Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 322
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 150

На семейство при нас са нула лева. Бизнесите получават.

ПП Ще допълня и ефекта, който се получава: масово, да не кажа всички бежанци до края на месеца няма да бъдат приети в частни квартири по градове и села, а ще отидат в хотелите, защото средностатистическият българин може да е добър човек и импулсивен, но не е прост. Няма как да плаща вода и ток на бежанци, които може би са регистрирани от нашите акули в хотел и носят печалби на друг. Бизнесменски ход, разбра се.

Браво на поляците, естествено. Нямат толкова пари за пране явно.
Средностатистическият българин отоплява 1-2 стаи максимум, и като излиза от вкъщи и нощем намалява парното, защото не може да си посрещне иначе разходите. Та колкото и да иска, ще му е малко трудно да посрещне и настани в дома си още едно семейство и да го издържа. Да, някои имат възможност, и го правят, което е похвално,  но не е масовият случай. Та по-полека със заключенията относно прословутия българин и дали е прост.

# 151
Позволявам си да не се съглася с последното мнение на база този форум и тази тема конкретно. В повече от половината мнения се подчертава, че средният българин е напълно в състояние да осигури европейски стандарт на живот на поне една украинска майка с деца, щото комунизма отдавна е приключил по нашите земи, амаха. Тия, дето си намаляват парното, са някакви лузъри, дето ламтят за канчето бежанско и определено няма как да са проблем на българското общество.

# 152
Та по-полека със заключенията относно прословутия българин и дали е прост.
В българските групи първите две седмици на бежанците се пускаха ежеминутно предложения за безвъзмездно настаняване. И не, не съм казала, че е прост, а, че е добър, но може и да греша, разбира се. Не познавам на всички обкръжението.

Скрит текст:
защото средностатистическият българин може да е добър човек и импулсивен, но не е прост.

Тъй като лично аз участвах в групи на четири различни езика, мога съвсем убедено да кажа, че нямаше толкова безплатни предложения за настаняване, колкото в българската. Към края на втората седмица се появиха хотелите и яките момчета. Третата вече беше ясно защо Smiley

ПП И за пари не виждам да съм говорила; или пък стандарт, комунизъм итн. Просто отчетох един сух факт. В Полша на семействата дават по осем евро, у нас по нула. Да не се бърка с хотелите  все пак.

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 12:57 от Анонимен

# 153
Настаняване докато се уредят нещата, държавата направи  нещо с машината си да я задейства. И хотелите са временна мярка.  Не си въобразявайте ,че ще е вечно. Вечното е зад огради и с охрана. С години може.
 Някои може да са дочули ,че ще се дават 40 лв и  като не стана, само на регистрирани ЮЛ дават, обърнаха назад.
 Като има толкова къщи за гости в нередности и ще се връщат пари, дето няма да върнат собствениците, а държавата плаща ,не е ли редно да настанят там бежанци, да си изплатят така нередните неща. Глобите за лъжа и измама.Не са непристъпни ,има път до всяка.

# 154
  • Пловдив
Позволявам си да не се съглася с последното мнение на база този форум и тази тема конкретно. В повече от половината мнения се подчертава, че средният българин е напълно в състояние да осигури европейски стандарт на живот на поне една украинска майка с деца, щото комунизма отдавна е приключил по нашите земи, амаха. Тия, дето си намаляват парното, са някакви лузъри, дето ламтят за канчето бежанско и определено няма как да са проблем на българското общество.
Баси глупостите, с извинение.
Добре, предавам се - средният българин мре от глад и студ, а всеки, който се усъмни в тази аксиома, значи ПОДЧЕРТАВА, че... нещо си там, и то ПОДЧЕРТАВА, че е не за друго, ами защото комунизмът бил приключил.

Скрит текст:
Между другото, да, добре, че комунизмът приключи, и се надявам да не се връща. Няма много връзка с умирането на средния българин от глад и студ, ама понеже комунизмът така или иначе беше намесен по незнайна за мен причина.

