Фентъзи и фантастика - 23

• 38 685
  • 708
  •   1
Отговори
# 225
  • България
Съгласна съм с Лорд Сняг.
Последните книги от поредицата "Вещерът" не са така добри.
Малазанската поредица не ми потръгна при вече два опита за четене.
Но ревюто на MayBach е отлично и пак ще се пробвам да чета. Grinning

# 226
  • Майничка
Нищо общо с Джордан като стил и вид на локумите.🙂

# 227
Между Джордан и Ериксън  -нищо общо, освен че рисуват мащабен сетинг. Джордан е писал някак по-детско фентъзи, докато при Ериксън е подчертана епиката.
При това при Джордан все пак има няколко централни нишки - Ранд трябва да се срази с Тъмния по време на Последната битка, възлови са също така линиите на Мат, Перин, Елейн и Егвийн. Тук в Малазана реално нямаме един сюжет, ако изключим че армията я пращат ту тук-ту там. По-скоро бих сравнил поредицата с Черния отряд на  Глен Кук, която също след 5 книга (чак до десета) за мен стана безинтересна и където също основното бе епиката, а не сюжета. Съвсем други герои и други сюжети.

В това отношение - епика -  много по-интересни за мен лично са  Барутните магове. Но пък Ериксън се радва на много почитатели тук.

# 228
  • София
Благодаря за хубавото резюме.
Джордан съм чела, та ще изтърпя малко локуми.

Елора, проблемът е, че не са точно локуми. По-голямата част е информация, понякога важна за хода на текущото действие и развитието на сюжетните линии в съответния том, понякога става важна в следващия или по-следващия. Не мога да изброя колко пъти съм се връщала назад в предишните томове, за да търся какво беше пък това конкретно място, тоя герой, тоя бог и т.н. Толкова много пластове е натрупал Ериксън, че е объркващо.

# 229
MayBach, превъзходен анализ на Малазана, едно към едно с начина, по който и аз съм възприела поредицата, но не бих могла да го кажа така добре. И да –  нищо общо с локумите на Джордан – и друг път съм го казвала, но за мен Колелото си е определено йънг адълт. При Ериксън, макар информацията да е в повече на моменти, нищо не се случва просто ей така, многопластово и сложно е, а кулминационните сцени са наистина брутални и много разтърсващи.
"Вещерът" също ми е много любима поредица – много по-добре щеше да е да я четете преди сериала, но и сериалът не е никак лош.

# 230
аааа, не съм съгласен, че в Малазана нищо не се случва просто така. Примерно имаме някаква битка на Сталкен с Тайст Айдън или който там беше, която не влияе по никакъв начин на събитията, но е просто пласт в който да бъдат представени героите.
Ако трябва да сравнянам Малазана бих го сравнил  с древногръцката митология - ту някой полубог като Ахил се бие Нерей, то богове се бият взаимно - примерно Посейдон и Аполон, ту нещо от тоя род. При това при древните гърци има много повече свързаност. Къде е тука свързанността на книгите за Сакатия бог с тези от началото за бунта на Ласийн?

# 231
На мен в малазана не ми беше скучно, защото наистина скачаме ту на един, ту на друг. И не е нужно да четеш чак с речник и тетрадка, сюжетите сами се оплитат и сплитат.

# 232
  • София
"Вещерът" е един от малкото случаи, когато екранизацията ми харесва на моменти повече от първоизточника, макар да нямат много общо помежду си. Ама за това само Хенри Кавил е виновен, не Сапковски или режисьорите Laughing

# 233
Голям проблем при Малазана е трудното начало. В 2/3 от първата книга се чудиш какво става, тъкмо влезеш в час и във втората книга нова локация с нови герои. Препоръчвам да се мине трета книга и ако дотогава решите, че не си струва, оставяйте.
Аз точно тия дни препрочетох втората книга и сега я оценявам доста повече.

# 234
  • Бургас
Точно! Стигнах до третата книга-може би 1/4 от нея и казах СТИГА. Никога повече няма да си я причиня.

# 235
  • Майничка
Аз си я подкарвам периодично и все запецвам на втора.😁
Обаче всякакви кратки форми, свързани с основния формат, ме радват.

# 236
Голям проблем при Малазана е трудното начало. В 2/3 от първата книга се чудиш какво става, тъкмо влезеш в час и във втората книга нова локация с нови герои. Препоръчвам да се мине трета книга и ако дотогава решите, че не си струва, оставяйте.
Аз точно тия дни препрочетох втората книга и сега я оценявам доста повече.

Да аз точно на втора зарязах нещата, че все едно нова поредица почна.
Може дам още един шанс по-натам.

# 237
  • София
Аз пък зарязах Малазяна на кучешката верига - много тежко ми беше за четене.

# 238
Аз ли съм единственият, който  хич не хареса Малазана и въпреки това  тъпо и упорито я дочетох до края? Егати!

Одри, ако на втора книга ти се е струвало, че има нова поредица не продължавай изобщо натам. Аз първа и втора книга, ги разглеждах като една книга, но книги 5-7 с т.нар. "викинги" ме поразиха - ама нищо общо с предните книги нямаше.
Скрит текст:
Тъкмо бяха свикнал с Тайст Андий - така ли им бе името? - и зарязахме Тайст Андий и започнахме да четем да Тайст Едурите и Сакатия бог.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 17:28 от Лорд Сняг

# 239
Не мога да разбера. Всияки хвалеха Малазана, сега, като си купих 4 части, взехте да давате кофти фийдбек...
Ще я прочета и аз тъпо и упорито, дала съм си парите

Общи условия

Активация на акаунт