Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 224 290
  • 2 128
  •   1
Отговори
# 150
"А СРДЧ не боли."

Точно СРДЧ/IBS боли, SIBO не боли, IBD не боли

# 151
  • София
Лигия, гастро ми каза, че млякото дразни, аз прясно мляко изобщо не купувам. Сигурно и плодовете дразнят и ядките ..но не съм усетила , не мога да направя никаква,  абсолютно никаква връзка с конкретна храна и възникнал проблем.  Със сигурност обаче  зная, че нито сладко от рози, нито вкиснала боза, коприва, тиква, сливи и каквато и да е уж прокарваща храна на мен не ми действа никога. Аз съм толкова запечена винаги, че само с лаксативи живея.

Привет! И аз бях така дълго време - препоръчвам безглутенова диета - при мен само тя дава резултат + безмлечни пробиотици поне 1 месец.

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 16:27 от mimoranata

# 152
  • София
Привет, момичета. Сега се сетих и за още един начин за справяне със запека - особено ако е на нервна почвa. Взимах си магнезиев цитрат - действа като чудо при мен Simple Smile Надявам се, че съм била полезна.
https://www.zoya.bg/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D … 3514?currency=EUR

# 153
Здравейте и от мен!
Макар и да не съм с точно вашият проблем, с чревна непроходимост съм, но ви следя от известно време и виждам, че доста от "проблемите" ни са сходни, затова се надявам да ме приеме във вашата тема и да можем да сме си полезни.
Не намерих тема тук в мамата за моят проблем (може би е повод да направя една), нито пък във фейсбук, включила съм се в една две чужди, като цяло няма много информация за това заболяване на нашият език.
Всичко засега при мен е проба грешка лошото е, че "грешката" обикновенно завършва с една седмица в болница Astonished
И тъй като скоро бях там, все още спазвам някои ограничения с храната, докато не се повъзстановя. Не консумирам сурови зеленчуци освен малко краставица, плодовете са много ограничени като разнообразие, но поне ми понасят. Започнах да пия допълнително витамини, понеже загубих доста тегло (10кг за седмица Grin , направих лЕтното тЕло Grin).

Отностно магнезиевият цитрат по чуждите групи много им го изписват, и са доволни, но не съм го пробвала.
За да се предпазя от констипация, пия сок от алое преди хранене и много много вода през целият ден. Ако съм пропуснала ходене до WC, изпивам една чаша топла вода с мед и лимон, при мен има много добър ефект. Гледам да имам поне едно ядене на ден, което да е супа, пия много чайове и цикория(инка). Ограничила съм фибрите до минимум.
А така да обичам салати..... Disappointed

Това от мен за сега.

# 154
  • София
Здравейте и от мен!
Макар и да не съм с точно вашият проблем, с чревна непроходимост съм, но ви следя от известно време и виждам, че доста от "проблемите" ни са сходни, затова се надявам да ме приеме във вашата тема и да можем да сме си полезни.
Не намерих тема тук в мамата за моят проблем (може би е повод да направя една), нито пък във фейсбук, включила съм се в една две чужди, като цяло няма много информация за това заболяване на нашият език.
Всичко засега при мен е проба грешка лошото е, че "грешката" обикновенно завършва с една седмица в болница Astonished
И тъй като скоро бях там, все още спазвам някои ограничения с храната, докато не се повъзстановя. Не консумирам сурови зеленчуци освен малко краставица, плодовете са много ограничени като разнообразие, но поне ми понасят. Започнах да пия допълнително витамини, понеже загубих доста тегло (10кг за седмица Grin , направих лЕтното тЕло Grin).

Отностно магнезиевият цитрат по чуждите групи много им го изписват, и са доволни, но не съм го пробвала.
За да се предпазя от констипация, пия сок от алое преди хранене и много много вода през целият ден. Ако съм пропуснала ходене до WC, изпивам една чаша топла вода с мед и лимон, при мен има много добър ефект. Гледам да имам поне едно ядене на ден, което да е супа, пия много чайове и цикория(инка). Ограничила съм фибрите до минимум.
А така да обичам салати..... Disappointed

Това от мен за сега.

Здравей! А защо до болница Sad Тества ли се за проблеми с глутена?

# 155
До болница, защото кризата на чревната непроходимост представлява отпадналост(много бързо ви става лошо, до степен да не можете да стоите на краката си) и по-важното: повръщане, което не можете да спрете с нищо. Чревната непроходимост представлява временно спиране на чревната перисталтика и много важно да се наблюдава в болница, тъй като може спешно да се наложи операция. Слава богу аз успях да се размина с нея последният път, когато лежах. Може да се наложи да бъде поставена назогастриална сонда(моя приятелка за седмицата прекарана в болница, ужасно е Persevere), но късметлиите могат и да се разминат без нея и да се подобрят само със системи вливания.
Скрит текст:
*от интернет накратко:
 Често това е пълна обструкция и от състояния, които причиняват плъзгане (инвагинация) или усукване (волвулус), което в крайна сметка нарушава кръвоснабдяването на тъканите, водещо до некроза. Симптомите и признаците на илеус включват подуване на корема, гадене, повръщане и неясен дискомфорт.
Болката рядко има класическия коликообразен модел при механична чревна обструкция. Възможно е да има запек или преминаване на малки количества воднисти изпражнения.
Много характерен и алармиращ симптом на чревната обструкция е т.нар. гробна тишина. Това се наблюдава, когато в продължение на 5 минути не се чува перисталтика при аускултация на корема.Лечението на илеус включва поставяне на назогастрална сонда и интравенозно вливане на течности и електролити. Забранен е приема на вода и храна през устата. Прилагането на успокоителни и опиоидни аналгатици, както и на антихолинергични медикаменти е сведено до минимум.
Поддържането на адекватно серумно ниво на калий е особено важно. Илеусът, който продължава повече от седмица вероятно има механична обструктивна причина и трябва да се помисли за лапаротомия.

