Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 224 418
  • 2 128
  •   5
Отговори
# 1 845
"И аз тук. Винаги съм имала тревожност в корема, от година съм с тревожно и паническо разтройство.
Сутрин се изхождам нормално и след кафето обикновено - диария.  Бях го взела за нормално докато след прием на определени храни започва адско къркорене,дискомфорт и..диария. миналият месец диарията зачести доста и посетих гастро. Назначи ми калпротектин, дифисиле и окултно кървене + микробиология и паразити. Калпротекрин и дифисиле излязоха отрицателни, слабо положителен за кървене и масово гъби. Назначиха ми повторно окултно, което излезе отрицателно и Микомакс за гъбите плюс Омнибиотик. На ехограф след обстоен преглед казаха,че всичко изглежда нормално,но все пак е добре да се направи колоно. Имам дата за 29.08. Диарията я овладях,но от известно време усещам като тежест в долна лява част на корема,отиваща към кръста и крака. Забелязах, че при прием на кафе и определени храни диарията се появява отново. Ходих на още един гастро, нищо на ехограф ,каза,че всичко органи за идеални. Явно е,че ще направя и колоноскопия,  но тази тежест вляво вече ме влудява и като истински хипохондрик в главата ми са всякакви сценарии..  кръв при изхождане нямам. Пкк,Суе Црп,19-9 в норма.. Ходих и на гинеколог,никакви отклонения.
Съвети?"

Разбирам ви идеално за хипохондрията Sad Къде ще правите колоноскопия? Ще ми се да намеря възможност за първата седмица на септември, но не искам при произволно избран лекар. Аз трябва да направя и гастроскопия едновременно, не навсякъде става това. А преди септември също не мога, защото съм със скоро опериран крак и ми предстои махане на конци. Много ще ми дойде с куц крак да ходя на такива изледвания. Изобщо някакъв ужас. Заради крака отлагах колоното досега Sad

В град Враца ще правя колоноскопия.  Мен тази тежест вляво ме докарва до много черни мисли иначе горе долу вече стомахът се стабилизира..

Моята тежест се сменя. Беше известно време само в лявото подребие, от няколко дни е в дясно. Там, където са свивките на дебелото черво в общи линии. Не знам това добре ли е, зле ли е?! Anguished

# 1 846
"И аз тук. Винаги съм имала тревожност в корема, от година съм с тревожно и паническо разтройство.
Сутрин се изхождам нормално и след кафето обикновено - диария.  Бях го взела за нормално докато след прием на определени храни започва адско къркорене,дискомфорт и..диария. миналият месец диарията зачести доста и посетих гастро. Назначи ми калпротектин, дифисиле и окултно кървене + микробиология и паразити. Калпротекрин и дифисиле излязоха отрицателни, слабо положителен за кървене и масово гъби. Назначиха ми повторно окултно, което излезе отрицателно и Микомакс за гъбите плюс Омнибиотик. На ехограф след обстоен преглед казаха,че всичко изглежда нормално,но все пак е добре да се направи колоно. Имам дата за 29.08. Диарията я овладях,но от известно време усещам като тежест в долна лява част на корема,отиваща към кръста и крака. Забелязах, че при прием на кафе и определени храни диарията се появява отново. Ходих на още един гастро, нищо на ехограф ,каза,че всичко органи за идеални. Явно е,че ще направя и колоноскопия,  но тази тежест вляво вече ме влудява и като истински хипохондрик в главата ми са всякакви сценарии..  кръв при изхождане нямам. Пкк,Суе Црп,19-9 в норма.. Ходих и на гинеколог,никакви отклонения.
Съвети?"

Разбирам ви идеално за хипохондрията Sad Къде ще правите колоноскопия? Ще ми се да намеря възможност за първата седмица на септември, но не искам при произволно избран лекар. Аз трябва да направя и гастроскопия едновременно, не навсякъде става това. А преди септември също не мога, защото съм със скоро опериран крак и ми предстои махане на конци. Много ще ми дойде с куц крак да ходя на такива изледвания. Изобщо някакъв ужас. Заради крака отлагах колоното досега Sad

В град Враца ще правя колоноскопия.  Мен тази тежест вляво ме докарва до много черни мисли иначе горе долу вече стомахът се стабилизира..

Моята тежест се сменя. Беше известно време само в лявото подребие, от няколко дни е в дясно. Там, където са свивките на дебелото черво в общи линии. Не знам това добре ли е, зле ли е?! Anguished

При мен е само вляво и то долу ниско и отиващо към кръста. Не знам дали има общо с червата?

# 1 847
При синдром на раздразнено черво кафето е противопоказно. Спрете го напълно. Каквото и да се пие като хранителни добавки и лекарства има храни и напитки, които пречат и ще продължат да пречат. Кафето е едно от тях. Алкохолът е друг пример за напитка, която пречи при този синдром.

