ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 7

• 44 035
  • 726
  •   1
Отговори
# 165
  • София
няма да предлагам да ги съберем - моят готвач и твоята спортистка, че ще сме като в народната
О, не в никакъв случай. Не мога да ви причиня такова чудо като моята дъщеря. Както казва баща й, един ден когато заживее с някой, ще ни я върне още в гаранционния срок 😁
Е, Маги, кой като теб, градския транспорт днес е на твое разположение. Стискаме палци на каката 🤞
aunt Ogg, браво и на твоя младеж. Още няколко години и може да участва в някое от кулинарните предавания. Тъкмо и опит ще по натрупа.
Десем, и твоята девойка като и моята. Ако не й е приготвена манджата или закуската ще седи гладна, но няма да си направи ( мързела е по - голям от глада) Брат й, ако не му харесва сготвеното отива пазарува си и си приготвя. Понякога, когато сестра му не го е ядосала прави и на нея.
За рязането на лук, откакто съм с лещи и не усещам лютивината. Дори няколко години след като започнах да ги нося споделих с ММ и той ме "светна", че причината не е в лука, а м лещите.

# 166
  • София
писах ли, че бейлиса свърши преди месец?
Wink

Колет ли да изпратим, или да дойдем за лична доставка - мисля, че ще се намерят много желаещи Kissing Heart

"пор парясник" - това е лафът на годината за мен Joy

# 167
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не е мой. харесала съм го отнякъде защото описва точно това, което заварвам в стаята му сутрин и по всяко време на деня.
за да не го виждам, Горинич затваря вратата и се получава порската съставка. Simple Smile

# 168
Малко странен въпрос ако позволите: На текущата възраст 14-15г от какво се вълнуват децата, за какво си говорят с приятели, какво правят когато са с приятелите си? Тинейджърите на тяхната възраст имат ли форум подобен на БГ мама? Опитвам се да насърча младежа да потърси общуване с връстници онлайн или чрез вайбър/телефон, но отказва да опита защото не знае от какво се интересуват и за какво си говорят децата на неговата възраст. Страх го е, че няма да намери допирни точки с връстниците си и ще бъде отхвърлен и затова предпочита изобщо да не опитва. Но във времето на интернет и мобилните телефони е направо грехота да не пробва и се чудя как да му помогна да се престраши. Може би малко предварителна информация ще му помогне да се информира за важните за връстниците му неща и да се опита да завърже познанство поне анонимно, ако има форум за тинейджъри. Извинявам се за тези въпроси, които навлизат в зоната, която тинейджърите пазят от родителите си, но ако все пак имате някаква представа ще ми помогне да споделите. Момичетата и момчетата на тази възраст съумяват ли да бъдат просто приятели или за да общуват трябва да са романтично привлечени?

# 169
  • София
Рори72, моят син общува в инстаграм. Но, доколкото знам, с познати. С класа и старата тайфа си имат отделни групи във вайбър и май инстаграм. Иначе с непознати от цял свят играе на някаква игра, но не й знам името. С някои от тях поддържат връзка пак в инстаграм. В компанията му има и момичета, разбират се. Някои в компанията са двойки, помагат на младежите да им организазират изненади за рождените дни. Докато позволяваше времето, си правеха екскурзии около София.
С непознати си е контактувал във фейса и то по повод на "кариерата" на брат му - разни треньори се свързваха с него, за да поискат наши координати за връзка.
Не знам дали има форум за тях, той не се и интересува. Може би, ако изпитва влечение към футбол, баскетбол, би могъл да излезе на някое близко игрище и така да се запознае с младежи със сходни интереси, с които да пренесе общуването и онлайн.

# 170
  • София
Момичетата и момчетата на тази възраст съумяват ли да бъдат просто приятели или за да общуват трябва да са романтично привлечени?
Според мен си зависи от детето. Моето все още не се е отракало дотолкова, че да е намесен романтичният момент, като фактор за приятелство/общуване. За него е важно човекът, с когото общува да има сходни интереси с него. Но от друга страна приема всички за потенциални приятели без значение пол, години, цвят на кожата, височина, килограми и пр. Единственото нещо, което категорично го отблъсква е грубото, селяндурско поведение и подобни екземпляри ги заобикаля отдалеч.
Темите, които го вълнуват, споделяла съм и друг път - футбол, манга книжки и сериали, всякакви филми. С момчетата от класа най-много за футбол си говорят. Има едно момиченце - аз съм я кръстила "проекто-снахата" - с което си говорят за манга.
Общуването онлайн се случва само във Вайбър. Правят се различни групи, с различни потребители, но винаги с деца, които познава лично. Няма ФБ, няма Инстаграм, форум не мисля, че му трябва, а и той не би се сетил. Понякога чати на АЕ в някоя игра, но радко.
Лично мнение - не бих поощрявала онлайн общуване. Искам да има реално такова. Едното не изключва другото, разбира се, но е в пъти за предпочитане личният контакт.

Исках още да пиша, но ще е по-късно днес.

# 171
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ковидът промени много децата, моят не е критерий, но и от дружките в България го чувам. повече общуват в нета, повече са им виртуалните контакти... не ми харесва, но нямам много опции.
с приятелчетата си общува в някаква група. само те са си. с други е в игра, пишат си, понякога канят и нови деца, но винаги е някой познат на някого, не просто от нета.
говорили сме много за безопасността в нета и за споделянето на лична информация. надявам се да е разбрал и да се пази.

