Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 260
  • 787
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Като казах “следващия” имах предвид и двете страни. Умишлено не уточних нито едните, нито другите. Била съм наемател 10 години. Сега съм наемодател. Всичко е двупосочно и това е чудесно. Свободен пазар.

# 211
Като казах “следващия” имах предвид и двете страни. Умишлено не уточних нито едните, нито другите. Била съм наемател 10 години. Сега съм наемодател. Всичко е двупосочно и това е чудесно. Свободен пазар.
ок

аз също съм от над 15 години от двете страни

# 212
  • София
Не, няма как тя да ми даде пари ако ме "изгони" но според нашия договор тя изобщо няма как да ме изгони докато не мине първата година (само ако АЗ наруша договорът, което не се е случвало). А аз си губя депозита автоматично ако си тръгна по-рано от първата година. След това с едномесечното предизвестие би трябвало тя да ми върне депозита, при положение че нищо не съм развалила там. И да, винаги и плащам на време (даже и по-рано). Иначе пак казвам, по договор също тя няма правото да бъде там без мое присъствие докато си плащам наема.

# 213
Само дето наемодателката не е нужно да има повод, за да изгони наемателката.
Ако наистина е така (не знам дали е), тогава законодателството има нужда от спешна поправка.

С риск пак да влезем в режим "ама то в чужбина не е така" - което много хора ги дразни, но според мен е полезно да се сравнява положението в БГ с това в по-развити пазари, за да си сверим часовника - конкретно в Германия определено ИМА нужда от причина, за да се прекрати един договор за наем от страна на наемодателя. Ако наемателят е изряден, наемодателят може да прекрати само по определени причини, които са изчерпателно изброени в закона. Т.е. само по тези и никои други. "Наемателят не ме кефи" не е сред изброените причини. Държането на домашни любимци може да е причина за прекратяване, АКО е изрично забранено в договора - в този случай просто наемателят не е изправна страна, ако наруши забраната. Неободимостта собственика да ползва имота за лични нужди разбира се е валидна причина, но за нея има отделни срокове за предизвестие (мисля че 6 месеца) независимо от уговореното в договора. И трябва наистина да докаже, че са налице обстоятелства, поради които му трябва жилището, а не просто да каже 5 празни приказки. Също така договорът зс наем остава валиден дори да се продаде жилището. Новият собственик става правоприемник на договора и НЯМА право да го прекрати освен по същите причини като предния собственик. Което всъщност е плюс за новия собственик, ако купува с цел инвестиция, защото придобива директно със все наемателя.

Като цяло отношенията са силно асиметрични, в полза на наемателя. На практика ако си плаща наема, ако няма оплаквания от съседи и ако върне жилището както го е получил, не можеш да го изхвърлиш по никакъв начин. Дори да се стигне до съд, съдилищата са силно про-наемателски.

# 214
Иписаното важи за кажи речи всички могла и страни в Европа, не само за Германия.

Ама ние нали сме най-умните, всеки си измисля разни нещица, ама накрая има рев от едната или другата страна и чудене защо така стана.

# 215
В България кой наемател е предел и жилището във вида в който го е получил да има място на сравнение? Питам си..... просто така защото в момента се занимавам с майстори бояджии , ЕЛ и ВИК  дето ми пилят нервите.   

# 216
Аз съм имала наематели, които издават имота във вида, в който са го приели. Даже в този или в друг форум беше се напълнило със скандализирани потребители - как можело да искам да ми върнат стените бели примерно. Ами, ако си искат депозита, изпълняват договора Simple Smile

За горния казус - много ми е странно това непрекъснато влизане в имота, а също и непрекъснатото уведомяване на наемодателите кога се пътува, кога не знам какво. Аз тези, с които сме в един вход никога не съм знаела кога пътуват, какво остава за други.

# 217
Даже в този или в друг форум беше се напълнило със скандализирани потребители - как можело да искам да ми върнат стените бели примерно. Ами, ако си искат депозита, изпълняват договора Simple Smile
Ами не е задължително да ги върнат бели, за да си спазят договора. Реално на теб ти е все тая какви са стените - интересува ги следващите наематели.

