Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 277
  • 787
  •   1
Отговори
# 180
патрон се сменя заради предишни наематели, не заради хазайката

и в Монтана наемите са станали 400 за двустаен, мин година наемахме за по 300, обзавеждането е масово соц
в Добрич и Хасково - същата работа

в Кърджали има хотели и за 35лв, в Монтана започват от 60 за еденична стая

# 181
  • In the land of Never Never
Нещо, което съм правил - слагал съм на резето електронна ключалка - тя е без ключ, само с телефон. Хазяина не е имал достъп до нея и ако е важно да е заключено - може да я ползваш и нея като допълнение. Хем не си сменил патрона, хем няма втори ключ.
Но най-ценното беше това, че имаше нотификация и лог на влизане/излизане от апартамента. Дори и да не заключиш с нея, се отчита и веднага получавам съобщение на телефона. И това го знаеше хазяина и както се сещате не е влизал в апартамента никога без мое знание Grinning Модела за любопитните е "August Smart Lock Pro".  Сега, по-новия модел е "August Wi-Fi, (4th Generation)".
Благодаря за информацията, а може ли да се окаже, че не може да си влезеш, ако например си загубиш телефона, или пък, когато е с интернет, ако няма интернет, по някаква причина?

# 182
  • София
Мисля, че съм писала и преди - мой роднина, наемодател, е измислил следното: запазил си е ключ от апартамента, но наемателите пускат и алармата на СОТ, като излизат, а той не знае кода за нея. Така ако се наложи да влезе при извънредна ситуация, винаги може да го направи. И разбира се, ако влезе в тяхно отсъствие и без тяхно знание, ще се включи алармата и те ще получат обаждане от охранителната фирма.

# 183
  • Sofia
Има няколко важни неща:
- можеш да инсталираш приложението за управлението на няколко телефона, не само на един, за да имаш резервен вариант;
- можеш да вземеш и клавиатура, която да е монтирана на вратата за да въведеш кода или да държиш въпросната клавитура някъде на сигурно (извън дома разбира се), в случай, че се случи такъв проблем;
- не няма нужда от интрнет - нужно е ако искаш да отключва/заключваш отдалечено (примерно си в друг град), но ако си пред вратата не е нужно да имаш интернет, а само wifi. А, ако wifi рутера ти не работи/повреден е, можеш да ползваш Bluetooth връзка директно към устройството.

За мен, най-големия риск е батерията - тя издържа около година, но има нотификация (свети в червено), както и съобщение в телефона, ако батерията е паднала твърде много, като в същото време нивото на батерията е достатъчно високо за да можеш да отваряш още много време вратата (т.е. не е като да ти е останало само още 1-2 отваряния/затваряния), но винаги това ме е изнервяло, дали някой ден няма да остана заключен.

# 184
  • гр. Варна
Glikoza, може и с ключ да се отвори. Обаче, може да се направи "тапа" за нета и заминаха нотификация и сие.
Скрит текст:

# 185
  • Sofia
@pkol
Аз лично го ползвам само като "резе" с достъп от вътрешната страна, докато от външната страна няма партон или ключ. Разбира се, има хора и които го ползват и по посочения от теб начин.

# 186
Аз пак да попитам - защо наемателите смятат, че основното занимание/развлечение на хазяите е да влизат в жилището, когато наемателите ги няма? Да, знам, чела съм и в темата, за скучаещи любопитни хазяи/йки - пенсионери, които го правят. Но колко ли често се случва?
Хазяите, пишещи в темата пък масово се надяват да няма нужда да навестяват жилището често. Аз, примерно, държа веднъж месечно, за плащането, да вляза (в помещението, в което ме поканят), влизам и в банята за отчитане на водомерите. Това в общия случай ми е достатъчно да добия представа какво се случва и в какво състояние е имотът.
Но пък повечето пишещи хазяи си получават парите по банков път, така че влизат само при напускане на наемателите и ако възникне проблем.
И в този смисъл не се ли преекспонира има ли ключ хазяинът или няма?

# 187
естесвено, че хазаите имат ключ, и трябва да имат, всичко се случва, наемателят може да се заключи и да не може да влезе, може да стане авария, когато наемателят не е в къщи.
В договорите слагам клауза 1 месечно наглеждане на жилището в удобно време, но не ми е трябвало да се възползвам. Понякога се случва, че трябва да отида по друг повод - счупили нещо, пералнята не работи, смяна на водомери и др. и виждам жилището. Хората не се променят до края, каквото е било в началото обикновено такова е и в края. Само веднъж една наемателка беше залепила някакви лепенки-картинки по дограмата и ми дойде в повече и това, че местят най-големите мебели не ми харесва - пример четирикрилен гардероб, доста висок.
Парите - по банков път.

# 188
  • Sofia
Аз пак да попитам - защо наемателите смятат, че основното занимание/развлечение на хазяите е да влизат в жилището, когато наемателите ги няма?
При мен са влизали хазяи без да питат и съм разбирал след това от комшийката, която беше възмутена.
А при друг случай майката на хазяина е крала пари от предишния наемател преди мен и се е хвалила самата тя.
Съответно не бих наел апартамент с условието хазяина да има ключ.