Не, не съм се тествала за непоносимост към глутен, нямам такива съмнения. Доказана е чревната непроходимост.

# 156
  • София
До болница, защото кризата на чревната непроходимост представлява отпадналост(много бързо ви става лошо, до степен да не можете да стоите на краката си) и по-важното: повръщане, което не можете да спрете с нищо. Чревната непроходимост представлява временно спиране на чревната перисталтика и много важно да се наблюдава в болница, тъй като може спешно да се наложи операция. Слава богу аз успях да се размина с нея последният път, когато лежах. Може да се наложи да бъде поставена назогастриална сонда(моя приятелка за седмицата прекарана в болница, ужасно е Persevere), но късметлиите могат и да се разминат без нея и да се подобрят само със системи вливания.
Скрит текст:
*от интернет накратко:
 Често това е пълна обструкция и от състояния, които причиняват плъзгане (инвагинация) или усукване (волвулус), което в крайна сметка нарушава кръвоснабдяването на тъканите, водещо до некроза. Симптомите и признаците на илеус включват подуване на корема, гадене, повръщане и неясен дискомфорт.
Болката рядко има класическия коликообразен модел при механична чревна обструкция. Възможно е да има запек или преминаване на малки количества воднисти изпражнения.
Много характерен и алармиращ симптом на чревната обструкция е т.нар. гробна тишина. Това се наблюдава, когато в продължение на 5 минути не се чува перисталтика при аускултация на корема.Лечението на илеус включва поставяне на назогастрална сонда и интравенозно вливане на течности и електролити. Забранен е приема на вода и храна през устата. Прилагането на успокоителни и опиоидни аналгатици, както и на антихолинергични медикаменти е сведено до минимум.
Поддържането на адекватно серумно ниво на калий е особено важно. Илеусът, който продължава повече от седмица вероятно има механична обструктивна причина и трябва да се помисли за лапаротомия.

Не, не съм се тествала за непоносимост към глутен, нямам такива съмнения. Доказана е чревната непроходимост.

Съжалявам да го чуя Sad Не знаех, че има такова състояние ....

# 157
  • Пловдив
deede, искрено съчувствам за състоянието ти.
Няма ли начин да се лекува това нещо?
А генетична непоносимост към храни дали си правила? Може да има храни, които предизвикват това състояние и избягването им да те върне към нормален живот.

Магнезиев цитрат аз си взех, защото четох, че това е формата, под която е най-подходящо да се пие магнезий и има най-добро усвояване. Още не съм го почнала, но смятам по едно вечер да пия. Дали ще повлияе запека или се пият повече хапчета?

# 158
Божичко! Sad
Направо не знам какво да кажа на фона на някои постове тук.....
Почти ми мина. Казвам почти, защото все още като стана сутрин имам газове и ме присвива корема, докато се освободя от тях. Още 2-3 часа след като съм станала не съм напълно добре, но слава богу работя от вкъщи и имам възможност да отида до тоалетна, ако се наложи, да взема душ и да мина в нормално ежедневие после.
Та, след като не можех по никакъв начин да се справя, обадих се на гастрото, разказах й точно какво ми е и тя продължава да настоява, че това е СРДЧ и нищо друго. Каза да пия 1 седмица дуспаталин х3 на ден + пробиотик Вая и трябва да мине. Ако не мине, да включа ципрофлоксацин 1 на 24 часа и ако пак продължава след 1 седмица с ципрофлоксацина да ида при нея. Мисля, че няма да се наложи, сега още съм на пробиотик и дуспаталин. Понякога се налага да взема по 1 спазмомен заради присвиването в корема от газовете.Често имам позиви да ходя по тоалетна, но като ида, няма нищо, явно заради газовете се заблуждавам. Не ям изобщо домати и всичко, в което има киселина някаква. Само на краставици съм, не ме боли от тях.
Трябва пак да поръчам медицинска храна, защото съвсем отпаднах. И без това съм 40 кг живо тегло в най-добрите си дни.

