Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 211 448
  • 2 128
  •   2
Отговори
# 915
  • София
Пак съм с оплаквания. Пак ли по лекари да  ходя?

# 916
На някои в действителност помогнали ли са му докторите за това заболяване ? По конкретно да го излекуват, а не само да потушават симптомите. Аз съм с болки от 2 години вече, всеки ден...

# 917
  • София
Май не....

# 918
  • София
Синдром на раздразненото черво не е реално заболяване и медицината не го лекува. Предписва се диета, спазмолитици, ензими,  горчивки, йога и се чака нещо да помогне. Някъде по света предписват ниски дози антидепресанти за кратко време.
Аз май съм писала, но пак да повторя за автономната нервна система, която е намесена много сериозно.

Наскоро четох нещо много куриозно. Пациент, излекувал се от гастрит, продължава да има симптоми. Обяснението на лекаря е, че това е подобно на фантомната болка при липсващ крайник. Тялото (автономната нервна система) инерционно продължава да реагира така все едно има проблем в стомаха. Може би защото като има проблем, човек мисли непрекъснато за него и съответно активира нервите, свързани с тази част на тялото.

# 919
А салофалк някой пил ли е и имал ли е ефект?

# 920
Салофалк до колкото разбирам е за възпалителни заболявания на червата. За които на първо време се прави изследване на калпротектин.

# 921
Диагнозата не я разбрах общо-взето, май няма такава засега, за това исках да разбера при СРДЧ изписва ли се това лекарство.

# 922
  • София
Двама гастро доктори не са ми изписвали това лекарство за СРЧ.
В гугъл може да се прочете за изследване със заключение, че не помага.

# 923
Да...
На мен ми помага частично и все пак помага. Докато пробиотика - напротив (пролактон гастро) - само с него - още подуване...

# 924
Според мен в това заболяване има много психосоматика. Дори основно е това.
Аз съм забелязала по себе си - мисля ли го и веднага се влошават симптомите. Не се ли сещам и всичко изведнъж затихва.
На мен единствените ми страхове са да нямам нещо онкологично и да изпусна момента за лечение. Иначе, ако знам, че всичко е наред, изобщо няма и да мисля за симптомите и 100% всичко ще изчезне.
Не знам обаче какво може да че убеди, че не е рак. Може би трябва да се реша на една колоноскопия и да се знае.

# 925
Няма нищо страшно в колоноскопията, ако е с упойка. Аз също мислех, че е нещо страшно, преди да се реша. Но нищо не усещаш.
Актьорът Александър Сано е сложил публикация във фейсбука си, на 11 май, правил си е профилактична колоноскопия във ВМА София.
Имам позната, която има симптоми на СДРЧ, рефлукс и било от някаква рядка диагноза "хистаминова непоносимост".

Последна редакция: ср, 24 май 2023, 06:46 от kristinia

# 926
Аз даже мисля да я правя без упойка. ММ е правил преди време профилактична, без упойка и каза, че не е болка за умиране. А той изобщо не държи на болка.
Ще поизчакам още малко, но май за мое успокоение ще направя.

# 927
Чувала съм, че ако има неправилни бримки и т. н. по хода на червото, тогава е опасно. Да се прави имам предвид. Една позната е била без упойка (будна), казала да спрат и се е оказало, че е можело да перфорират червото иначе.

# 928
  • София
Имали някой с това състояние, който да се чувства добре при постоянен прием на пробиотици, ензими и омега мастни киселини?
Аз съм така от 3 месеца, но ако ги спра пак влизам в криза, особено пробиотиците. Затова ще ми е полезно да споделите дали има подобен случаи?

При мен водещ симптом е запека

# 929
Здравейте..На 22 години съм.Преди една седмица започна да ме боли корема ниско долу,не постоянно а за няколко секунди.Както от дясно на пъпа,получих запек.Ходих на гастроенторолог,каза ми че имам раздразнени черва .Болките ниско в дясно бяха спрели за 2 дни.Снощи пак се появи ,режеща болка която минава за няколко секунди.Боли ме корема все едно съм в цикъл.Може ли да е нещо свързано с яйчниците.Попитах лекарката дали имам нещо на яйчниците ,каза че са чисти.Ако  е нещо генекологично,гастроентерологът може ли да го види?

Общи условия

Активация на акаунт