Икономическата криза в следствие на войната

• 17 179
  • 301
  •   1
Отговори
# 180
Ще ми го разясниш ли как функционира в щатите например. За да отидеш на лекар какъв доход трябва да имаш?
Зависи на какъв лекар искаш да ходиш, за комуналния лекар от управляемите грижи общо взето никакъв доход.

# 181

Като за начало ще си купим 5-6 кубика дърва и ще върнем печката в хола. Част от храната ще си отгледаме пак сами.

Е, точно от това се страхувам - че ще се върнем към полуселския начин на живот отпреди половин век. Всички. Без онези горе. С печките с кюнци в хола, с опушените като в лисича дупка тавани, с бурканите със зимнина в килерите и избите и други подобни благинки. И с копането на няколко квадрата всяка събота и неделя по селца и паланки.
Купила съм си нов апартамент и ще се местя следващите 1-2 седмици. Сложих си хубави радиатори за зимата, климатици най-висок клас за лятото и искам да мога да си позволя използването им. Хич не ми дреме откъде ще идва газта за моето парно другата зима. Искам да го има и да мога да си го платя.
Освен това не виждам връзката между битовите ни проблеми и излизането от ЕС, защо трябва да излизаме?

# 182
...
Освен това не виждам връзката между битовите ни проблеми и излизането от ЕС, защо трябва да излизаме?
По заповед на щуката. Не виждаш ли как се случват нещата в последно време? Не както на хората им е удобно и искат. На тази малка , пренаселена земя в момента пада страхотно боричкане кой каква част ще докопа ... ресурси.
Магдена то едно е да ти пука за потърпевшите от войната, но това боричкане за пари и власт ... то не знам как би могло да престане ?

# 183
  • München, Deutschland
Хич не ми дреме откъде ще идва газта за моето парно другата зима. Искам да го има и да мога да си го платя.

Второто ти изречение вероятно всеки иска за себе си. Но, кажи, какво да направи държавата България, Франция или Италия за това, че цените на газа в Европа са около 5 пъти по-високи на спот маркет цена спрямо година по-рано? Как точно да спре държавата този растеж?

И кои други плащания конкретно да спре, за да субсидира понижение на цените на горивата (независимо с каква икономическа мярка се изпълнява на локално ниво)? Изобщо, каква е твоята конкретна фаворизирана мярка , при която ако се събуждиш утре и тя се е случила, ще те направи доволна, и как да се осъществи тя откъм финансиране?

# 184
какво да направи държавата България, Франция или Италия за това, че цените на газа в Европа са около 5 пъти по-високи на спот маркет цена спрямо година по-рано? Как точно да спре държавата този растеж?
Ми той растежа не може да се спре, но може да се спре употребата за отопление. Франция го е набелязала за след 2г, Италия за малко по-нататък но имат план и работят по него.

# 185
  • София /Абсурдистан
Ако излезем от ЕС сме за ушите, не ми се мисли даже гениалните ни управници какви ще я надробят. Дано не се случи това.
За протокола- в нашия вход са бутнати стърчащите комини и всеки си е правил ремонти както знае. Та варианта с оечка ба дърва отпада. В съседния блок ходих на гости на приятелка, имат камина на дърва в хола, не по принуда, а за уют и опушено няма никъде. Пускат я само от време на време. Та всичко е много различно. А в правенето на зимнина няма нищо лошо, стига да му се занимава на човек. Иначе евтини храни с разни химии в магазините има бол.
В къщи се отопляваме с климатици, само тока ако може да не поскъпва драстично.

# 186
Как го решихте, че ще излизаме от ЕС?
Правителството даже даде на ЕС да преговаря цената на газта от името на БГ и другите държави.
Бъдете внимателни като пишете. Има хора, които се осведомяват от бг-мамма и хич не мислят. А тук въздушни твърдения има на килограм.

# 187
  • София /Абсурдистан
И аз не мисля, че ще излезем.

# 188
Бе как ще излизаме от ЕС.. та те и еврото скоро ще ни натресат без да ни питат искаме или не. Кой ще ни пусне да излезем..

# 189
В 21 век се заехме да пестим и да с навличаме с пуловери в къщи и да си правим печки на дърва в холовете ... сега остава и тоалетната навън да изкараме и банята да я направим централна , по 1х седмично и ще умра от смях.

# 190
  • Пловдив
Цитат
Социалните мрежи към коя власт спадат, че не си спомням?
Към четвъртата?

------
Не знам за пуловерите, обаче аз съвсем сериозно си мисля, че ако имах къща с двор и комин, щях да съм по-спокойна за прехрана (най-вече) и отопление. Може да се смеете. Wink Последната такава, принадлежала на семейството ми, биде съборена около 1985, и понеже нямам пари за къща с двор в големия град, разсъждавам по въпроса дали би си струвала инвестицията в парцел на село. Не сега с оглед Украйна, че време няма за реакция, а евентуално в средносрочна перспектива. Ако не настане междувременно глад (да не дава господ), земеделие с мотика и не поскъпнат и те многократно, разбира се. Wink Офтопик беше това, но връзката е, че и с пуловер и мотика се живее, макар да е неприятно.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 11:55 от Магдена

# 191
Е ми добре, организирай един протест за достатъчно газ на приемлива цена, може пък да има файда. Иначе разбирам, че не ти пука, задето някой бил във война, по същия начин е нормално и на останалите да не им пука за тебе.

Може да не се наложи. Снощи нашият премиер се похвали, че предложението му ЕС да договори газ от Русия пакетно, с таван на цената, било прието. И даже г-жа Урсула му казала: Кириле, ще дойда скоро в София  и т.н хвалби от този род....Ако договорят евтин газ от Русия, аз ще си пусна парното да работи пак денонощно в целия апартамент. И ще се радвам, ако не си купувам олио по 5 лв бутилката. Пък като искате да сте солидарни, сложете си печки на дърва в хола и бойкотирайте вноса. Със сигурност няма да ми пука и за вас. А въпросният Кирил ще получи моето одобрение. Освен това съм сигурна, че украинците, които се нанесоха над нас, също ще ползват парното, ако все още са тук.

# 192
Ама моля те, в социалните мрежи постоянно чета, че трябва са излезем от Нато и ЕС.
Социалните мрежи към коя власт спадат, че не си спомням?

Като някой диванен патрЕот успее да се намърда във властта и почне да мрънка на високо ниво за излизане, ще се сетиш Wink Всъщност се сещам за поне две партии в парламента, които с подходящата мотивация също биха предприели стъпки по този въпрос.

# 193
Урсула се погрижи за бундесвера и сега той процъфтява. После за да не я хванат за ушите , нейната приятелка мутито я настани да оправи и Европата ... ами много сме добре и все по-добре ставаме. нека дойде сега и до София. Честито на печалившите.

# 194
  • гр.Пловдив
Затягане на коланите ще има, въпросът е да не е драстично и за дълго.
Евтин газ ще получим само ако станем част от СССР2. И сега сме плащали повече от Сърбите, че и от Германците..

Като за начало ще си купим 5-6 кубика дърва и ще върнем печката в хола. Част от храната ще си отгледаме пак сами.
В момента много по вредни са излизане от ЕС и падане на валутния борд. Много хора имат кредити в Евро, а и падне ли борда всички ще обеднеем поне двойно..

Дали е възможен такъв сценарий? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт