Фентъзи и фантастика - 23

• 39 673
  • 708
  •   1
Отговори
# 165
Той е узурпатор.
Скрит текст:
На практика баща му не го определи за владетел, брат му още беше жив. Славен използва положението и сам се обяви за цар. За това беше бунта на херцозите, но ареста на Фиц промени положението.
Но да и аз мисля, че са искали да го отличат от братята му - Рицарин Пророк и Искрена Пророка. На няколко места е наречен Славен Самозванеца.

Фиц не го приемам за добродетелен, по-скоро за свръх отдаден на дълга му. Аз на негово място бих взел Моли и бих запрашил с нея, но пък Сенч вероятно е прав - Короната щеше да го намери и да го убие. Особено с такъв враг като Славен. Фиц често изпада в крайности. Но за мен стават чудесни филм от първата и втората трилогия.
Ако е за добродетелност на първо място слагам Бърич - моя любимец.
Скрит текст:
Отказа се от жената която обичаше заради приятел, после отгледа детето му, после пък неговото дете.

Искрено съжалявам Търпение - 15 години да мисли сина си за умрял. И ти ми казваш, че Фиц бил добродетелен! Joy За мен тя бе много по-истинска майка за Фиц от природната му. Сцената с ябълките между решетките ме разплака. А и въвеждащите две глави за нея също са много интересни.

Ако не ти допадат прекалено добродетелни персонажи Корабите ще ти допаднат, там-персонажите са по-"сиви."

Едит - за Кетрикен.
Скрит текст:
Между нея и Фиц има известна тръпка от самото начало, но нямаше начин да го официализират.

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 21:06 от Лорд Сняг

# 166
добродетелен, защото

Скрит текст:
славея имала съпруг - ми години наред спа с нея и накрая "ах, вай, къш!"
джина - вярвала в неверни неща - ми да й обясни, не да бяга като попарен
за мен това бяха чисти превземки на автора, защото и с двете трябваше да прекъсне връзките си, за да продължи по-натам с действието без да бъде обвързан за жена

възлюблени на картинката си е баш пренежен момък
картинката на възрастният фиц не се зарежда, ще я качиш ли пак?

за търпение съм съгласна

# 167
Скрит текст:
Том Беджърлок - белия кичур

Скрит текст:
Искрен при потока на
Умението

На тази принципно би следвало да са Робърт Баратеон и Церсей...
Скрит текст:
Обаче става да приемем че са Искрен и Кетрикен. Искрен, също  едър мъж, към 30-те, с герб на  елена. Кетрикен също е руса.

Скрит текст:
Фиц - като 6 годишен

Скрит текст:
като 15 годишен, копие на баща си

Скрит текст:
и като 16 годишен - след счупването на носа

Скрит текст:
 Лорд Златен - мъж или жена.

и отново съм впечатлен от проницателността на Славея. Тя първа забеляза, че Любими не се държи...мъжки.

Бубанке това за добродетелността - за мен е лицемерие. Славея накрая му го казва при раздялата хубаво
"И ти водиш два живота, и аз вода два живота, но ти не можеш приемеш, че аз имам това право" и
"Ти си като слънцето -огряваш отдалече, а от близо изгаряш"

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 22:05 от Лорд Сняг

# 168
точно - дразнеща насилена свръх добродетелност

# 169
Ами какво да правиш.... Бърич му насади, своята моралност.JoyJoyJoyJoy Само дето за разлика от Бърич Фиц обърка важните неща и сложи  Короната пред семейството си. Опитите да подражава на Бърич бяха несполучливи.

# 170
  • Майничка
15 годишният Фиц ми е като Нат от Последният мохикан.😄
Бубанка, не подхождай с предубеждение към Корабите, а има и още една част, "Хроника на дъждовните гори", която май не е преведена на български, но я има на руски. Там героите са по-многопластови и по-интересни, поне според мен. Чак такива светци като Искрен, Кетрикен и Бърич няма, за щастие.😁

Според мен, Фиц не е добродетелен, а пасивен, като не може да вземе решение, за по-лесно не прави нищо, прикривайки се с морални норми.

# 171
За Хрониките се мъча да ги преведа, но е трудно. Не е цялата част на руски, само донякъде (Пролога и главите до 5 вкл. - при 17 общо). изцяло ги има на английски.

На мен любимите ми са Кралска поръчка и Тронът, доколкото са много мелодраматични. Третата трилогия за Фиц не я я принзвам. Корабите ми допаднаха много, но стилът е много различен от този за Фиц. И аз съветвам Бубанка да даде шанс на поредицата за Бинград.
Според мен Фиц не е точно добродетелен, нито пасивен, а свръхемоционален, в много отношения наивен (особено младия Фиц), лесен за манипулиране и ужасно лицемерен - пред себе си. Иска му се да води един живот, а води друг. Обвинява винаги другите - къде Сенч, къде Славея. На някои които го лъжат -Любими, Сенч - прощава, а на други (Славея)-не!
Има навика да смесва личния си живот с професионалния и да се влияе от любовни неволи (Моли, Славея, лорд Златен)

Последна редакция: нд, 31 юли 2022, 22:32 от Лорд Сняг

# 172
.. Фиц обърка важните неща и сложи  Короната пред семейството си.

и любими пред семейството
въпреки, че ми се струва несправедливо да бъде обвиняван за това, че
Скрит текст:
заряза пчеличка на грижите на шайн и лант, за да спасява шута

захващам "корабите" Simple Smile

# 173
за онази ситуация аз обвинявам Сенч.
Скрит текст:
Знаеше, че Фиц има облог с Копривка; знаеше, че му е достатъчно тежко след смъртта на Моли;знаеше, че едва наскоро е "преоткрил" Пчеличка...А вместо помощ му натресе двете си деца, което бяха кое от кое по-голяма беда. Ако не Шън, поне Лант, Сенч можеше да го подготви по-добре какви да ги върши в имението. Не е като Фиц да имаше безброй възможности, макар че можеше да вземе Пчеличка със себе си.

