Основателно ли е възмущението относно 40- левовата издръжка на бежанец?

• 169 354
  • 3 238
  •   1
Отговори
# 3 045
Е аз това отдавна го писах, например в София да настаняват само украинци, тъкмо няма да имат оправдание, че няма работа за тях. Араби, африканци - в Харманли, в Елхово. И без това са за малко и бягат на Запад.

# 3 046
  • София
Опитват се хората да ги интегрират, да ги устроят за постоянно, те като прелетни птици гонят далаверата. После плачат защо били във фургони и палатки. Ами ето заради това хаотично движение на милиони бежанци. И съм почти сигурна, че истински нуждаещите се ако случайно са напуснали Украйна, отдавна са започнали да се изхранват и издържат сами там където са се установили. И нямам впечатление да ги назначават на по-ниски заплати от нашите - Огнян Донев писа за такива хора, назначени в неговия завод тук. Даже беше много доволен от тях.
Оплакват се от дискриминация и експлоатация работещите в хотелите по морето и аз съм склонна да вярвам, че има доста такива случаи - всички знаем колко "сив" е този бранш. Лятото на морето по-заможните бежанци си почиваха безплатно на пълен пансион, а парите си харчеха за екстри, но някои от останалите трябваше да поработят и се цаниха нелегално, без трудов договор, на работа в хотелите, където живееха. Така хотелиерите хем си прибираха парите за настанен при тях бежанец, хем си имаха кой да им работи колкото му кажат и да му плащат колкото си искат. И защо седяха там? Ами пустото море без пари - "на морько, надо детей оздоровить", както казват. Как да се откъснат от курорта? А после реват, че нямало в България работа, а украинците били дискриминирани - ами не там! България не е Черноморието, много българи, че и с деца, море не са виждали от години, за хотели с много звезди пък въобще да не говорим. Ами живеят си и без "морько", щом нямат пари да си го позволят, а безплатно за тях няма.

# 3 047
  • София /Абсурдистан
За всякаква работа трябва да се знае език. Те не бързат да го учат. Без език не назначават никъде, освен в производствата и то не навсякъде.

# 3 048
Наталия Еллис нали казва, че в Пловдив имало хиляди свободни работни места, които ги чакали. Е, най-вероятно не са за директори, ама като за хора в нужда стават. Но те ще се оправдават с незнаене на език.

# 3 049
В София видях две жени от Украйна да работят като продавачки.За различни магазини става дума.Писала съм за едната.Не знам била ли е по морето,сега е в София.Пристигнала е през май,август е започнала работа.В събота и неделя посещава безплатни курсове по бълг.език.Каза,че е рускиня от Украйна и си иска там е нейното вкъщи.Жената не се има за богиня и е работила като счетоводител.Те хубаво не бързат да учат език,на изнудване ли продължават да разчитат?Тук ако не искат,какво остава за  доста по-трудните немски,френски,нидерлндски езици?

# 3 050
  • София
И в люлинския Фантастико има рускоговорящ персонал. Някои неща не ги разбират като ги питаш, ама си подреждат стоката и си работят.

# 3 051
А какъв е проблема да се работи в производството? Като изключим шивачките, на останалите места плащат прилично. Има и други работни места, за които не е нужно да знаеш български. А ако са сред българи, лесно ще започнат да разбират, и с малко усилия и да понаучат езика. Писмеността е една, езиците са сравнително близки. Просто трябва да имат желание да направят нещо за себе си.
За момента времето на морето е ненормално топло, но любителите на хотелския живот на морето изобщо не осъзнават какво е зимата, като падне под нулата и духат силни ветрове.

# 3 052
Очевидно нежеланието им пречи на повечето да работят на места и без език.Отделно екземпляри като онзи им сънародник,който ги подлъга,че са богове.

# 3 053
Не разбирам злобата и завистта която струи в тази тема срещу бежанците. Повечето от вас виждат май избирателно само лошото,за да си направят глобалните изводи . Като че ли без бежанците ще цъфнем и вържем,пенсиите и инвалидните добавки ще скочат до небето и всички българи ще почиват в държавни бази или хотели на слънчака по 2 пъти годишно. За щастие сте едни и същи няколко потребителки и се надъхвате една друга.
В нашия град съм видяла точно 2 украински семейства с  джипове , но единияте  си заминаха  още лятото ,а те и двате  бяха на частна  квартира. По -голямата част са на работа . Дори в нашата болница има 2 лаборантки,3 сестри,няколко санитарки и дори готвачка в кухнята. Много работят като шивачки .Скоро преглеждах фейсбук групата ,създадена за тях. Търсят се в последната седмица 3 квартири под наем за семейства,които работят и ще си плащат всичко .Доброволците сега организират подаръци за Коледа за децата ,но няма никакви вопли за храна и дрехи .
 Моля поспрете се малко,че ставате смешни ,не всички са слепи и заблудени от пропагандата която пръскате злобно. Все пак сте жени и майки!