# 189
  • Варна
Повеже някой ме пита, при мен апартаментът се отдаде за първи път, т. е. няма предишни наематели, от които да се притесняват сегашните.
Освен това реално как доказваш на наемателите си, че си им дал всички ключове? Аз реших да си кажа директно, че имам ключ, пък те ако се притесняват от мен, тяхно право е да сменят патрона.
Не съм си ползвала ключа никога. Дори два - три пъти ми стана неудобно да вляза във входа, като трябваше да си взема едни неща от мазата. Все едно влизам у тях… 😀

# 190
Повеже някой ме пита, при мен апартаментът се отдаде за първи път, т. е. няма предишни наематели, от които да се притесняват сегашните.
Аз те попитах. Ами като няма предишни наематели, още повече няма логика сегашните да сменят патрона, който не е ползван от никого. Ако имаше предишни, да речем че смяната на патрона до известна степен може да мине и като бонус сигурност от предишните наематели, ако са решили да си направят дубликат. Но в случая и този аргумент отпада.

Вярно е, че няма как да докажеш, че нямаш повече ключове. Ако си склонна да им дадеш този, който имаш, и те са склонни да ти вярват, че няма други бройки, може да минете и така - на доверие.
В противен случай вариантите са, които ги описаха по-горе - ключ в плик (като пак няма гаранция, че няма други бройки), СОТ/аларма, за която хазяина не знае кода, или просто устройство, което регистрира отварянето на входната врата и праща нотификация на наемателя.

Евентуално ако сградата е нова и има камери във входа или пред апартамента, може би и това да приемат като начин да се "провери" дали си влизала, ако има съмнение.

# 191
  • Варна
Не съм казала, че има логика да сменят патрона. Просто ги уведомих, че са в правото си ако по някаква причина решат да го сменят. Дори и да стане инцидент, всеки ключар ще ми отключи за 10 минути.

Беше ми полезно да прочета за смарт ключалките. Бих сложила такова устройство по-натам.

# 192
  • София
Мисля, че вече коментирахме темата за ключовете.
Разбира се, че имам ключ. Това е моя собственост и нося отговорност за нея. Всичко се случва. Пък и както казахте, един ключар решава въпроса, дори и да нямам ключ. И през ум обаче не ми е минавало да вляза у наемателите ей така.
Единият е вече две години наемател. Първия месец влязох (с предварителна уговорка и покана) за водомерите. Установих идеално поддържано и чисто жилище. Оттогава ми праща снимки на водомерите и изобщо не влизам.

Наложи се малък ремонт миналата година. Разбрахме се, че той ще замине за няколко дни, а аз ще се оправя с ремонта, докато го няма, за да не го занимавам. И за него беше по-удобно всичко да се свърши, докато отсъства.
Също така той замина за два месеца лятото и се разбрахме за периода да намина няколко пъти, да огледам дали всичко е наред.
Намирам това за съвсем нормални отношения наемател-наемодател.

С другия наемател е подобно положението. Намерих си предтекст първия месец да намина и като установих, че всичко е ок с апартамента, не го посещавам повече.

Според мен бабите-клюкарки са по-скоро изключение.

# 193
Моите наематели/за апартамент става дума/могат естествено да си сменят патрона, нямам нищо против, но и ситуацията е доста различна. Старо строителство с две входни врати - параден вход и слугински, водещ директно към кухнята. От парадната врата имат ключ, от другата не. Без ключ естествено не може да се смени патрона на слугинската. Винаги мога да влезна през тази врата, но никога не съм го правила, няма и защо. Не са сменили патрона на парадната врата и често даже се случва да ме молят или да отчета водомера като ги няма, или да им нахраня котките. /Да и котки имат Blush/ , явно съм доста либерален наемодател. Никога обаче не съм си и помисляла да влезна току тъй без разрешение или без да има някаква адски много, много важна животоспасяваща причина, което слава богу не се е случвало.

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 22:57 от Tortilla Flat

# 194
  • София
Майка ми продаде имотите в София и за да не седим аз и моят мъж извън София докато се преместим до година-две в неговата страна (той е чужденец, а аз съм още студентка) наехме апартамент. Даваме наем доста по-висок от пазарна цена, защото си харесахме хубаво място в хубав квартал. И за над 2000лв. наем предполагахме, че поне ще разчитаме да ни оставят намира. Уви, не попаднахме на окей наемодателка…

Наистина ми лази по нервите и не съм се изнесла досега само защото съм бременна и не ми се занимава да се изнасям отново, а и не искам да си изгубя депозитът. Но съм 100% сигурна, че тя влиза докато ни няма. Декември месец се наложи да отида в Германия и тъй като в апартамента имаше много цветя и казах, че не е нужно да влиза и че баба ми ще минава да полива един-два пъти седмично. Баба ми на второто посещение ми съобщи че въпреки беше поливала последно преди седмица и половина, когато била влезнала самата пръст в саксиите е била напълно мокра.

Вярвам и 100%, защото някой постоянно ми влиза и в пералното помещение (което е извън апартамента) и наемодателката се прави на ударена като и кажа, че има разместени неща. Поне 2 други случая е имало разместени неща у нас (пак когато не съм била там поради пътувания). Адски неприятно е, защото аз там имам страшно много документи и лични вещи.. и точно преди пътувания често ми се случва да оставя неподредено. Първия път, който знам че беше минавала имах бельо и т.н. хвърлено на леглото (чисто, ама все пак) защото щях да си изпусна самолета.

Тя си има ключ и влиза..

Общи условия

Активация на акаунт