# 172
  • София
Девойката си има по две приятелки от предишните училища. Основно с тях си общува. В класа общува с няколко деца, но не мисля, че може да се нарече приятелство, нямаха и време да се опознаят, да са здрави, има време.
Поддържат Вайбър групата си от стария клас, но не е нещо ежедневно.
С двете приятелки до 7 клас си споделят училищния живот, имат редовни вечерно-среднощни срещи в един ден от седмицата и сигурно познават класовете на всяка една от тях както своя Wink

Баткото имат някаква момчешка група в училище, с деца от стария клас не поддържа връзка, има си и геймърски приятелчета от различни градове на България, знам че даже помагаше по Химия и Биология на някой от тях... по време на онлайн обучението и знам защото се възмущаваше за разликата в трудността на контролните.
И драмата рядко излизат.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 15:57 от Desem

# 173
  • София
Като заговорихве за излизане - малкият нави батко си да ходят двамата на кино. Тъкмо излязоха и заваля силно, сега ще са вир-вода, но нищо - харесва ми, че "големият" понякога излиза с "малкия", рядко се случва, но ме радва Hug

# 174
Моят има приятели и приятелки от старото и новото училище. Едно момиче от компанията му се натиска да стане ли гаджета, но моят и обяснил, че по- добре да си останат приятели. Щели да са гаджета няколко месеца и после нямало да се понасят 🤣🤣🤣
Онзи ден ми вика сега като съм ваканция може ли да се прибирам по-късно. Разреших до 22часа.

# 175
  • София
Моите онлайн комуникират в Месинджър и Инстаграм. Класът на девойката има група във Вайбър и там също пише.
Аз също насърчавам комуникацията да е на живо. За съжаление тя извън училище има само една приятелка от квартала и една от старото училище. От новия клас има няколко много добри и се надявам и извън учебно време да поддържат връзка и да излизат заедно.
Брат й пък от 3 месеца има гадже и само с нея излиза. Приятелите останаха на заден план и това малко ме притеснява, че в един момент може да се окаже без тях.

# 176
По принцип и аз съм твърдо за живата комуникация, но има ситуации когато това не е възможно и тогава онлайн и през телефон е за предпочитане пред никакво общуване. Неудобството, че не знае за какво и как да общува с връстници отчасти може да се преодолее във форумен формат, евентуално първоначално анонимно. Вайбър група предполага да го поканят, но за целта трябва да го познават. Търся начин макар и виртуално да си има личен социален живот с макар и виртуални приятели и се чудя как да стане. Сам няма да предприеме нищо, защото го е страх че не знае как да говори с други деца.

# 177
  • София
Рори, може да се включи в групи, които обсъждат например музиката, която харесва или игрите, които играе. МС преди няколко години играеше на някаква игра и покрай нея си пишеше с непознати деца. От миналата година пък се е запалил по фитнеса и в залата успя да се запознае със себеподобни. Така, че ако има любим спорт, може да се включи онлайн и в такава група. Друго което се сещам, ако има хоби или пък някакви интереси може и в такиви  групи да се присъедини.

# 178
Дъщеря ми почти не ползва соц.мрежи, но я питах. Предложи reddit, tumblr, snapchat, amino. Имат всякакви теми по интереси. Каза, че може да се търся български общности, но не е много наясно. В амино пишеше преди няколко години. Там има бг общност, но няма толкова много теми, както в другите аминота.
Каза, че нейна приятелка чати в снапчат и с непознати деца, така че би трябвало  там да има някакви групи по интереси. След ваканцията ще я накарам да пита момичето.

Марти, въпросът е къде има такива онлайн групи? В ютюб,  фейсбук?

# 179
  • България, София
Desem, много съжалявам за тежката загуба. Нека е светло на душата на баща ти и да почив в мир! Много сили на вас!
И аз като момичетата мисля, че ако наборката я тегли да свири, нека го прави. Дядо й едва ли щеше да има против.
Всеки си носи мъката в него.

Лу, радвам се за младежа. Взели сте най-правилното решение за него.

Бебчо, много са сложни нещата при вас. Дано се подредят по най-добрия за децата начин 🙏

Марти, страхотно е, че наборката е доволна от скикарането. Мен хич ме няма със зимните спортове.

Добри, това сравнение, макар и заето, ме разби 😂

Похвално е, че децата искат да си понаучат да готвят. Вчера с моите девойки правихме кренвиршкис бутер тесто. Показах и после те направиха по-голямата част. Печенето от мен. Но видяха колко е лесно.

Маги, чакам да похвалиш каката😊

По повод общуването, наборката си има приятелки в блока, с които е израснала, приятелка от старото училище, намери си в новото, а освен това си има една групичка почитателки на К - рор в интернет, с които си пише, а от време на време се и виждат.
Като цяло сега не излиза много. То 2 години ненормалност се отразяват.
Но има приятели, с които под една или друга форма общува. Надявам се живият контакт да започне повече да измества виртуалтния.

Дъждец, дано всичко с майка ти е наред 🙏

Общи условия

Активация на акаунт