Отговори
# 390
Само да кажа за учителя по физическо- Торбов, че е страхотен, защото е ужасно, когато се говорят неистини.
Такива трябва са бъдат всички учители по физическо -държи си на предмета, на движението, много симпатичен млад човек.
Даже специално отидох на завършването на големия ми син да го поздравя, защото според мен заслужава уважение.
Другото са го казали вече -базата е страхотна, на мен всичко ми харесва.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 09:21 от Аmanda

# 391
  • Beyond the Frontiers
Никога не ме е вълнувала базата...Детето ми до сега беше в 32-ро...та от беглото ми впечатление от едно 15 минутно посещение в 18-то - чудесно си е. И има и двор...
Да вметна, че другото ми дете е в ТУЕС и ще завърши догодина и до момента не са си в училището, а в една от сградите на ТУ...Не съм забелязала това да пречи на нивото.

# 392
Отново ще помоля за мнения за 1-7 клас в 18-то. 🙏

# 393
  • София
1-4 клас е чудесно, от личен опит с две деца. 5-7 има учители, които не са ми допадали, но доколкото чувам, навсякъде е така. Дъщеря ми случи и на чудесни учители в този етап, мога да спомена с благодарност г-жа Божинова по БЕЛ, Радева по химия, Антова по биология... И лош учител по физическо не е имала Simple Smile
Сетих се и още нещо за базата - всички стаи са с интерактивни дъски, което дава възможност за използване в час на различни ресурси, не само учебник. Когато попитах във Френската гимназия имат ли стаи с такива дъски ме изгледаха неразбиращо - защо ли ме интересуват подобни глезотии.

Последна редакция: нд, 20 юли 2025, 22:27 от bibi76

# 394
Много благодаря! А от началните учители знаете ли нещо за Анета Тодорова?

1-4 клас е чудесно, от личен опит с две деца. 5-7 има учители, които не са ми допадали, но доколкото чувам, навсякъде е така. Дъщеря ми случи и на чудесни учители в този етап, мога да спомена с благодарност г-жа Божинова по БЕЛ, Радева по химия, Антова по биология... И лош учител по физическо не е имала Simple Smile
Сетих се и още нещо за базата - всички стаи са с интерактивни дъски, което дава възможност за използване в час на различни ресурси, не само учебник. Когато попитах във Френската гимназия имат ли стаи с такива дъски ме изгледаха неразбиращо - защо ли ме интересуват подобни глезотии.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 08:58 от RositsaMih

# 395
Изчетох цялата тема и оставам с впечатление, че за тази арабска паралелка никой почти не говори. Все едно не съществува. Ако положениета там е толкова зле и неприемливо, защо тогава изобщо съществува?
Може ли конкретни мнения за тази паралелка - какво се случва с този арабски, учи ли се изобщо, до колко и т.н? Имам чувството, че е наказателната рота на училището. Като анатемосани са, а в крайна сметка и там деца учат!
Арабски се учи и учителят по арабски е готин, но хората, които влизат там са доста прости и винаги арабската паралелка е била с най-лошото мнение. Също така там почти винаги ще има арабин в клас (миналата година имаше двама). А за 18то в "тоалетните", които са като за прасета, се пуши, пие и други неща. Повечето от хората, които влизат там се познават. Много от осмокласниците дружят със седмокласници. Стаите също са доста оплескани, но иначе горе-долу добре. Салоните по физическо са много хубави. Учителите по физическо са ужасни. По математика не са както трябва учителите. В момента се прави ремонт в едното крило. Дворът е горе-долу добре. Фонтанът в двора има червеи.

Прекалих. Искам да кажа, че по физическо учителите са добри, но имах учителка, която не става. Базата е добре (добре че правят ремонт на тоалетните). Някои учители стават, но други не. Нямам проблем с арабите просто казвам, защото се учудих. Но искрено учителите между 5 и 7 клас са средно добре. Много от добрите учители се пенсионираха или напуснаха. По френски учителката не става, но сега ще я сменят (за 1ви до 7ми клас говоря).
Ако сте се записали там може и много да ви хареса (зависи от хората и учителите, които случите), така че не се отегчавайте.
Също така пожелавам много късмет и добри учители на новите осмокласници!

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 12:04 от Nqkoqqqq

# 396
И ат ли униформи в 18то? Ако имат носят ли се всеки ден задължително? За след 7 клас става дума.

# 397
  • София
Нямат.

# 398
Здравейте, три близки деца са приети в паралелката с китайски след 7 клас - дали може някакви отзиви? Благодаря предварително!