Относно нервността - появява се при определени ситуации. Ако можете ги избягвайте или ги редуцирайте. Има добавки за депресия и нервни състояния, които са на билкова или витаминова основа и може да се приемат за определен срок без да е нужно изписване от лекар. Пробвали ли сте такива? Като пример за билковите - такива с маточина и лавандула може пробвате. Като пример за тези, базирани на витамини и минерали - магнезий, L-триптофан. На всяка от тези добавки в описанието пише за какъв период може да се приемат и дали е необходима пауза в един момента преди да се продължи. За магнезия нямам предвид онзи магнезий, който се пие за мускулни крампи, тъй като там вече е в големи количества и също може да дразни храносмилателната система. Визирам добавки, които в себе си съдържат комбинация от по-малко количество магнезий, L-триптофан и др.

# 1 848
  • София
zzrr, би ли дала примери за такива добавки? Ти ползвала ли си, доволна ли си?

Кафето може да е полезно при запек и за стимулиране на черния дроб.

Има едно видео на един човек, който излекувал SIBO, гастрит и дуоденит. Общо взето със суплемент с джинджифил + артишок. Двете билки/храни способстват перисталтиката и така спомагат за почистване на тънките черва. Слабата перистатика се счита за главна причина за SIBO, a SIBO за основна причина за СРЧ.
Ето го видеото, за който иска да го гледа. Дълго е, накрая са препоръките му за лечение.   
https://www.youtube.com/watch?v=53f1gsRUxvY

# 1 849
За колоно и гастроскопия ви препоръчвам доктор Бисер Петров от Софиямед.

# 1 850
Silver cloud, не знам ако дам пример с конкретни марки дали не излиза като реклама, защото не ми е целта да рекламирам, а и с тези съставки има добавки на различни производители и в сайтовете на аптеките може да се намерят.
И да, помагат, но до известна степен в различни ситуации. Няма универсално лекарство или добавка, които винаги да помагат на 100%.

Пускам ги в скрит коментар и ако не е ок може да се махне
Скрит текст:
Пример за билкови, които ми помагат: бланд(маточина, лавандула, ашваганда).
Пример за билкови, които категорично не ми помагат: жълт кантарион.
Пример за витамини/минерали: триптозин(магнезий, Б3, Б6, Л-триптофан)
Подобно, което познат ползва: депревитал(също има магнезий, Л-триптофан, Б3, Б6 + още няколко допълнителни съставки. Пропорциите са различни, но предписанието е подобно.)
И с предишния си коментар исках да подчертая, че магнезият допринася за добрата психична функция, не е само за мускулни крампи, просто са нужни различни дози.

Важно уточнение е, че в рамките на един ден не комбинирам, т.е. или само билково, или само от другото. А в някои дни нито едното, нито другото, тъй като ако се ползват постоянно спират да действат. Но добрата психична функция е една част от решението за по-добра храносмилателна система.

Таблетки от джинджифил на Nature's Way ползвам някой път при пътуване, помагат на хора, на които им се гади и като цяло в препоръчаните дози подпомага организма, вкл. храносмилателната система. Всъщност редовно в себе си имам бонбони от джинджифил тип като лукчета - потвърждавам, че ми действат успокояващо. Ползвам тези на Софармаси(захарните, не диабетичните), тъй като са по-леки. Има едни други на Захарни Заводи и не ги ползвам, защото явно дозата е по-висока и много ми лютят. Но има и на други марки и препоръчвам да се пробват. Иначе на Софармаси ползвам захарните, а не диабетичните, тъй като диабетичните са с подсладители, а не мен подсладителите не ми действат добре, докато захарта в умерени дози ми е ок.

# 1 851
На мен сладки неща и най вече шоколад ми разказват играта. А много обичам шоколад.

# 1 852
Здравейте! Надявам се всички да сте по-добре.

В Сряда със секцио се роди моето второ детенце.

Писала съм в темата и преди, моят проблем със стомаха започна след тежка година на стрес и прием на няколко антибиотика, като се изразяваше само в изхождане по голяма нужда с примеси на слуз.

Със спокойствие, хубава храна, много вода, пробиотици и вярва някак успях да се справя и слузта да се появява все по-рядко или само при прием на определени храни.

За съжаление след раждането детенцето ми е в интензивното отделение, та стресът тук продължи, имаше влизане на антибиотици на мен, системи, обезболяващи, все неща, дразнещи стомаха, отделно ни захраниха само със сухи храни и до днес не успях да се изходя, при което ми дадоха свещичка.

След нея освен, че изхождането беше малко, имаше много слуз, може да е имало и примеси от свещичката и да ми се е сторила много, че си приличат, все е бяло, ама си имаше... отдавна такъв сценарий не съм имала.

Има ли смисъл според вас да ползвам нова свещичка или да си взема пак пробиотик или сироп тип Дуфалак например или пък да изчакам, защото принципно проблеми с ходенето по голяма нужда нямам.

