Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 26

• 37 135
  • 787
  •   1
Отговори
# 615
Ако наемът е малък, 10% ще им стигнат ли на фирмата? 30-40-50 лв..малко ми се виждат...но признавам не съм запозната.

Вариант за Фани е да взема двоен депозит, и при първа просрочена сметка да гони неизрядния наемател. С депозита покрива сметките. Така няма да се натрупват големи и много сметки.

# 616
  • Бургас
Това за двойния депозит го пропуснах. Всичките ми жилища са с двоен депозит.
Фани, аз неслучайно написах "читав брокер". Разбирам, че е било върволица у вас от брокери на наематели. Или намери свой, или чрез фирма за управление.
Аз мога да споделя на лични контакт на моята брокерка в София. Те се занимават и с управление.
Една фирма съм чувала само - управление.бг, но много се оплакват от нея и наематели, и наемодатели.

# 617
  • София
Ако наемът е малък, 10% ще им стигнат ли на фирмата? 30-40-50 лв..малко ми се виждат...но признавам не съм запозната.

Такива бяха условията, които бяха публикували, не са поставяли долна граница за стойност на наема.
Както и да е, в този случай си струва да се консултира с такава фирма и те ще й обяснят как стоят нещата. Доста често се ползват от хора които живеят в чужбина, а отдават имоти тук. Но нямам преки наблюдения.

# 618
ние купувахме ап с управление.бг, те са и брокери
мн съм доволна, нищо общо с блейките, които ни разхождаха из неинтересуващи ни квартали или с другите блейки, които като се качат на етажа и не знаят кой точно ап продават
за наеми не знам как са, но си трябва твърда ръка, нормално е да има недоволни

# 619
Фани, с наемателите е въпрос и на късмет, и на проучване. Досега не съм имала лоши наематели, всичките са от фейсбук - групи, което ми е дало възможност поне донякъде да видя профила. Жилището ми е малко и е подходящо за двойка или за сам човек. Досега винаги са били млади хора. Обаче избягвам няколко групи: прекалено самоуверените, арогантните, неграмотните, прекалено взискателните, чужденците, отворковците, на които всичко им е ясно... Въобще, има ли някоя характерова черта, която ярко изпъква, ми е ясно, че не сме един за друг.
И аз съм кротък и хрисим човек. Над 10 години ежедневно ми се налагаше да ръководят над 50 "тираджии". Спрявях се някак. Така и с наемателите. На огледите и да има хахо-хохи, пак така през усмивка съм си казвала, че наемът ми трябва навреме, че не допускам забавяне и ако се случи, ще ни се наложи да се разделим.
Преди година видях едни хора около блока, сториха ми се свестни, заговорих ги, предложих им помощ да си наемат апартамент в блока (в нашия блок се дават много). Скоро се видях със собственика на апартамента, който наеха - доволен е, плащат си навреме и държат чисто.

Относно наема: засега няма да го вдигам, просто, защото не ми се занимава с разговори. Доволна съм от настоящия. Не мисля, че би напуснал заради 10 процента увеличение, още повече, че си нае и гараж в района.
Обаче, ако реши да се изнася по каквато и да е причина, ще обявя наем с около +100 лв. над сегашния, а депозитът със сигурност ще бъде двоен, предвид високите сметки за ток и парно.

# 620
Фанфанито, казвала съм и преди - не се сприятелявам с наематели, никога. Не се държа като турук, като се видим, но съм дистанцирана. Да е ясно - имаме бизнес отношения, не приятелски. За съжаление, наемателите бързо усещат (като децата) кой хазяин е "мека Мара" и се почва - искам/не искам/сложете/махнете това или онова от обзавеждането и сега не мога/шефът не ни е превел заплатите/този месец трябваше да платя/купя нещо си друго, та ще се забавя с наема, нали няма проблем?. Като се опъна за отсрочка на плащането или поне очевидно студено се съглася, но с малко 2-3-5 дни, на наемателите им става ясно, че не могат да въртят този номер постоянно. И или се вземат в ръце и повече не се пробват, или напускат. Дори и да напуснат, предсрочно, за мен е по-добре така, отколкото да се гоним и преследваме с месеци, всеки месец.
Ако имаш възможност, повери контакта с наемателите на мъж, респектиращ, който да показва, че номера няма да минат.

