Фентъзи и фантастика - 23

• 38 682
  • 708
  •   1
Отговори
# 240
Аз лично не съм хвалел Малазана никога. Но да, имаше една година  в която всички масово четоха Малазана и масово го хвалиха. И масово го номинираха.
Лично аз опитах да чета и Своенравното хлапе и не им допадна, така че при мен проблема е в стила на самия Ериксън.
Една от причините да има толкова полярни мнения за Ериксън е, че той не пише като никой друг. Например при него реално няма централен герой, нито централен сюжет. На някои това им хареса, намират го са свежно - на други не ни харесва.
Иначе не мога да отрека - епиката е невероятна, мащабността на сетинга - потресаваща.

# 241
Аз все пак ще ги почна.
Но да питам. Виждам, че има и някакви три повести отделно.
Първите събрани истории за Бочълайн и Корбал Броуч
(Три повести за Малазанската империя)
Кога да ги почна тях да ги чета?

# 242
Тук намирам едни ревюта пускани в Шадоу Денс - на Random, на Ordo Malleus и на Аravala - , за един култовите персонажи в Малазана - Аномандър Рейк. Лично аз не съм възхитен като писалите ревютата, но че Аномандъра е невероятно епичен персонаж - признавам. (просто аз не си падам по епиката)

Внимание има и немалко спойлери, четенето е на ваша отговорност

https://www.shadowdance.info/magazine/articles/males-top10/6/

# 243
  • Пазарджик/Лондон
На мен Малазана много ми хареса

# 244
Аз все пак ще ги почна.
Това са отделни повести за едни герои, които се появяват в трета книга. Нямат връзка с общото действие. Могат да се четат по всяко време, даже и самостоятелно. Хумористични са, малко в стил Пратчет.

# 245
Не мога да разбера. Всияки хвалеха Малазана, сега, като си купих 4 части, взехте да давате кофти фийдбек...
Ще я прочета и аз тъпо и упорито, дала съм си парите
 Аз съм голям фен на Малазана, но никак не харесах Колелото, а поредицата има много фенове. Най- добре е да започнеш да я четеш и сама да си съставиш мнение. Вкусове разни.

# 246
Преди години погледах Малазана в библиотеката. Само че при мисълта да чета толкова много тухли от една поредица, рязко ми се отщя дори и да ги пробвам. По същия начин постъпих и с Колелото на времето. Тези безкрайни саги не са за мен. Пробвах единствено Песен за огън и лед. Прочетох първата книга и ми беше интересна. След това обаче видях, че в следващите книги героите са различни, после пък разбрах и че поредицата не е довършена, и така директно я зарязах.
Май единствено Сагата за Ендър съм дочела докрай. И там обаче четвъртата книга, Рожби на съзнанието, ми дойде в повече, можеше да се ограничи с Говорителят и Ксеноцид. Между впрочем Ксеноцид ми беше харесала много. Другата сага за Бийн пък изобщо не успях да я довърша, не ме грабна и грам.

# 247
ако си говорим за тежки поредици, много съм се дразнил винаги, когато от средата авторът рязко сменя концепцията.
В Хрониките на Амбър  на Зелазни книга 6-10 нямат нищо общо с първите пет книги.
В Черния отряд  на Глен Кук- същата работа, съвсем други герои, съвсем друг сюжет. Само Знахаря остана в Отряда.
В песен за огън и лед от трета книга натам е вмъкнат Станис, а от четвърта действието се концентрира върху Другите...нищо общо с първите  две книги.

# 248
Не мога да разбера. Всияки хвалеха Малазана, сега, като си купих 4 части, взехте да давате кофти фийдбек...
Ще я прочета и аз тъпо и упорито, дала съм си парите
 Аз съм голям фен на Малазана, но никак не харесах Колелото, а поредицата има много фенове. Най- добре е да започнеш да я четеш и сама да си съставиш мнение. Вкусове разни.
О, аз съм фен на Колелото, поне на 17-20 бях. Simple Smile
Ще я прочета, мерси. Отдавна съм го решила Simple Smile Много ми се чете поредица, която има край. Напоследък все - греда.

# 249
Windekind, то краят за мен лично е по-вълнуващ от началото.Джордан в първите две книги се е влияла силно от Толкин, а седма-десета книга са як пълнеж, но от края на десета става интересно, а в последните две книги дописани от Сандърсън е повече от интересно. Бедата е, че има ужасно много пълнеж.
Жалко е, че твърде мудно почва колелото - събитията около Ранд  започват да се развиват от трета книга, при Мат - след четвърта, при Егвийн - някъде от шеста

# 250
Аз все пак ще ги почна.
Това са отделни повести за едни герои, които се появяват в трета книга. Нямат връзка с общото действие. Могат да се четат по всяко време, даже и самостоятелно. Хумористични са, малко в стил Пратчет.
Аз и Тери все се каня да го почна, ама викам Малазана ще е.
Но ако ми допадне като свърша трета почвам повестите.
А самите книги на Малазана има ли хумор в тях?

# 251
# 252
УАУ УАУ УАУ Hushed аз се запалих много по Ан Райс. Не ми е любимка, но има нещо хипнотизирани в "страшният" философски свят който създава. Дявол, се опитва да върши добро и изкупи душата си, след стечение на обстоятелствата решава че вече не иска друго, освен да "спечели играта" (Лестат) очарована съм приятно.

# 253
Ели, на мен Интерво с Вампир ми е една от любимите книги. Мудна, тежка, меланхолична, но - с невероятен мрачен чар. А финалът...финалът....просто кърти.
Скрит текст:
Застана пред вампира и протегна ръце към него. — Дарете ме с тази сила, силата да виждам, да чувствам и да живея вечно!

Очите на вампира бавно започнаха да се разширяват, устата му се отвори леко.

— Какво? — попита той тихо. — Какво?

— Дайте ми тази сила! — извика момчето, сви дясната си ръка в юмрук и се удари по гърдите. — Направете ме вампир!
.........................

Момчето бързо обиколи стаята и коридора, но не откри никого. Седна в креслото и извади от джоба си малък бял бележник и химикалка. Сложи ги на масата и включи касетофона. Лентата бързо се превъртя и той я спря. Облегна се назад и заслуша гласа на вампира, като на няколко пъти спираше лентата, за да чуе отново част от разказа. Лицето му се проясни, когато гласът каза с равен тон: „Беше много топла вечер и още щом забелязах младежа на Сейнт Чарлз авеню, разбрах, че се е запътил нанякъде…“

Бързо си записа в бележника: „Лестат… близо до Сейнт Чарлз авеню. Стара порутена къща… беден квартал. Ръждясали перила.“

Навремето в "Интервюто" на последната страница имаше реклама на филма с Том Круз. "Треперихте над книгата? Ужасете се от филма!" (не останах ужасен от филма, но това е защото книгата ме впечатли и не харесах адаптацията)

Иначе най-интересна за мен като поредица, а не като отделна книга на Ан Райс е  трилогията за вещиците Талтош.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 13:07 от Лорд Сняг

# 254
Малазана си е супер и си струва парите и четенето. Това, че някой в анонимен форум не я е харесал, Ами пък харесали са я стотици други потребители. И да, като я прочетеш, дълго държи.

Общи условия

Активация на акаунт