Рим - 24 тема

• 40 878
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Интересно ми е, че ние се чувствахме най- добре в жегите, когато се разхождахме по уличките! Високите температури не се усещаха толкова! В най- горещите часове посещавахме музеите, а при разходките разглеждахме всички базилики, които срещахме! Около фонтаните също се разхлаждахме!

# 661
Когато ние ходихме във Ватикана нямаше “дрес контрол” - жени с потници, мъже с къси панталони. Обаче на входа на Пантеона върнаха жена с потник с тънки презрамки, а пуснаха веднага след нея жена с блуза тип отрязани ръкави на тениска. Така и не разбрах каква е разликата. В църквата на йезуитите също спираха жени с потници с тънки презрамки. Добра идея е да носите един лек шал, който да можете да вържете на раменете.

Между другото препоръчвам да се отбиете в църквата на йезуитите, близо е до Пантеона. 3Д стенописите на таваните са изключителни.

# 662
Момичета и момчета Ватикана е град-държава.
Уточнявайте какво имате предвид. Ватиканските музеи или базиликата. Ограниченията за облекло  са за църквите принципно, къде и какъв е контролът е друг въпрос. За базиликата може и да извадите късмет, но обикновено лятото се следи доста.
Chiesa di Sant' Ignazio di Loyola е йезуитската църква, една от най-красивите в Рим.
https://www.google.com/maps/place/Chiesa+di+Sant'+Ignazio+d … 7532!4d12.4798693

Някой, ако желае може да посети най-малката църква в Рим, близо до Треви.
Madonna dell'Archetto https://www.google.com/maps/place/Madonna+dell'Archetto/@41 … 9605!4d12.4824822
Работно време
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 12 юни 2022, 18:56 от Lady Vengeance

# 663
  • В центъра на моретата
Ами, аз питах по принцип, ще бъдем 8 дни в Рим и ще има достатъчно време да ходим по църкви ,музеи и забележителности. Исках да съм наясно, защото ще е много тъпо да имаме закупени билети и да ни върнат заради облекло. Ще предвидя за мен и дъщеря ми шалове, а за по-сигурно мъжа ми май трябва да заложи на дълги панталони. Simple Smile

# 664
Момичета,
Има нещо, което не ми става ясно за Рома пас и използването му за музеите....
Ще пристигнем късно на Чиампино в петък вечер и си тръгваме понеделник вечер. Реално в Рим ще имаме 72 часа и мисля  да взема варианта за 72 часа с 2 безплатни музея. Ще пътувам с 12 годишен младеж - за него какво ще ме посъветвате? Също да взема Рома пас или да му плащам билетчета при всяко качване в градския транспорт?

Въпросите са:
Препоръчително ли е да купя Рома пас онлайн предварително и да задействам още като се придвижвам от летището до Термини вечерта в петък?
Как се отразява отстъпката за двата безплатни музея? Например за Колизеума кой тип билет трябва да избера като резервирам билети?
Има:
Reduced ticket for Roma Pass holders  - 11.50 Евро
и
Reservation of admission for Roma Pass holders - 2 Евро
Предполагам втората опция, ако искам да  използвам преференцията за безплатен вход?

Още го умувам този рома пас - има ли смисъл от него и струва ли си инвестицията, като може би ще се движим повече пешеходно?
Ще го караме лежерно, няма да ходим до Ватиканските музеи, до момента сме набелязали Колизеума, Пантеона и площад Навона, замъкът Сейнт Анджело евентуално, разбира се Треви и Испанските стъпала...и още за каквото ни стигнат силите в жегите...

Сигурна съм, че всички, които сте ходили имате ясна визия и преценка и ще се радвам да чуя вашите съвети!
Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 665
Спокойно може да посетите Ватикана, отнема половин ден. Замъкът, честно казано, беше голямо разочарование за мен. Отвън е чудесен, това е достатъчно Simple Smile
Ето и вътре:

