Икономическата криза в следствие на войната

• 17 150
  • 301
  •   1
Отговори
# 135
Ако задоволявахме само базовите си изисквания, ако не подхождахме консуматорски .. място и храна ще има за всички

Даже и тогава ще имаме само отсрочка, не е радикално решение. А и сори, ама в колиба не ми се живее. Предпочитам добър живот с малко население.

# 136
Застаряващото население на Европа и Китай, няма ли да доведе до намаляване на населението в световен мащаб. Аз все такива теории чета
 Че населението на земята, ще започне да намалява до 50-100 години.

# 137
...
 Че населението на земята, ще започне да намалява до 50-100 години.
колко ще продължи? кой ще ги чака?
Ако задоволявахме само базовите си изисквания, ако не подхождахме консуматорски .. място и храна ще има за всички

...Предпочитам добър живот с малко население.
и аз
Провали се щото сега имат мнго млади мъже, за които няма жени.
Пристигат в Канада с доста пари и изкупуват къщи и се настаняват ... и жени си намират. Не се коси за кирайците.

# 138
За предпочитащите малко население ..ама искате вие да сте сред живите и да живеете в охолство, нали?
Аз нямам претенции, че не съм отишла на другия край на Света на почивка, но имам претенции да имам топла къща,храна и вода, а и Интернет ако може...
Щем не щем на всички ще ни се наложи да се ограничаваме при инфлацията, която се е задала. Заедно с Ковида дадоха възможност на Земята да си поотдъхне и възстанови..., а ние да си помислим от какво можем да се лишим.
Начинът ни на живот тотално се промени за тези две години - преди петък и събота бяха за събирания в ресторанти, вече не - организираме пикници,  ходиш на гости и каниш гости да помогнат на вилата/къщата и после едно барбекю, децата доволни, мъжете доволни..
Липсват ми само разходките из Европа, а Санкт Петербург ще си остане  само мечта ..

# 139
На мен ковидът не ми промени кой знае колко начинът на живот.  На хората около мен също.

# 140
За предпочитащите малко население ..ама искате вие да сте сред живите и да живеете в охолство, нали?

Да, и какво лошо има в това? Аз не апелирам да се избива населението, а да се контролира размножаването и така да има естествен спад.

# 141
... децата доволни, мъжете доволни...
добре нахранени викаш, без музей и зоопарк, но със шкембе и проблеми с гърба и цъки от игрите на компютъра  ?
Така си отдъхна земята с короната , че се задъха направо. Толкова много депреси и проблеми и толкова много страдащи от неглижирани други заболявания кога последно е имало на земята?
И в момента така пушат с дървени въглища Германците, че цялата зелена политика им отиде по дяволите. Живеем край гора. Е такава сеч не е било. И сеч , маркиране и изнасяне на трупи. Ама не е имало такова нещо. А да не говорим за опаковките и колко се е увеличило изхвърлянето на пластмасови опаковки от домакинствата. Хоум Офис ... ок. Ама едно е да се готви от огромни опаковки в столовите на фирмите или по ресторанти, друго е всели да си накупува в тарелни стекчетата, зеленчука за салатките , плодовете и пр. И после да изхвърли за един обяд едно 5 тарелки .

И разбира се че искаме да сме сред живите. За какво бъхтим десетки години наред и внасяме данъци, такси и осигуровки? За да сме осигурени, затова.

# 142
... децата доволни, мъжете доволни...
А да не говорим за опаковките и колко се е увеличило изхвърлянето на пластмасови опаковки от домакинствата. Хоум Офис ... ок. Ама едно е да се готви от огромни опаковки в столовите на фирмите или по ресторанти, друго е всели да си накупува в тарелни стекчетата, зеленчука за салатките , плодовете и пр. И после да изхвърли за един обяд едно 5 тарелки .

