Рим - 24 тема

• 40 901
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Благодаря, @zaek, поне със стадиона нещата се изясниха, че това е от задължителните обекти, когато пътуваме. За останалато, както дойде.
Обиколката на стадиона е наистина интересна! Вторник го посетихме и за мое учудване се оказа, че се събрахме около 30 човека група. Билети продават и на място, ако не сте сигурни за точен час! Може да използвате и горещите часове на деня, защото се провежда предимно на закрито!

# 601
Фонтана изглежда страхотен , на живо по-хубав ли е ?

# 602
  • София
Фонтана изглежда страхотен , на живо по-хубав ли е ?
Чуден и прохладен!

# 603
  • В офиса
Прехвалени ягоди, научен урок и скрити съкровища - така мога да обобщя следващите ни два дни в Рим. Съкровищата, които препоръчвам, особено за деца и тийнейджъри са криптата на капуцините и Domus Aurea. Капуцините са последователи на Св. Франциск, които са живели много аскетично. От костите на монаси капуцини, умрели между 15-и и 18-и век в криптата са направени произведения на изкуството, буквално, даже полилеите са от кости. Странно и крийпи - да, но на децата много им хареса. Domus Aurea е величествен дворец, построен от Нерон преди 2000 години и отдавна погребан под много пластове история. Реставрацията и разкопките му продължават и днес. След месомелачката на Колизеума, посещението му бе бутиково и специално. А децата се впечатлиха много от виртуалната реалност, с която дворецът оживя пред нас с цялото си величие от времето на Нерон.
Научният урок - проверявай винаги работното време. Направихме два опита да посетим гроба на Св. Кирил, веднъж след посещението на Колизеума, отидохме в 12 в събота, но се оказа, че гишето за билети не работи, защото затварят базиликата в 12:30 и още веднъж след Domus Aureus в неделя, вече бяхме там в 11, но се оказа, че в неделя отварят в 12. При толкова места за гледане в Рим не бих преследвала точно това, ако и да е свързано с нашата история.
Прехвалените ягоди бяха розовата и портокаловата градина, както и Трастевере. Ако някой отглежда рози розовата градина може да му е полезна, но аз имах очакване да е като Тайната градина от книгата на Франсес Бърнет, а всъщност е едно супер подредени и съвсем не диво място. Портокаловата градина и Трастевере - второто е Капана в Пловдив, а първото Рахат тепе. С коментара, че пловдивските ми харесват повече Simple Smile И защо трябва да чакаш по час на опашка само за да кажеш, че си вечерял в Трастевере, да, вкусно е и не, не бих чакала.

# 604
  • В центъра на моретата
Тинкърбел, къде се намира криптата на капуцините в Рим? Това да не е Църква „Богородица на девственото зачатие“ ? Ще ходим през юли и ще бъде интересно да я видим и сравним с това, което вече сме виждали. В Чехия има такава църква, която е изцяло изградена и украсена, в т. ч. полилеи, арки, стени от човешки кости. Дъщеря ми беше много впечатлена тогава.

А за Колизеума  струва ли си да се гледа арената и подземията? Чудя се какво билети да купя, като ги пуснат.

Последна редакция: пн, 06 юни 2022, 11:25 от zaek

# 605
  • В офиса
Zaek, ето:

За Колизеума ние бяхме с билети с достъп до арената, не е нещо незабравимо, но не знам дали не ни осигуриха бърз достъп, не разбрах всичките големи тълпи дали бяха без билети, или с обикновени билети, защото последно четох, че билети не се продават на място, а само онлайн. Иначе американците изкупват билетите за подземията в секундата, в която се появят. Също и много туристически агенции купуват.

# 606
Да допълня за църквата на капуцините - друго интересно нещо, което може да се види там, е картината "Архангел Михаил побеждава Сатаната" на Гуидо Рени. Като се влезе - отдясно на входа се намира.

