Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 298
  • 787
  •   1
Отговори
# 105
Не ме разбрахте предполагам... Всеки месец им се искат пари за сметките. Обикновено за сходни суми, всеки знае, че играят по време на Коледа и лятната ваканция. Какво толкова като им се поиска м.април за такса смет , м.август за профилактика за климатик и м. октомври за газов котел щом имат уговорка?
Уредите ги ползват срещу наемната цена, но хората, които не са заложили в нея профилактиката им, не е престъпление да искат отделно заплащанeто на таксите. Да не говорим, че цените растат и таксите се променят. Ако имате договор за година и в него те влизат е едно, ама ако е за 5 г са загуби за Вас.

Никой не твърди, че като ни скимне и звъним на наемателите за 5 или 10 лв.

По спомен питането отначало беше кой е редно да плаща и се почна дискусията!

Ами ако сте наемодател и според Вас е редно да го плаща наемателят, казвате му при огледа, че имотът върви с тези и тези разходи и ако му изнася той приема, ако не - търси друг имот Simple Smile

Последна редакция: чт, 24 мар 2022, 10:09 от drago_2008

# 106
Всеки сам си "преценя", но имайте предвид, че е много грозно да кажеш наемът ти е 500 лв, обаче трябва да плащаш още 10 лв за това и 15 лв за онова и 17,50 лв за онова и 0,30 лв за бла бла месечно, плюс годишно  ще плащаш 50 лв профилактика на това и 89,99 профилактика на онова и т.н.
Всеки сам си преценя само ако е единственият апартамент даващ се под наем в квартала. Ако този до вашия се отдава под наем само за тия 500лв без ония още още и още, кой мислите ще избере наемателя? 😉

# 107
  • Варна
Разбира се, че всичко се казва още при огледа. Ако ги устройва, всичко се описва в договор и се подписват.
На моите съм им казала да плащат всичко в Изи пей с телефонния ми номер. Всичко ми е вкарано в профила там - абонатните номера за тока, за водата и за таксата за входа. Там сме с частен домоуправител. Знаят си, че таксата е 13 лв на месец и си я плащат редовно. Интернет си прекараха сами, договорът си е техен и си го плащат те. Такса БО плащам аз, но е калкулирана в наема. Част от уредите са нови и в гаранция, а останалите отдавна са си избили парите, така че сме се разбрали ако нещо се развали, аз поемам ремонта. Калкулирала съм си и някакъв процент амортизация на цялото обзавеждане, така че да ми остава някаква чиста сума, която ме устройва.

Eфибуш, ти от къде знаеш собственика на съседния имот какво си е калкулирал в наема? Основата на наема е съобразена със средните цени на пазара и от там нататък да, точно аз си преценявам кое и как да сметна. Който иска, да наема съседния имот. За моя ще се появи друг кандидат. Щом успях да отдам за 3 дни, значи правилно съм си направила сметките. Хубавите и адекватно оценени имоти не остават празни.

# 108
Както наемателите си избират кой апартамент да наемат, така и наемодателите си избират какъв наем и допълнителни разходи да сложат и с кой наемател да сключат договор, ако има съгласие между страните за условията по договора.

# 109
  • София
Различни хора сме и всеки има собствена представа за "нормално". Аз предпочитам да са ми точни и чисти сметките, да знам какво точно влиза и какво не в тях. Другото винаги ми изглежда малко орташка работа. Друг иска да му кажат ХХХ лева, да ги даде и да не го занимават повече. В крайна сметка всичко е въпрос на договорка между страните.

# 110
Румка, съвсем резонно е за мен желанието да продадеш имота в който наемателите се сменят през 6 - 10 месеца. Когато давах едно жилище под наем в града в който живях много не подбирах наемателите и те стояха година, че и по няколко месеца. Е, тежеше ми че след всеки следваше основно почистване. Но за мен важното беше да е зает. Преместих се в друг далечен град и познайте - на петия месец обявих жилището за продажба. Разбрах, че от разстояние трудно се управлява имот. И на теб явно куража ти е свършил. Появяват се проблеми и трябва бърза реакция, а не мога да шофирам, а и не се очертава скоро??? да си купя въртолет,

# 111
От моят личен опит да споделя, че винаги гледам реални цени за локацията и всичко е вътре, никога не са ме питали какво се включва наема. Но пък чужденци са ме питали дали таксите за чистене са вътре, но аз не ги включвам, а сме се разбрали да ги плащам на 6м и те ми ги дават. Иначе абсолютно всички сметки винаги ги плащам аз с ипей и после пращам снимка на сметките и заедно с наемите ми се плаща общо.

