Икономическата криза в следствие на войната

• 17 147
  • 301
  •   1
Отговори
# 120
Не мисля. Ти сама го каза - все повече и повече хора на света и всички искащи лъскави опаковки и какво ли не. За целта трябва да работят (или да вземат заеми и пак да работят за да ги плащат), с парите други хора ще произвеждат лъскавите неща за да могат и те да си купят такива... Така работи капитализмът, а нова система не е измислена. Да, от време на време каналът се затлачва и в миналото това се е лекувал с войни и инфлация. Ми спретнахме си и пандемия, а сега и война. Ще се поизчистят дълговете и ...хайде пак наново.

# 121
  • пустинята Гоби
Точно заради това търсене нямаше рецесия след пандемията. Народа беше зажаднял да харчи пари.

# 122
Понеже стана въпрос за лихви, искам да попитам : Колко е лихвеният процент по ипотечни кредити в момента в България? Ясно е, че има някакви разлики, но от- до, ориентировъчно.Не съм се интересувала до сега. Благодаря!

# 123
  • пустинята Гоби
Към 2,4-2,5%.Не знам ГПР-то колко идва.

# 124
Сериозно, толкова ниски... Отдавна не съм в час, последно си спомням, че преди 13години, когато беше пак бум в цените на жилищата, лихвите по ипотечни кредити бяха около 5 процента.

# 125
Точно заради това търсене нямаше рецесия след пандемията. Народа беше зажаднял да харчи пари.
За които няма приложение, освен в някакви военни или еко проекти. Всичко е застроено, всичко има.
...Ти сама го каза - все повече и повече хора на света и всички искащи лъскави опаковки и какво ли не. ...
Да, но земята е една и океаните са препълнени с тези опаковки и с какво ли не и вече разни хипербогаташи забелязват  , че не става тази работа така и се започна с минимализма и колко е гот да си поправиш кафе машината и колко е куул да бъхтиш с колелото и колко е супер-хипер да си против опаковките и да носиш на касата 10 кивита в шепи ... т.е. в момента се опитва да се върти икономиката с неконсумация. Обратното на това, което ти каза.
... За целта трябва да работят (или да вземат заеми и пак да работят за да ги плащат), с парите други хора ще произвеждат лъскавите неща за да могат и те да си купят такива... Така работи капитализмът...
Отживелица мила моя. Не забелязваш ли, че 2/3 от работещите нищо не работят , освен да генерират работа ?
Няма нужда от толкова много ... от всичко, вкл. работа.

# 126
Има отдавна измислена и даже разработена алтернатива на сегашната система. И това е resource based economy част от The Venus project на Jack Fresco. Но никой не говори за това, защото в неговия проект не съществува монетарната система.

# 127
никаква система не може да разреши проблема с пренаселването на земята . Първо трябва да се разреши този проблем, но се тръгна по грешен начин. Вместо да се използват стратите структури на ред , то се внедриха демокрации и пролети и това доведе до безредие . Как да разрешиш такъв проблем, като нямаш вече авторитети?
Сега обаче тази чиста алчност и безмозъчие удря обратно по всякакъв начин. В същност от много алчност се вкараха в абсолютна безизходица по целия свят. Да видим нататък.

# 128
  • София
Ти май искаш като Китай да решаваш проблема с пренаселването, та ти пречи демокрацията Joy Ама нали знаеш, че а) техният експеримен се провали и б) баш в западните демокрации населението остарява и намалява.
Така че по-скоро за повече демокрации се моли, ако искаш да бориш пренаселването Joy

# 129
Китайски експеримент не се е провалял. 
Резултата в Ирак, Либия, Афганистан демокрация ли го наричаш.
И ако беше подредено в тези държави както преди , нямаше ли по-лесно да се регулира, обучава, образова и пр. ? Отколкото ако населението е оставено на диви банди да правят каквото си искат и после да качват хората в лодки и да ги пускат към Европа?
А демокрацията в запада според мен си изпя лебедовата песен с короната и мерките , които за да се изпълнят беше неутрализирана конституцията. От тази стъпка нататък вече не знам за каква демокрация говориш и къде е доверието на хората ?
В най-пирамидо-фараонските години в България  всяка втора дума беше градим демокрация ... когато се понормализираха нещата спряха да дънят с това нещо. Т.е. демокрацията не е за да се говори за нея, а за да се изживее.
Пренаселването не можеш да го спреш с този вид демокрации , демокрации на думи във форуми и в пресата.

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 07:42 от bella-ciao

# 130
  • София
Политиката за едно дете в Китай се провали с гръм и трясък.
И нямам никаква идея защо ми говориш за Ирак и Афганистан.

# 131
Не се е провалила изобщо политиката. Също така няма да разбереш докато не искаш да разбереш. Ако се опиташ обаче може би ще успееш. Но изобщо нямам намерение да се занимавам да ти обяснявам , че хората в Ирак и Афганистан са част от населението на земята.

# 132
Провали се щото сега имат мнго млади мъже, за които няма жени.

# 133
никаква система не може да разреши проблема с пренаселването на земята .

Виж за това съм съгласна - няма как в една крайна система (Земята) нещо да нараства неограничено (населението) и системата да не се срине.

# 134
Проблемът с пренаселеността не идва толкова от бройката на хората, колкото от консуматорството на всеки от нас, ето това не може да издържи природата. Ако задоволявахме само базовите си изисквания, ако не подхождахме консуматорски .. място и храна ще има за всички

Общи условия

Активация на акаунт