Фентъзи и фантастика - 23

• 38 614
  • 708
  •   1
Отговори
# 600
Някой чел ли е поредицата "Айърмонгър" на Едуард Кери? Артлайн доста я рекламират напоследък.

Аз прочетох първата част и ми хареса, поръчах втората.
Все повече харесвам Т. Дж. Клун и двете му книги - много човешки и уютни.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 18:00 от sibila777

# 601
  • Разпиляна във въображението
Ще препрочитам "Към звездите" на Сандерсън. Чела съм я веднага след като излезе и да си призная хич не си я спомням в подробности и няма как да продължа към последната част Simple Smile

# 602
Има ли някаква информация кога ще излезе Tress of the emerald sea на Сандерсън на български? Артлайн сякаш нищо не са споделили, аз поне нищо не намирам.

# 603
Като се спомена Артлайн да ви споделя, че имат  промоция 30%. Изкушавам се за трилогията на Стивън Диас, но тя май ще остане за следващия път.

# 604
Аз тия умници от Артлайн ги чакам да си преведат Ходещите мъртви.
Направиха един голям компендиум от половината и дотук.
Като знам нивото на бг издателствата, май няма да го видя.

# 605
Ох, някой да ме ориентира коя е първата хронологично поредица на Р. Хоб, моля! Почнала съм, се оказа, от последната трилогия - “Убиецът на Шута”. След това свалих всичко от читанка, пробвах с другата трилогия - “Шута и убиеца” - установих, че и тя няма да е първата за Фиц и минах на “Придворния убиец” и “Тайните на занаята”. Ама и там има предистория и ми писна да налучквам. Корабите ли са първите или има и други? Мислех си, че всяка трилогия си е за себе си, ама явно много съм се объркала.

# 606
  • Living for Pleasure
Ох, някой да ме ориентира коя е първата хронологично поредица на Р. Хоб, моля! Почнала съм, се оказа, от последната трилогия - “Убиецът на Шута”. След това свалих всичко от читанка, пробвах с другата трилогия - “Шута и убиеца” - установих, че и тя няма да е първата за Фиц и минах на “Придворния убиец” и “Тайните на занаята”. Ама и там има предистория и ми писна да налучквам. Корабите ли са първите или има и други? Мислех си, че всяка трилогия си е за себе си, ама явно много съм се объркала.
Фриц има 3 трилогии които трябва да се четат в последователност. Корабите са писани между 1-ва и 2-ра серия за Фриц, но те са самостоятелна история и могат да се четат отделно. Първата книга на първата трилогия за Фриц е Assassin's Apprentice / Тайните на занаята. Мен лично ми дойде прекалено скучна и без никакво въображение като фентъзи (с едно изключение - едно царство в което пътуват накрая беше готино), а самата история и герои бяха като латиноамериканска сапунка. Авторката ползва постоянно изтъркани и простовати методи в опит емоционално да манипулира читателя. След тази книга реших да прочета малко спойлери за да преценя дали има смисъл да продължавам и някои от нещата които прочетох бяха толкова нелепи че ме отказаха напълно от Фриц. Книгите за корабите били най-добрата серия на Хоб, за нея все още се чудя. Хоб е писала под други имена и още книги, Wizard of the Pigeons също изглежда интересна, това е самостоятелна книга и не е част от серия.

# 607
Благодаря! Значи засега ще продължа с Тайните, че да видим докъде ще я докарам и аз.

# 608

Има два начина да се подходи - тематичен и хронологичен.

Първо четеш "Тайните на занаята", където Фиц е 5-6 годишен, после "Кралска Поръчка" и "Тронът" (много глупав превод на Аssasin Quest) където той е 15-16 годишен и...свършваш първата поредица.

ОТтук нататък имаш два подхода - да четеш какво е правил Фицрицарин 15 години по-късно в трилогията за  "Лорд Златен" или временно да се прехевърлиш на Живите кораби. Обаче в Корабите, действието се развива по на юг, Фицрицарин не участва, нито пък някой от героите в първата книга. Същевременно те са нещо като кросоувър на втора книга  на трилогияга Лорд Златен.

Корабите имат нещо като продължение "Wild Rain Chronikles" сега с Ели му подготвяме фен-превод.

Най-общо казано - може да започнеш да четеш директно Корабите и да минеш само с тях .Може да започнеш с Тайните на Занаята и като свършиш трилогията за Придворния убиец постепенно да минеш на трилогията с Лорд Златен.

