Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 173
  • 787
  •   1
Отговори
# 495
С климатици или без и тока също ще поскъпне. Да не мислиш, че това субсидиране от държавата ще е вечно? Не знам дали сте наясно, но Кирчо гори огромни пари от бюджета, за да поддържа нешата под контрол. Преди ковуд бяхме с 25% дълг, след тази война очаквам над 50-60% дълг. Държавата харчи пари като за последно. И според мен киро беше поставен точно сьтакава цел - да извърши много непопулярни действия и решения и да си тръгне оплют с пачка в джоба за Канада.

А на места където има хем парно хем климатици, топлофикация пак ще таксува люди пари за минаващи тръби.
Както казах и преди, европ е в слаба позиция. И го знае. Умишлено вкараха европа в рецесия. Тази зима путин ще ни постави на колене с газа като го спре и тогава европа ще капитолира. Цялата драма и война ще е била за нищо. Защото поне обикновения човек не печели нищо, но губи много.
Хич не съм оптимист за идните 18 месеца, европа вече е в рецесия и е въпрос на време безработицата да скочи и лихвите да ударят секирата на всички ни.

А за драми с парно под наем, не ми се мисли. Ще има наематели, които ще напомпат сметките над депозита и ще си тръгнат на пролет. Наемодателя ще започне да иска по 2-3 депозита вече. Драмата ще е пълна.

# 496
Днес чух, че петолевката била на доизживяване. Стреснах се, защото това говори за инфлация немалка...

Ще разпитам в теца за опцията да спра радиаорите в началото на сезона, наесен...нещо май се подаваше до тях...

# 497
И къде ги видя тези много апартаменти със стара дограма? Че аз като гледам отвън, жилищата БЕЗ сменена дограма са изключения и са предимно с вид на необитаеми.
Човешката психика е такава - вижда това, което иска да види.
Наемодателите инвестират в ремонт и обзавеждане според възможностите си. И според икономическата изгода. Нормално е наемателите да искат луксозен ремонт и обзавеждане с наем примерно 100 лв. Но ако това не е изгодно за наемодателите, няма да го получат. Или ще дадат повече пари, или ще живеят в по-мизерни условия. Отдаването под наем не е благотворителна дейност.

Тета, ако не сте на ежемесечно отчитане, можеш спокойно да не плащаш цял сезон, или да платиш за няколко месеца и след това да спреш и да чакаш изравнителната сметка. Лихви върху тези сметки не трябва да има, а и на съдия-изпълнител не могат да те дадат, защото няма окончателна изравнителна сметка (дължимата сума не е ясна по размер преди изравнителната сума). Лихви почват да се начисляват след изтичане на срока за плащане на изравнителната сметка, т.е. септември-октомври на следващата година.

# 498
Да, може да не се плаща, няма проблем, не те гонят..обаче ме притеснява накрая пак да не излезе височка сума и като е накуп, трудно се плащат пак....но ще го мисля.

# 499
Мен лично като собственик са ме тормозили от ТЕЦ-а за неплатени сметки. Има някаква такса от фактурата 2-3 лв, която като не плащаш, се начисляват лихви. Така като просрочиш 3 фактури и почват телефонния тормоз. Реално може да са 6 лв, но ако имат достатъчен ресурс пак могат да те осъдят.
А прогнозните сметки са по 150+ лева, ако наемателите ми не ги плащат и после имат изравнителна 400 лв+ 3 месеца по 150 лв, нали се сещаш кога ще чакам да ги платят. Точно никога. Който иска да си разрешава наемателите да не си плащат сметките, аз нямам намерение да им плащам после за топлото. Да, скъпо е, ама аз не съм виновна, че газът поскъпна двойно за 1 година.

# 500
Тета, ако наемателят плаща по фактурите, нямаш проблем. Въпросът ти беше, ако не се ползва парното, какво да правиш с текущите сметки, които са на база предходния отоплителен сезон. За този вариант ти отговорих.

.Който иска да си разрешава наемателите да не си плащат сметките, аз нямам намерение да им плащам после за топлото.

Пак ще кажа - моите наематели винаги са плащали консумативите на мен, а аз - на съответния монополист. Така съм си спокойна, че сметките са платени. А за ток и вода няма забавяне с месец назад, защото са ми плащали по показания на електромера и водомерите, а не по фактурите, които са за предходния месец.
С парното е най-добре, когато е ново жилище с ежемесечно отчитане. Тогава по фактурата е ясно, не е прогнозна сметка. При старото строителство това с ежемесечното отчитане по-скоро е рядкост.