Напоследък и на мен ми прави впечатление колко много опаковки за изхвърляне натрупвам само за 1 ден. А едно време се сещам как като купувах сирене, кашкавал, салам, продавачката просто го завиваше с хартия. Години наред ходих с една и съща мрежичка да купувам хляб. Всичко за пиене беше в стъкло, което се връщаше и даже понякога съм търсила найлонова торбичка в къщи и не съм намирала, нямахме нужда от тях. Е не беше толкова зле. И по- екологично беше.

# 143
bella-ciao,  да прочете, че нещо сме заменили в културните мероприятия? Случайно да прочете, че ще ми липсват пътуванията в Европа, където се ходи предимно по музеи ..На 8-ми март това ми беше и подаръка - представление без маски с приятелки

Къщата ни е до гората,  от дете  не бях виждала лисица, фазан и да чуя чакал.. Видях и стадо елени над 30бр, които през 2021 бракониери успяха доста да редуцират..

Относно опаковките - въпрос на възпитание, в тарелки съм пазарувала ягоди и боровинки, какво друго да купувам в тарелки?  А в мрежи лимони и картофи, ако са на промоция в хипермаркетите..Отдавна много внимателно подбираме местата  си за пазаруване и хранене
Хоум офиса у нас премахна нуждата от втори автомобил

И не казвам, че Ковид и Война са добрини, а че променят хората и мисленето им..

@Inspired .., опаковките са ми болна тема, и се старая да ги минимизирам. Купила съм си мрежички за плодове и зеленчуци , ползвам торби от плат за пазаруване, нося си кори за яйцата . Няма спасение само от бутилките, че стъклото хич не е на мода .. Относно храненето в заведения и купуването на готова храна - е там какви опаковки хвърчат не е истина..

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 11:21 от скаридка

# 144
...И не казвам, че Ковид и Война са добрини, а че променят хората и мисленето им..
Не за добро. Аз пък познавам едно семейство, което преди си живееше според идеите - делене на боклука, ок, минимализъм с колите , ок , ... до короната. Тогава изведнъж се обърнаха нещата като - ами щом като ми се забранява това и онва и след като моето мнение дали да се ваксинирам е без значение , след като ще бъда принуждаван ... то не ме интересува останалото и няама да си правя труда да ходя с колело, да изхвърлям разделно и пр.
според мен короната у много има обратен ефект. Когато човек се чувства безправен , неразбран, принуден и пр. губи доверие и интерес към останалите неща от програмата.
Но както и да е .
Елени и сърни , да ... а хората с депресии, а младите без мотивация и перспектива?

# 145
и се започна с минимализма и колко е гот да си поправиш кафе машината и колко е куул да бъхтиш с колелото и колко е супер-хипер да си против опаковките и да носиш на касата 10 кивита в шепи ... т.е. в момента се опитва да се върти икономиката с неконсумация.
Е ти може така да я виждаш неконсумацията, но в икономиката липсата на опаковки и мрежички междувременно е запълнена с всичките там телефонни апликации, програмки, игрички, виртуални парцалки, абонаментчета, консумативи за фитнес, джиджафки за велосипед, джиджавки за автомобил които неусетно са му удвоили цената, нови хобита изискващи периодични вложения, и всякакви иначе дребни неща които вече възприемаме като неразделни от ежедневието и не можем без тях, и поротфейлът все празен, а икономиката с пълна пара напред ¯\_(ツ)_/¯

# 146
  • Пловдив
Офтопик.
Днес прочетох един пост във ФБ от украинска бежанка за живота в БГ. Перефразирам: .....как живеят хората в Бг с доход малко над 1000лв, наем на жилище 500лв и цени на храните по- скъпи от Франция, Великобритания, Германия.....Ами сякаш и тук имало война
Коментар имаше, че ние от как се помним все оцеляваме като при военни действия....
Та дано и този път оцелеем. Не е по темата знам....
Същото нещо се разпространи из нета, вече го видях и на друго място случайно. Та ми е любопитно: щастлива мамо, ти в оригинал ли го видя, от профила на украинката, на оригиналния език?

https://novini247.com/novini/balgariya-ne-e-jelano-myasto-za-jiv … dite_4197081.html

Възможно е, разбира се, да е автентично, не го изключвам; но особено наред с придружаващия текст на статията показва и някои, макар и доста по-меки общи черти с "речта на Саркози", "писмото на един англичанин, продал къщата си в България" и подобни, затова питам.

