Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 56

• 47 417
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
Диагнозата е нормалис, всичко е наред, съответно не препоръчват никакво лечение.
Привет,
Може ли помощ с диагнозата от цитонамазката. Преди малко видях, че са готови и сън няма да ме хване

# 466
Момичета, да ви попитам раничката на шийката на матката може ли да се открие със обикновен гинекологичен преглед със спекулум (т.е. видима ли е със просто око) или се открива само със колпоскопия (т.е. видима само след увеличение през колпоскопа)?  Благодаря ви!

# 467
Момичета, да ви попитам раничката на шийката на матката може ли да се открие със обикновен гинекологичен преглед със спекулум (т.е. видима ли е със просто око) или се открива само със колпоскопия (т.е. видима само след увеличение през колпоскопа)?  Благодаря ви!

Вижда се и при преглед без колпоскоп.

# 468
Евентуално се вижда, но вероятно е да не може да се прецени колко е проблемна.На огледа с колпоскоп се маже с лугов разтвор, за да се види оцветяването на клетките.

# 469
Благодаря ви, да знам , че чрез колпоскопа се оцветява самата раничка и насочва АГ към следващи стъпки. Интересувам се дали само с просто око, спекулум и лампата която насочват към влаг. за по-добра видимост е достатъчно за да се види.

# 470
Според лекаря на дъщеря ми ваксината действа и при носители на ХПВ, т.е. той е привърженик да се слага тази ваксина, както на девойки, така и на вече носители. Имаше някаква статия дори по въпроса, с нови данни. Помня, че преди години се държеше ваксината да се поставя преди започване на сексуални контакти. Сега вече не е така.

# 471
А мога ли да си поставя ваксина, ако вече имам чпв, и съм имала кондиломи преди години? И аз съм чела, че се поставя преди сексуални контакти с цел предпазване, реално не знам ако имам чпв какво ще повлияе?

# 472
А мога ли да си поставя ваксина, ако вече имам чпв, и съм имала кондиломи преди години? И аз съм чела, че се поставя преди сексуални контакти с цел предпазване, реално не знам ако имам чпв какво ще повлияе?

Ами можело, точно това твърди нашия лекар. Не сме сложили де, но попитайте и вие

# 473
  • София

Реалното показание на ваксините е точно такова, за предпазване преди започване на полов живот. Последните години вече има и проучвания за поставяне и на по-късна възраст и след заразяване, има ги публикувани в по-големите бази данни като PubMed. Като по-скоро целят да покажат, че предпазва от допълнително заразяване с друг щам или изобщо от заразяване, ако жената към момента не е носител въпреки наличието на полов живот.
Някои лекари следват новите данни, някои само към старите утвърдени препоръки. Моят конкретно каза, че мога да си я поставя, въпреки напредналата възраст, гонеща 30 Simple Smile но препоръча да се изследвам преди това и така да избера коя и дали.

# 474
Момичета, едно нещо не ми дава мира… 2020г ми взеха биопсия, която излезе за едно денонощие!? Възможно ли е, технологично времето да е достатъчно? Сега ми е взета в друг град в четвъртък, и още не е готова, което ме навежда на мисълта, че на предната резултата може да не е обективен!

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 15:13 от viv77

# 475
Момичета, едно нещо не ми дава мира… 2020г ми взеха биопсия, която излезе за едно денонощие!? Възможно ли е, технологично времето да е достатъчно? Сега ми е взета в друг град в четвъртък, и още не е готова, което ме навежда на мисълта, че на предната резултата, може да не е обективен!

Обективността не зависи от времето за изследване. Просто тогава са били по-леко натоварени патолозите, не се тревожете.

Колкото до моята ваксинация - мина много добре, имах лека едноминутна болка в рамото, но нищо повече - нито температура, нито нищо. Днес се чувствам отлично. След два месеца пак. И така до завършване на пълен курс.

# 476
Теоритично може да е готова биопсия за ден. На практика това звучи доста фантастично. Видяхте ли я с очите си? В смисъл резултатът?

# 477
Може и за 2-3 часа да е готова. Всичко зависи от натовареността на патолога. По време на операции има т.н. бърза биопсия. Докато жената е на операционната маса, патолога преглежда пробата която му е изпратена и дава насоки на опериращите лекари как да продължат с операцията. Даже си има име - „гефрир” това е бързата патологична диагностика. Защо се казва така незнам.

# 478
Теоритично може да е готова биопсия за ден. На практика това звучи доста фантастично. Видяхте ли я с очите си? В смисъл резултатът?

Разбира се, лично си я взех от патолога. Искам и друго да попитам… на биопсията пишеше, че на един от фрагментите / бяха 3/ се открива от лека до умерена дисплазия. Това ли са ЦИНовете?

# 479
Да, това е ЦИН 1-2 (лека и умерена съответно). Лечение последващо имаше ли?

Общи условия

Активация на акаунт