Фентъзи и фантастика - 23

• 39 671
  • 708
  •   1
Отговори
# 150
Клифърд Саймък горещо ти го препоръчвам. Според мен заслужава видно място сред научните фантасти-

# 151
Определено, няколко са книгите от Саймък, които досега съм прочела, но ми харесва много и постепенно смятам да прочета повечето от неговите. Но трябва да кажа, че и Лиу Цъсин според мен заслужава внимание, чета го успоредно с други книги и затова малко на паузи ( а не поради друга причина, твърде много книги искам да прочета едновременно 🤭).

# 152
Аз съм му чел поне 4-5 книги в Читанка и много ми хареса, как се е спрял на психологическият аспект на нещата.Напомни ми книгите на Майк Резник и Павел Вежинов.
В Котешко лице  са поставени проблемите,
Скрит текст:
които възникват ако откриеш машина на времето
В децата на нашите деца е засегната темата
Скрит текст:
за имигрантите...Само дето в случая те идват от бъдещето.
А  във всичко живо е трева поставя два въпроса -
Скрит текст:
за екологията и за свят в който няма войни.
Всичките му книги са много интересни дистопии и утопии.

# 153
Ако не сте чели “Магистрала на вечността”- може да я погледнете и нея, има доста интересни идеи, някои от които ми се струваха доразвити (от появяването им под някаква форма в други негови книги) , а и мисля, че е и последната му книга, която е бил написал.
П.п. Тъй като продължавам да чета “Трите тела” (за следващите две книги от “Земното минало” кога ще успея - нямам идея), трябва да отбележа, че определено ми харесва Лиу Цъсин, а освен това изглежда че и доста се е постарал с превода Стефан Русинов (четох в крайна сметка и на английски, и на български- харесва ми превода, а също слушах и едно негово представяне), което е още един плюс за трилогията.

Последна редакция: чт, 21 юли 2022, 10:22 от fenyx

# 154
Много ми хареса "Софийски магьосници" от Мартин Колев. Изслушах първата книга от поредицата в Сторител. Историята е интересна и задържаща вниманието. Много ми харесва, че действието се развива в България, че имената на героите са български.

# 155
Прочетох  "Дивогласи" - на Дж.- Грей, първата и втората част. С условието че това е едно детско-юношеск фентъзи като цло ми хареса. Напомни ми малко на Хари Потър. Зъл враг се надига, опитва да убие родителите и детето, но майката спасява детето. Десетина години по-късно опасността отново се надига.
Новото е, че този път става дума за превъплъщенци, което на мен ми е любима тема. В Читанка на 29 този месец са пуснали двете книги, които излязоха в България, прочетох ги оттам

https://chitanka.info/text/49510-divoglasi

# 156
  • Разпиляна във въображението
Някой с мнение за Холи Блек и серията „Вълшебният народ“? Дъщеря ми си я хареса, но ми се иска да прочета повечко мнения.

# 157
изчетох "придворният убиец", "шутът и убиецът" и "фиц и шута"
чувствам се все едно накрая мен изоставиха
остават ми "живите кораби", но някак нямам усещането, че ще ми харесат толкова много

защо фицрицарин пророк, но лант фицбрителен?

# 158
Бубанке, радвам се, че са ти харесали историите на Хоб. И на мен Хоб бързо ми стана любима авторка.

Лант е Фицбдителен. Фиц значи копеле. - Копеле на Рицарин или Копеле на Бдителен.
Лант официално се води син на Бдителен,
Скрит текст:
макар да е син на Сенч

А ти питаш защо Фиц е пророк, а Бдителен - не? Защото Фиц е син на престолонаследелник и макар да е копеле, неофициално го знаят, че е принц. А в случая с Лант той е незаконен син на един съветник
Скрит текст:
като Сенч
и разбира се стои по-ниско - той накрая става обикновен лорд

