Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 418
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 225
  • Terra incognita
Мисля, че с тези неща се занимават повече доброволчески организации.
Тук се събират страшно много хуманитарни помощи и доброволчески екипи ги носят на границата. Има различни организации и пунктове, Каритас я знаем всички, църквата е много активна.
Миналата седмица в училището и в детската градина събирахме дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали и т.н. Само от нашето училище и дг се събраха много.
Всяка година се организира ден на солидарността и правим същото, събираме помощи за бедните. Тази година бе за украинците в нужда.
Това е идеята, от всекиго по малко. Когато всички се включат, се получава много.
Миналата сед

# 226
  • Най-красивата страна
23 г. майка с дете на 1,5 г.настанени в нов двустаен апартамент.
Тя е сама с детето-мъж,брат,баща свекър ,нейната майка,която е лекар-всички са останали в Украйна.Успели са да я качат на някакъв автобус с детето и така е дошла тук.
Добри хора със свободно жилище са я прибрали,а днес ще настанят още една майка с дете.
Днес ходихме да и носим тенджера и чинии,защото са и дали продукти,ама няма в какво да сготви.
Други и занесоха дрехи и обувки....

Изглеждаше много безпомощна уплашена и отчаяна и се разплака ,като и дадохме тенджерата.
Мъжът ми остана потресен.

Да не дава Господ да сме на нейно място..
В  училището на дъщеря ми обявиха акция за събиране на помощи-
гледам списъка-четки и пасти за зъби,дамски превръзки сапун,чорапи,бельо...

В центъра за бежанци във Варна има недостиг на базови лекарства.
Защото лекарите преглеждат безплатно бежанци,обаче лекарствата в аптеката се плащат .

И ако някой е завидял на тези хора, заради безплатните хубави жилища,колите с които са дошли ,нека да отиде в един център за бежанци и да види какво е положението...как седят на опашки,как реват майките,как кашлят децата...как молят за един чифт чорапи,сухи обувки  или Нурофен,защото детето гори от температура...

За хотелиерите няма смисъл да говорим-те направиха едно голямо добро.И е съвсем нормално държавата да им компенсира разходите-поне за ток и вода.
Да отопляват и да изхранват по 150-200 човека всеки ден си е сериозен разход.

# 227
Моят първи братовчед е вече в България с детето си, приятелката си, и още 4 човека. Леля ми ги настани. Дадоха им безплатни дърва, храна.

Преди малко се опитах да завържа някакъв разговор с тях по телефона. Останах с впечатление и според думите на леля ми и братовчедка ми, че им е неудобно, че някакви непознати хора са ги настанили и ги хранят. Според думите на леля ми, все още са уплашени.

# 228
  • Пловдив
Уреждат ли си вече прехвърлянето от необичайно бедната ни за тях държава без газ и парно към друга развита като Украйна, примерно Германия? Wink

Той не подлежи ли на мобилизация, впрочем?

# 229
Уреждат ли си вече прехвърлянето от необичайно бедната ни за тях държава без газ и парно към друга развита като Украйна, примерно Германия? Wink

Той не подлежи ли на мобилизация, впрочем?
Не знам какво ще правят и дали ще останат в България. Не знам какви са плановете им. Не съм говорила с братовчед си. Леля ми пък още по-малко знае какво възнамеряват да правят. Ако се срещнем, ще приказвам с него какви са техните намерения. С тях не мога да приказвам. Не знам руски.

В селото, в което бяха, започнаха да се гърми, и те решиха бързо да напуснат Украйна. И ето вече са тука.

Той не подлежи на мобилизация, защото е българин и дори нямаше гражданство в Украйна. Чужденците не подлежат на мобилизация. Те могат свободно да напускат Украйна.

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 12:43 от Не се сърди, човече

# 230
Добре са се спасили хората и е чудесно, че им помагате.

# 231
Добре са се спасили хората и е чудесно, че им помагате.

Eее, все пак той ми е братовчед. Как няма да му помогнем?! Каквото имат нужда, им осигуряваме аз и моето семейство, семейството на братовчедка ми.

# 232
Надяват се да работят. Три месеца им дават помощи. Пък и  не всеки иска да стои  тук. Който има близки някакви ,познати ,ще помогнат да се уреди.
На майки с деца - училище ,детска градина и на работа. Всъщност 6 месеца престой  плюс още 6 при нужда, една година, така четох ,но то всяка заповед предпоследна ,та може да има промяна.