Когато за последен път (и всъщност единствен път) търсих жилище под наем, още на огледа казах, че искам да си боядисам стените в различни цветове, така че няма смисъл предния наемател да си играе да ги боядисва бели, след като аз после ще сложа друга боя отгоре. Разбрахме се в замяна да ми остави печката (която наемателя си беше купил сам, но не му трябваше, а по принцип е длъжен да си я вземе със себе си, за да остави жилището както го е намерил). Така че направихме перфектен дийл, хем той не се занимава нито да боядисва, нито да мъкне печка, хем аз съм на кяр една печка на цената на 3 кофи боя.

Всичко това стана изцяло без участието на наемодателката, тя беше там само на първата среща и като видя, че ние си се пазарим директно един с друг, каза - оправяйте се, мен не ме вълнува какво ще се разберете, стига да няма претенции от едната и от другата страна.
За горния казус - много ми е странно това непрекъснато влизане в имота
Тъй, и като наемодател как предлагаш да се процедира в такъв случай? Щото както виждаш не само наемателите правят цигании...

# 218
Напротив, задължително е да ми върнат стените бели Wink Пък кой какви цветове и форми харесва - не е мой проблем. Ясно съм поставила условията си още в началото, а това, че има хора, които първо казват "да, съгласен съм" и после "ама защо сега така"... си е за тях.

# 219
Ти май не си прочела много внимателно какво написах...

# 220
Аз пък, след като се напатих от боядисване от наематели с гаден като качество и цвят латекс, ако някой ден пак давам под наем, ще впиша условие за съгласие от моя страна с цвета и задължително да е посочена от мен марка.
Писала съм го няколко пъти - отмиването на латекса почти ме съсипа, сама го правих, няма майстор на света, който да се съгласи да го направи това упражнение. Ако не бях мила аз, трябваше да мина на вариант нова шпакловка, защото от гадния латекс стените приличаха на такива без шпакловка, само на вароциментова замазка, т.е. грапави.

Не харесвам бялото по принцип, така че не съм убедена, че ще боядисам в бяло дори за наематели.

# 221
Мандаринке, може би тъп въпрос, но наистина не разбирам... ако жилището е трайно с цел отдаване под наем, какво по дяволите те бОли какъв цвят са стените? Това се опитах да обясня и предния коментар, но явно остана неразбрано...

Забелязвам, че поне в този форум масово наемодателите искат хем да получават наем, хем жилището да е "като за тях си". Което е някаква шизофрения... Един вид всеки момент да можеш от днеска за утре да се нанесеш. Като си рентиер, жилищата са твои, но не са за тебе. Съответно няма нужда да ти харесват на тебе, а на следващия наемател. Ако при предаването двамата наематели се разберат кой какво да прави, и те са ОК помежду си, теб кво те бърка цветове, марки, грапавини, ала бала? Ти искаш да си вземаш наема и да нямаш ядове.

Един хубав ден ако наистина ти потрябва на тебе, тогава си го лъскай, пребоядисвай, полирай, както ти харесва.

# 222
  • Sofia
Тук се беше коментирало, че бял/светъл цвят най-лесно се отдава според брокерите. Така, че ако някой си боядиса в лай___ зелено след това ще трябва да се върне в оригиналния му вид, ако иска наемодателя някога повече да може да отдаде този апапртамент Grinning

# 223
Като си рентиер, жилищата са твои, но не са за тебе. Съответно няма нужда да ти харесват на тебе, а на следващия наемател.
Пазарът го налага когато е в полза на наемателите и наемодателите са тези, дето трябва да угаждат и да се нагаждат, че да привлекат нещо. Иначе си остава баш за тях си апартаментчето.

# 224
Че той договорът не е някаква математическа теорема. Може да се изготви всякак. Наемателите го четат и имат възможност да предложат промени по него. Когато и двете страни са съгласни, подписват. Ако не - следващия.
по принцип е така, но дописването на нещо в един договор, може да измени смисъла на друго (ако мога така нелепо да го обясня, по-добре договорът да е написан от адвокат  и да не се пипа много много).
Аз като наемодател, правя само незначителни корекции.

Общи условия

Активация на акаунт