# 666
За детето няма смисъл от Рома пас, купувайте билети или дневни карти( 7 евро)
Ако пристигате късно на Чампино не знам дали ще работи гишето за Рома пас, трябва да проверите.
И да я купите онлайн пак трябва да я вземете от там.
За Колизеума Reservation of admission for Roma Pass holders - 2 Евро. И за детето трябва резервация 0 евро. Форума и Палатин също са към билета.
С втори безплатен билет може Сан Анжело, наистина вътре не е кой знае какво, но пък гледката....За мен си заслужава Рома пас. Хубаво е да предвидите транспорт, заради жегите. Също къде ще сте настанени? Ако сте съвсем в центъра може да обикаляте само пеш, но ако сте около Термини си е доста ходене в жегата. Базиликата Сан Пиетро не искате ли да видите? Не трябва да я пропускате, ако питате мен.
За три дни доста неща може да видите.
П.П.
Туристическото бюро на Чампино работи до  18 ч. PIT Ciampino, Aeroporto G.B.Pastine - Zona esterna dell’area Arrivi. Dalle 8.30 alle 18.00
Има и още едно място на което продават карти, но идея си нямам как се казва и какво му е работното време.

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 17:34 от Lady Vengeance

# 667
Благодаря много, Lady Vengeance!
Супер изчерпателно и полезно инфо (както винаги).
Да разбирам, че Рома пас няма как да активирам от вечерта…дали пък и двамата да не ползваме дневни карти от следващия ден Rolling Eyes
Ако е 7 евро картата, с двата платени входа в два музея пак горе долу толкова се получава май…
Съвсем близо до Термини сме, гледах в мапса - не ми се вижда много тежко за ходене, но на 23.07. сигурно няма да мисля така Laughing
Сега ме замислихте и за Ватиканските музеи, много тъпо да отидем до там и да не влезем, но се притеснявам, че моят 12 годишен тийнейджър ще се отегчи Confounded
Идеята ми по-скоро беше за лежерен уикенд - повече да се потопим в атмосферата и насладим на италианската кухня и джелато Stuck Out Tongue

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 17:53 от Always_in_love

# 668
Да, и аз бих пропуснала музеите с дете.
Има карти и за 72 ч. 18 евро.
48 ч. 12.50 евро. Ти този хотел за който питаше ли запази? До термите на Диоклециан?
С тези места, които си набелязала ще е лежерно, добави само Базиликата.
Трастевере също не е за изпускане, само да не събота вечер.Simple Smile

# 669
Да, същия хотел запазих (оказа се, че е реновиран по време на пандемията, отворил е пак на 01.06., предполагам ще е прилично)
Ще минем и покрай Трастевере, за неделя съм го планувала Kissing Face
Няма да пропуснем и базиликата Wink
Благодаря много още веднъж Hug

# 670
Трудно ще намериш по-добри цени от booking. Те имат железни договори с които хотелите нямат право да продават на по-ниски цени от тези, които са подали към платформата. И ако решат да намалят, трябва да намалят и към
booking. Затова имаш и гаранция за booking цена - изплащат разлика ако намериш по-добра. Има изключения, но те са частни случаи.
Не е много по темата „Рим“, но при известно заиграване с agoda.com особено през приложението, понякога излизат по-добри оферти и от букинг. Там има и кодове за някои места, % намаления за следващия час и т.н. Собственост на букинг е агода.

# 671
  • София
Ние кацнахме в 21ч и половин час по- късно си купихме билети и Рома пас от Чампино! И други хора се наредиха след нас за билети, така че поне до 22ч, предполагам работи!

# 672
Искам да попитам като се влезе във Ватиканския музей вътре са и самите градини ли.. смисъл как е най-добре да се разгледат хронологично музеите, градините и Сикстинската капела

Някой знае ли?

# 673
Искам да попитам като се влезе във Ватиканския музей вътре са и самите градини ли.. смисъл как е най-добре да се разгледат хронологично музеите, градините и Сикстинската капела

Някой знае ли?
Градините са с отделен билет, не са включени в билета за музеите.

# 674
  • София

Някой знае ли?
Ние започнахме с Пинакотеката( уникална), продължихме с египетските артефакти( за първи път видях мумии от близо), а после се понесохме с тълпата! Когато слязохме в галерията със склупторите, на детето вече му беше омръзнало и се възползвахме да излезем и да обядваме! Има ужасно много зали и винаги има информация за Сикстинската капела. Ние я оставихме за последно!Можеш да пропуснеш каквото не ти харесва или да си обикаляте до като стигнете до нея!

Общи условия

Активация на акаунт