# 621
  • София
Фани, явно проблемът е в брокера ти основно. Вярно, че има умели измамници, но те са по-скоро изключение. Опитен брокер умее да отсява неподходящите. И на мен ми се струва, че бих разпознала почти винаги потенциално проблемен наемател още при първа среща. Да не казвам голяма дума де, но някак личи кой какъв човек е.

Отказвали сме на потенциално много симпатични кандидати заради дребни наглед неща. Една служителка в банка например, която съм сигурна, че щеше да поддържа педантично чисто и изрядно, разговаряйки с мъжа ми за разни промени в договора изтърси "Ама Вие да не сте адвокат?" с толкова разочарован и високомерен тон, че веднага и двамата я отхвърлихме само заради отношението и очевидните предразсъдъци, които има. Това си беше сигнал за проблеми не със самото обитаване и поддръжка на жилището, а за отношенията ни въобще. Знам, че може и да звучи прекалено, но има невербална комуникация, която категорично вярвам, че казва повече от думите. Жестове, интонация, погледи...

Защото за мен, като наемодател (била съм и наемател също), най-важно е доверието и някак да сме на една вълна като манталитет, ценностна система и т.н. Вярно, това прави търсенето на наематели по-трудно, но спестява главоболия и пари.

В друг случай, много харесах един младеж, но след като си тръгна от огледа, брокерката ми ми каза не, не става. Видяла го да си гаси цигарата, точно преди да се срещнат и да го доведе на оглед, а изрично бяхме казали, че не искаме пушачи. Може би би бил страшно съвестен, нищо че е пушач. Може би ги отказва в момента. Може би никога не би запалил в апартамента, а само навън, но самият факт, че скрива, че е пушач е червена лампа. Може би, ако беше казал, че е пушач, но никога не пуши вътре и т.н. щяхме да помислим.
Ей такива дребни неща.

Може и да прекалявам, но за момента поне не мога да се оплача от наематели и си мисля, че до голяма степен е заради това, че съм ги харесала като хора. Дано не бъркам де, но при всички случаи един добър брокер ще ти е от полза.

# 622
  • София
Отказвали сме на потенциално много симпатични кандидати заради дребни наглед неща. Една служителка в банка например, която съм сигурна, че щеше да поддържа педантично чисто и изрядно, разговаряйки с мъжа ми за разни промени в договора изтърси "Ама Вие да не сте адвокат?" с толкова разочарован и високомерен тон, че веднага и двамата я отхвърлихме само заради отношението и очевидните предразсъдъци, които има. Това си беше сигнал за проблеми не със самото обитаване и поддръжка на жилището, а за отношенията ни въобще. Знам, че може и да звучи прекалено, но има невербална комуникация, която категорично вярвам, че казва повече от думите. Жестове, интонация, погледи...

Защото за мен, като наемодател (била съм и наемател също), най-важно е доверието и някак да сме на една вълна като манталитет, ценностна система и т.н. Вярно, това прави търсенето на наематели по-трудно, но спестява главоболия и пари.
Принципно и аз съм така. Но може би не толкова крайно.
Любопитно ми е с какви точно думи им отказвате, когато са лице в лице с вас в апартамента.
Например този случай с банковата служителка.
Някак не върви да им кажеш "не ми харесваш нещо".
Е, като сте 2ма, както е вашия случай, може да кажете "ще го обсъдим помежду си".
Аз понякога и като съм сам го казвам "ще го обсъдя".
И някой нахален брокер "Ама С КОГО по-точно ще го обсъдите".
Казвам "това е моя работа".
Не питам за случаи, когато хората са разбрани и приемат отказа.
Има случаи, когато до безкрай де кандърдисват и придумват да го вземат.
"Ама защо не щеш, ама защо ще отлагаш. Нали ти е за даване? "

Иначе, с годините и аз съм се научил да отсявам (да чукна на дърво).
Явяват се периодично проблемни, но бързо си тръгват, и без поражения.