# 112
Да раздвижа малко темата с въпрос, какво мислите за Airbnb предвид отпадането на Ковид мерките в Бг и Европа? На финал сме с довършителните дейности на двустаен апартамент и почвам да обмислям идеята, кое ще ми е по-рентабилно- дългосрочен наем или Airbnb. Някой може ли да сподели опит с управлението на такъв имот. Сам или чрез фирма се е занимавал. Ако има добри препоръки за такава фирма най-добре. Всичко, което може да споделите, и предимства, и недостатъци, ще ми е полезно за решението.

# 113
Е ти ако нааирбнб плащаш 20%, ако плащаш и за почистване и за менажираща фирма, къде ще ти излезе печалбата? Плюс това мисля че се обзавеждат по съвсем различен начин.

# 114
Гого, какви са условията на менажиращата фирма? Дай някое име да потърся поне в Гугъл, ако ги има изкарани. Или най-добре фирмата, с която си работил щом споделяш от собствен опит, че не си заслужава.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 19:22 от Kölsches Mädel

# 115
Имах такъв имот, сега е с дългосрочен наемател. В София на центъра. Фирмата е един младеж, с.юного високо самочувствие, дето все гледа да ни накара да се съгласим на ниска цена, за да си взема процента. Не направи нищо за оптимизирането, сменяше чистещите фирми, и в резултат нашите скъпи чаршафи изчезнаха. Имаше оплаквания на моменти за чистотата, ама според него все клиентите бяха мрънкливи. И това го е имало, но и чистенето имаше недостатъци. Забравих как се казваше фирмата му. В началото се опитваше да ни вземе процент комисионна върху цялата сума, вкчитешно върху комисионната на. Платформата. 😀 Но поставих въпроса рязко, и взе да приспада чуждата комисионна, и тогава да начислява своята. Не бях много доволна, обаче стояхме, защото имаше перфектен изказ на английски, и им отговаряше моментално на запитванията. Повтарящи се клиенти сме имали 1 или 2 пъти. Напливът е основно летния сезон. За 100 и няколко кв.м. на центъра на София сме докарвали до 3500 чисто на месец. В другите месеци, е било по-малко. Като цяло, е по-доходоносно от дългосрочното отдаване. Обаче сега измислиха някакви глупости с регулациите, и трябва да си помисля много внимателно дали ми се занимава.

# 116
Здравейте. По определени причини търся малко жилище под наем около Токуда до Нова Година. Ще прииждам често в София и за по няколко дни, та хотел не ми е опция, защото искам да си оставя някои вещи, а не да ги пренасям постоянно. Знам, че краткосточното не привлича наемодателите, но пък с питане и до Рим се стигало, та... ако ьнаете подобен имот - моля да ми пишете.

# 117
  • Варна
.....За 100 и няколко кв.м. на центъра на София сме докарвали до 3500 чисто на месец. ....
Това като чист доход след приспадане на таксата за управление и комисионата на сайта ли?

# 118
До нас има едно БНБ.Е, не изключват денонощно лампите на балкона, ама явно върви добре щом толкова ток харчат.Иначе не бих разрешила ако ме питат.

# 119
Аз винаги ползвам AirBnB и съм обмислял и проучвал въпроса да давам под наем и мисля ,че трябва да започнете с няколко въпроса:
1. Локацията на апартамента какъв тип туристи привлича?
2. Колко е голям апартамента, тоест целева група клиенти( двойки, семейства с деца , приятели)
3. Отговорите на точки 1 и 2 ще определят ценовият клас и обзавеждането.
4. Комуникацията и чистотата са основни в този тип бизнеси. Трябва да може да сте на разположение по голямата част от деня.

Аз бих започнал с преглед на съществуващи оферти в Аир бнб и Букингс около апартамента , който искате да давате и да проверите колко са заети и какъв ценови клас са.

Общи условия

Активация на акаунт