Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 224 061
  • 2 128
  •   3
Отговори
# 1 830
аз си правих колоноскопия преди месец в Сити Клиник - по здравна каса + 500 лв доплащане + още 60 лв на финала за някакъв инструмент или подобно, реших, че е защото ми откриха и махнаха полип, но и другата жена в стаята, която каза, че нищо не са й махнали, също получи такава бележка за 60 лв, вероятно е някакъв консуматив, който се използва при всички

да използвам да кажа - препоръките в България са базова/начална колоноскопия да се прави след навършени 50 години, в доста други държави на Запад долната граница е 45 години и очевидно е по-удачна, аз съм на 51 и отидох без никакви оплаквания и симптоми за проблеми със стомах или черва, но си бях направила тест за окултни кръвоизливи от кампанията на фондация Цоцорков, който излезе положителен - в крайна сметка окултната кръв е била от малки вътрешни хемороиди, за които също не съм подозирала, но покрай тях се отървах и от немалък полип /1 см/, така че се чувствам щастливка заради тия хемороиди, чието наличие ме мотивира за колоноскопията, иначе доста вероятно можех да се ослушвам още някоя и друга година за профилактична колоноскопия и да стане леко късно

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 17:57 от antea

# 1 831
Здравейте, дали мога да комбинирам креон със спазмомен при раздразнено дебело черво.

# 1 832
Едното е да подпомага смилането на храната, другото е за спазмите на храносмилателната мускулатура. Съответно спазмомен го препоръчват да се приема преди храна(20-30 минути), докато Креон по време или след хранене. Aко ги вземете с 30-60 минути отстояние едно от друго би трябвало да е ок. Проследете 2-3 дни как ви влияе, но имайки предвид, че се взимат по различно време и че влияят на различни неща трябва да не си пречат.

# 1 833
аз си правих колоноскопия преди месец в Сити Клиник -
Скрит текст:
по здравна каса + 500 лв доплащане + още 60 лв на финала за някакъв инструмент или подобно, реших, че е защото ми откриха и махнаха полип, но и другата жена в стаята, която каза, че нищо не са й махнали, също получи такава бележка за 60 лв, вероятно е някакъв консуматив, който се използва при всички

да използвам да кажа - препоръките в България са базова/начална колоноскопия да се прави след навършени 50 години, в доста други държави на Запад долната граница е 45 години и очевидно е по-удачна, аз съм на 51 и отидох без никакви оплаквания и симптоми за проблеми със стомах или черва, но си бях направила тест за окултни кръвоизливи от кампанията на фондация Цоцорков, който излезе положителен - в крайна сметка окултната кръв е била от малки вътрешни хемороиди, за които също не съм подозирала, но покрай тях се отървах и от немалък полип /1 см/, така че се чувствам щастливка заради тия хемороиди, чието наличие ме мотивира за колоноскопията, иначе доста вероятно можех да се ослушвам още някоя и друга година за профилактична колоноскопия и да стане леко късно
antea, бихте ли препоръчала лекар от Сити клиник за колоноскопията? Предполагам, че става дума за Цариградско шосе. Аз отдавна трябваше да си направя, имам проблеми, минала съм отдавна възрастта, за която пишете, но все отлагам от страх.

# 1 834
да, на Цариградско шосе, при д-р Александър Маринов я правих аз, направи ми впечатление на млад и начетен лекар

наскоро четох от д-р Стефан Митев относно качественото провеждане на колоноскопии (като световен стандарт):

"Първо, най-важният показател ADR се повишава от минимум 25% на 35%. ADR (adenoma detection rate) показва при колко от последните 100 колоноскопии лекарят е открит поне един аденоматозен полип (аденом). Ако ADR е под 25%, то лекарят изпуска много полипи, които остават в червото и могат да продължат да се развиват към рак. Минималната стойност на ADR скоро ще стане 35%, а за предпочитане е да е около 50%. ADR вече се изчислява при всякакви индикации за колоноскопия (скрининг, проследяване и диагностично изследване), а не само при скринингова процедура, както беше досега. У нас ADR не се познава и не се изчислява. Така че няма как лесно да разбере колко добър е даден лекар в огледа на червото."

има и други критерии - като продължителност на процедурата и тн.