# 399
Дворът на училището е ремонтиран изцяло преди две години и е огромен, има игрища, пейки, фонтан. Някои стаи наистина не са прекрасни, но като цяло базата е доста добра, да не кажа, че единствено във 2 АЕГ видях по-добра, а обиколи доста от най-хвалените гимназии миналата година. В арабската паралелка влизат повече деца с по-нисък бал от останалите, затова е малко като черната овца, твърди се, че е с по-лоша дисциплина. За 8 години, откак имам деца в училището, не съм видяла да се пие и пуши в тоалетните, а съм влизала там неведнъж. Напротив, впечатленията ми са за съвсем нормални деца. За мен си остава училище на доста прилично ниво, може би веднага след езиковите гимназии,  като в някои отношения ги превъзхожда- например с традиционните си обмени и базата - имам предвид кабинетите по природни науки например.
Здравейте, детето ми е прието в паралелката с природни науки с немски. Разбрах, че доста от добрите учители по химия и биология са се пенсионирали.  Дали имате информация за тези, които ще преподават от тази година? Ясно е, че в 8 клас ще е основно ученето по език, но все пак? Както и ако знаете кои учители по немски преподават в 8 клас, ще ви бъда благодарна да споделите!

# 400
Здравейте, дали знаете Елица Иличовска коя паралелка от 1-ви клас ще поема тази година?

# 401
  • София
Илийчовска водеше японски паралелки. Не знам за тази година. Сменяха се на занималня с класната на дъщеря ми в 1 клас и съм с добри впечатления.

# 402
Започвам с ХУБАВОТО:
В пети клас преместих моето дете в 18 СУ в едната от японските паралелки. Бяха няколко нови деца, които с помощта на допълнителните консултации за един срок успяха да наваксат 4 години (докато преговаряха 2-те азбуки - хирагана и катакана, и научените до момента думи), и през втория срок всички започнаха да учат канджи.
По отношение на УЧИТЕЛИТЕ - с малки изключения (госпожата по английски Петрова и учителя по музика, към които всички деца са много критични) детето ми има много добри впечатления. Повечето учители са млади, но имат подход към децата. Учителката по японски е прекрасна, тази по български - също, по история имат един млад учител, наскоро завършил, който организира много интерактивни и занимателни часове, децата са във възторг от него. Учителката по Човек и природа била "много мила душа" и т.н. По математика имаха добра учителка, но догодина няма да е тя.
Всяка година се организират ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРИТЕ на различните държави - особено на азиатските е доста интересно и винаги пълно с народ, има разнообразни занимания, демонстрации, идват посланици и е впечатляващо, въпреки лекия хаос и суматоха.
Много активна дейност се развива и в БИБЛИОТЕКАТА, за което огромни адмирации. Поддържат и отделна страница във Фейсбук.
Другото много хубаво (от 8-и клас) са ежегодните МЕЖДУНАРОДНИ ОБМЕНИ. Ако остане в това училище, тази ще е една от причините. Организират се лагери и екскурзии, научавахме за тях в групата на класа във Вайбър от класния ръководител, но цените ми се видяха височки и моето дете не е ходило. Също има и СТОЛ.
Детето ми си намери бързо ПРИЯТЕЛИ в новата среда и се адаптира без проблем. Като цяло впечатленията ми са, че в класа има 10-ина учещи, любознателни деца, още 10-ина с много добър успех и останалите 10-ина ги мързи да учат, но общо взето са умни деца. На практика 18-то си е квартално училище до 8-и клас, където по изключение се приемат и деца от други квартали, за да запълнят бройките.