# 147
Вместо да се използват стратите структури на ред , то се внедриха демокрации и пролети и това доведе до безредие .
Ако ще говорим за стари структури, Атинската демокрация е достатъчно стара. Е, персийската сатрапия е още по-стара, та имаш избор.

# 148
Офтопик.
Днес прочетох един пост във ФБ от украинска бежанка за живота в БГ. Перефразирам: .....как живеят хората в Бг с доход малко над 1000лв, наем на жилище 500лв и цени на храните по- скъпи от Франция, Великобритания, Германия.....Ами сякаш и тук имало война
Коментар имаше, че ние от как се помним все оцеляваме като при военни действия....
Та дано и този път оцелеем. Не е по темата знам....
Същото нещо се разпространи из нета, вече го видях и на друго място случайно. Та ми е любопитно: щастлива мамо, ти в оригинал ли го видя, от профила на украинката, на оригиналния език?

https://novini247.com/novini/balgariya-ne-e-jelano-myasto-za-jiv … dite_4197081.html

Възможно е, разбира се, да е автентично, не го изключвам; но особено наред с придружаващия текст на статията показва и някои, макар и доста по-меки общи черти с "речта на Саркози", "писмото на един англичанин, продал къщата си в България" и подобни, затова питам.
Не съм се замисляла дали е автентично. От профила на колежка го четохме на работа, Аз профил във ФБ нямам. Не споря дали е истинско, просто споделих.

# 149
Украинци идваха лятото на морето да изкарат малко пари. Като знаем колко плащат хотелиерите, не са били много богати обикновените хора. Там също си има такива със скъпи джипове, но това не значи нищо. Мен лично не ме интересува как са живели, нито как ще живеят оттук нататък.
Тревожи ме евентуалната инфлация от 30%, която се споменава. Не знам дали няма да има и още по-неприятна изненада.
Не съм готова да затягам колана, не искам да се примиря с такава алтернатива. Животът ми мина в затягане на колан. Когато бях студентка, преди около 40 години спираха тока в режим. Четях за изпити на газена лампа и сутрин очите ми бяха червени,  с миопия съм. Когато родих преди 32 години, нямаше нищо по магазините и аз като родилка получих купон, с който да купя сапун за пране за бебето. Докато го носех на връщане(2 нещастни калъпа) 10 човека ме питаха откъде съм взела сапуна. После дойде Виденовата зима. После...абе знаете. Едва си показах главата от блатото чак след 50-те си години. Не съм съгласна да се връщам пак там. Не искам килери със запаси от леща и фасул. Не искам да седя на студено и да спирам парното, щото не можем да си позволим да работи цял ден. Ако го има изобщо. Нито пък да се къпя само в неделя ,че топлата вода много скъпа станала. Не ми пука кой бил прав и кой бил крив. Искам спокойно да дочакам края на живота си. И искам тези, от които това зависи, да не се извиват като скъсан маркуч, а аз да пострадам от това. Въобще не ми дреме от коя партия и каква политика ще водят. Длъжни са!
Що се отнася до световна война...не, реална световна война с ядрени оръжия няма да има. Икономическа война има, вече се води.  Глад и мизерия е резултатът. Основно за тези нещастни хорица, чиито управляващи са продажни задници. Народът ни обаче е заслепен от глупостите, които напоително се леят по телевизията и ходи на митинги в подкрепа на Украйна, вместо да иде на митинг за осигуряване на достатъчно газ на приемлива цена и мерки за укрепване на икономиката, за пакети от социални мерки. Ще го гази мизерията пак този народ, видно е. Лошото е, че и аз съм тук.

Общи условия

Активация на акаунт