Бубанке, и на мен третата трилогия за Фиц не ми хареса. Поне не колкото първите две. Някак много протяжно беше действието и доста меланхолично. Най-ми допадна първата, макар че втората също е добра. Но все пак да не забравяме, че това е разказ за един цял живот - фиц от 6 годишен стигна до 60 годишен. Изтръпвам колко ли е възрастен Сенч?
Скрит текст:
по времето когато Рицарин и  Искрен са още момчета, Сенч вече е възрастен мъж. В първата трилогия имаме две упоменавания за Искрен -че е на 34 години и че наближава 40. Сенч трябва  най-малкото да наближава 60 така, а оттогава минават едно 45 години до края на третата книга.

Живите кораби са доста различни. Не са лоши, просто са различни. Дай им шанс.
при Фиц действието се развива  в нещо като ранна Британия. Има викингски нападени и пр. При Живите кораби действието по-скоор се развива в света на елинските полиси, персите и средновековна Венеция. Засегнати са теми като робството, принудителните бракове, гибелта на Титаник, Прокълнатия кораб (Летящия холандец) и пр.
Няма само една гледна точка като приц Фиц, а поне 5-6 гледни точки - на Алтея, на Кенит, на Малта, на Уинтроу и пр.
В някои места Корабите се преплитат с  поредицата за Фиц.

ще ти издам една голяма тайна -
Скрит текст:
ама после да не кажеш, че не искаш спойлери?Stuck Out Tongue Winking Eye
Скрит текст:
майсторката на играчки Янтар всъщност е ...Шута.

Някои герои също се появяват в Лорд Златен -
Скрит текст:
Джек/Йек, Серила, Селдън Вестри
т....макар за кратко, признавам.
Практически хронологично нещата са така - първата трилогия за убиеца  - Корабите - втората трилогия за убиеца.
Доколкото между първата трилогия за Фиц и втората трилогия за него има хронологично 15 годишна пауза, то дейстивето в Корабите се развива почти неподсредствено преди събитията в Първата книга във втората трилогия за Фиц и дори малко застъпва Лорд Златен.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 20:11 от Лорд Сняг

# 159
лорде, това е ясно
защо не е фицпророк  
защо на единия има собствено им - лант
а другият е само копеле на баща си

тайната се разбира без да си чел "корабите" Wink

краят на третата беше... хм... още не мога съвсем точно да определя отношението си към него

Скрит текст:
нито драконът 3 в 1, нито съдбата на пчеличка
тя (о)става какво? ще преживее живота си като обикновен човек в кралски двор или ще продължи да променя света? един пророк можеше да има само един катализатор, нали? май това беше написано
разбира се, може да се окаже, че дуалия не е била е била нейния - "случвало се е прилкоп да греши"
вълкът ще потича, ще си седне на дупете и край? камък завинаги?
по-скоро съм неудовлетворена

Скрит текст:
сенч живее дълго заради магията и отварите и умира от старост, защото остава без тях

# 160
Пророк е нещо като династическа фамилия. Примерно - Комнините. или Валоа.  На практика всички от управляващата фамилия носят това ....Пророк след името си. Фиц и Лант на практика нямат право да носят това име, защото са копелета. Фиц   все пак е син на престолонаследник и затова за приятелите си е Фиц Рицарин Пророк. Защото баща му е Рицарин Пророк. За сравнение с него Лант официално е син на Бдителен, а той е обикновен лорд, а не Пророк.
Казано е, че всички пророци са задължително Умели.
Нямам представа защо Славен не е представен като Славен Пророк, може би защото е самозванец.