За сега не се вижда да дават на тях, за първите три месеца е това в хотели.После няма.

# 233
  • Най-красивата страна
Бежанците вече си търсят работа.Нищо,че не са им готови документите.
Мои съседи от няколко дни си имат детегледачка украинка.
Тя не знае български,но бебето,което гледа почасово е на 5 месеца.

# 234
Пази Боже да не ни сполети и нас това... Моя позната от Беларус децата й са в Украйна. Синът е в село под окупация, дъщерята на място, където всеки ден летят военни самолети и от време на време падат бомби... Не искам даже да си го представям.

# 235
  • Най-красивата страна
Да  може и да е богата Украйна...природни ресурси,жито...но въобще не бяха цъфнали и преди войната.
Аз от украинките  чувам-много им харесва,учудени са колко много българи имат второ жилище при това ново и модерно обзаведено,че нямало дупки по пътищата,че навсякъде имало тротоари...ей такива простички неща...че стандарта на живот тук бил по-висок..че в селата имало улично осветление..А може пък аз да съм попаднала на някакви маргинали...ама надали...
За липсата на парно и газ-да,учудени са ,че липсват.
Благодарят за топлото посрещане,казват че не са очаквали..

Някои  предпочитат да останат тук ,заради езика и мислчт,че ще се адаптират по-лесно.
Хич не са прости и си дават сметка,че и на запад положението не е много розово и там адаптацията е по-трудна,езика също не е без значение.
И се надяват да се върнат някой ден в Украйна.

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 11:57 от Veronikaaa

# 236
Няма да сбъркат да останат, ако искат да се връщат. Пък и да не искат, тук са малко, избягват ни, на запад ще е навалица. И първите винаги се устройват повече, посрещането повече, нататък омръзва, изморяват се , става промяна, за нас и за тях ще е промяна. Който се устрои на работа ,може да оцелява. Няма да забогатее  тук, но сносно ще е за работен човек.Особено ако не е сам с деца. Но и самотни майки тук се справят. Те с повече деца изглежда, та големите помагат, вземат от училище ,прибират в къщи, грижат се едно за друго.
Естествено баровците няма да ни харесат.

Като дават на хотелите, не е зле да дадат една сумичка на оставащите, да се установят като старт, че си нямат нищичко.

# 237
  • Пловдив
Боряна, то за нас не е никак лошо тук да останат хора в трудоспособна възраст с деца, че станахме нация от пенсионери, без да искам да обидя пенсионерите; ама е естествено да искат да се върнат при първа възможност, и то не щото е толкова гадно в България, колкото го изкарваме, а защото на собственото място си е друго, у дома и стените помагат и т.н.
Скрит текст:
(а пък за оня другия вид емиграция, икономическата, ясно, не сме по-бедни от тях, но и не сме достатъчно богати за такава емиграция към нас).

# 238
Темата не е да ровиш в моите разсъждения. Тя е дали е основателно възмущението от 40-левовата издръжка на ден на чужденец. За мен няма нищо възмутително и по принцип парите не са много.

Утре ако съм сама с децата в чужда държава без дом, без работа и без мъж, как ще се оправя с 20 евро на ден - не знам.

Има семейства българи, които работят, и които пак нямат по 40 лв дневно на човек. Те се оправят някак, не за тях е темата. Но. Сравнено със стандарта в България, 40 лв на човек на ден, не е малка сума!

Хора сме, ще помагаме.

Но и фактите са си факти, цифрите са си цифри, и бедността ни е мизерна направо.

# 239
Начинът, по който се държи нашата държава в създадената ситуация е правилен според мен. Ние нямаме граница с Украйна и не сме длъжни да се подготвим за голяма бежанска вълна. Който иска да помага, е свободен да го прави. По свое усмотрение и с каквито средства иска.
Повечето хора обаче не са склонни, като чета какво се пише в мрежата. Те го предвидиха и се дистанцираха, но сглупиха с настаняването по хотелите, с което задържат повече хора у нас, които иначе щяха да минат транзит. Няма да се изненадам и тази помощ от 40 лв да се трансформира в нещо друго, ако наистина бъдем залети от голяма бежанска вълна.
Много хора още не си дават сметка, че наесен ни чакат бясна инфлация, фалити, безработица и много тежка зима. Правителството го знае много добре. Дано бежанците си намерят друго място, повечето няма да оцелеят тук и ще трябва да се запознаят и с другото лице на любезните си домакини.

Общи условия

Активация на акаунт