при липса на такъв оповестен стандарт у нас по лекари е малко въпрос на късмет сякаш, но все пак да се надяваме, че всички са добри и не правят просто конвейрни процедури, а наистина оглеждат добре

lalence, страх винаги ще има, за мен също беше стресово преживяване, най-вече чакането на хистологията, но през цялото време си повтарях, че надеждата е винаги по-голяма при начален етап на откриване, ако е нещо кофти, така че няма голям смисъл от отлагане, аз лично след 3 години ще си направя отново.

# 1 835
Благодаря много, antea. Знам, че е важно да се направи, но не мога да се реша. Преди години имаше инцидент с моя близка по време на колоноскопия и въпреки че за тези години и методите, и лекарите са станали по-добри, нещо все ме спира. Ще попрочета още малко и може би през октомври ще отида. Благодаря още веднъж Flowers Hibiscus

# 1 836
Благодаря много, antea. Знам, че е важно да се направи, но не мога да се реша. Преди години имаше инцидент с моя близка по време на колоноскопия и въпреки че за тези години и методите, и лекарите са станали по-добри, нещо все ме спира. Ще попрочета още малко и може би през октомври ще отида. Благодаря още веднъж Flowers Hibiscus
Аз след като си направих колоното огромен камък ми падна от плещите.
Корема си ми е още проблемен, но вече не го мисля толкова.

# 1 837
Аз след като си направих колоното огромен камък ми падна от плещите.
Корема си ми е още проблемен, но вече не го мисля толкова.

Какви бяха оплакванията Ви довели до колоноскопия?

# 1 838

Какви бяха оплакванията Ви довели до колоноскопия?

За последните 4-5 години какви ли не оплаквания съм имал. Болки, пулсиране, слуз и т.н.
Но нещото което ме накра да направя колоноскопия беше кръв по тоалетната хартия и зацапване на бельото предимно сутрин.
Двама доктори ме гледаха и ми казваха "най-вероятно вътрешни хемороиди". В крайна сметка това се и оказа, но си давах сметка че хемороидите може да замаскират нещо по-сериозно.

# 1 839
  • Около Костинброд
Здравейте, някой може ли да ме ориентира какви са цените за колоноскопия в България? И задължителен ли е болничен престой?
На мен ми я правиха по време на Ковид - колоноскопия плюс гастроскопия в Света София, под пълна упойка. Взеха ми само 100 лв за упойката, друго не съм плащала. По принцип се водеше с болничен престой една вечер, но аз не съм оставала - след като се събудих след упойката и вече се бях поосвестила, си тръгнах. Поне тогава там така процедираха.
Подготовката за процедурата си я правих вкъщи - бяха ми обяснили схемата с прахчетата и гладуването.

# 1 840
Здравейте! Изчетох всичко написано от вас по темата. Реших да се включа с моите проблеми. На 4-ти юли тази година скъсах менискус и ми се наложи да пия обезболяващи и противовъзпалителни. Предупредиха ме, че действат зле на стомаха, а той ми е твърде чувствителен. Взимах ги 13 дни и малко след това започнаха проблемите. Разстройство, подуване, колики, къркорене. Посетих гастроентеролога си. На ехографията нищо интересно, освен леко прегъната жлъчка. Диагностицира ме с IBS. Изписа ми Интеста за поне един месец. След 10-ина дни прием разстройството се оправи но подуването продължава. Спазвах и продължавам и диета. Пих Иберогаст 3 опаковки, клеева тинктура и подобни, но нищо. С извинение, в изпраженията ми се появиха малки кръгли твърди бели топчета. Снимах, показах на докторката. Правихме паразитология - отирцателна е, калпротектинов анализ - 5, C реактинов протеин - в в норма. Всичко ми е в норма и на останалите кръвни. Махнах Интестата, започнах да пия Пеагастрил и Магнезайм. Точетата изчезнаха, но пак ходя кашаво. Подуването обаче е ужасно, засилва се и от най-малък прием на храна. Не мога да се наведа обувките да си вържа. Засилва се следобед. Сутрин съм горе-долу добре, но хапна ли... Нямам болки, само тежест, опъване, адско подуване. Мести се тежеста. Беше в ляво горе, сега е в дясно. Препоръчана ми е колоноскопия, но доктора, при който ме изпращат ще може да ми ги направи след 9-ти септември. В чудо съм. Има ли такива преживявания и при вас? Предварително благодаря за отговорите!

