Синдром на раздразненото дебело черво тема 2

• 211 042
  • 2 128
  •   2
Отговори
# 810
Да, мен ме боли под ребрата и вляво и вдясно...
Някой болки не само в дясно на корема,ами и под реброто има ли,

# 811
Здравейте,

Според вас нормално ли е слузта да е доста повече, ако предходния ден не съм успяла да отида по голяма нужда и да е по-малко, ако се ходи всеки ден.....

Вчера не бях по голяма нужда и днес слузта беше доста, направо ме стресна пак...

# 812
Здравейте,бих искала да споделя моите оплаквания-от доста време имам проблеми с червата,но напоследък станаха постоянни.От края на декември започна едно пукане и пращене нон-сноп и страшно много газове,без.значение по кое време на деня или дали съм.яла нещо.Съответно подуване на корема.Не страдам от запек,проблемът е ,че ходя до тоалетна 2-3 пъти и имам чувството ,че постоянно имам позиви.Много неприятно.И постоянното пращене е много дразнещо.Правена ми е гастроскопия,имам ерозивен гастрит.Колоноскопия не е правена.Последно бях на специалист преди 2 години,не счете за нужно да прави.Пусна изследвания за паразити,калпротектин и т.н.Всичко беше в норма.Дали е синдром.на раздразнено черво?Подложена съм на доста стрес в ежедневието и ям доста сурови зеленчуци.Напоследък почти постоянно имам болки като преди цикъл долу ниско,не е гинекологично със сигурност.Решила съм да пусна калпротектин и пируват -киназа,четох,че е маркер за тумор,естествено такима мисли ми минават,ние как мислите?

# 813
  • София
Прeди да пускаш туморни маркери, промени си диетата. Сигурно с лекар сте говорили за подходящи и неподходящи храни за ерозивен гастрит. При всички случаи суровите зеленчуци са голямо НЕ.
Пробвай BRAT диетата за кратко. Съкращението означава банани, орис, ябълково пюре, печени филийки. Може и някакви други щадящи храни - крем супи, картофено пюре.Ако те облекчава, значи отлагаш туморните маркери за след 50 години.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 22:38 от Silver cloud

# 814
Не сме говорили,те лекарите ,в повечето случаи не говорят,освен ако не е крайно наложително.Диета действително не съм пазила,консумирам сурови зеленчуци в коричества три пъти на ден.Така съм свикнала,хем знам,че не са препоръчителни.

# 815
Почни с промяна
пак си набивай зеленчуците НО сварени/на пара

# 816
И аз като ям много салати имам много газове, нормално е, особено ако имате недостиг на стомашна киселина, ако пиете много кафе, ако пиете алкохол, ако пушите. И ако хапвате неща с изкуствени подсладители, ако дъвчете дъвки. Щом сте имала гастрит значи трябва да си пазите стомаха. Поспрете малко с това хранене и направете диета с варива, ориз, банани, печени ябълки, сухарчета и т.н. Правете пост 16 на 8 няколко дни в седмицата. Пийте топла вода, по една чаена лъжичка хубав зехтин преди ядене.
Тумор едва ли, по-скоро лек колит/гастрит. При сериозните проблеми често има кървене.
Добрите лекари обясняват посробно и говорят за диета, трябва да си намерите някой такъв.

# 817
Благодаря за.мненията,алкохол и цигари не,но кафе на гладно сутрин -да,и после още 2.Ще.опитам с.промяна в диетата

# 818
Изследвани ли си хеликобактериите ?
Не вярвах някога че ще се оттърва от гастрита, а то се оказа че не било гастрит а хеликобактери. От както ги изчистих (2 години) киселините изчезнаха. Като че ли и корема ми се оправи малко.

# 819
Здравейте, от 1г след ковид имам болки от лявата страна по средата.Тази болки се появява винаги при ходене по голяма нужда.Ако не отида веднага до тоалетна болката е много силна и продължителна.По принцип е остра.Спазвала съм и диети, но няма кой знае какъв резултат.С подут стомах съм, и общо взето редува запек с диария.Имам и храчки от една година също,не пуша, нямам и кашлица.Ходих при личния, но не беше особено заинтересован. Какви изследвания бихте ме посъветвали да пусна?

# 820
Аз карах 10 дена на млечни, фъстъци, салати, плодове и безглутенови неща, но с всякакви подсладители. Ами подуването и газовете значително намаляха. Най-много задържането на течности. Понеже всички изследвания за глутенова непоносимост са ми отрицателни, все си мислех, че е заради въглехидратите и фибрите (при мен фибрите действат подуващо и запичащо). Не знам защо са отрицателни в такъв случай, малабсорбция нямам никаква също...

# 821
Салатите и плодовете не провокират ли повече газове?

# 822
Истината е, че диета без глутен дава много добри резултати при проблем с газове и подуване.
Дори да няма доказана цьолиакия.
Не издържам обаче постоянно на такова хранене. Като запръцкам яко, без спирачки и съм спирала тестата. Ефектът при мен е поразителен.
Но когато има спазми, болки, позиви и т. н., тогава само печен хляб, картофи и изкиснато сирене ме успокояват.
Преди години си мислех, че имам проблем ту с млечни, ту с яйца. Оказа се, че като не ям хляб, а ям въпросните по-горе, нямам никакви проблеми.
Не така стоят нещата обаче с чушки, патладжани, домати, ядки. Там фактор има сигурно и автоимунното, което имам на жлезата. Не ми влияят добре. Само домати гледам да си позволявам, когато съм добре.
От бананите получавам прорязващи болки в червата и газове, които трудно излизат, но излизайки успокояват за 5 мин.
На други хора им влияят много добре.

# 823
Не е цьолиакия при мен, нама малабсорбция, няма патологии.
Но все нещо става в тия черва, дори да не се уврежда лигавицата.
От тестени получавам нещо като диария и запек едновременно. В смисъл кашави изхождания, много често ходене по голяма, а в същото време чувство за препълнени черва, крайно издут и твърд корем. И задържане на течности в цялото тяло, сутрин торбички под очите... Head Band
А маруля, домати, ягоди обожавам, да не казвам в какви количества ги ям. От твърде много фибри се подувам и запичам (но без газове) - най-вече от ядки, семена.
Merelenda, ти какви изследвания си правила за глутена, как са коментирали това гастротата? А така като чета "чушки, патладжани, домати, ядки" - те са с много целулоза, да не е от нея?

Последна редакция: чт, 23 мар 2023, 22:19 от Liliq0325

# 824
Все пак си пуснах тест за окултно кървене,трансферин,лактоферин и калпротектин.Много съм притеснена,окелтното кървенепизлезе положително.Имам хемороиди,но в мовента не ги усещам като кървящи.Презп2018 съм хравила пак  и е бил отрицателен.Моля за отговор

Общи условия

Активация на акаунт