Сега ЛОШОТО:
Класовете са МНОГО ГОЛЕМИ, по 30 деца. Ръководството явно държи на това, за да си набави по-голямо финансиране. Но както се сещате, 5-7 клас децата са в разгара на пубертета и тези големи класове са ТРУДНО УПРАВЛЯЕМИ. През изминалата учебна година много от учителите имаха сериозни предизвикателства с ДИСЦИПЛИНАТА в час, непрекъснато валяха оплаквания, самите деца също негодуваха, че и в часовете, и в междучасията е ужасно шумно.
Имаше поредица от ИЗСТЪПЛЕНИЯ - да сядат по прозорците на третия етаж с крака, провесени навън към двора (!?!), и разни други просташки прояви, които не са за разправяне - които направиха нашата паралелка особено "известна" в училището.
Училищното ръководство НЕ РЕАГИРА АДЕКВАТНО на проблемите. Многократно имаше настоявания от страна на родителите за срещи с някои учители, към които имаше недоволство от страна на децата, или от страна на които имаше оплаквания - това не се случи. При почти ежедневни проблемни ситуации, психоложката на училището не се появи в нашия прословут клас, а иначе била отличена за Психолог на годината за високи постижения в професионалната си дейност, от които ние така и не успяхме да се облагодетелстваме.
Супер ФОРМАЛНИ И БЕЗСМИСЛЕНИ РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ, на които чакаш учителите с часове, а те обикалят десетки класни стаи и нямат време да кажат нещо конкретно. То и не е възможно в този формат. Вместо това може в края на всеки срок всеки учител да напише кратък индивидуален коментар за това, как се справя всеки ученик, та родителите да научат нещо конкретно за детето си.
Онлайн системата е НЕИСПУО - супер ЗЛЕ в сравнение с Школо. Предполагам, че е безплатна или много евтина, за да я изберат нея. Няма онлайн известия всеки ден, както в Школо, много трудна за ориентиране и намиране на информацията. Трябва специално да се сетиш да влезеш, за да разбереш какво ново се е случило с детето ти, да ровиш, за да разбереш има ли някакви забележки, закъснения или съобщения.
Относно БАЗАТА - да, правен е ремонт на тоалетни, двор, салони, стаите са прилични, има шкафчета за учебници, ние си купувахме катинарчета. Първата родителска среща беше веднага след часовете - кочината под чиновете беше невъобразима, чувам, че и в тоалетните е подобно положението, за което родителите имаме грижа да си научим децата. Особено като знаем отношението на японците към чистотата, това е срамота.
Относно ИНТЕРАКТИВНИТЕ ДЪСКИ - има само в някои класни стаи. В нашата има мултимедия, която май СЕ ПОЛЗВА САМО ОТ ЕДИН УЧИТЕЛ... Но иначе има.
САЛОНИТЕ са недостатъчно за такова голямо училище, затова и когато не вали, по-често са на двора.
По същата причина има и толкова ОГРАНИЧЕНИ ИЗВЪНКЛАСНИ ЗАНИМАНИЯ, които се предлагат извън часовете - понякога късно вечер след втора смяна.
Фейсбук страницата е относително активна , но вижте САЙТА - поддържат се само секциите Новини и Прием. В Екип липсват имената на някои от учителите, камо ли ИНФОРМАЦИЯ за тях. Би трябвало да има за всеки отделна страничка с кратко представяне, снимка, опит, постижения, контакти, за да знаят родителите кой учи децата им - но не. Лично мен като родител ме дразни ужасно това анонимно отношение, а ако съм учител, даже би ми било обидно.
ПРОЕКТИ И ДЕЙНОСТИ - последно обновени 2021 г. Не съм чула изобщо да се работи по европейски или национални проекти. Пише, че е училище на Юнеско - страницата е празна и не е ясно какво значи това. Също са описани някакви иновации, които явно са останали в миналото. За училище с такава слава в обучението по езици, бих казала, че това е направо смехотворно.
Иначе сайтът е пълен с всички възможни наредби, за които можете и не можете да се сетите. Включително МЕРКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБУЧЕНИЕТО, където изобщо не се предвижда АНКЕТА сред ученици и родители за събиране на обратна връзка и оценка.
ЗАТОВА МНОГО СЕ НАДЯВАМ НЯКОЙ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА УЧИЛИЩЕТО СЪЩО ДА ПРОЧЕТЕ ТОВА И ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ!

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 12:56 от Meowl

# 403
Здравейте,
Може ли информация за след 7 клас в училището има ли допълнителни занимания по спорт или танци? Благодаря

# 404
Ха, да не би за "Ж" клас да става дума?
Наскоро споделих моите впечатления - лошата дисциплина беше най-големият проблем, който имахме през изминалата учебна година. Класната ни за пръв път беше класен ръководител и не успя да се справи с една групичка по-шумни и буйни деца, които системно говореха и пречеха в часовете. Нещата рецидивираха и излязоха извън контрол. Тук трябваше да се намесят от ръководството и да й окажат съдействие, а на децата психологическо консултиране и впоследствие наказания, но това не се случи и в крайна сметка класната абдикира и от септември вече няма да преподава в училището. Сега ми е интересно на кого ще се падне честта и дано новият класен да намери работещ подход и се надявам малко да са се успокоили и самите деца, а родителите да говорят повече вкъщи. Има родители, които подценяват проблемите с поведението и дисциплината като "нормални за възрастта" и не обръщат особено внимание на това, което се случва в училище. Както казах, електронната система НЕИСПУО допълнително затруднява това, тъй като не изпраща известия.
От друга страна има ясни правила, които училището трябва да спазва и лошото поведение да не се толерира.
В чл. 21 на Правилника е разписано:
- при лоша дисциплина и несериозно поведение в час - забележка,
- ако възпрепятства преподаването - отсраняване от час и викане на родителя,
- при 3 забележки в рамките на седмица за лошо поведение - консултации с психолог, преместване в друга паралелка,
- при системно нарушение на дисциплината - предупреждение и преместване в друго училище.
Силно се надявам да започнат да прилагат тези правила!

Здравейте, имам конкретен въпрос към родителите на деца, които ще преминат в 6 клас от септември.
Доволни ли сте от дисциплината в класа на детето Ви?
Сигурно на много хора въпросът ми ще се стори банален, но за мен дисциплината е крайно важна за успеха.Под успех нямам предвид 6-ци от горе до долу, а успех като изграждане в един сериозен и отговорен индивид.
В момента водим буквално битка у дома, защото това на което ние го учим бива изтривано в училище и то много бързо.
Съзнавам, че няма пълно щастие никъде, но средата наистина е много важна.

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 16:00 от Meowl

Общи условия

Активация на акаунт