В момента чета ... 75

• 43 055
  • 764
  •   1
Отговори
# 420
  • на последния етаж
Кое издание на "1984" ще ми препоръчате? Чела съм и имам един много стар и окъсан екземпляр на английски, но искам да я препрочета на български.

# 421
  • Варна
Оле-леее! Сега си изтеглих цялата и библиография. Това са 290 книги!
Мда, и аз ги имам всичките в ел.вариант на руски, но не ми се получава четенето, разбирам около 50% от написаното Laughing Иначе имам 5 книжки на български (общо 6 са издадени, последната не мога и не мога да я намеря), чат-пат си ги препрочитам да се посмея. Забавни са ми.

# 422
Мда, и аз ги имам всичките в ел.вариант на руски, но не ми се получава четенето, разбирам около 50% от написаното Laughing
Ако четецът ти е PocketBook или нещо с Android, мога да ти дам руски тълковен речник - обединени Большая советская энциклопедия + енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон. Само докосваш непознатата дума за секунда и ти се появява обяснението и.

# 423
  • Варна
Не, киндъл е. Сигурно ще мога да намеря речник, но не ми е идвало на ума, честно казано. Трябва да пробвам.

# 424
Кое издание на "1984" ще ми препоръчате? Чела съм и имам един много стар и окъсан екземпляр на английски, но искам да я препрочета на български.
В читанката е качено само едно издание, което изглежда прилично. Пък и това е доста еднопластова книга и художествената и стойност не е толкова висока, че да си заслужава сравнение на преводите.

# 425
Лита,
Взех си последно това с твърда корица на Сиела с нов превод (2020) от Венцислав К. Венков, допълнен с илюстрации на Дамян Дамянов.

# 426

В момента чета тези две книги.
Наблюдавам те е точно мой тип трилър, създаващ напрегната атмосфера и без кървища и извращения.
Разказва се от няколко различни гледни точки, което също ми допада.
Лятото, когато срещнах Джак също ми харесва, но още съм в самото начало.Видя ми се интересно да прочета за истинската романтична история на Кенеди с полската имигрантка Алисия.

# 427

В началото съм, но изглежда обещаваща. Повествованието се лее, точно такива книги харесвам.
Не съм чела отзиви тук за нея/поне не си спомням/.  Ще пиша като я прочета.

# 428
"Симон" от Н. Абгарян е точно това, от което имах нужда - книга за душата - в буквален и преносен смисъл, за любовта в различни нейни проявления, за живота и смъртта, за вечната борба между доброто и злото. Но най-вече (за мен поне) това е книга за падналите ангели, които ходят сред нас, за да се появят в живота ни, точно когато е най-черно и да върнат светлината и вярата, за невидимите връзки между всички живи същества на този свят и за случайностите, които се оказват съдба. От всяка една история в тази книга струи любовта на авторката към живота и към хората, такива каквито бог ги е създал, а не такива, каквито очакваме от тях да бъдат и всеки един заслужава да бъде обичан. Езикът е красив, с щипка хумор и пикантност.
Прилича ми по нещо на М. Сабо - заради темите и начина на разказване, но все пак има собствен характер.
Заради "Хората, които са винаги с мен", която четох преди години и не оцених, скоро нямаше да посегна към друга творба на авторката, ако "Симон" не ми беше препоръчана изрично и изпратена от съфорумка ❤ Много се радвам, че я прочетох, защото е книга, която дава много на читателя и носи удовлетворение и наслада.
Препоръчвам от сърце.

# 429
  • Tenerife
Искрица живот ме потресе. След нея изчетох всичко на Ремарк.

На мен също "Искрица живот" ми беше първата книга на Ремарк. Наистина е потресаваща история. Заела съм се малко по малко да изчета всичко негово. Simple Smile

Чета "Сол при солта" на Рута Сепетис. Не съм сигурна, че искам да си изкажа мнението за книгата... Rolling Eyes

# 430
Чета Донка Петрунова "Сто и първото лице на любовта", по споделено мнение от фейсбук група. Не знам как не съм открила този автор досега! Чудесен стил на писане, темата е изключително интересно поднесена, твърда петица. Задължително ще пробвам и друго от авторката!