Хронологично и тематично

Придворният убиец
Тайните на Занаят - Фицрицарин е 5-6 годишен, после имаме един кратък 10-годишен преход
Кралска поръчка - приключенията на Фиц продължават там откъдето спряха
Тронът - приключенията на Фицрицарин завършват тук той е 16 годишен

Живите кораби.
Изцяло друг сетинг, други герои, действието се развива в Бинград. Появява се шута, маскиран като жена. Но останалите герои - Фиц, Кетрикен и Сенч - липсват. действието се развива около 13-14 години след края на Придворният убиец.
Последователността  Вълшебният Кораб-Безумният кораб-съдобвният кораб

Убиеца и шута (или 15 години по-късно, ако се избъзикаме с  Дюма)
Мисията на Шута - връщаме се на Фицрицарин, който е вече 30 годишен. Зоват го нови приключения
Лорд Златен - приключенията на Фиц продължават, след 1 г. прекъсване, но има пресечна точка с Живите кораби
Съдбата на шута  - Фиц е към 33 годишен

дотук да стигнеш е добре

...
по-натам - Rain Wild Chronikles - направил съм фен-превод на четирилогията, в момента Ели го обработва и в близки месеци ще го качим на сайта на фантастичен свят. - действието има далечна връзка с Корабите, доколкото основните герои тук се явяват поддържащи, а местообитнатието отново Бинград, Трехог и Касарик. Действието започва веднага след края на събитията  в живите кораби след което имаме един бърз преход от 7 години и следва действие в рамките на 13-14 месеца

...
Третата трилогия за Фицрицарин -  действието започва когато той минава 50 години  и постепенно в книгите стига шейсетака. Според мен третата трилогия не си заслужава, твърде мудна, сълзлива и меланхолична е.

Почни от първата трилогия, а ако не ти допадне - пробвай Корабите. Съвсем различни са.

Общото ми мнение. - Първата трилогия (за Фиц)е доста добра, Корабите също но по различен начин. Фицрицарин е незаконно копеле на отказал се престолонаследник, което трябва да се бори между дълга и чувствата. На всичкото отгоре се оказва въвлечен в гражданска война, дворцови интриги и инванзия на викинги...така де алени пирати. Действието започва малко бавно, но постепенно става интересно.  Дразнещото е че всички са яко героични типове в една жестока мелодрама. Втората трилогия за Фиц също е хубава, но  в последните 3-4 глави е малко холивудски сюжет. Всичко си идва на мястото. Третата трилогия на Фиц не я препоръчвам - обяснил съм защо.
Корабите са много хубави, но стила е съвършено различен. Там има 7-8 гледни точки, и няма такива праволинейни герои като Фиц, а са "сиви"

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 14:52 от Лорд Сняг

# 609
Голяма новина - нов локаут на сценаристите в Холивуд, след последния през 2008. Днес сутринта го прочетох не помня в Дневник ли беше в капитал ли...утре ще потърся из историята си и ще ви пусна линка.

https://fakti.bg/life/778477-holivud-na-stachka-za-po-visoki-zaplati

Не намирам никъде другаде новината, но факти са я отразили

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 10:16 от Лорд Сняг

# 610
Възнамерявам да чета “Фондацията”, обаче се колебая дали да започна първо с по-късно написаната, но предхождаща хронологично събитията, “Прелюдия за Фондацията”, какви са вашите препоръки?

# 611
Според мен, си личи, че концепцията е друга - решил е да върже роботите с Фондацията, въпреки че първоначално нямат нищо общо. И стилът е друг.
Старите книги са най-добри, но стоят някак недовършено (финалът също е малко като присаден крайник - пасва, но не съвсем).

# 612
Много благодаря 🤗, много полезно пояснение и уточнение за мен (за предстоящата отправната точка).

# 613
з бих те посъветвал да прочетеш първо Прелюдия за Фондацията. Инак като почнеш Битката за Фондацията ще са ти много странни герои като Селдън, Венабили, Демерцел и пр. Ще ти се струва сякаш се появяват от нищото. (има и любовна история, която трудно може да бъде разбрана ако не прочетеш Прелюдията)

Роботите, доколкото говорим за  трилогия позитронните роботи са някак незавършени. Наскоро ги прочетох и ми се сториха доста слаби - безкрайни монолози, невероятно умозаключения на Илайджа Бейли от нищото и пр.
Данаил се появява и във всички следващи книги, но е "под прикритие".