Досега СРДЧ не ме беше боляло. Минаваше така - започва с разстройство, подуване и куркане на червата сутрин, тежест и загуба на апетит. Като отида 1-2 пъти по тоалетна, всичко спира, защото червата ми се прочистват. Пия пробиотик и спазвам диета - имам предвид само препечен хляб и варени картофи. От 5 дни до 1 седмица траеше и  всичко отминаваше. Тъй като съм у дома, не ми създаваше проблеми, защото като излезе всичко до половин час, взимам душ и все едно, че нищо не е било чак до другата сутрин.

После се смени положението след като през есента на 2021 година изкарах за първи път ковид. Разстройството се смени със запек, който ме мъчеше, но с пробиотик  и дуспаталин 3 пъти на ден, както и с храни, които разхлабват, бях успяла да регулирам нещата. До февруари месец тази година бях сравнително добре, когато за втори път ме хвана тъпия ковид и започнаха сериозните проблеми.

От пролетта се влошиха нещата и ето вече цял месец не мога да вляза в ритъм. Сега е с болки, парене в корема(не стомаха), разстройство, тежка миризма, слуз и останалите хубавини, дето си ги имаше и преди. Гастрото каза, че колитът се е влошил и затова са тези нови гадости.
Дали е възпаление на червото или само СРДЧ всъщност няма такова значение, важното е да му намеря цаката и да минава по-леко.
Прегръдки на всички страдалци! защото си е страдание и още как.....Sad

# 159
  • София
deede, искрено съчувствам за състоянието ти.
Няма ли начин да се лекува това нещо?
А генетична непоносимост към храни дали си правила? Може да има храни, които предизвикват това състояние и избягването им да те върне към нормален живот.

Магнезиев цитрат аз си взех, защото четох, че това е формата, под която е най-подходящо да се пие магнезий и има най-добро усвояване. Още не съм го почнала, но смятам по едно вечер да пия. Дали ще повлияе запека или се пият повече хапчета?

Мисля че една доза дневно е достатъчно. Не мисля, че е добре да се прекалява. За мен имаше много добър ефект, даже се замислям да си взема отново Simple Smile Не само за корема, а и на неравната система ми действа много отпускащо.

# 160
Благодаря Ви момичета!
Не е толкова апокалиптично колкото звучи, описаните състояния са само когато имам криза, и то сериозна. На мен са ми се случвали само две такива за последните няколко години.Иначе през останалото време съм пушка Simple Smile , научила съм се да си следя тялото и да го слушам, то си казва. Е има и изненади естествено, но са малко.
*ashley* Да, има храни, които трябва да избягвам, и го правя през повечето време, но като цяло отказвам да се държа и да се отнасят с мен като с болна (въпреки, че освен чревната непроходимост имам и други екстри в каталога си Simple Smile ) Лечението е операция за да остранят тези сраствания и запушвания (възелчетата и усукванията), но това естествено води до нови страствания, след време. Общо взето затворен кръг, затова и гледам да го избегна.
Аз съм си чревоугодник и обичам храната и живота, когато се прави с мярка и се внимава съм си нормален човек.

Приятно ми е тук и сте ми отдушник, разбирате ме относно болежките, не искам да говоря и споделям с близки, много тежко го изживяват. Даже последното ми влизане в болница го скрих, че много ще им дойде.

# 161
  • София
Ън, мисля, че и при мен Ковид влоши положението. Продължавам със запек и съм на лаксативи. Днес се стъписах, че част излезе прекалено тънко като молив . След 3 часа беше в обичаен вид. И цяла сутрин съм с газове.

# 162
  • София
Пробвала ли си чрез боуен терапия? На мен ми махнаха срастване след секцио

Благодаря Ви момичета!
Не е толкова апокалиптично колкото звучи, описаните състояния са само когато имам криза, и то сериозна. На мен са ми се случвали само две такива за последните няколко години.Иначе през останалото време съм пушка Simple Smile , научила съм се да си следя тялото и да го слушам, то си казва. Е има и изненади естествено, но са малко.
*ashley* Да, има храни, които трябва да избягвам, и го правя през повечето време, но като цяло отказвам да се държа и да се отнасят с мен като с болна (въпреки, че освен чревната непроходимост имам и други екстри в каталога си Simple Smile ) Лечението е операция за да остранят тези сраствания и запушвания (възелчетата и усукванията), но това естествено води до нови страствания, след време. Общо взето затворен кръг, затова и гледам да го избегна.
Аз съм си чревоугодник и обичам храната и живота, когато се прави с мярка и се внимава съм си нормален човек.

Приятно ми е тук и сте ми отдушник, разбирате ме относно болежките, не искам да говоря и споделям с близки, много тежко го изживяват. Даже последното ми влизане в болница го скрих, че много ще им дойде.

# 163
Мигла, на мен ми трябваха първия път 8-9 месеца, докато успея горе-долу да нормализирам нещата след първия ковид. Много се надявам, че пак ще успея да вляза в релси до 8-9 месеца, защото тия кризи сега са направо кошмарни. Ако остане вече завинаги така не знам...не ми се мисли...Sad

# 164
  • София
Здравейте!
От няколко дни пия колаген на прах и веднага след това усещам болки в стомаха.
На някой случвало ли му се е?
Дали да го спра?🤔

Общи условия

Активация на акаунт