейкове с тях. Явно е било от Лидъл.

Минерва дай рецепта за тези бонбони, моля. Намирам само с подсладител.
Имам кокосови стърготини и не знам какво да ги правя.

# 336
Скрит текст:
Наднормено тегло /120кг/198см/
И едно случайно изследване с глюкомер вкъщи /на майтап/, кр. захар излезе 6 на гладно след 14ч пауза. Няма някакви оплаквания, но качи кг при пандемията и онлайн обучението. Не че някога е бил слаб, но никога не е бил толкова пълен. Не прекалява с храната, но се храни предимно с месо, риба, яйца, млечни, картофи и ориз, рядко паста, понякога сларко, но не обича зеленчуци и плодове и рядко яде. Малко му е и движението.
Ендокринолог или диетолог да търся?
При такива стойности на гладно доста вероятно да го сложат на метформин. И според мен си е за ендокринолог, дано намерите свестен.
Диетолозите повечето... не ми изглеждат подготвени да се съобразяват с ИР, по-скоро си карат по общите канони. Сигурно има и по-съобразяващи се с това, но болшинството не са така.
На момчето му трябва режим на хранене - не само избягване на въглехидратни и рафинирани храни, но и достатъчни интервали между храненията. С такъв висок инсулин на гладно подозирам че похапва често дори и по малко да е. И подсладители също е хубаво да избягва, много хора се подлъгват с тях че нали нямат калории, но те също могат да вдигат инсулина. А висок инсулин ни кара да правим две неща - да ядем и да дебелеем. Всичко над 3те основни хранения на ден му е много, повечето тук сме даже на 2 на ден но и 3 са ОК а между тях само вода и неподсладени напитки.
Хубавото на режим с доста орязани въглехидрати е че тогава не са страшни разни хубави неща от сорта на бекон, масло, сметана и прочие дето иначе хората се "пазят" от тях... не познавам мъж който да им се сърди така че не е нужно да страда а може даже много добре да си хапва. Ако трябва да си избира между хляба и бекона или вратната пържола, много малко биха посегнали към хляба.
Дано да не мрази магданоз, хубаво е да хапва доста от него и всеки ден.
Теглото не ми звучи чааак толкова фрапиращо за 2 метра мъж, макар че все пак зависи и колко мускул има по него. Че е в повече, това си е факт ама не си го представям като много дебел да е станал като бъчва на тия кила. Освен ако не са му силно съсредоточени в средата на тялото и с тънки крайници ама това като че ли е рядко на такава възраст.
Достатъчно движение също - отначало дори само разходки за да свикне да се движи, да не хукне сега както се е заседял да бъхти тежко във фитнеса. Но е задължително да се движи, важно е почти колкото храната. Вкъщи примерно клекове че да елиминира донякъде ефекта от дългото седене, може лицеви опори да пробва по малко, абе веднъж като се раздвижи и се почувства по-добре, ще му хареса.
Хубавото е че е млад, че това е от скоро и че е мъж - те свалят доста по-лесно от нас. Ако се заеме, би трябвало доста бързо да нормализира теглото, а след още някой и друг месец и кръвните показатели.
Ако имате възможност, вижте и за дефицити на витамини и прочие - мисля че имаше в началото на тази тема по-подробно за това. Накратко, повечето с ИР се оказваме с дефицит на витамин Д, тук-там и на Б12, магнезий ни трябва повечко, евентуално и други неща ако му липсват бива да си ги запълни.

# 337
Иди и се примоли, ако не са изхвърлили пробата!
Идете на ендокринолог и веднага спрете всички въглехидрати. Разбира се, че храненето е ключово. Има ли наднормено тегло?
Много ти съчувствам, и аз моя синковец го изследвах, заради нездравословно хранене.

Написали са ти, изкл. висок инсулин, сигурно ще трябва известно време да попие лекарства!

И още една препоръка от мен - изследвайте се всички семейно, т.к. се храните по сходен начин често излизат сходни проблеми.

# 338
Момчето трябва сериозно да се стегне с храната и спорта. Направо настръхнах от резултатите😪

# 339
  • Пловдив
Много благодаря за изчерпателния отговор!

Скрит текст:
Теглото е равномерно разпределено, не е бъчва, но определено е в повече. Яде три пъти на ден -  няква тестена закуска в училище  към 10ч. и като се прибере към 14 -обяд вкъщи, каквото е останало от вечерята, и вечеря късно към 20ч, пак домашна храна. Рядко шоколад или нещо друго сладко, напитки - предимно вода, много рядко пепси, кафе или бира.
Преди пандемията ходеше на фитнес 1-2 пъти седмично. И си личеше.

# 340
И аз така, ама и за майката се притесних!

Бенджи, пиши!

Fillme, моля те, каквото разбереш за кортизола го споделяй тук, че аз съм доникъде с този въпрос. Билки и хранителни добавки ми е дала, дрън дрън ярина.

Сега видях, че сме писали едновременно. Просто препоръките, които са в първия пост на темата, ще трябва да ги спазва стриктно, скоро този висок инсулин няма да успява да свали захарта. Отделно, че ХОМА над 5 го водят диабет.

Д, Б12 от витамините, от желязото не разбирам аз, някои изследват и това, да кажат. Абе читав ендокринолог - отличен диагностик търси, който да ви напуска точните изследвания. Инсулинът на 60 и 120 мин. ти трябва, гликираният хемоглобин и при тези лоши резултати не е зле и холестероли да се видят, урина... абе изобщо доктор да се изкаже и четете!

А по какъв повод са правени изследванията? Някакъв проблем ли има? Симптом нещо?

Последна редакция: чт, 17 мар 2022, 11:56 от Минерва

# 341
При него да не е от стрес?
Като чета не е преяждал..
Ковид карал ли е скоро?

Ей тия зелени ябълки. Изяла съм половин и ме престърга корема🙄

# 342
  • Пловдив
Скрит текст:
Ковид кара септември.
Има стрес определено - оценки, дипломна работа, матури, кандидатстване - абитуриент ще е тази година. И са първите по тази програма, нищо още не е ясно, всичко се променя в движение...Уф. И за мен е стрес, пък представям си за него. И сам се юрка, не е от мен.

# 343
Да се успокои малко. Всички сме минали от там.
Аз с храненето се справям, но понякога изпадам в много кофти настроения. Може от Витамин Д дефицита да е, нали водил до депресия. 🙄

# 344
  • Бургас
Бенджи, той не е правил натоварване с глюкоза та няма да се пазят пробите. Неговото е кръвно-захарен профил, което е различно от натоварване с глюкоза.

Общи условия

Активация на акаунт