За Корабите  - вдигнат палец.

Едит - за Шън веднага се досетих.
Скрит текст:
Сенч прояви голяма непредпазливост пред нея, на два пъти наричайки Фиц по име. Тя имаше чертите на Пророк, а веднага изключваме Умен, Искрен, Рицарин, Славен и самия Фиц - прекалено млада бе. Сенч също го раздаваше женкар.  А накрая даде на Шън собственото си име - жест който не направи даже за своя внук-племенник - ФицРицарин. Това заби пирона в ковчега  на подозренията ми.

# 174
мисля, че
Скрит текст:
ако не беше шута и белите, идеята на сенч беше добра
фиц щеше да ги понамачка - особено момъка - и да ги поочовечи докато ги пази
дори и да беше тръгнал с кон, пак нямаше да вземе детето

# 175
  • Бургас
Цитат
Някой с мнение за Холи Блек и серията „Вълшебният народ“? Дъщеря ми си я хареса, но ми се иска да прочета повечко мнения.

Miriel, на мен много ми хареса/четох я в ел.формат/. Дъщеря ми също поиска да и я взема, само че на английски. Още не я е започнала, защото скоро намерихме първата. От миналата година има 2 ра и 3та и чак наскоро се появи в Озон първата/твърди корици/.

# 176
  • Разпиляна във въображението
Благодаря! В Озон има намаление. Чудя се. Имам ги в ел.вариант.

# 177
  • Бургас
Ще ти пусна едно кратко откъсче, което не дава представа за книгата, но пък е забавно. Имаше няколко такива, но съм запазила само това:
Прокарвам ръка по лицето си. До огъня тънко, подобно на насекомо същество разбърква огромно гърне.
- Искаш ли супа, смъртна?
Клатя глава.
- А искаш ли да станеш на супа? - пита то с надежда.

Satisfied

# 178
Прочетох Мечокът и славеят на Катрин Арден и...не ми хареса. Ама никак. Причините са многобройни.

-въведението в интригата е ужасно дълго - на практика  девойката научава за подаръка си, чак след като сме изчели две трети от книгата, а разрръзката е в самия финал.
-Въпреки че Катрин Арден се е постарала да предаде руската действитеност, включително и някои наименования (за което я уважавам), някои неща ме подразниха.
На първо място  в древнославянската митология противовеса на Крачун/Мороз съвсем определено не е упир. По-скоро е Сварожич или може би дори Хърс в това отношение Наоми Новик е много по-близко.; упирът (т.е. вампир) съвсем не изглежда така, пък и не е представен правилно в митологично отношение. Има вампири костник (упир)и вампир плътеник, ако вярваме на бъгарската митолоигя - а тя е много близка до древнославянската; Изключително ме подразни това, че християнството бе обрисуванов негативен план,
Скрит текст:
свещеникът който иска да се бори с демони, накрая се подчинява на демон
; Подразни ме също, че Ана Иванова не намери своето спасение
Скрит текст:
в църквата, за което жадуваше, а после и придадоха негтативен образ
; че след обещаваш начало че част от духа на Марина бил преминал и в Оля и Саша, от един момент престанаха изобщо да са централни герои
- Подразни ме, че Крачун богътна смъртта тук, бе представен като поолжителния герой. при Наоми Новик са много по-балансирани нещата.
подразниха ме и ред други неща.

На няколко пъти прекъсвах да чета - вторият път бе като бях на средата, и все още момичето не бе получило медальона. Бях изтощен и нервиран от дългото очакване нещо да се случи най-накрая. Знаменията ми дойдоха твърде много, очакването - твърде дълго.

Книгата има потенциал, но за мен той не е използван правилно. Лично мнение, не ангажирам никого с него.

Едит - коригирам се, става дума за Winternight 1  Мечокът и Славеят, а не за Сребърна Приказка. Това ме подсеща още причини да ме подразни книгата. - заглавието няма нищо общо с темата. Мечокът, съвсем не е централният образ, а само допълващ, а поне до  последните 20 страници не може да разберете, какво общо има славеят.

Последна редакция: нд, 07 авг 2022, 16:31 от Лорд Сняг

# 179
Миналият месец прочетох трите книги от Winternigt на Катрин Арден. На мен ми харесаха много. Беше глътка свеж въздух, защото през последните месеци почти нищо от това, което четях не ме грабваше особено. Книгите на Наоми Новини (две май съм чела нейни) също много ми бяха харесали. Относно Winternigt имам забележка само към финала на поредицата. Стори ми се леко претрупан, сякаш всичко се случи прекалено бързо. Иначе в цялата трилогия си имаше оригинални идеи, героите ми бяха интересни. На мен ми хареса паралела и противопоставянето в някаква степен на езическите вярвания и на християнството. А отец Константин си беше абсолютно пълнокръвен образ, най-добрият и реалистичен от всички в романа.
Другата фантастика, която ме впечатли тази пролет, беше "Посланическото градче" на Чайна Миевил. Чиста философия, странни идеи за същността и значението на езика. Доста откачена книга, която определено няма да се хареса на всеки.
Снощи пък завърших първата книга от трилогията "Земното минало" на Лиу Цъсин. Все още не знам какво да мисля за нея. Някои неща ми харесаха, други ми се сториха неуместни. Ще видим като прочета и останалите две книги каква ще ми е крайната оценка.

Общи условия

Активация на акаунт