Също така се замислих, предвид, че секциото е отворена операция с яко рязане, местят се червата, а у, ако имаше нещо притеснително на стомаха и червата ми, щяха да го видят докторите при такава отворена операция, нали, та щом не са, да се тъпча ли с лекарства или да си чакам естественото нормализиране на червата, предвид всичко, което тялото преживя последните дни, и психически, и физически?

Благодаря ви!

# 1 853
Току-що оздравях от ковид. Пих антибиотик и антивирусен препарат. На третото хапче от антибиотика ме заболя корема и го спрях. Ковид отмина, но изглежда съм получила някакво възпаление, защото ме боли ниско долу, но нивото на яйчниците, обаче отзад, от дебелото черво. Ходя до тоалетната през час-два и винаги излиза слуз в голямо количество. Не знам какво друго да взимам, освен пробиотик и обезболяващо за болката. Не минава това нещо, вече втори ден. Буквално тече от мен тази слуз, не съм виждала такова чудо. Друг път е имало по хартията след ходене по голяма нужда, но сега си тече без да съм ходила. Постоянно имам чувството, че ми се ходи, но като вляза в тоалетната, не мога да ходя, няма какво. Не знам от ковид ли е, от антибиотика ли е...и друг път съм взимала антибиотик, но такова нещо не е било. В чудо се видях. Някой може ли да помогне със съвет, ако е минал през такова нещо?

# 1 854
Здравейте, някой има ли болки отзад, малко под кръста?

# 1 855
Здравейте, някой има ли болки отзад, малко под кръста?
Да, най вероятно от червата!

# 1 856
Здравейте!

Имате ли представа дали в момента върлува стомашно чревен вирус с болки в корема и диария? По принцип имам СРДЧ от доста време, но преди една седмица бяхме на гости и племенника ми се оплакваше от болки в корема, газове и разстройство, от време на време. Малко след като се прибрахме мъжа ми го хвана и мина за 3 дни, но мен вече ме държи цяла седмица. Болките са силни спазми / колики, много наподобяващи болките при цикъл ( тук жените ще ме разберат) като докато ги има много ме боли корема, дори и да се свия на кълбо и след като се изходя по голяма нужда ме облекчава за няколко часа и после пак се повтаря същото. Дори и вечер ги има, съответно не мога да спя, будя се през няколко часа. Общо взето повече време прекарвам в тоалетната, отколкото да спя или да свърша нещо. Пих какво ли не - клеева тинктура, активен въглен, ябълков оцет с вода. При нормално разстройство винаги оцета ме запича, както и Лопедиум, а сега трябва да изпия 2-3 Лопедиума за да изляза за няколко часа, едно хапче не ми помага. Дуспаталин не ми действа за болките, пих Спазмалгон, който отново само за няколко часа ми действа и после нищо. Минах на препечен хляб, солети, бисквити. Дори не смея да ям, за да не ме заболи. Имам къркорене и бълбукане в корема, подувам се като балон, имам и газове. Колко време може да продължи тази хронична диария? Как я лекувате?
Не искам да се блъскам с Лопедиум, само при краен случай го пия, ако трябва да изляза навън за няколко часа. При вас по колко време продължават кризите?

# 1 857
  • София
Не можете да разчитате само на оцет и клеева тинктура. Освен Лопедиум и имодиум има и други ефикасни лекарства. Ето някои - Хидрасек, Ентерол, Смекта. Напоследък ползваме Адирекс -много е добро, съдържа и пробиотик.

# 1 858
  • Около Костинброд
При стомашно-чревните вируси трябва да се мине на диета - варени картофи, ориз, варени ябълки, банани, солети, сухари и т.н. Само с хапчета без диета отнема повече време да мине
Аз при по-сериозна диария понякога пия активен въглен, но прочетете листовката, приема се с разстояние около 2 часа от други лекарства и храна. И пиете не повече от дозата, посочена на листовката. Приема се с повече вода.
При последното ми ходене на гастроентеролог за хронична диария ми изписаха Тазектан 3 пъти по 1 капсула за 5 дни и Интеста 2 пъти по 1 капсула за 30 дни.
Има и разни глини за пиене (продават се по аптеките), може да прочетете, принципно обикновено ги ползват за прочистване на червата, но за някои пише, че действат благоприятно при диария и запек.

# 1 859
Здравейте! Утре предстои да ме приемат за колоноскопия за проблемите, които имах и вече отшумяха.
Много исках да направя изследването за свое спокойствие, но наближи и ме хвана адски страх.
Притеснява ме да няма някакви последствия след него. Също така пия антидепресанти и ме е страх да не стане някой гаф с упойката. Моля тези от вас, които са минали през това да ми кажат какво да очаквам, че вече се чудя дали да не се откажа..

Общи условия

Активация на акаунт