# 607
В момента сме в Рим за 4-ти път, прекрасно както винаги. Но ми прави впечатление, че е много по-мръсно от преди 7 години. Вчера ходихме в базиликата Сан Пиетро, страничните зали бяха затворени и не можахме да се насладим съвсем.. Но пък имаше служба, която беше прекрасна.
Замъкът Сант Анджело - посетихме го след Ватикана, определено отвън е по-красив отколкото отвътре. Гледката от най-отгоре, където има и кафе е уау.
Някой беше писал, че ходи в Рим през юли.. В момента е 36 градуса на сянка..
Но пък вечер се разхождахме до след полунощ, за сметка на следобедната почивка на хладно.
И малко снимки от замъка, гледката отгоре, съда и Колизеума:

# 608
Признавам си, че не съм търсила, а съм почти сигурна, че сте коментирали, но ще питам: дали е добра идея да заведа 4-годишно в Рим през август за 2-3 дни? Целта ми е зоопаркът и в движение каквото преценя. Аз съм ходила два пъти, водила съм и мъжа ми, искам да кача голямото дете на самолет, да види жираф, и по възможност билетите да не са 1000+ лв., затова преглеждам бюджетни за пътуване дестинации, където има зоопарк, отговарящ на критериите, а Рим е сред достъпните.

# 609
  • В центъра на моретата
А за билети за Пантеона от този сайт ли - https://www.pantheonroma.com/home/. Май не намерих на първа страница, а в нета това, което изрових ми се струва, че е официален сайт.

# 610
  • Перник
А за билети за Пантеона от този сайт ли - https://www.pantheonroma.com/home/. Май не намерих на първа страница, а в нета това, което изрових ми се струва, че е официален сайт.
Пантеонът е безплатен. Доколкото съм чувала се правят само резервации за почивните дни. Аз бях там на 25.05 😉Просто се наредих на опашката, която изглежда голяма, но минава много бързо, и влязохме.

# 611
За събота и неделя от тук https://pantheon.cultura.gov.it/en. Безплатно е, но трябва резервация.
През седмицата на опашката, не се продават билети.