# 623

Принципно и аз съм така. Но може би не толкова крайно.
Любопитно ми е с какви точно думи им отказвате, когато са лице в лице с вас в апартамента.
Например този случай с банковата служителка.
Някак не върви да им кажеш "не ми харесваш нещо".
Е, като сте 2ма, както е вашия случай, може да кажете "ще го обсъдим помежду си".
Аз понякога и като съм сам го казвам "ще го обсъдя".
И някой нахален брокер "Ама С КОГО по-точно ще го обсъдите".
Казвам "това е моя работа".
Не питам за случаи, когато хората са разбрани и приемат отказа.
Има случаи, когато до безкрай де кандърдисват и придумват да го вземат.
"Ама защо не щеш, ама защо ще отлагаш. Нали ти е за даване? "

Иначе, с годините и аз съм се научил да отсявам (да чукна на дърво).
Явяват се периодично проблемни, но бързо си тръгват, и без поражения.
Отказвала съм неведнъж с просто: "Имам насрочени още огледи. Като приключа с тях, ще взема решение. "

# 624
По-малко обяснения е по-добре. Казвам "до края на деня има още два огледа" и това е. Спомням си за един кандидат, не помня с каква професия, като започна "тук ще избия тази стена, за да еди какво си, там друго" - какво да му обяснявам, най-много да агресира, ако усети къде му е грешката.

# 625
  • София
Танграта, когато отдавах, още в началото казвах, че ще се обадя до два или три дни, защото имам още огледи и трябва да избера. Имала съм случай с един свръхнагъл брокер, когото се наложи да блокирам, заради точно такова пресиране "Ама защо? Ама те са свестни! Ама вие сега, как така няма да им го дадете?" след като му се обадих, че неговите клиенти не са моите хора. После и от телефон на негова колежка ми звъня. Добре, че списъците за блокиране може да са дълги. Но това е един брокер само. Другите са го приемали нормално.

# 626
Определено през последните месеци наблюдавам за София, ако не намаляне, то застой в цени наеми на реални обяви от частни лица директно.
Преди 1-2 г наем под 700 лв беше мираж, сега има доста за 600-700, базово обзавеждане от последните 10 г.
От много време съм видяла, че реална ситуацията не е в imot.bg и агенции.

# 627
Стария ми хазайн пусна точно преди два дни двустаен в Младост 1А, приличен в сграда на 10-на години пред мен е само парк на ХМС-то. Сградата е един от четирите блока  с бариерата на Ахматова.

Цената е 600лв, толкова му иска от Ковид до днес. Преди 5 години искаше 700лв и беше супер цена за тогава.

# 628
  • Варна
В предните мнения другите потребители го казаха - не може панелка и НС да са на една цена. И сравниха - панелката 700, НС 1000+, тоест НС близо 50% по-скъпо. Реално в момента разликата не е такава, а е между 10 и 20% в Овча конкретно (500 панелка, 600 НС, което не е и толкова ново).

Бях почти 10 години под наем и смених доста квартири, 90% от колегите ми - също. Нито аз, нито някой от тях някога се е интересувал от типа строителство - нс, панел, епк, тухла, гредоред.... Всеки гледа цена, локация и състояние. Едно жилище се наема средно за от 2 до към да речем 5 години. Наемателят не го купува, че да му е важно колко и как ще се амортизира и дали няма да се напука при земетресение примерно. Дори изложение рядко се взима под внимание. Някои отбягват партер заради сигурността и последен етаж заради по-трудното отопление, но пак е "според зависи", защото не знаеш на каква дограма ще попаднеш примерно. А и ако всичко друго е чудесно, последен етаж и северно изложение лесно се преглъщат, за сметка на други удобства. Квартирата е просто спирка по пътя...
Накратко - наемателите не се интересуват от типа строителство, че да се определя от това цената. Даже във Варна почти няма разлика в продажната цена на сходни апартаменти от двата вида. Това за мен е по-странно, но явно има купувачи. И аз да имам панелка за продан, и аз ще я пусна на цена на НС, щом има желаещи.
Та абсурдно е някой да очаква с 50% по-нисък наем заради това, че гарсониерата била панелка.
Абсурдно е и да се рови в родословното дърво на наемодателя и да се смята коя баба кога и за колко е купила жилището и кой внук колко дал после за ремонт. Всеки нормален човек си преследва интереса. Ако ще и от зрънчо да му се е паднал апартамента, пак наемът ще е пазарен и в това няма нищо осъдително.

# 629
Всеки нормален човек си преследва интереса. Ако ще и от зрънчо да му се е паднал апартамента, пак наемът ще е пазарен и в това няма нищо осъдително.

Точно!

Общи условия

Активация на акаунт