----
Гледах  "Подземия и дракони" с Джереми Айърънс и съм ужасно разочарован. По-късно ще пиша ревю. (извинявам се - не бил най-новия. от 2000 г. бил)

Започвам ревюто си за „Подземия и дракони (2000)“ с едно уточнение - не съм фен на „Подземия и дракони“. З
Скрит текст:
нам, знам странно е, но това няма значение. Все пак наскоро изгледах „Подземия и дракони - книгата на заклинанията“ (мисля че това беше филма с едни покварени паладини) и общо-взето ми хареса. Имах забележки разбира се, но бяха в рамките на нормалното.
Сега  „Подземия и дракони (2000)“ обаче… думите са излишни.
Честно казано като чух че Джереми Айрънс участва се обнадеждих и глупаво заложих големи очаквания. Оказа се -напразни. Даже той не е в състояние да спаси филма. Но да карам подред.
Личи си че в Холивуд има криза на сценаристи - и предният филм, който гледах не блестеше със сценарий, но този до десетата минута го бях спрял пет пъти, че ми простееше
Значи имало в едно вълшебно царство една принцеса на име Падме Амидала…а извинявам се императрица на име Савина (Тора Бърч). В нейния Съвет имало зъл маг на име Палпатин…и аз пък - Промахиус (Джереми Айърнс). Савина искала благородниците-магове да се изравнят с хората,Промахиус не искал…поискал да ѝ отнеме властта. Започнала борба за един жезъл, който трябва да бъде намерен от отряд приключенци - двама крадци, смотана студентка-вълшебница, елфка-паладин и джудже (честно казано можеше и без джуджето но не прави нищо особено, но предполагам че са го сложили "за цвят"). Пречи им помощника на Джереми Айрънс. В общи линии това е сюжета.
Кикотенето и театралничето на Джереми Айърънс, уви не помагат (това не е телевизоонен театър от 80 те години, макар че явно той смята така)- това е една от най-слабите му роли.  Нито помагат насинените устни на Брус Пейн. Всичко е клише, дори репликите на актьорите. "Излъгах. Убийте ги"
Напълно неизвестните за мен останали актьори и това че имаме черен елф не помагат по никакъв начин.
Филма е под всяка критика. Озвучаването  също не е добро.
Единствено магьосницата ме изкефи.
Като цяло смятам че Завръщането на краля и Завръщането на краля 2 са нива над този филм. Според мен някои си е казал "хей я да вземем щипка Толкин,  малко междузвездни войни и да добавим Джереми Айърнс и ще се получи" Е, не става така.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 13:53 от Лорд Сняг

# 614
Бях забравил защо не харесвам Лий Бардуго. Прочетох Николай 1 - Белязания и съм на средата на Николай 2 - под знака на вълците - и ми иде да си удрям главата в стената.  Вероятно ще дочета книгата - но дотам.
Николай ме дразни невероятно с това че един лицемер и човек без капак чест, да не говорим, че едновременно с това е супер наивен с вярата си в доброто. Във всяка втора дума на Николай * има нещо недоизказано, нещо намекнато, нещо двуслимслено. Изключително мразя лицемери. Точно поради същата причина ненавиждах Айез Седай. истинският мъж трябва да говори ясно, дори с риск да не го харесат. А крал, който се мъчи да се хареса на поданиците си директно го обявявам за популист. Кралят трябва да предвожда.
 Не съм вярвал че ще го кажа, но Тъмнейши - злият герой - ми харесваше повече. Той бе брутален, но някак по-откровен, докато Николай е един рекетьор, който извива ръце под претекст, че го прави за благото на всички. И   в свегат на Гриша много неща не харесвах, но тук е още по-зле. Засега единствено деветият дом на Бардуго го харесах, на там жанрът бе по-скоор криминален, а героите далеч не бяха толкова захаросани.

Някак си Николай ми напомня за Дъмбълдор, когото също ужасно не харесвах  - един долен манипулатор. и за Айез Сейдай, които далеч не ти дават ясни отговори. Сериозно обмислям, след тази книга да прочета Конан, за да си отмия вкуса в устата. Там нещата са доста по-директни

*Ако Николай ме дразни, то Нина ме влудява. Нищо не върши по правилата, лъже и маже, а непрестанно ѝ се разминава.

Последна редакция: сб, 20 май 2023, 18:37 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт