В момента чета ... 75

• 42 947
  • 764
  •   1
Отговори
# 435
Отец Ралф беше толкова секси, а днес чукнал 88.Да е жив и здрав😁

# 436
80те бяха силни години за "отец Ралф", той стана известен и с рилята си в "Шогун".
Днес минах през Библиотеката и уж бях заявила повече, а взех само две книги. Мисля да започна с "Пътуване до Индия" на Г. Тавареш.

# 437
  • Berlin
Ричард Чембърлейн е актьорът, аз само това помня от филма (или е сериал?), била съм много малка, когато са го давали, но нашите го гледаха и аз сигурно с тях.😂  Значи да си запиша тази книга за четене по-натам в списъка. Simple Smile

# 438
В "Рудниците на цар Соломон" играеше със Шарън Стоун. Ееееех, к'во парче беше😁Забелязала съм, че вече нито книги като едно време има за сценарии, нито филми, па за актьори да не говорим.

# 439
Скрит текст:
Той е един от малкото известни актьори от по-старото поколение, който си е признал, че е гей.
И аз го харесвам в Шогун и Птиците умират сами, макар че от второто не помня почти нищо. Само, че имаше много драма, нещастна любов и някакъв анекдот за птички, които се самоубиват на тръни (надявам се да не е вярно, но в природата какво ли няма).

# 440
  • Бургас
Скрит текст:
Той е един от малкото известни актьори от по-старото поколение, който си е признал, че е гей.
И аз го харесвам в Шогун и Птиците умират сами, макар че от второто не помня почти нищо. Само, че имаше много драма, нещастна любов и някакъв анекдот за птички, които се самоубиват на тръни (надявам се да не е вярно, но в природата какво ли няма).
Помня как го гледахме сериала и колко се вълнувах. А и Чембърлейн беше голям красавец, несладникав,...а бе- тръпка голяма. После дойде тази информация и......и той остана без  мен.

# 441
“Анекдотът” за птички и тръни е в началото на книгата, а според мен реферира към една приказка на Оскар Уайлд, мисля че беше “Славеят и розата”.

# 442
Kim,какво за 'Сол при солта",в списъка ми е.Не ти ли допада и защо?

# 443
И аз питам за "Сол при солта". Другата книга на Рута Сепетис, която опитах да чета, не ми допадна.
Продължавам си с "Сто и първото лице на любовта", много съм доволна. Не сме говорили тук за Донка Петрунова, много се радвам, че я открих.

# 444
Преди 2дена започнах да чета "Звезда"на Даниел Стийл , но все още нищо интересно не се случва. Давам й още две три глави и ако не ме грабне, започвам друга.

# 445
Много е хубава книгата на Дженифър Макмеън, която приключих преди малко - The Winter People. Хем има убийства и изчезване, които постепенно се разплитат, т.е. нещо като мистерия/трилър, хем с елементи на хорър (макар и по-скоро "софт", ако има въобще такова нещо), хем много човешка и трогателна книга. Няма как да те остави равнодушен. Много съм доволна, че открих тази авторка. Смятам да прочета и "Удавниците".

Скрит текст:
А The Winter People ще се появи и на български по-натам през годината.

# 446
  • София
На Макмеън и "Удавниците" е много софт и много приятен трилър Simple Smile
Харесах я тази авторка аз и ще очаквам и втората ѝ книга български Simple Smile

Прочетох "По релсите" на Невена Митрополитска ...

Скрит текст:
Към книгите, написани от съвременни български автори (както и към съвременното ни българско кино впрочем) от известно време подхождам с особено чувство, което трудно подлежи на описание. То е някаква странна смесица от плахата надежда, че ето, този път книгата (или филмът) ще ми хареса,  съчетана с голяма доза неплахи резерви, недоверие и спомени от много минали разочарования. Признавам си , бях готова да понеса още едно разочарование и затова съм толкова щастлива , че в случая с "По релсите" на Невена Митрополитска това не се случи, а романът се оказа наистина чудесен, трогателен и близък до моето светоусещане.
Историята е мащабна, както във времето ( обхваща период от повече от половин век ), така и в чисто географски смисъл - от Кюстендил през София и Израел до Канада. Действието е структурирано в две основни времеви линии - през ВСВ в периода на организирането на депортацията на българските евреи и в наши дни, като същевременно има и кратки препратки към 60-те и 80-те години на XX век.
Книгата е много топла и човешка, написана е изключително увлекателно и искрено. Бих казала, че това е един много женски (в най-добрия смисъл на думата) роман  като тематика, звучене и емоционалност. Мисля, че всяка една от нас ще открие по нещичко от себе си в някоя от героините.
Романът е разказ за живота на три поколения еврейски жени  - Ребека, Жана и Мая (баба, майка и внучка),  за техните страхове, терзания и разочарования, за техните избори,надежди и любови... Това, което много ми хареса е, че не само те трите, около които основно гравитира действието, са пълнокръвно и добре изградени,ами и всички останали второстепенни, та и третостепенни герои живеят свой живот, представяш си ги, виждаш ги, "чуваш" ги дори (като гръмовния глас на дядо Бито например).
Изключително интересен и някак тъжен ми беше образът на Ребека , на тази жена на дълга, готова да загърби своето щастие и любовта си , водена от доминиращото у нея чувство именно за дълг, за отговорност и стремеж да постъпи "правилно".
Събитията около несъстоялата се депортация на българските евреи са представени пестеливо и обрано, но и без явни описания на жестокости авторката постига емоционалните си внушенията  - било чрез капсула цианкалий, дадена от майка на петнайсетгодишната ѝ дъщеря, за да избегне "нещата, по-лоши от смъртта", било чрез описанията на мръсните вагони за добитък, подготвени за човешки товар към ада на Треблинка.
Не по-малко интересна ми беше и съвременната част с нейните тревоги и проблематика  - като има ли любов след развода, проблема с тормоза в училище, предателствата от страна на "най-добра" приятелка и много други.
Великолепен български роман, който бих препоръчала! Ще прочета и другите две книги на Невена Митрополитска.

Дадох на книгата 5*.

# 447
Казах ли, че на аудио слушам "Преди да се родя и след смъртта ми" на Ивайло Петров, която също оценявам за момента доста високо. Добре ми тръгна на българска литература, а по принцип съм с резерви.

# 448
  • София
Каза Simple Smile, а аз си я свалих от Читанка, че отдавна искам да я прочета и май нея ще нея ще я почна. Има и аз "По релсите", но ще ходим на почивка и ще нося само Киндъла.

# 449
  • София
Приключих с "Брит-Мари беше тук". Много е увлекателна и бързо се чете. За пореден път установих, че обожавам Бакман. Не мога да кажа, че толкова ми харесва самият образ на Брит - Мари, колкото способността на Бакман с две прости изречения да те разтърси, разплаче и обърне душата ти с хастара навън. Някакви простички постъпки на хора, от които не очакваш, същевременно толкова топли и човешки, сто пъти усещах в метрото как ми застава буца на гърлото и едва преглъщам сълзите.
Финалът не беше този, на който се надявах и въпреки това книгата е хубава. Малко ми заприлича на женския вариант на "Човек на име Уве".

Общи условия

Активация на акаунт