# 612
  • В офиса
В София сме си вече. 3 дни за Рим не стигат. Къде бяхме и какво видяхме, слагам в скрит текст, може някой да почерпи идеи:
Скрит текст:
Ден 1 – пристигнахме в ранната вечер. Апартаментът ни бе на Ангело Брунети, тиха уличка до пиаца дел Пополо, прохладен, с климатик и с два балкона със страхотна гледка към Пинчо, църквите близнаци и околните покривни тераси на едната страна и купола на базиликата до Ара Пацис на другата. Силно препоръчвам ресторант Зелда в района. Прясна домашна паста, много вкусна, хубаво вино и супер забавни сервитьори. Може съседните му да са по-евтини, защото нямаше хора, но бе много вкусно и излязохме с усмивки.
Ден 2:  Станахме супер рано, в 6 бяхме излезли. Спуснахме се към испанските стълби и фонтана с потъващата лодка на Бернини, качихме се до църквата Тринита дей Монди и после се спуснахме към фонтана Треви. бяхме преди 7 там и не бе претъпкано, но не бе и празно. Имаше 3 сватбени двойки да си правят фотосесиите там  Седнахме да закусим в кафенето до фонтана, което бе учудващо добро за мястото, на което е и което в този час бе празно. После колоната на Марк Аврелий, храма на Адриан, още един обелиск, Пантеона и обелиска пред него, обелиска със слона пред санта Мария сопра Минерва, пиаца Навона с трите фонтана – на мавъра, на 4-те реки и на Нептун, после се върнахме към Пантеона вече за да влезем (отвориха в 9, а не както пише гугъл в 8:30), покрай двореца Санта Киара до ларго ди Торе Аргентина (никакви котки нямаше, може да са се скрили че бе вече топло, а може просто да няма), после фонтана на костенурките, еврейското гето (ядохме хубав сладолед там, тъкмо отваряха заведенията за обяд, изанасяха масите и собствениците и сервитьорите бяха в супер настроение, пееха си и се шегуваха), покрай театър Марсел, после по реката (понте Емилио, стария мост, който е в нищото) до устата на истината. Там някаква гигантска опашка, за да си пъхнеш ръката и да се снимаш, чудно защо. Вече беше доста топло, хванахме си автобуса до апартамента. Вечерта бяха Ватиканските музеи, отидохме пеша по реката и по улица с много жасмини и бугенвилии (виа Помпео Магно, сега видях). Самите музеи са огромни, бяхме с фемили гайд за децата, май им беше полезно, а аз слушах апа на Рик Стивс, който понякога бе досаден Wink.
Ден 2: Не можахме да станем толкова рано. Излязохме чак в 9, а трябваше в 10 да сме на Колизеума. По Виа дел Корсо с бодра крачка и умерено мърморене успяхме само да забършем по едни сандвичи от закусвалня на пиаца Венеция и да стигнем навреме. На Колизеума имаше доста народ, но малко досадници, които да предлагат гривнички, вода, рози и прочее простотии. Влязохме без да чакаме изобщо, не знам на късмет ли беше, или билетите ни бяха „правилни“. В самия Колизеум пак слушах Рик Стивс, но взе да ми писва и го зарязах. После си купихме картина от уличен художник близо до Колизеума и тръгнахме към ст Климент, където не можахме да влезем в подземията, защото затварят в 12;30, респ. касата се затваря сигурно час по-рано. После покрай четирите фонтана (кръстовище с 4 фонтана на 4-те ъгъла – на Юнона и Диана и на 2-ма бога на Тибър и на някаква друга река), дворецът Барберини, фонтанът на тритон и фонтанът на пчелите (също бил известен, не знаех) до криптата на капуцините и от там обратно до испанските стълби (вече с адски много народ там) и до апартамента. Вечерта розовата градина, портокаловата градина и Трастевере. Там ядохме в ресторант, където нямаше опашка, вкусно беше, но без да е забележително – спагетите качо и пепе беха добри, трябваше да питам какво сирене ползват.
Ден 3: Излязохме в 8, покрай галерията на Дория Памфили (видяхме само отвън), олтара на Патрията, по стълбите, проектирани от Микеланджело до капитолийския хълм и базиликата св Мария ара коели (не влязохме), вълчицата Лупа с Ромул и Рем (смяхме се, че е като Мадарския конник, толкова малка, не знам оригиналът в Капитолийските музеи дали е толкова малък) и после надолу имаше хубава гледка към Форума (не сме влизали), покрай статуята на Траян (децата си спомниха, че копие на същата сме виждали до Tower Hill в лондон), покрай Колизеума до Domus Aurea, oт там след поредния ни опит да влезем в св. Климент си хванахме транспорт до вила Боргезе. Паркът е готин, но нищо уау, коментирахме, че сме по-големи фенове на лондонските паркове. Може да се наеме рикша, или колело, има и влакче, тип влакчето в морската градина във Варна, имаше много строителни работи и заграждения и не стигнахме до езерото с храма на Асклепий. После галерия Боргезе – хубава е и е малка (сравнено с Ватиканските музеи), така че разглеждането е леко и приятно. Вечерта – касационния съд, замъка ст. Анджело и двата моста – понте Умберто и понте сант Анджело (там видях най-много амбулантни търговци, но статуите бяха красиви), после Кампо дей Фиори, седнахме в странно заведение, което препоръчвам на любителите на фюжън кухня – Хлорофила се казваше. Уж римска храна, с римски продукти, но интересно съчетани и приготвена и плейтната модерно. Вкусно беше, имаше и много интересни коктейли, но за завършек на престоя бих предпочела някое много по-традиционно място.
Голям плюс на Рим – има чешми навсякъде, водата от тях може да се пие и са идеални за разхлаждане. Малко тип американски туристи бяхме, следващия път ще е по-спокойно и с повече безцелни разходки. Но Рим е това, като дете в сладкарница се чувства човек, как да изтърве едно, или друго нещо.

# 613
Пекорино е сиренето в качо и пепе.

# 614
Признавам си, че не съм търсила, а съм почти сигурна, че сте коментирали, но ще питам: дали е добра идея да заведа 4-годишно в Рим през август за 2-3 дни? Целта ми е зоопаркът и в движение каквото преценя. Аз съм ходила два пъти, водила съм и мъжа ми, искам да кача голямото дете на самолет, да види жираф, и по възможност билетите да не са 1000+ лв., затова преглеждам бюджетни за пътуване дестинации, където има зоопарк, отговарящ на критериите, а Рим е сред достъпните.
Аз също обмислям Рим с малко дете и живо се интересувам от темата, но ми се струва, че август не е никак подходящ заради горещините. Погледнете и за други дестинации със зоопарк като Виена или още по-добре Валенсия.

Общи условия

Активация на акаунт