# 3 054
Браво, това е пътят. Нека и останалите сънародници на тези работещите, последват примера им. Скоро.

Което не изключва че има неработещи и чакащи наготово, и предимно за тях се говори в темата, да напомня за стотен път на новодошлите.

А лоша дума против работещите украинци аз лично не съм прочела в тази тема.

# 3 055
И аз не съм прочела тук някой да роптае против работещите и издържащи се сами украински бежанци у нас.

# 3 056
не мисля че,  пенсиите, добавките, помощите за българите ще се увеличат, ако ги няма украйнците, НО ако те се по-привилигировани от собственото население, което плаща данъци и и т.н. допринася за тази държава, тогава е дразнещо. Аз лично не съм против тях, ако работят и се издържат, и дори ако им се предоставят базови условия като помощ, но всичко друго е абсурд. Ако някой иска може да дава от собствения си бюджет и да ги подпомага по някакъв начин и това е негово право. няма право, обаче да има преценции другите да дават . Има една поговорка ....с чужда пита, помен прави"

# 3 057
Наталия Еллис нали казва, че в Пловдив имало хиляди свободни работни места, които ги чакали. Е, най-вероятно не са за директори, ама като за хора в нужда стават. Но те ще се оправдават с незнаене на език.

Да, в Пловдив има много работни места, които изобщо не изискват владеене на български език. В село Радиново, съвсем наблизо, има завод на Либхер ,който постоянно търси работници. Имат ведомствен транспорт, бусчета ги събират сутрин из града и ги карат безплатно. Заплатите са отлични, дават им отделно ваучери за храна. Една майка с две деца даже спокойно ще се издържа със заплата си в самостоятелен апартамент на квартира. В Сокатаб също се търсят работници и там плащат много добре. Има и още безброй фирми, които предлагат работа - някои на смени, други редовна, ще си решеш кое те устройва. Почти всеки магазин също търси персонал, ако не им се работи в производството. Нужно е само малко да се понаучи български за магазин. Има места в детските градини и училищата, няма нужда да обяснявам ,че Пловдив е много хубав и приятен за живеене град. Колкото щеш молове и културни събития също има. Обаче...трябва да се работи. Нямаме и море и плаж....И това е огромен недостатък за плажуващи туристи из хотелите. Поне половината от Слънчака могат да се устроят за по-дълго в Пловдив, но не искат. Защо да работят като могат да реват и да тропат с крак, нареждайки какво им " се полага".
ППОт време на време долита тук някоя прелетна птица да попита откъде такава завист към страдалците по морето?...Дааа, за завист си е умението да хленчиш, да подлагаш ръка да просия и да изнагляваш отгоре на това. Много качества се искат, за да боравиш с такъв завиден репертоар. Явно на този народ му е заложено отвътре, защото не е само у нас това им поведение. Зависниците в Полша са ги награбили вече яко, а жабарите направи са се издули от завист и ги изметоха с полиция от хотелите си. Да не говорим за шотландците. Ние като най-имащи трябва да ги отглеждаме до безкрай според волно прелитащите в темата птички божи.....

# 3 058
В Елхово имало 32 човека, някои повече от 20 дни...
Последно държавата им докарала в петък суха храна за 3 дни и ги зарязала...
Вчера пак Наталия Еллис и фондацията са се намесил - докарали са храна и някои уреди за готвене.
Говорили с техния консул и зам областния управител, никой нищо не знаел...
Повечето бяха възрастни хора.
Бясна към, защото в същото време не само гоним нелегални по цялата страна, а със сигурност дори и прибрани в полицията, поне са на топло и нахранени.
А темата за тях замря, явно за някои е по-възмутително да помагаме на легални украинци, отколкото на нелегални, които нямат място нито у нас, нито в Европа.

# 3 059
Скрит текст:
В Елхово имало 32 човека, някои повече от 20 дни...
Последно държавата им докарала в петък суха храна за 3 дни и ги зарязала...
Вчера пак Наталия Еллис и фондацията са се намесил - докарали са храна и някои уреди за готвене.
Говорили с техния консул и зам областния управител, никой нищо не знаел...
Повечето бяха възрастни хора.
Бясна към, защото в същото време не само гоним нелегални по цялата страна, а със сигурност дори и прибрани в полицията, поне са на топло и нахранени.
А темата за тях замря, явно за някои е по-възмутително да помагаме на легални украинци, отколкото на нелегални, които нямат място нито у нас, нито в Европа.
Едва ли е вариант да приберат украинците в ареста, че да са на топло и нахранени.

Нелегалните не ги обсъждаме толкова вече, защото нямат претенции да ги настаняваме в хотели и то на морето, пък и гледат даже да минават транзит през страната ни, въобще не се задържат по лагери и центрове. Т.е. ако се направи сравнение колко е похарчила държавата за един преминаващ нелегален и и за един почиващ украинец по морето, разликата ще е фрапираща.

Общи условия

Активация на акаунт