# 501
  • София
За всички в София (може да има и за другите градове), които се притесняват за парното - сложете си топломери с дистанционно отчитане. Не са безкрайно скъпи - около 50 лева на брой за радиотопломер и малко на 100 лева за водормер с дистанционно отчитане. Поне на Техем цените са такива на уред и с включен монтаж. На Термокомплект са подобни.
За един стар тристаен с отделна кухня - 5 топломера (две стаи,хол, кухня и лира в банята) + 2 водомера (само за топлата вода, ако са два  щранга в апартамента) прави под 500 лева. Спокойствието си струва тази инвестиция, да не говоря, че отпада висенето за чакане на инкасатора и годишното изравняване.
Същото нещо го има и от ВиК-то за студената вода - водомер с дистанционно отчитане, но там цената е солена (към 460 лева за два водомера и модул) и не мисля  че си струва. А и не знам как се връзват с топлинния счетоводител.

# 502
Не е така.
Говорила съм с вик..при нас е неприложимо, нямат уред за отчитане на дистанц.водомери за стедена вода.
При теца е същата работа - сградната я смятат накрая, каква ми е файдата че са ми отчели този месец- без да сметнат сградната, фактурата пак няма да ми е реална.

# 503
  • София
Не съм говорила конкретно с фирмата при нас, но знам, че инкасаторката минава само през тези, които нямаме радиоуреди (за парното). Не виждам какъв е проблемът да се смени и общият топломер на входа/сградата с дистанционен.

# 504
Аз говоря само за парното, не за топла вода от теца - такава няма при нас.  Както и да е....

Въпросът беше че едва след изравняването лятото, мога да науча реалната си сметка!

# 505
  • София
А много от имотите са с дограма на 40-50 години и парното ще е колкото наема много скоро, а нали пак повечето не искат да влагат нито лев в ремонти.
По-скоро е обратното! Някои наематели ще идат на 100лв по-нисък наем, и 200лв по-високи сметки (средно на година). Отделно, че в единия случай обзавеждането и апартамента са нови, в другия на 30 години.
При новите апартаменти с изолация сметките са супер ниски. Аз имам южни апартаменти с климатици, разликата между летните и зимните месеци е 200-250 лв на година. А масово хората дават по 300 на месец за отопление.

# 506
За всички в София (може да има и за другите градове), които се притесняват за парното - сложете си топломери с дистанционно отчитане. Не са безкрайно скъпи - около 50 лева на брой за радиотопломер и малко на 100 лева за водормер с дистанционно отчитане. Поне на Техем цените са такива на уред и с включен монтаж. На Термокомплект са подобни.
За един стар тристаен с отделна кухня - 5 топломера (две стаи,хол, кухня и лира в банята) + 2 водомера (само за топлата вода, ако са два  щранга в апартамента) прави под 500 лева. Спокойствието си струва тази инвестиция, да не говоря, че отпада висенето за чакане на инкасатора и годишното изравняване.
Същото нещо го има и от ВиК-то за студената вода - водомер с дистанционно отчитане, но там цената е солена (към 460 лева за два водомера и модул) и не мисля  че си струва. А и не знам как се връзват с топлинния счетоводител.
Това и аз мислех, че е така. Инвестирах в нови уреди, но сметките все още са прогнозни. За да е ежемесечно отчитането дистанционно , трябва на цялата сграда всички топли водомери+топломери да са дистанционни. Имаме апартамент в друга нова  сграда, в която топломерите са дистанционни, а водомерите не са - е, и там е на прогнозна база.

# 507
За всички в София (може да има и за другите градове), които се притесняват за парното - сложете си топломери с дистанционно отчитане.

Само да кажа, кратко, защото си има отделна тема за Топлофикация

Скрит текст:
Всички обекти в сградата (жилища, ателиета, магазини и т.н.) трябва да са с уреди с дистанционно отчитане и да има решение на Етажната собственост за минаване към ежемесечен отчет. Това второто е, защото при ежемесечен отчет таксите за топлинните счетоводители са по-високи. Ако не отчетат всички обекти, няма как да направят разпределението, т.е. ако само част от собствениците са с уреди с дистанционно отчитане, няма как да се прави ежемесечен отчет.
Много-малко, имам съседка, която е със 7-8 радиатора и 1 водомер за топла вода. Не я виждам как ще извади пари за дистанционни уреди за всички радиатори.

# 508
  • София
Благодаря, тия неща с дребния текст не ги знаех.
Така или иначе топломерите трябва да се сменят и то, ако вярвам на бележката лепната на входа вече слагат задължително само дистанционни. Щеш-не щеш - купуваш радиоуреди като им изтече 10-годишният срок на сегашните.

# 509
  • София
Калин, това за София ли са наеми?
Моя еднопространствен в София е на 450. Много ми се виждат 600 за една стая.

Наблюденията са ми от няколко ФБ групи. Там цените на еднопространствените апартаменти започват от 520лв, като това са цени за ЕПК и обикновенно или локацията или обзавеждането не е ОК.
Всичко хубаво се предлага на по-висока цена.
Реално новите еднопространствени апартаменти надскочиха по цена класическите гарсониери.

Общи условия

Активация на акаунт