Икономическата криза в следствие на войната

• 17 204
  • 301
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Е, сега, един иска веганска пица, друг - кебапчета, трети - тостер с кашкавал, четвърти - 20-годишна любовница, не е казано, че тези, дето искахМЕ, сме едни и същи.
Ма все пак протестите по природа трябва да имат малко по-избистрени и смислени послания, иначе служат общо взето само за сваляне на напрежението на протестиращите, качване на общото напрежение на обществото и влизане в новините.

# 166
Най-добрата социална политика имат капиталистическите държави, имам предвид западните държави в Европа. Това трябва ли да се обсъжда?
Искания за мерки, обуздаващи инфлацията или пък компенсиращи я, естествено че ще бъдат избистрени, преди да бъдат поднесени като искания. Не намирам за нормално цените всеки ден да са все по-високи, а заплати и пенсии да са все същите. Ако е спекула, защо още я има? Цените на прословутото олио спаднаха ли?  Олио има свободно в магазина пред нас. 5 лв бутилката. Всички, които се отопляват с газ казват ,че плащат много повече от миналата година. Кога и как ще се противодейства на това?
Предстои инфлация, прогнозирана  30%? Някой да е чул какво се предвижда по този въпрос?
Мен ме интересува много силно. Обясних защо.

# 167
И какво може да се направи? Правителството да забрани свободното ценообразуване? Знаем до какво води това (Виденова зима). Или да извади едни пари от сандъка? Това са световни процеси, които ни удрят неприятно, но се налага да ги преживеем. Когато дойде бедата рядко се случва да има начин  да се направи все едно не е идвала. Много по-често се търси само минимизиране на щетите.

# 168
А колко мислите може да понесе бюджета увеличения на социалните разходи..
Какво искате да се направи - вдигат МРЗ, пенсиите ще се увеличат с 60 лв минимум, е сега че тогава ще падне Бойковата Ковид добавка измислена за да спечели привърженици, е друга тема
Ще свалят и акциза на горивата за да компенсират с около 20ст цените..
Грешка ще е ако почнат да раздават пари на калпак, да се подпомагат най-бедните,  но не чрез всеобщо увеличение на помощи и пенсии, а чрез социални доплащания след анализ на страничните доходи
От април месец и всички, осигуряващи се на максималния ОД, ще взимат с 50лв по-малко..
Подпомагането на бизнеса се видя, че не работи - хем от моите данъци подпомагат производителите, хем те пак си вдигат цените и ме товарят... Алибегов реве, че нямало посещаемост в заведенията искал още 60/40, че каква посещаемост да има като в среден клас заведение сала е 12-15лв и хората не им е до кръчми

# 169
Всъщност има и разумни източници. Държавната АЕЦ Козлодуй например в момента прави огромни печалби, без да си е мръднала пръста за това и без да е инвестирала. Тази свръхпечалба може да отиде за енергийни помощи. Или  ДДС-то за нефта и газа - расте цената, растат и приходите от ДДС. И това са пари родени от инфлацията, които може да се използват. Та може да се направи нещо, но не е реално да се тръшкаме, че не е като преди.

# 170
Не си чувала за социална политика в капитализма или бъркаш социалната политика със социализма?

# 171
Взимането на пари отнякъде и даването им другаде е подходяща еднократна мярка при някакво неочаквано екстремно събитие. При дълготрайно събитие няма друго освен икономиката да започне да работи на високи обороти, за да има събираемост и съответно пари за  социални компенсации. А за да работи, трябват суровини. Те трябва да се набавят, защото се очертават липси и да са колкото може по-евтини. Трябва да се договорят. И пак се връщаме на това, което ме ядоса. Като ще договаряш, не бий барабана предварително. Първо договаряй, пък после приказвай.
И второ- за да получиш, искай. Това се отнася до народа. За да има компенсации, настоявай за тях. Ако настояваш, ще принудиш тия, от които зависи, да работят така, че да ги осигурят. Искане  не съм чула да има от потърпевшите потребители на скъпи стоки. Чух само ,че работодателите нещо искали, но не разбрах даже какво. На новините за България се отделя 2 минути или 2 реда.

# 172
Голяма смешка е как трябва да се набавят суровините Simple Smile
Няма! Много бизнеси вече нямат никакви суровини, и няма кой да ги произведе. Другите производители, от други държави, си имат дългосрочни договори. Не могат просто ей така да запълнят липсата на Украйна и Русия на пазара. Най-малкото трябва материал за тези суровини, ми той пак оттам идва. Години ще отнеме пренасочването и запълването на липсите на пазара. Междувременно много български бизнеси умират.
Няма метали, няма дървен материал достатъчно, няма плоскости, няма материал за гръб на гардероби, много неща няма в момента и стават все повече.
България като една от най-продажните в момента си изнася запасите от зърно и царевица, защото в други страни съвсем няма, на двойни и тройни цени.

# 173
И туристическия бранш с апел към управляващите да преместят бежанците във вътрешността на страната. Имало отказани резервации от германски туристи. Страната ни била несигурна дестинация заради големия брой бежанци по черноморието.

# 174
И какво може да се направи? Правителството да забрани свободното ценообразуване? Знаем до какво води това (Виденова зима). Или да извади едни пари от сандъка?
Или да погледне в учебника по икономика и да ползва посочените там инструменти?

# 175
Който иска по-голяма заплата заради инфлацията, трябва да се разбере с работодателя. Отиваш - договаряш - ако не му излиза сметката да ти увеличава заплатата, или ако не си му ценен работник, или бизнесът ако запада, ще трябва да си взимаш решения. Какво да протестираш. Повечето тук предполагам, че не разчитаме да се издържаме със социални плащания все пак, а и тези социални плащания излизат от нашия джоб като данъци.

# 176
Който иска по-голяма заплата заради инфлацията, трябва да се разбере с работодателя.

Повечето тук предполагам, че не разчитаме да се издържаме със социални плащания
И какво общо има малката дружинка тук с благосъстоянието на останалите 6млн, особено на тези дето не могат да чатят в работно време? Колкото до разбирането с работодателя, ми ако не се разбере и остане без такъв? Това разбира се са случайни, хвърчащи размисли.

# 177
  • Пловдив
Абе, някак си не е възможно по-голямата част да се издържат със социални плащания от държавата, това е идеята, а не че масата работодатели лесно вдигат заплати.

# 178
Не си чувала за социална политика в капитализма или бъркаш социалната политика със социализма?
Ще ми го разясниш ли как функционира в щатите например. За да отидеш на лекар какъв доход трябва да имаш?

Магдена може. повЕрвай ми  . Може. И то по простата причина , че пази Боже и те да започнат да генерират боклуци в повече от необходимото за хранене и щтракане на дистанционното

# 179
Затягане на коланите ще има, въпросът е да не е драстично и за дълго.
Евтин газ ще получим само ако станем част от СССР2. И сега сме плащали повече от Сърбите, че и от Германците..

Като за начало ще си купим 5-6 кубика дърва и ще върнем печката в хола. Част от храната ще си отгледаме пак сами.
В момента много по вредни са излизане от ЕС и падане на валутния борд. Много хора имат кредити в Евро, а и падне ли борда всички ще обеднеем поне двойно..

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 22:34 от скаридка

Общи условия

Активация на акаунт