По специализираната ми тема си изрових някакъв учебник на Коста Заимов за студенти специалност психология "Психопатология", подвизаваше се из къщи в наследство от свекърите май, ами много ми е интересна. Приготвила съм си за препрочитане "Емоционалната интелигентност", но преди нея ще започна "Тормозът в училище", за огромно мое съжаление, в търсене на идеи за справяне с реален казус. Бях си я купила ей така, да я имам за всеки случай и уви се налага да я прегледам отново.

На аудио слушаме вечер с ММ "Нашингтон" на Михаил Вешим, уникална е, и двамата я харесваме. Самостоятелно докато се разхождам си харесах Ивайло Петров "Преди да се родя и след смъртта ми".

Мари77, "Цветният воал" преди няколко месеца я слушах в Сторител, добра е, определено си заслужава.

"Синът на управителя на сиропиталището" четох миналата година, докарах я докъм средата.
Скрит текст:
Там ми стана много ужасна. Проучвала съм въпроса, описаното в книгата абсолютно отговаря на истината, глада, изтезанията, кражбите на дейци на културата от Южна Корея. Но към средата авторът нещо зацикли на темата за изтезанията и реших да си го спестя. Бих я продължила, абсолютно ясен спомен пазя за почти цялото съдържание, то е незабравимо просто. За съжаление в продължение на 65 години цял един народ живее по този ужасяващ начин. И последно, едно от най-ужасяващите неща ми беше как ядат кори на дървета, след което разбрах, че понастоящем /преди месеци/ има ужасяващ глад в Мадагаскар, където се прилагат същите практики.

Аз обичам да чета на тежка тематика, война, лагери, глад, смърт, болести, болни деца и т.н., но все пак умерено. Тази ми дойде в повече.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 07:27 от Минерва

# 431
  • Бургас
Прочетох "Хавра" на Захари Карабашлиев. Хареса ми. Вървят през цялата книга две линии. Млад мъж се връща в българия от САЩ за погребението на баща си и заподозрява неестествена смърт. Търси причнителите . Успоредно с това, се свързва с 90-годишна жена, която е наследила дневници и писма на своя роднина от около 1870 година, пристигнали от Америка, и той й ги чете, превеждайки ги. И така, през цялата книга. Тази част върви бавничко, аристократично, типично в руски стил ;погледи, недомлъвки, "Ама Вие...." , "ама аз..." Много пъти ми се искаше да прочета наведнъж "древната" история, а после да се върна  в настоящето - толкова нямаше връзка между "двете книги". В последните страници всичко си дойде на място. През цялото време бях убедена, че чета за реално съществували личности,/ не само ген. Скобелев, който си беше със своето име/. Личеше си , че авторът е направил  солидно проучване. Пък и събитията от Освободителната война не допускаха авторови волности. Оказа се, че в много голяма степен това е така. Отново  ще кажа "Хареса ми книгата".

# 432
“Споменът за него” на Колийн Хувър, “Симон” на Нарине Абгарян, “Кафенето на любовта или когато бяла котка ти мине път”.

# 433
Днес започнах да чета "Птиците умират сами" - Колийн Маккълоу.

# 434
Прочетох “The Boy, The Mole, The Fox and The Horse”, (“Момчето, къртицата, лисицата и конят”), Чарли Макеси. Повече е илюстрирана книжка, отколкото текстова, но е приятна за отдалечаване и разсейване малко от ежедневните проблеми.

“Is your glass half empty or half full?”
“I think I’m grateful to have a glass”.
      “Чашата ти наполовина празна ли е или наполовина пълна?
 „Мисля, че съм благодарен, че имам чаша“.

“Everyone is a bit scared”
“But we are less scared together”
      “Всеки е малко уплашен"
 „Но заедно сме по-малко уплашени“

Скрит текст:
Някои книги предпочитам да чета на езика, на който са написани. Тази се чете много лесно на английски.

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 23:11 от fenyx

Общи условия

Активация на акаунт