Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 391
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 195
Ситуацията може да се промени, не можем да знаем дали ще е дългосрочно. Може пък да се договорят на тези мирни преговори.

# 196
  • Най-красивата страна
Да,някои украинци са успели да избягат в селата си.Който има къща и роднини на село..Обаче  сега се чудят как да избягат от там.
Защото има банди мародери,които ги ограбват и стрелят,ако им се противоречи..падат и ракети ,,случайно,,....Селата не са безопасни.

В Мариупол-вече няма ток,вода и храна.
Не мога да си представя какво правят хората останали там...

Има украинци,които напускат нашата страна-но не се връщат в Украйна,а се опитват да стигнат в трета страна ,където иат роднини или приятели.
Обаче много от бежанците остават и казват,че няма къде да се върнат.Вече питат за курсове по български,училище за децата и работа.

Семейството на което помагам-майка,момче на 16г и момиченце на 4 години са видели по телевизията разрушения си блок.
Момчето сега го убеждаваме да започне училище тук.
Ама той се смята за мъжа в семейството и иска да му намеря работа,за да издържа майка си и сестра си.
Майка му е в някаква депресия-плаче ,не може да спи,още не е на себе си..

# 197
  • гр. Варна
Veronikaaa, семейството, на което помагаш придвижиха ли си документите за временна защита?
Ученикът спокойно може да се обучава онлайн към украинските училища и да работи на 4часа спрямо законодателството ни(съгласие от родител и ИТ).

# 198
Ели-Мели, а ти как си го представяш, 40 милиона украинци да хукнат да се спасяват в Западна Европа? Къде ще отидат тези хора, коя държава ще се нагърби да ги осигурява и издържа, да им намери работа и т.н.? Лесно е да се каже "бягайте и се спасявайте".

Къде съм написала, че е най-лесно бягайте и се спасявайте? Просто ме изумява чуденето що дошлите бежанци не си се върнат в Украйна. Явно бягат от „нещо” и не искат да са там. При положение, че Европа приюти милиони сирийски „майки с деца”, драмата за някакви близки по цвят, култура и бит хора ми се струва странна. Но това са си мои разбирания.

Вече се провеждат курсове по български език, хората се събират и разпитват за живота във Варна, специално. Тука има голяма диаспора от руснаци и украинци. Хората правят някакви стъпки да се запознаят с живота, да се интегрират, питат за училища, за магазини, за квартири под наем. Аз съм ок с това, предпочитам го пред тумбите черни субекти от мъжки пол.

И докато хората се ориентират в обстановката, по центъра някой минава и сваля номерата на колите на всички украински коли... което е такава простотия, все още не е ясно каква е целта, освен да напраят мръсно на „лошите” пришълци.

# 199
  • Варна
Толкова много обезлюдени села има в България, чудесно би било поне част от тях да се населят, макар че нямам големи надежди... И да, по-добре украинци отколкото алтернативните "бежанци".

# 200
  • София
Толкова много обезлюдени села има в България, чудесно би било поне част от тях да се населят, макар че нямам големи надежди... И да, по-добре украинци отколкото алтернативните "бежанци".
Украинците изобщо не се целят в нашите обезлюдени села. Търсят се основно квартири в големи градове, където от една страна има работа, а от друга социален живот (занимания за децата, фризьори, маникюр и т.н.). Досега май запитване за села не съм чула да има (поне според доброволци, които помагат в центровете). Запитванията са основно за много добре обзаведени квартири, много добре платена работа, квалитетни училища за децата и извънкласни дейности (най-често балет и танци).
Нали четохте поста на украинката във Варна, която тръгнала да търси работа и ѝ предлагали 1000-1500лв и тя пише, че за тези пари няма да работи? Искат ѝ 500лв за квартира, а ѝ предлагам 1000лв заплата. Дълбоко възмутена е.

# 201
Би било чудесно, но каква е възможността за препитание, ако живееш там?

# 202
Ели-Мели, а ти как си го представяш, 40 милиона украинци да хукнат да се спасяват в Западна Европа? Къде ще отидат тези хора, коя държава ще се нагърби да ги осигурява и издържа, да им намери работа и т.н.? Лесно е да се каже "бягайте и се спасявайте".

Вече се провеждат курсове по български език, хората се събират и разпитват за живота във Варна, специално. Тука има голяма диаспора от руснаци и украинци. Хората правят някакви стъпки да се запознаят с живота, да се интегрират, питат за училища, за магазини, за квартири под наем. Аз съм ок с това, предпочитам го пред тумбите черни субекти от мъжки пол.

България е бедна държава, ние не можем да предложим сносни условия за тези хора, предвид претенциите им за заплати, квартири и т.н. Голяма част от тях са хора образовани и интелигентни, които имат основание да искат по-добър стандарт на живот, ама кой да им го даде....А за Варна зная, че има голяма общност от руснаци и украинци, което хич не е в наш плюс. Не забравяйте, че те гледат на българите като на втора ръка хора, които са им длъжни с нещо. Това винаги е било така, от десетилетия, не е нещо ново.

# 203
Гледах по тв някакви собственици на шивашки фабрики в Северозападна България се надяват, че украинките ще дойдат да им робуват за по 600 лв на месец заплата и да ходят до тоалетна под час.
Не знам каква работа очакват да си намерят у нас, медицински работници- да, ама другите освен да си започват някакъв собствен бизнес.  С 2000 лв заплата не знам къде ги чакат.

