Харесва ли ви името Йордана?

• 12 468
  • 334
  •   1
Отговори
# 315
И на мен Йордана ми звучи грубо, също както Ивана, Стояна, Константина, Костадина, Стана, Самуила, ...
Христина, Елена, Боряна и Гергана - не, ама те и не произлизат от Христин, Елен, Борян и Герган. Те пък в този им мъжки вариант са ми странни.
Има имена, които образуват приемливи мъжки и женски вариант като Александър / Александра, Виктор/ Виктория, Емил/ Емилия, Даниел/ Даниела, Теодор/ Теодора и други, но Ивана, Йордана , Стояна не са ми от тях. -ка поне смекчава малко името.
-Ка смекчава донякъде, но ми звучи като за жена над 70 г. Струва ми се много демоде вече това - ка, дето преди едни 50-60 години са лепвали на всяко женско име. Елена е международно и не ми звучи грубо. Ако трябваше да избирам между Елена и Емили, определено щях да използвам първото. Христина/Кристина, Гергана ми харесват. Странно ми е името Христа, директно образувано от Христо само с добавяне на едно а. Грубо ми звучат такива, както и Самуила, Явора, Кирила, Асена и др.

# 316
  • Пловдив
Според мен пък обратно - Йордана без К е по-добре, наистина К-то минава за демоде. Вярно, че малко напомня Бориса и Асена по това, че изглежда като да отива повече на мъж, но и тези последните някои хора ги харесват. Гергана  не ми харесва много (е, и лошо не е), както и Албена, както и Милена, Десислава и някои други, но по други причини - звучат ми като да са вчерашните Никол и Симона, модата на вчерашния ден. Сами по себе си са хубави вероятно. Христина ми харесва, Кристина ми идва твърде модерно, а Христа - твърде странно (нямам угодия Sunglasses).

# 317
Всеки харесва различни имена, това е ясно. Мисля, че има имена, които са родови, като запазена марка и независимо дали някой ги харесва или не, представителите на рода си ги носят гордо. Понякога са и интересни. Помня, например Енгибар Енгибаров, мисля, че беше футболист. Не мисля, че някой би си кръстил детето така, ако името не е родово.

# 318
  • SF
Защо се сравняват по звучене Йордана и Боряна и защо, ако не харесваме едното, автоматично значело, че не харесваме и друтото име?
Всъщност нито Йордана, нито Боряна ми харесват. Даже и двете въобще не ми харесват.
Но ако харесвам Магдалена, трябва и Гергена ли да харесвам, и Пламена, и Жоржена, и Албена...? Защото било имало рима и звучали като нещо с ЕНА накрая??
Ако харесвам Емилия, значи да харесвам и Ванилия, и Теофилия, и Камилия??
Айде не!
Но да повторя, че и Боряна, и Йордана не ми харесват, но Боряна поне не ми звучи тъпо като Йордана.

Смятам, че майката, която попита за масовото отношение и възприемане на име като Йордана, вече понасъбра материал и може да си направи извоводите как ще се приема името на бебето й от обществото и как ще реагират зад гърба й приятелки, близки и далечни.

# 319
Аз съм Боряна. Никога не би ми хрумнало, че може да звучи грубо. Обичам си името много.

# 320
Всеки харесва различни имена и всъщност това е хубаво, защото така има разнообразие, не са само 2-3.
Ако на майката й харесва името или пък иска да спази определена традиция, то няма особено значение какво мислят другите, освен ако името не е тъпо или осмиващо като Тракторчо и Салфетка.
За децата си съм избрала имена, които на мен са ми харесали и за щастие, децата ми си ги харесват. И изобщо не ми е било критерий да е модерно или харесвано от всички име. И никога не ми е хрумнало да се подигравам на чуждо име, затова и ми е странно като чета коментари как ще се подиграват на нероден Петко или как са се подигравали някога на някое дете за името му.
Та като казах Петко се сещам как в 5 - 6 клас  дойде нов съученик - Петко - симпатичен и рус на фона на морето брюнети.

Последна редакция: ср, 27 апр 2022, 23:21 от Mama Ru

# 321
  • SF
Много имена звучат грубо - Нона, Дона, Бориса и т.н. Може би тези, които завършват на -ия не звучат грубо - Силвия, Камелия, Ния, Лия...
Зависи кой и с какъв тон произнася името. Елена и Мария също може да са груби, ако се произнасят строго.
Умалителните - Боби, Нели, Сиси, Стефи... също не звучат грубо.

# 322
На детето дали ще се подиграват  - не мога да кажа, но определено няма да мислят майката за интелигентна и фина жена, а по-скоро за някоя жена от долно нанагорнище, която се е озовала някак в големия град.

# 323
  • Пловдив
Grinning А кои имена показват интелигентността, фиността и произхода от големия град на майката, примери може ли?

# 324
  • Great Britain
Grinning А кои имена показват интелигентността, фиността и произхода от големия град на майката, примери може ли?
Елизабет-финес и аристокрация.

# 325
Без да давам квалификации кой фин и не дотам, ще използвам за пример женски имена от моето семейство. Двете ми баба Мариана и Мая - едната от Санкт Петербург, другата от София. Баба Мая имаше леля от село до Севлиево - Милка. В този ред на мисли да сложиш - ка през 2022 г. лично на мен ми изглежда, че наистина или живееш в такова населено място, където всяка втора носи  - ка и ти се струва напълно нормално, или толкова вече не смееш да промениш името на някоя баба, сакън да не размисли за завещанието.
Колкото по темата кое звучи грубо - на мен всичко с "ц", без Цветелина и Цветомира, ми звучи грубо. Цола, Цена, Цеца... кому е нужно? Името Мона винаги ми е било също грубо. При имена като Симона и Моника, от какъв зор? Изобщо има много четири буквени женски имена, които навяват грубовато усещане - Гина, Пепа, Гана и др.

# 326
  • Най-красивата страна
Да.В някои случаи по името на детето може да се съди и за родителите му.
Кой интелигентен човек ще кръсти дъщеря си Елайна Говедарова или Иванджелин Мечкадарска?
Между другото подобни имена и комбинации се срещат по-често в малки населени места ,отколкото  в големите градове...
Архаичните имена-Вълчо,Ганьо ...даже те са по-приемливи от Джейсън Вълчев или Брайън Овчаров.
Ганьо Вълчев-да,селско е.Точно колкото и горните две.

Йордана не е селско име.Еврейско е.
Но най-добре авторката да избере някакъв друг вариант,защото вече не се възприема добре..

# 327
Вероника как ти ги роди главата тия имена Joy

# 328
Вероника как ти ги роди главата тия имена Joy
То си има съвсем реални такива комбинации за съжаление - като Кристън Вълканова, която познавам, кръстена на баба Кръстинка. Щото ако беше Кристина, не знам какво щеше да стане. Имам чувство, че в повечето случаи хората с баби Донка, Труфка и Ленче или кръщават дословно, или залитат по имена като Дебора, Тифани и Илейн.

# 329
Мечкадарска хахахах

Общи условия

Активация на акаунт