Харесва ли ви името Йордана?

• 12 718
  • 334
  •   1
Отговори
# 285
  • Пловдив
За Станка Златева, Стойка Кръстева, една служителка при нас Стоянка, на галено Таня, и подобни не можем да разберем дали се срамуват, защото тях по принуда ги представят пред всички най-често с имената им по документи.
Не казвам, че непременно се срамуват, далеч съм от тая мисъл, но няма как да знаем.

-----
К-то в много имена вече не се харесва, минава за остаряло. Има случаи, в които жени, кръстени Марийка или Стоянка, си сменят в късна възраст името на Мария или Стояна. Примерно. Една Мариянка даже видях, която стана Марияна. За Минка и Мина да не говорим.

# 286
Станка и Стойка... прекрасни имена, но можеха да са Стела и Светлана. Явно някоя баба е щяла да получи амок.

# 287
шантав жаргон (Елито, Герито, Силвийка, ПОлинка, Марийка...).
дааа, българският е уникален език, в който собствени имена се членуват (Герито и Елито).

# 288
Едно е да слагаш - ка като умалително след името на дете. Аз много често казвам на моето Бетинка. Но колега да ме прекръщава на Цветанка, Василка, Елка и не знам още какво... със сигурност няма да реагирам добре. А и някои родители се дразнят като други хора прекръщават децата им.

# 289
  • Great Britain
Познавам Станка и Спаска, на които никой не се е подигравал, но сами не смеят да се представят с имената си и са съответно Таня и Сиси. Цял живот срам, дори и никой копче да не ти каже.
Да наречеш  новороденото си момиченце Станка в 21 век ? Разбира се,че е налудничаво.

# 290
Почти на 50 съм. Не съм кръстена на никого, името ми е било достатъчно разпространено, макар, че и адаши не съм имала в класовете си. Обаче не си го харесвам и това е. Може би се дължи и на това, че има два варианта -е-/-я- и аз съм с непопулярния вариант, респективно цял живот са ми го бъркали.
Дадох на децата си имена, които аз харесвам, за щастие не също си ги харесват.

# 291
Smile
шантав жаргон (Елито, Герито, Силвийка, ПОлинка, Марийка...).
дааа, българският е уникален език, в който собствени имена се членуват (Герито и Елито).

Любимото ми - МарияТА Scream

# 292
Членуването съм го виждала и в английския - Тръмп си викаше The Donald (на мен съвсем естествено веднага ми идва да лепно едно duck накрая).

# 293
  • SF
Мартина, Александра и Моника колко трябва да са невъзпитани, че да накарат Йова и Йордана да се чувстват зле?

Много! Но, докато са деца, няма да си дават тази сметка.
Не сме сигурни дали и самата Йова или Йордана ще си хареснат името и няма да се представят като Йо, Йони, Вайо...
Ти въобще ли няма да реагираш, ако се запознаеш с младо момче Йовчо? Или Офелий?

# 294
В крайна сметка покрай човека ти става скъпо и името. С мъжа ми сме нещо като Грую и Орхидея, но какво като ми каже някой, че са ни странни имената. Нали се разбираме добре.

# 295
  • SF
Нищо.
Ако беше толкова просто за обяснение и изборът на име не подлежеше на никакви съмнения, нямаше да бълват тези теми из форума.
Темата е за името Йордана, а ние с всеобщи усилия и липса на креативност, родихме и Йова. Очаквам и Йонка да бъде предложена. Като за чужди хора името е идеално.

# 296
Мартина, Александра и Моника колко трябва да са невъзпитани, че да накарат Йова и Йордана да се чувстват зле?

Не сме сигурни дали и самата Йова или Йордана ще си хареснат името и няма да се представят като Йо, Йони, Вайо...
Ти въобще ли няма да реагираш, ако се запознаеш с младо момче Йовчо? Или Офелий?
Честно казано, не бих реагирала. Работя непрекъснато с хора от цял свят, единственото, което се старая да правя, е да произнасям правилно имената. Какво да му реагирам на Йовчо? "Аууу, как са те прецакали вашите?  Хихихи" ли? Ако не е Телефонка, не ми я хвали! Wink

# 297
  • Down south
Нищо.
Ако беше толкова просто за обяснение и изборът на име не подлежеше на никакви съмнения, нямаше да бълват тези теми из форума.
Темата е за името Йордана, а ние с всеобщи усилия и липса на креативност, родихме и Йова. Очаквам и Йонка да бъде предложена. Като за чужди хора името е идеално.
Добре казано!

ПП
Скрит текст:
Позната даде необичайни имена на трите си деца. Изписването, произношението и съпътстващите обяснения, не са в тяхна полза.

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 02:34 от Daylily

# 298

Честно казано, не бих реагирала. Работя непрекъснато с хора от цял свят, единственото, което се старая да правя, е да произнасям правилно имената. Какво да му реагирам на Йовчо? "Аууу, как са те прецакали вашите?  Хихихи" ли? Ако не е Телефонка, не ми я хвали! Wink
При мъжете мисля, че не е чак такава драма с имената. Освен ако не са Груьо, Мръвчо и Ташко разбира се. Йовчо и Петко познавам и са млади хора. Познавам и Ганчо, над 70 е. Но да кръстиш бебе момиченце Цурка, Гана или Бонка през 2022 г.... Не виждам защо е необходимо.

# 299
  • Great Britain

При мъжете мисля, че не е чак такава драма с имената. Освен ако не са Груьо, Мръвчо и Ташко разбира се. Йовчо и Петко познавам и са млади хора. Познавам и Ганчо, над 70 е. Но да кръстиш бебе момиченце Цурка, Гана или Бонка през 2022 г.... Не виждам защо е необходимо.
Познавам и Ташко и Ганчо.На по 50+ са.Живеят си с тези имена,но все пак са им били дадени в миналия век.

Общи условия

Активация на акаунт