Принципно се предполага, че всеки Пророк има само един Катализатор, но Фиц и Любими няколко пъти си смениха местата. Краят и на мен не ми хареса.
Скрит текст:
Първо действието бе твърде флегматично, особено като отвлякоха на Фиц дъщер му. Второ предполагаше се, че  Пчеличка трябва да се обучава. Шута имаше идеяте да странстват по света.Не виждам как това ще стане като я взе Кетрикет.Трето Копривка ми се стори много ....студена и царствена в трета трилогия. Не съответства на характера й от втората. Има и някои несъответствия които ме подразниха. Във Втората трилогия Кетрикен не знае, че Искрен и Рицарин са си сменили телата и реве че вината за осезанието на Предан е нейна. Накрая обаче тя казва, на Фиц, че е знаела.
Края на фиц също не ми допадна, по-добре бе да умре града на Слугите. Така някак си...стана много по-американски всички се събраха, само за да гледат смъртта му. Стана ми много тъпо накрая и че всеки се оказа незаконен син или дъщеря на някого. За Шън се досещах как стоят нещата, но с Лант ми стана хептен латиносериал

Може би едно от малкото неща, които ми харесаха - Славея успя да изпее песента си.
Лично на мен ми допада много Славея, жалко че я разкараха във втората трилогия.
Скрит текст:
Тя е  безкрупулна кучка, но пък има гаден живот (две изнасилвания), рано е станала цинична.  нека добавим, че й счупиха пръстите и арфата, когато бе отишла на великото си приключение, за да следва мечтата си. Изключително проницателна е, и по някакъв начин мислеше доброто на Фиц, макар че естествено виждаше себе си до него. В много отношения тя опозна Фиц по-добре от Моли. Да, вълка не я харесваше/и тя него, но все пак се нави да преспи с Фиц, като знаеше че той споделя съзнанието си с вълка. И накрая защитаваше осезателите защото опозна Фиц.

Малко картинки
Скрит текст:
Славея Сладкопойна

Скрит текст:
Фицрицарин като младеж. Тук още не му е счупен носа и е копие на баща си

Скрит текст:
момъкът Любими и Плъхчо

Скрит текст:
Сенч Звездопад. Но за мен картинката не е хубава, казано е, че лявата половина на лицето на Сенч е надупчено от фойверките. И то - неравномерно
Скрит текст:
порталният камък на пътя

Скрит текст:
Възрастният Фиц/Том Беджърлок
Скрит текст:

Славен

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 20:57 от Лорд Сняг

# 161
Артемида на Анди Уеър чета. Не е нито Марсианецът, нито Аве Мария, но никак не е зле.

# 162
  • Майничка
лорде, това е ясно
защо не е фицпророк  
защо на единия има собствено им - лант
а другият е само копеле на баща си...
Лант първоначално е кръстен само Лант(ерн) и би следвало да носи Звездопад за фамилия, но впоследствие майка му успява да убеди Бдителен да го признае за свой син, като се надява, че така ще го защити от враговете на Сенч. Тогава името му е сменено на Фицбдителен.
Дори майката на Фицрицарин да му е дала някакво име при раждането, никой не го знае, затова го именуват по "стандартния" начин.

# 163
гаргамела, това мисля е ясно. Въпросът на бубанка - ако го разбирам правилно - е защо Фиц има Пророк след името си, а Лант - не (и двамата са копелета на аристократи). Мисля, че го обясних - самият Сенч, като незаконно дете,  не е признат официално за Пророк и оттам и Лант няма право да носи това име. Да, права си, Лант би могъл да бъде Звездопад.
докато в случая Рицарин си оставя Пророк, дори когато абдикира.

Имената на Лантерн и Шайм са съвсем леко измемени, за да не будят подозрение.

# 164
гаргамела, благодаря!
това звучи ок

славен не е самозванец, баш си е пророк, но някак си трябваше да го отличат от полубратята му (така мисля)

цялата свръх добродетелност на фиц хич не ми допадна, но тя реално води до моли, за да се появи пчеличка

много ми хареса изборът на вълка за жена на фиц, но на практика не беше възможен

Скрит текст:
голямата любов на фиц си остана съществото с неизяснен пол, което доста ме подразни

Скрит текст:
лант е признат за звездопад по-късно

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 21:25 от bubanka

Общи условия

Активация на акаунт