Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 274
  • 787
  •   1
Отговори
# 195
Ами просто сменете бравата и готово. Не знам как стоят нещата юридически, дали наемателят има право на това или ще се води "щета" по апартамента. Но на ваше място бих се консултирал с адвокат.
Друг вариант - слагате камери в апартамента и другия път като се прави на ударена, излизате с видеоматериал.

За такъв наем не бих правил компромис с прайвъсито. Ако сте изрядни с плащането и няма щети, да видим дали на наемодателката ще й изнася да ви изгони и после да търси още Х време нови наематели. Допускам, че такива имоти не са от най-оборотните.

Между другото, интересно ми е какво толкова трудно има да влезеш и излезеш някъде БЕЗ да разместваш нищо. За да има видимо разместени неща, значи трябва солидно да бърникаш и после да не можеш да ги върнеш обратно.

# 196
  • София
Ами просто сменете бравата и готово. Не знам как стоят нещата юридически, дали наемателят има право на това или ще се води "щета" по апартамента. Но на ваше място бих се консултирал с адвокат.
Друг вариант - слагате камери в апартамента и другия път като се прави на ударена, излизате с видеоматериал.

За такъв наем не бих правил компромис с прайвъсито. Ако сте изрядни с плащането и няма щети, да видим дали на наемодателката ще й изнася да ви изгони и после да търси още Х време нови наематели. Допускам, че такива имоти не са от най-оборотните.

Между другото, интересно ми е какво толкова трудно има да влезеш и излезеш някъде БЕЗ да разместваш нищо. За да има видимо разместени неща, значи трябва солидно да бърникаш и после да не можеш да ги върнеш обратно.
Тя изобщо няма право да влиза, в договорът пише изрично че и е позволено само в наше присъствие. И да, то това е най-смешното. Ще ми влиза и чак ще размества. Така един път 2 седмици ни нямаше и аз въпреки че бях оставила апартаментът НАПЪЛНО и перфектно изчистен, се прибирам и имаше останки от нещо като бяла пудра/боя която се махна с мокра кърпичка долу на и около стъклените врати към хола. Майстори ли са минавали, какво са правили и какво по-точно беше това бялото НЕ ЗНАМ… но мога да се заклея че не е от нас.

Направих грешката да я оставя един път така в апартамента през деня (но с мое съгласие), защото искаше да смени част от дограмата. Доколкото разбрах, искала да смени дограмата долу в хола или нещо такова (което изобщо не трябваше и да позволя, защото нямаше нужда). И аз точно няколко часа преди това бях казала чао на баба ми, която дойде до нас да ни посети заедно с едно от кученцата което седи при нея (малък померан) и аз бях сложила памперс за него на горния и долния етаж за да не се наложи да чистя ако се изпикае. На горния етаж не бях подреждала или очаквала някой да минава и не бях изхвърлила още памперса там (тъй като кучето така или не се качи там и беше чист). Каза ми, че щяла "да седи тук долу на терасата и да наглежда майсторите" а на мен ми се наложи спешно да излезна..

Връщам се - гледам че са се разхождали НАВСЯКЪДЕ. Отворена вратата на кухнята, двете бани (има 3 и те уж ползваха само банята за гости) и тя започва са крещи и да ми вдига скандал че имало КУЧЕ а аз не съм могла да държа там куче. Учудвам се - да не е гледала в боклука?? Но не, тя ми вика "ако не беше памперса горе НЯМАШЕ И ДА РАЗБЕРА!". Толкова до гуша ми беше и вместо да споря с нея и обясних, че беше дошло за малко куче НА ГОСТИ и аз куче там не държа. После брокерата ми звъни и ми казва, че тя и е звъннала и вдигнала скандал. Че съм и била докарала там и живяла с куче (което не е вярно), че сега щяла да слага някакви камери (брокерката ми вика че е казала пред апартамента, не вътре) и не знам какво си.

И това беше на месец 2ри. Е наистина тогава съжалявам, че вече втори път се бях преместила в нов апартамент и не исках да си губя депозита/не ми се струваше да си заслужава самия стрес да се опитам да търся ново място. Ама изобщо до ден днешен не знам тя там горе какво изобщо е правила, защо ми беше влизала в кухнята и т.н. От тогава за нищо не я пускам вътре, само един път я викнах заради проблем с отоплението. Има СОТ, който не е включен и мисля просто да ги викна да го задействат и да започна да я включвам тази аларма без да и казвам кодът. Не съм наясно дали влиза сега да гледа и да проверява за куче или не, ама това НЕ Е нормално. Така че да, наемодатели луди всякакви има.

