Икономическата криза в следствие на войната

• 17 121
  • 301
  •   1
Отговори
# 75
Като няма руснаци, предполагам, че цените ще паднат, защото няма да има много клиенти и ще гледат да привлекат малкото останали българи и румънци, склонни да платят за бг черноморието.
Аз очаквам много по-високи цени,заради:''Ковид,горивата,войната'' и т.н. Въпреки това,отново българите ще спасят сезона сезона.

# 76
  • София /Абсурдистан
Олеле защо да ми е драматично мнението? А не е ли вярно Simple Smile
/ гледам реалистично, не си падам по патриотични надувки без покритие/.
Последните оръфляци сме в Европа, голяма гордост, няма що.

# 77
Какво мислите за теглене на ипотечен кредит в тези времена на инфалция, война и несигурност? Тъкмо човек малко да покаже главата на повърхността и хоп сабята е на "стенд бай" готова да ти я отсече...

# 78
Аз бих избягвала генериране на дългове, освен ако не е крайно наложително разбира се. Но това е от моята камбанария.

# 79
  • пустинята Гоби
Ти остави това, в момента цените на имотите са много високи. Аз по принцип съм винаги за купуването на имот, ако човек е в нужда, ама точно сега не знам как бих постъпила - високи цени на имотите, голяма инфлация, евентуална икономическа криза. Все пак ти си знаеш най-добре финансовото състояние, ако можеш да разчиташ на добри доходи и не се притесняваш от високите цени и евентуално покачване на лихвения процент, значи може да рискуваш с кредит.

# 80
Днес прочетох един пост във ФБ от украинска бежанка за живота в БГ. Перефразирам: .....как живеят хората в Бг с доход малко над 1000лв, наем на жилище 500лв и цени на храните по- скъпи от Франция, Великобритания, Германия.....Ами сякаш и тук имало война
Коментар имаше, че ние от как се помним все оцеляваме като при военни действия....
Та дано и този път оцелеем. Не е по темата знам....
Имаше статия, че и в Румъния са се запасявали с олио, захар, брашно
 Сестра ми живее в малко градче до Мюнхен , вчера и при тях рафтовете с тези продукти били празни. Незнам видяха от нас ли....

# 81
  • Пловдив
Как са живели в Украйна, обяснява ли украинката?
Е, така и ние, както и те.
Към края на 2021 средната заплата в България е била около 1600 лв., в Украйна - около 17500 гривни, или около 1050 лв. Брутни са и двете суми (да, знам, никой в Бг не взима толкова, само ни лъжат).
И изобщо леко ме съмнява, че на един бежанец първа грижа ще му е да цъка с език как лошо живеят хората в една държава, всъщност подобна на неговата, където е избягал, и то само преди дни. Съмнява ме поводът или авторството на поста, искам да кажа. Ако греша, извинявам се.
По нашето море работеха украински младежи лятото, за български младежи по тяхното - не знам.
И пустите му германци, не може да бъде - да се запасяват с олио като чисти българи и то да изчезне, все едно български търгаши спекуланти им го продават. Wink

А че няма да ни се отразят събитията никак добре, няма никакъв спор.

Последна редакция: ср, 16 мар 2022, 23:29 от Магдена

# 82
Е, покрай ковида преди две години цял свят изкупи тоалетната хартия, а американците оръжията и патроните...
А тази украинка дали някога е ходила в музея на украинската архитектура в околността на Киев? Аз бях там преди 40 години и никога няма да забравя това, което видях. Оригинални постройки от края на 19 и началото на 20 век, пренесени на голяма площ и обособени различни етнографски области. Е, аз не видях никаква разлика - миниатюрни неща, в които дори жена със среден ръст не може да влезне изправена през входната врата. Само сламени покриви. Вътре няма нормални жилищни помещения, да не говорим за разкошните възрожденски къщи у нас по време на робството. Дори и преди два века надали някой би живял толкова примитивно у нас, дори и в най-бедното село.
Дори и богатите "кулаци" са живели в същите коптори, само са имали повече селскостопански постройки.
Ако написаното е истина, то жената е някоя новобогаташка, която трябва да се приземи. Или да плати, за да се предвижи до по-богата страна, която да я обгрижва.
Много ми е мъчно за нещастните жени и деца, които бягат от войната и са благодарни на всяка помощ, но тази явно е изключение. Да се връща обратно и да воюва, за да запази високия си стандарт на живот. Странно защо лятото по морето украинки работят по хотелите за жълти стотинки и не се оплакват.

# 83
  • пустинята Гоби
Хора всякакви, не може да правим извод от думите на някой, какво казал/ не казал. Човек с доход от 1000 лева, най-малкото няма да се юрне да живее сам в жилище за 500 лева.

# 84
Какво мислите за теглене на ипотечен кредит в тези времена на инфалция, война и несигурност?
Идеално, ако успееш да вземеш бързо и да застопориш лихвата, че ще са тръгнали да ги вдигат. После инфлацията ще изяде солидна част от сумата и ще е доста по-лесно връщането. Това естествено важи ако имаш стабилна и сигурна работа, защото покрай всичките дъндании току се катурнал някой стол.

# 85
Истерия с олиото е имало и в Турция. Някакъв министър се е изцепил, че внасяли само от Украйна/ Русия и имали запаси за един месец. Та и при комшиите е имало опашки. Такива спекулации и изцепки от политици не са национален патент.

# 86
То и в Африка измирали от глад по същата причина, нямали ВЕЧЕ олио и брашно. 

# 87
За Германия проблема бил от доставчиците( транспорта) искали вдигане на цените за превоз заради цената на бензина. Уж складовете им били пълни, но нямало в магазините.

# 88
На Германия според мен проблема и е политиката в последните години.

# 89
Какво мислите за теглене на ипотечен кредит в тези времена на инфалция, война и несигурност? Тъкмо човек малко да покаже главата на повърхността и хоп сабята е на "стенд бай" готова да ти я отсече...

Аз мисля да теглим кредит и да закупим вила някъде във вилна зона около Пловдив. Изобщо не е глупаво като идея.
1. Иде страшна инфлация, безработица и хората панически ще се освобождават от всеки имот, без който може и им генерира загуби по поддръжката. Очаквам поносими цени на готовите имоти. Някъде към края на годината.
2. По време на инфлация е добре да дължиш пари. Аз съм на 58 години. Когато се оженихме с мъжа ми през 1989 г изтеглихме младоженски заем 12 хил лв(толкова струваше половин апартамент), който да изплащаме 10 години. След инфлациите го изплатихме с половин заплата на мъжа ми. Имаме апартамент сега, купен в ония страшни времена и живеем в него. Братовчед ми пък си изплати заема за вече закупено жилище, което трябваше да плаща до пенсия още  над 15 години с някаква смешна сума от заплатата си. След 2 месеца си купи нов телевизор за повече пари.
3. Добре е да се купи готово вече жилище, не в строеж, защото там изобщо не се знае колко ще ти излезе накрая.
4. Важно е и какво работиш и дали има опасност от загуба на работата на единия или двамата работещи, както и колко неработещи човека се издържат от приходите.

Общи условия

Активация на акаунт