# 155
Извинена си, Магдена! 😂
 Комунизъм в България не е имало, исторически погледнато. Нито пък някъде другаде, утопична идея се оказа. А го намесих, защото някой ми беше обяснил, че комунизмът свършил и затова имало бедни българи, които нямали отношение към демократичните решения на държавата в наше време. Капиш дъ кънекшън?

# 156
  • София
То сега е май по-зле и от комунизъм. Пишеш пост във фейса, че виждаш нередности с бежанците и изхвърчаш от работа. Пример- учителката от Варна. Да живее демокрацията! Satisfied И никой не смее да напише 2 реда, че не е съгласен с нещо от страх да не се нареди на опашката на безработните.

Сега чета, че така желаната Германия не можела повече да поеме украински бежанци. Този филм вече сме го гледали: "Заповядайте, добре сте дошли!" и после, ние ще помагаме, ама от дистанция, нека бежанците останат в първата държава, в която са регистрирани т.е. в такива държави като БГ.

# 157
Също прочетох тази сутрин новината, че Германия не може да поеме повече украински бежанци. А нашата малка страна има ли капацитетът да поеме още бежанци? Те искат да им се осигури дом, топлина, храна, работа. Може ли България да им осигури всичко това, за да могат да живеят нормален живот?

Имам братовчед в Украйна и той ни разказваше как живееха там - постоянно топло с газифицирано парно, имат вани, позволявали са си да си купуват доста неща. Сигурно украинците ще искат да имат точно такъв живот като в Украйна. Няма как България да им осигури такъв живот.   

Последна редакция: вт, 15 мар 2022, 14:22 от Jennifer_w

# 158
  • София
Също прочетох тази сутрин новината, че Германия не може да поеме повече украински бежанци. А нашата малка страна има ли капацитетът да поеме още бежанци? Те искат да им се осигури дом, топлина, храна, работа.
Никой не го интересува това. Такива страни като БГ служат точно за буфери. Големите ще изпратят по някой лев и повече отговорност не носят. Ние да му мислим. При нас лимит няма. Ще приемаме докато ни кажат- украинци, сирийци, афганистанци и марсианци, ако ни наредят. Избор нямаме.

Слушам собственици на хотели, че искат да помолят бежанците да напуснат хотелите, защото очаквали сметки от по 60хил лв, които били непосилни за тях. Е сега ли се сетиха, че са непосилни? Това е все едно у нас да настаня 2 семейства бежанци и да не ми дойде на акъл, че сметките ще скочат двойно.

Скрит текст:
Също прочетох тази сутрин новината, че Германия не може да поеме повече украински бежанци. А нашата малка страна има ли капацитетът да поеме още бежанци? Те искат да им се осигури дом, топлина, храна, работа. Може ли България да им осигури всичко това, за да могат да живеят нормален живот?
     Имам братовчед в Украйна и той ни разказваше как живееха там - постоянно топло с газифицирано парно, имат вани, позволявали са си да си купуват доста неща. Сигурно украинците ще искат да имат точно такъв живот като в Украйна. Няма как България да им осигури такъв живот.   
Е, ако се напънем малко с икономиите, може да и успеем да удовлетворим желанията.

# 159
Дочух, че малка част от украинците вече са поели обратно. Предполагам, че далеч не в цяла Украйна падат бомби. Така че тези, които и без това са в средните и западни райони, може би наистина ще са си по-добре в техните си жилища, с ваните и газифицираното парно, отколкото нежелани нейде си.
Винаги има една еуфория в началото, "ах, горките", но после хората се сещат за сметките и ето какво става...

# 160
Дочух, че малка част от украинците вече са поели обратно. Предполагам, че далеч не в цяла Украйна падат бомби. Така че тези, които и без това са в средните и западни райони, може би наистина ще са си по-добре в техните си жилища, с ваните и газифицираното парно, отколкото нежелани нейде си.
Винаги има една еуфория в началото, "ах, горките", но после хората се сещат за сметките и ето какво става...