# 197
Кажете й че липсва сериозна сума пари и че ще уведомите полицията. Даже може да го направите!

# 198
  • Варна
Не бих съветвала бременна жена да влиза в такива филми и войни с хазяйката си, още повече че след такъв ход 99% ще последва "Изнасяйте се".
Като цяло ситуацията е отвратителна, но щом жената седи и търпи, значи изобщо не иска да се мести.

# 199
хм, и като ми каже изнасяй зависи от договора, ако има такъв де.

# 200
  • Варна
Какъвто и да е договорът, все ще има възможност за прекратяване с 1 месец предизвестие. За депозита може да си измисли, че няма да го върне зараду кучето. Иди доказвай после, че ти е било на гости само... Наемателката има нужда от спокойствие. Честно казано идеята с камерите не ми се струва чак толкова лоша, ако и тя има достъп до записите. Така ще се докаже хем, че няма куче, хем, че хазяйката влиза в тяхно отсъствие, ако продължи да го прави.

# 201
За депозита може да си измисли, че няма да го върне зараду кучето. Иди доказвай после, че ти е било на гости само...
Не, обратно, хазяйката трябва да докаже, че е имало куче. Не памперс от куче, а куче. И това в случай, че в договора писмено има забрана за домашни любимци. Иначе ако е на устна договорка, не мисля, че кучето е причина за прекратяване.

Ако има СОТ според мен най-лесния вариант е да се активира с новоизбран код. После като влезе - да се разправя със СОТаджийте , които би трябвало да пристигнат там. Щото де факто то си е взлом, нищо че е с ключ.

# 202
Само дето наемодателката не е нужно да има повод, за да изгони наемателката. В договора със сигурност има предизвестие - месец, два, без значение. Връчва ѝ предизвестието, което не е нужно да е обосновано с причина и това е - нова квартира, ново местене, нови разходи.

# 203
  • Варна
Soul Free, точно така. Казва - апартаментът ми трябва, детето се връща другия месец, търси си нова квартира. Напълно законно.

# 204
  • Sofia
Как са вашите договори? Симетрични ли са? Т.е. ако ви "изгонят" през първата година (за едногодишен договор) какво се случва с неустойката? При мен ми дължат един наем (колкото и аз). Така, че едно такова глезене за това, че бил си сменил наемателя ключа може в случая да е на стойност 2000лв и търсене на нов наемател. Приемайки, че всичко друго с наемателя е перфектно.

# 205
Рядко са такива договори.
Обикновено са в полза на наемодателя.

# 206
Договорите са такива каквито се направят, вероятно повечето са във вреда на наемателя, ама не са всички такива, особено за по-сериозни наеми.

# 207
Ако аз съм наемодател и ми започнеш с претенциите още от договора, ще дам имота си на следващия, който няма изисквания за клаузи в договора или други искания, с които не съм съгласна.
Още повече на клауза да дължа неустойка. Ами, че наемателят може да почне да прави какви ли не щуротии, само да го изгоня, после да предяви претенции за обезщетение......

Аз лично не бих ходила в жилището по никакъв повод, освен нещо спешно, разбира се, още по-малко при липсата на наемателя. Но много хора се притесняват как се стопанисва имота им и имат пълното право да го посещават с такава цел. Ако наемателят не е съгласен, може да сподели това и да се измисли подходящ и за двете страни вариант на посещение.

# 208
  • Варна
Че той договорът не е някаква математическа теорема. Може да се изготви всякак. Наемателите го четат и имат възможност да предложат промени по него. Когато и двете страни са съгласни, подписват. Ако не - следващия.

# 209
Как не се сетих, че само наемодателите диктуват и мислят договорите. Щяла да даде на следващия, а не се ли сети, че и аз ще отида на следващия апартамент?
Чак толкова коне с капаци на очите не вярвах, че има все още.
Това, ако е за нещо от сорта на гарсониера в Дружба  може..

Общи условия

Активация на акаунт