Икономическата криза в следствие на войната

• 17 140
  • 301
  •   1
Отговори
# 105
Фиксираната лихва е за определен период от време. Мисля, че съм срещала до 5 години. А и в тези времена може съвсем да отпадне.

# 106
  • München, Deutschland
Не съм наясно какво предлагат българските банки, така че хубаво, е повдигате темата. Преди като отварях, имаше различни варианти и всяко по-дълго фиксиране оскъпяваше, логично.

Аз не бих се хванала да изплащам нещо голямо без да имам сигурността каква ще ми бъде вноската. Всъщност НЕфиксираната лихва почти не се използва тук, където живея, всеки предпочита да фиксира и да си осигури някаква планируемост. Вече количеството години е по избор, но познавам хора, фиксирали лихва за 20 години, защото очакват, че (поне) толкова ще изплащат дом или са си решили, че и да могат, не искат да изплащат по-бързо, за да си позволят някакъв нормален стандарт през тези години. Но за изобщо напълно плаваща лихва - на такова хоро не съм чула някой да се хваща.

# 107
  • пустинята Гоби
Лихвата в България не е съвсем плаваща, само единия от компонентите, които я образуват се мени. Аз пък с фиксирана лихва не бих се хванала да изплащам апартамент, още повече че дълго време лихвите само падаха, дори короната не ги вдигна. Кой да ти знае, че ще има война, че да се набута с лихва, която е неизгодна? Икономиката е циклична, да се надяваме, че ако се стигне до голям спад, после ще се компенсират нещата.

# 108
Колкото е по-дълъг фикс. период толкова е по-висока лихвата. Питат се различни банки всеки има различни пакети. Може да си намерите различни периоди. Но важно е не само лихвата да е фиксирана, а и възможно най-голяма да е годишната допълнитена вноска без наказателно , тук му казват Sondertilgung, т.е. да имаш добра възможност извънредно да внасяш големи суми пари. И това е до договорка, предложения и пакети.

# 109
  • München, Deutschland
Тъй, де, тъй, един компонент, ама може да промени вноската съществено.
А и зависи към кой момент фиксираш лихвата. Все още лихвите са ниски, бяха ниски и последните години. Така че ако фиксираш в такъв момент... Все пак апартаментът следва да се разглежда финансово като инвестиция (дори и сам да живееш в него) с цел да  не пропуснеш ситуативно пазарното състояние, това е съществено. Състоянието както на цените и прогнозите за идните години, така и това на лихвите. Да купуваш независимо от някой от тези фактори за мен е неразумно.

И именно понеже не може да предвидиш събития като война или бъдещ растеж, инфлация и т.н., намаляваш риска по начини, по които можеш и вкарваш планируемост. Да правиш подобни големи, за някои семейства огромни инвестиции и "да се надяваш", че ще се компенсират нещата... За това подхожда само модерното изречение, че всеки сам си прецЕня...

# 110
Само да вметна, че имаше вече война - Сръбската война. Проверих сега, че е свършила 2001 година. Нас тогава не ни кой знае колко засегна, ние си бяхме на дъното и без това и нищо не можеше да ни събори още повече.

# 111
  • пустинята Гоби
Много ясно, че компонента променя вноската съществено. Само, че когато икономиката е в рецесия/ депресия, тогава много неща се променят не само лихвите и ако едно семейство не може да разчита на доходите си, фиксираната лихва няма да го спаси. Хубавата новина е че след дъното, винаги нещата тръгват нагоре, а в дългосрочен период това означава някакво равновесие. Така, че да не прогнозираме неща, които още не са се случили, защото от 4-5 години се прогнозира рецесия, която не дойде въпреки пандемията, сега се очаква такава заради войната, но както се казва - ще поживеем, ще видим.

# 112
Относно предвижданата рецесия от преди пандемията все си мисля, че какво ли не се опитват само и само да ни съборят( пандемия , сега и война)
Разбира се това в духа на големите конспирации   Grinning

# 113
Не се заблуждавайте, по договорите с нашите банки фиксираните лихви съвсем не са фиксирани, с общи условия при форсмажор могат да променят лихвата

# 114
Последно със сигурност ли ще приемем еврото през 2024г.,ако не се е случил апокалипсис междувременно?

# 115
Последно със сигурност ли ще приемем еврото през 2024г.,ако не се е случил апокалипсис междувременно?

Сигурно е само, че някой ден ще умрем. Всичко друго са вероятности.

# 116
...убавата новина е че след дъното, винаги нещата тръгват нагоре, а в дългосрочен период това означава някакво равновесие ...
При все повече и повече хора на света и всички искащи лъскави опаковки и какво ли не ... не съм много сигурна .

# 117
...убавата новина е че след дъното, винаги нещата тръгват нагоре, а в дългосрочен период това означава някакво равновесие ...
При все повече и повече хора на света и всички искащи лъскави опаковки и какво ли не ... не съм много сигурна .

Точно това върти икономиката - търсенето.

# 118
  • пустинята Гоби
Е може ли да ме цитирате така Joy (шегувам се).

Арестуваха Бойко. Може пък да се върнат едни милиарди в България и рецесията да се отложи.

# 119

Точно това върти икономиката - търсенето.
излиза от мода

Общи условия

Активация на акаунт