Моят братовчед е в едно село около 50-60 км от Киев (не знам колко точно. Рядко говоря с него. И леля ми не знае на колко километра е от Киев. Той се приема вече като украинец и е готов дори да се бие в името на Украйна.). Той разказа на леля ми, че там е спокойно при тях. Не се чуват бомби. Не знам до колко е истина, но нещо не му вярвам. И той не иска да напусне Украйна, защото знае много добре какъв е животът в България. Той е свикнал на живот с удобства. Също и неговата приятелка, която е украинка, е свикнала на всякакви удобства и глезотии. На нея ама хич не би харесала България и ще иска да се върне обратно в Украйна, или да отидат в друга развита държава като Германия, примерно.

# 161
  • Пловдив
Германия е друга развита държава като Украйна? Не ме карай да се смея, Дженифър.
Украйна до миналата година беше една от най-бедните държави в Европа. В Европа, не в ЕС. С по-нисък БВП на човек, с по-ниски заплати и пенсии, изобщо с по-ниски доходи на глава от населението от нашите. Казвам "до миналата година", за да подчертая - без сегашната война. Това, разбира се, не изключва вани, топлофикация, удобства и "нормален", както ние го разбираме, живот - Европа е все пак. Сигурна съм, че у нас нямаме нито вани, нито парно.
Иначе да, България не може да им осигури същия живот като там, точно както Украйна нямаше да може да ни осигури на нас същия живот като тук, ако ние бяхме на тяхно място (да не дава господ). Трудно е като бежанец да имаш същия живот. Включително и материално, макар че несъмнено примерно Германия очевидно би могла да им осигури повече от нас.

Без да сме цъфнали и вързали, няма нужда от чак такова самооплюване и самоожалване.

# 162
Ако човек има пари да си плаща удобствата и глезотиите, и на Луната може да си ги осигури. Но ако бяга с една риза на гърба си, само за да си спаси живота, няма да иска да има джакузи и сауна в жилището непременно, и то някой да му го осигури безплатно, щото така бил свикнал. Ами свикнал - ще отвикне, или да си плати за екстрите. Такъв е животът.

Може да се помисли, че всички хора в Украйна и Германия живеят като царе, в България видиш ли - като клошари. Нищо общо с реалността, тя е шарена.

# 163
Също прочетох тази сутрин новината, че Германия не може да поеме повече украински бежанци.
Може ли линк към това? Защото Германия все пак е получила почти толкова, колкото Австрия, но е десет пъти по-голяма. Интересно ми стана.

# 164
  • Най-красивата страна
Някой спомена бездомните в България.
В нашия град например има приют за бездомни-голямо ремонтирано бивше общежитие.И там също ги хранят и отоплението им е без пари.
Чух,че е пълно.
Сигурно и в другите градове има такива приюти.

За бежанците -на мен ми е интересно защо държавата не организира някакви места за настаняване-даже и палаткови лагери да са...нещо..
Откакто е започнала войната пристигат майки,деца и възрастни хора и настаняването се организира от групи във фб .На границата има само доброволци осигуряващи транспорт.Нищо друго.
В първите дни граждани,които имат второ жилище или къща на село,или етаж или свободна стая започнаха да предлагат безплатно подслон.
После се включиха и хотелиери.
Ами ако не бяха се включили,къде щяха да отидат тези майки ,баби и деца посред зима?

Дори и сега в големия ни град има отворен център за бежанци в който те пристигат,ама само да се регистрират и да си вземат някакви необходими вещи-събрани от доброволци.Няма топла храна,няма чай,няма сандвич...
В този център няма даже столове къде да седнат хората.За оставане там и спане изобщо не може да се говори.
Ходих няколко пъти да нося разни неща.
Видях плачещи майки с бебета.
Малки деца замръзнали и болни,майките молят за Панадол..
Хора с мокри крака и разлепени обувки.

Обаче лекарствата недостигат.И обувки няма достатъчно за всички.

Какъв бил стандарта?
Ами Украйна не беше държава с висок стандарт на живот и у нас имаше емигранти от там още преди години.
Но както навсякъде-и в Германия и в България и в Украйна има и бедни има и богати хора.

Четох днес,че на румънската граница са хванали украинско семейство с милион долара и ценни бижута в колата.
Но това не значи,че всички са такива.
Тези не са били случайни хора..
И у нас има милионери,но не всички сме .

Общи условия

Активация на акаунт