Фентъзи и фантастика - 23

• 38 658
  • 708
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
Привет на всички! Simple Smile

Моля за насоки дали поредицата за Малазанската империя на Иън Есълмонт би била подходяща за 12-годишен многознайко, който обича да си боде очите, четейки до късно обемисти поредици.

По препоръка, при предишно подпитване тук, бях закупила Левиатан-Бегемот-Голиат, което се оказа изключително увлекателно и точно попадение. Пак благодарение на темата за нула време бяха "погълнати" Живият хаос на Патрик Нес; Играта на Ендър и Говорителя на мъртвите. Сърдечно благодаря за което. Flowers Fallen Leaf Flowers Jack O LanternFlowers Fallen Leaf

# 346
Малазана си е доста сериозна поредица, малко малък ми се струва за нея, но пък си зависи и от детето.Чел ли е Робин Хоб?

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 20:38 от Меган

# 347
Поредицата на Есълмонт допълва поредицата Малазанска книга на мъртвите на Стивън Ериксън. Трябва да се изчете първо Ериксън, иначе няма да се разбере много от Есълмонт.

# 348
Поредицата на Есълмонт допълва поредицата Малазанска книга на мъртвите на Стивън Ериксън. Трябва да се изчете първо Ериксън, иначе няма да се разбере много от Есълмонт.

+1, т. е. твърдо 'не' за 12 г.

# 349
  • София
+1, че изобщо не е за 12-годишен Малазана.
Впрочем, след Говорителят на мъртвите има още книги от поредицата на Орсън Скот Кард, тях чел ли ги е?
Племенникът ми, когато беше на 13, подкара Бараярския цикъл на Бюджолт и не се отлепяше от него, може и на вашия син да му хареса.

# 350
3та и 4та на поредицатата на Орсън Скот Кард, също са за по-големи хора.
Аз бих заложила на Колелото на времето, но са много книги.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 10:55 от Одри ♡

# 351
Да, Бюджолд винаги е подходяща Joy Амбър също, Меча на истината, Колелото Simple Smile Вещера...чудех се за патрулите и Чернова. Робин Хоб да, а Урсула ле Гуин?Може и разказите на Азимов и някои от повестите му. Препоръчвам и Анди Уиър Simple Smile

# 352
12 години е много интересна възраст. Преходна. Аз на тази възраст четях предимно приключенски романи - за пирати, пътешественици и пр. Също ми харесваха "Брата с лъвски сърца" и "Мили мой Мио" на Астрид лингред

от фентъзито - препоръчвам трилогията за Старото кралство на Гарт Никс и първите две трилогии за Придворният убиец на Робин Хоб.
Препоръчвам също и Проклятието на Шалион на Бюджелод. Както и Рицарят на Шалион.

Не знам какви книги чете - по-сериозни или по-детски? 12 години е преходна възраст

От класиката Толкин е задължителен, но Властелинът е твърде "тежък". може би е по-добре да започне с Хобит, който е детска приказка.
От по-новите фантастики - Мъглороден - последната империя  на Сандърсън. Трилогия е, но първата книга е най-хубава.
Ако трябва по-детска - Ритматисът на Сандърсън.

# 353
О може и също така "Тъмните му материи" на Пулман, идеално за възрастта - три части в един том, ама си е баята тухла Simple Smile

# 354
Ми момче е, ама може да ми харесат и 4те цвята на магията, Стъкления трон, и онази поредица как се казваше, с котката дето не е точно котка, пак с една убийца...

# 355
  • Варна
Благодаря ви! Много! Simple Smile
Записвам си. Simple Smile

Взех Хрониките на Амбър - първите три са обединени в ново издание, надявам се, че ще му харесат.
Тъмните му материи, Хобит, голяма част от книгите на Сандърсън -> прочетени.

# 356
днес на един момък на 11 г. казах, че съм изчела книгите за хари потър и то не по веднъж
попита ме дали съм чела винету Joy
зелазни и легуин са чудесни за тази възраст

# 357
Винету си е чудесна трилогия, само й окепазиха името покрай един български политик

Хрониките на Амбър са много интересни, но според мен трябва да се четат само до 5 книга -вкл. После имаме скок във времето от 20 години, съвсем други герои съвсем друга сюжетна линия

# 358
На мен ми харесаха всичките

# 359
Трилогията "Червен изгрев" ще препоръчам аз. Големият ми син точно на 12 май я чете. Лабиринтът, трите книги.

Общи условия

Активация на акаунт