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 16:15 от Smoug

# 1 841
И аз тук. Винаги съм имала тревожност в корема, от година съм с тревожно и паническо разтройство.
Сутрин се изхождам нормално и след кафето обикновено - диария.  Бях го взела за нормално докато след прием на определени храни започва адско къркорене,дискомфорт и..диария. миналият месец диарията зачести доста и посетих гастро. Назначи ми калпротектин, дифисиле и окултно кървене + микробиология и паразити. Калпротекрин и дифисиле излязоха отрицателни, слабо положителен за кървене и масово гъби. Назначиха ми повторно окултно, което излезе отрицателно и Микомакс за гъбите плюс Омнибиотик. На ехограф след обстоен преглед казаха,че всичко изглежда нормално,но все пак е добре да се направи колоно. Имам дата за 29.08. Диарията я овладях,но от известно време усещам като тежест в долна лява част на корема,отиваща към кръста и крака. Забелязах, че при прием на кафе и определени храни диарията се появява отново. Ходих на още един гастро, нищо на ехограф ,каза,че всичко органи за идеални. Явно е,че ще направя и колоноскопия,  но тази тежест вляво вече ме влудява и като истински хипохондрик в главата ми са всякакви сценарии..  кръв при изхождане нямам. Пкк,Суе Црп,19-9 в норма.. Ходих и на гинеколог,никакви отклонения.
Съвети?

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 16:58 от Kamille252

# 1 842
"И аз тук. Винаги съм имала тревожност в корема, от година съм с тревожно и паническо разтройство.
Сутрин се изхождам нормално и след кафето обикновено - диария.  Бях го взела за нормално докато след прием на определени храни започва адско къркорене,дискомфорт и..диария. миналият месец диарията зачести доста и посетих гастро. Назначи ми калпротектин, дифисиле и окултно кървене + микробиология и паразити. Калпротекрин и дифисиле излязоха отрицателни, слабо положителен за кървене и масово гъби. Назначиха ми повторно окултно, което излезе отрицателно и Микомакс за гъбите плюс Омнибиотик. На ехограф след обстоен преглед казаха,че всичко изглежда нормално,но все пак е добре да се направи колоно. Имам дата за 29.08. Диарията я овладях,но от известно време усещам като тежест в долна лява част на корема,отиваща към кръста и крака. Забелязах, че при прием на кафе и определени храни диарията се появява отново. Ходих на още един гастро, нищо на ехограф ,каза,че всичко органи за идеални. Явно е,че ще направя и колоноскопия,  но тази тежест вляво вече ме влудява и като истински хипохондрик в главата ми са всякакви сценарии..  кръв при изхождане нямам. Пкк,Суе Црп,19-9 в норма.. Ходих и на гинеколог,никакви отклонения.
Съвети?"

Разбирам ви идеално за хипохондрията Sad Къде ще правите колоноскопия? Ще ми се да намеря възможност за първата седмица на септември, но не искам при произволно избран лекар. Аз трябва да направя и гастроскопия едновременно, не навсякъде става това. А преди септември също не мога, защото съм със скоро опериран крак и ми предстои махане на конци. Много ще ми дойде с куц крак да ходя на такива изледвания. Изобщо някакъв ужас. Заради крака отлагах колоното досега Sad

# 1 843
И аз съм в същия филм, оперирана гинекологично и отлагам изследванията.

# 1 844
"И аз тук. Винаги съм имала тревожност в корема, от година съм с тревожно и паническо разтройство.
Съвети?"

Разбирам ви идеално за хипохондрията Sad Къде ще правите колоноскопия? Ще ми се да намеря възможност за първата седмица на септември, но не искам при произволно избран лекар. Аз трябва да направя и гастроскопия едновременно, не навсякъде става това. А преди септември също не мога, защото съм със скоро опериран крак и ми предстои махане на конци. Много ще ми дойде с куц крак да ходя на такива изледвания. Изобщо някакъв ужас. Заради крака отлагах колоното досега Sad

В град Враца ще правя колоноскопия.  Мен тази тежест вляво ме докарва до много черни мисли иначе горе долу вече стомахът се стабилизира..

Общи условия

Активация на акаунт