# 204
  • Най-красивата страна
Да,семейството на което помагам си придвижиха документите.Чакат.
Знам,че има възможност момчето да продължи да учи,но той за сега се инати и иска да работи.Ама не са готови документите.

За нашите обезлюдени села-как да отидат там хората?
Жени с деца в обезлюдено село?
Там няма нищо.Няма работа,няма лекар-защото децата пристигат тук болни,няма училище...
Ами и аз на тяхно място,ако съм сама с дете няма да искам да отида в обезлюдено село.

Сега са в хотели-да,защото хотелиерите отвориха врати и ги подслониха.
Живеят в нови апартаменти-да,защото хора,които имат свободни жилища ги поканиха безвъзмездно .
В курортите-да,защото там ги поканиха собственици на ваканционни жилища,които през зимата са празни и заключени.

Тези на които помагам също са настанени в чисто нов обзаведен апартамент .Да,но вътре освен мебели нямаше нищо друго,ама нищо.
Чаршафи,възглавници,одеала,хавлии,тенджери,чинии,вилици,лъжици,нож,чаши...
Бельо,дрехи,обувки за трима...
Всичко това го събирахме с мои съседи.
Защото майката имаше само украински гривни и никакви други пари.
Обзаведохме ги,облякохме ги.
Обаче хладилника празен.
После споделих във фб група,изпращат им хората.

Виждам срам в очите им,виждам колко им е неудобно..гледат в земята ,докато казват от какво имат нужда...ужасно е..

Може и да е имало някоя украинка с претенции за заплата..То всяко стадо си има и мърша.
Но например в една от групите споделиха ,че майка молила за храна,защото нямала с какво да нахрани детето си .За Несебър ставаше въпрос.
Ваканционно жилище,ама празен хладилник.И доброволките и носили тенджера супа и чиния кюфтета,
Да не дава Господ да изпадаме в такова положение.

Възмутена съм от такива наши сънародници ,които са изпаднали до там,че да завиждат на майки с деца бягащи от война с една раница на гърба си .
Злобеят срещу хотелиерите-защо?Те осигуряват подслон и храна на майки с деца.На улицата ли да ги бяха оставили?
Държавата щяла да им дава пари-ами да осигуриш храна и отопление на 150-200 човека ,това са огромни разходи.

И мисля,че трябваше държавата да свърши тази работа с организацията-транспорт,места за настаняване..а не да се разчита на добрата воля на гражданите.

# 205
......
И мисля,че трябваше държавата да свърши тази работа с организацията-транспорт,места за настаняване..а не да се разчита на добрата воля на гражданите.

Абсолютно съм съгласна. В момента е някакъв хаос, всеки се спасява както може. Не биваше да се допуска това.

# 206
И аз си мисля като ХайСпийд, че ще е добро решение за нас, ако някакви украинци дойдат да ни подпомогнат демографския срив. Но да дойдат наистина трайно. В села ли, в градове ли - където си намерят препитание. Не са големи шансовете това да се случи, но са именно шансове, не опасност.

# 207
  • София
Украинките няма как да оправят демографския срив, защото голяма част от тях са образовани, имат професии и раждат по 1-2 деца като нас. Няма как да ги накараш да отидат на село и да родят по 10 деца без препитание.

# 208

България е бедна държава, ние не можем да предложим сносни условия за тези хора, предвид претенциите им за заплати, квартири и т.н. Голяма част от тях са хора образовани и интелигентни, които имат основание да искат по-добър стандарт на живот, ама кой да им го даде....А за Варна зная, че има голяма общност от руснаци и украинци, което хич не е в наш плюс. Не забравяйте, че те гледат на българите като на втора ръка хора, които са им длъжни с нещо. Това винаги е било така, от десетилетия, не е нещо ново.

Няколко години имах шефка рускиня, колеги молдовци и украинци. Имат някои странни за нас разбирания, но никога не съм усещала да ни имат за втора ръка. Което нищо не значи, разбира се. То има ли някой, дето да не ни смята за втора ръка, щото аз не се сещам,?

# 209
  • Варна
Така е, майки с малки деца, самички, едва ли биха отишли в обезлюдено село. Но от друга страна, все от някъде се започва. То ако чакаш селото да е населено, с магазини, училища и болници, тогава няма да има място за теб, където да отидеш понеже ще е пълно. Затворен кръг. Ясно ми е, че всеки иска на уредено в големия град с възможностите, но и в малките населени места може да се преживява. И като се понапълнят с хора, нещата потръгват. Казвам преживява, защото тия хора сега се опитват буквално да оцеляват ден за ден. И ако държавата ги подпомогне мъничко, с някакви помощи примерно, да отидат на село и да гледат животни или да развиват земеделие, не се съмнявам, че желаещи ще се намерят. Щото като си с една чанта багаж и нищо друго, а някой ти предоставя къща и възможност да започнеш да изплуваш и градиш, има хора, които не биха се вторачили толкова в това, че къщата е на село, а не в центъра на голям град. Никой не е казал, че е лесно, но е някаква възможност. Червен килим никой не им е постлал и няма да го направи.

Разсъждавам си просто. Ясно ми е, че не стават така лесно нещата...

Общи условия

Активация на акаунт